AIK Boule i samarbete med franska elitklubben ABC Draguignan

Träningsresor, tävlingsutbyte och i framtiden kombinerade språkstudier och träningsresor för juniorer. Spännande möjligheter öppnar sig när AIK Boule nu inleder samarbete med den franska elitklubben ABC Draguignan. - Det viktiga för oss är att försöka skapa bästa möjliga utvecklingsmiljö för alla våra spelare vare sig man är ung, veteran, bredd eller har elitambitioner, säger AIK Boules ordförande Jonas Almquist. Vill man vara en del av en sådan spännande resa, är AIK Boule den rätta klubbadressen.

För svenska boulespelare är franska elitklubben ABC Draguignan kanske mest känd för att vara hemmaklubb för världsmästare som Henri Lacroix, Dylan Rocher, Stephane Robineau m fl. Lacroix och Rocher som för övrigt är en av fyra spelare som representerar Frankrike i VM i Kanada om en vecka. Vad som är betydligt mindre känt, är den verksamhet klubben bedriver i skuggan av sina världsstjärnor.

Det finns över 250 petanqueskolor i boulens hemland Frankrike, men nästan alla petanqueskolor riktar sig till barn och ungdom. Elitklubben ABC Draguignan med flera landslagsspelare och världsmästare i klubben, har valt en annan väg med petanqueskolor för både barn och ungdom, damer och vuxna nybörjare/breddspelare. Och precis som AIK Boule ser man skolan som den viktigaste platsen för att skapa intresse för och återväxt inom boulen.

– Jag ”upptäckte” ABC Draguignan för 6-7 år när jag läste artiklar i en fransk petanquetidning om klubbens nystartade skolverksamhet, berättar AIK Boules ordförande Jonas Almquist.

– ABC Draguignan hade då startat upp ett ”Petanque i skolan”-projekt. Det var spännande läsning och fick mig att inse hur intressant boule borde vara för den svenska skolan ur pedagogiskt, elevvårdande och idrotts- och rörelseperspektiv – och inte bara som rekryteringsplats.

– Jag hade inte den minsta koll på var ABC Draguignan befann sig på den franska tävlingsskalan. Om det var en stor klubb eller om det var en liten lokal klubb. För mig var det skolsatsningen och hur man tänkte kring den, som var det intressanta.

Våren 2017 tog Jonas Almquist över ordförandeklubban i AIK Boule, som då befann sig i fritt fall. Med bara sju st aktiva tävlingslicenser vårvintern 2017, ingen budget och ingen verksamhetsplan, fanns det bara två vägar: att lägga ned verksamheten eller att ta ett djupt andetag, kavla upp ärmarna så långt det gick och sedan handlöst kasta sig ut.

– I den vevan men av en annan anledning, letade jag fram materialet från 2011-2012 om ABC Draguignan. Jag letade upp klubben på Nätet och fann att klubbverksamheten hade breddats och utvecklats. ABC Draguignan hamnade med ens högt upp min ”framtidsagenda”, av fler skäl än bara skolsatsningen.

Idag 1,5 år senare har AIK Boule 27 st tävlingslicenser och fler är på väg till klubben. Några tränar redan med klubben. Man har ett aktivt samarbete med Solna Stad kring bygget av en barn- och ungdomsverksamhet och flera fina sportsliga framgångar under innevarande år: enda klubben som tog sig till slutspelet i både Sv Cupen Dam och Sv Cupen Öppen (där det blev Brons i Sv Cupen Dam), silver i Klubb-DM Öppen (trots att Stockholm har flera klubbar i elitserien), 1 guld 3 silver och 3 brons under DM och nu senast Brons på SM i Dam-Trippeln. Under sommarmånaderna juni – augusti, har AIK Boule haft över 300 st Solnabarn i åldrarna 6 – 9 år som provat boule.

– Att växa med 400% på ett år och ha de framgångar vi haft som förening och sportsligt, är jätteroligt i sig. Det är ett kvitto på att vi gjorde bra och gjorde rätt under det slitiga omstartsåret 2017. En klubb med visioner och bra verksamhet, är alltid attraktiv och lockar spelare. Samtidigt skapar det ett momentum som inte varar för evigt.

– Vi måste se till morgondagen. Vad gör vi efter årets seriespel som bäddar för ett nytt föreningsmässigt momentum 2019? Vad gör vi 2019 som bäddar för ett nytt momentum 2020?

I höst prövar AIK Boule ett i svenska boulesammanhang inte så vanligt grepp: Varje spelare får tillsammans med klubben, formulera utvecklingsmål och sin individuella utvecklingsplan inför 2019. Klubbträningarna läggs sedan upp för att försöka nå de individuella målen.

