Årets Ledare i AIK 2018

Årets Ledare i AIK 2018. AIK Bouleförenings verksamhet fick sitt stora erkännande, när AIK Huvudförening hade Årsmöte på lördagen med efterföljande Gala i Solnahallen.

Från nedläggningshot till vinnare på 1,5 år. AIK Boules förvandling är nästan som en saga inte bara inom AIK, utan även i boule-Sverige. När AIK Huvudförening hade årsmöte med efterföljande AIK-Gala i Solnahallen på lördagen, stod AIK Boule som vinnare.

Den stora vinnaren var bouleföreningens ordförande Jonas Almquist. På årsmötet förärades han utmärkelsen Ständig Ledamot, den näst finaste utmärkelsen efter Hedersmedlem, ”för många år av förtjänstfullt arbete i AIK”. Men det stannade inte vid det. Senare på kvällen under AIK-Galan, fick han även ta emot utmärkelsen ”Årets Ledare i AIK 2018” av AIK-legenden Johan Mjällby.

– För mig är en bra ledare avgörande för om en verksamhet ska bli bra, om man ska känna sig sedd som spelare och få en bra utveckling, sade Johan Mjällby innan det avslöjades vem som skulle få utmärkelsen.

Att AIK:s Huvudstyrelse gjort ett bra val, bekräftades av jublet och applåderna från publiken när namnet avslöjades.

– För mig personligen var det väldigt stort att få ta emot utmärkelsen av Kung Mjällby, som var en stor ledargestalt på sin tid i AIK. Men nästan ännu roligare var att han efteråt ville samla ihop SM-Guldlaget från ’92 för att möta hans eget SM-Guldlag från -98