– Hur det kommer att slå ut, vet vi inte. Men det är ett intressant grepp vi vill pröva för att uppmuntra alla våra medlemmar att börja fundera över vad de vill med sitt spelande och få dem att höja ambitionsnivån. Att spela oreflekterat eller som förening köra på i gamla spår, ger ingen utveckling. Det blir bara ”same same”. Antingen blir man frustrerad eller så parkerar man sig på en betydligt lägre nivå än man kanske har kapacitet för – både som spelare och som förening.

– Förhoppningsvis kommer de individuella målen och utvecklingsplanerna att bidra till att de flesta kommer att känna sig bättre förberedda inför tävlingssäsongen 2019 än inför 2018. Vilket behövs eftersom vi spelar i både Div 1 och Div 3 kommande säsong, och för Div 1-laget är målsättningen att ta sig till Elitserien. Allt detta ställer också krav på att vi är riktigt bra förberedda, så att vi gör en riktigt bra säsong. Den försäsongsträningen går vi igång med redan nu under september. Och sedan kommer resan till Draguignan som en morot, något som motiverar och belönar allt arbete som krävs för att lyfta sig som spelare.

– Att åka ned som klubb och träna med en ledande fransk elitklubb som också jobbar på alla nivåer, gör resan intressant vare sig man är ung, breddspelare eller tävlingsspelare med elitambition. Vi kommer att mötas av duktiga franska tränare som kan möta var och en av oss på den spelnivå vi befinner oss och fylla på batterierna med klokskap.

– Dessutom finns även det föreningsutvecklande perspektivet, eftersom ABC Draguignan som förening jobbar ganska snarlikt hur vi vill jobba som förening. Det finns kunskaper och erfarenheter som kan peppa och berika vår egen föreningsutveckling. Vi behöver få in impulser och kompetens, som kan röra om i det invant svenska bouletänket.

– Det är så vi måste tänka som förening: att skapa möjligheter och förutsättningar för förändring och utveckling både sportsligt och som förening. Vi kommer kanske inte att vara sveriges bästa och mest framgångsrika bouleförening 2019. Men orkar vi hålla i den positiva utvecklingen och ta hand om den, kanske vi är där 2025.

– Föreningsutveckling och spelarutveckling handlar om samma sak: tålamod och långsiktighet. Inget blir bra över natten, men utan mål får man ingen riktning. Mycket handlar om att våga tro och att fortsätta våga tro när det tar emot eller man får bakslag, för bakslag kommer alltid. Och det handlar om att våga lära sig, för att bli bättre på det man vill uppnå. Vågar jag göra det här idag, vågar jag kanske ta nästa steg i morgon.

– För 1,5 år sedan kändes det kaxigt att bestämma sig för att göra en Ungdomsboulens Dag i Solna. I sommar har vi haft över 300 Solnabarn som provat boule.

– Känns nästa års träningsresa bra för oss och ABC Draguignan, öppnar det för nya möjligheter: att som klubb börja tävla i Frankrike, att som klubb börja tävla regelbundet i Frankrike, att ta hit ABC Draguignans duktiga U23:or till svenska tävlingar, språk- och träningsresor till Draguignan osv.

– I ett framtidsperspektiv är det sistnämnda högintressant, både för oss och svensk boule. Svensk idrott tappar generellt många utövare och talanger efter junioråren, för studier eller civil karriär. Kan man däremot kombinera idrott med civil utbildning, kan det bli lättare att hålla kvar juniortalangerna och locka dem till  t ex AIK. Att i framtiden kanske kunna plugga Franska under ett år i Draguignan och samtidigt träna med en av Frankrikes främsta klubbar, stärker både det civila och det idrottsliga CV:t. Win-win.

– Men vi tar allt steg för steg och så får vi se var det landar i framtiden. Att bara åka ned en vecka och träna med ABC Draguignan, är tillräckligt spännande till att börja med. Något nytt både för oss och ABC Draguignan.

I samband med finalspelet i franska Masters De Petanque för en vecka sedan, knöts också kontakt med Christophe Creusot. Han är regionansvarig för petanqueskolorna i PACA-regionen (Provence-Alpes-Côte d’Azur), boulespelets Mecca i Frankrike.

– Han blev mycket intresserad av vår ungdomsverksamhet och jag tror att vi kan få stor kompetensutvecklande glädje av den kontakten. Vi vill ju inte bara bygga upp en ungdomsverksamhet, utan också se till att den verksamheten ligger i framkant när det gäller att utbilda den unga generationen boulespelare.

2019 ser onekligen ut att kunna bli ett väldigt spännande år för AIK Bouleförening. Visioner, kreativitet och okonventionella grepp i all ära, men som Jonas Almquist är noggrann med att understryka:

– Vi tar ett steg i taget, för varje steg innebär en massa arbete. Men varje steg ger kunskaper och erfarenheter som föder nya och kanske ännu bättre idéer. Vi lär och vi blir bättre på det vi gör.

– Men å andra sidan har vi inget val. Gör man som man alltid har gjort, blir det som det alltid har varit. Och vi har redan varit nere i källaren och vänt, sportsligt och som förening.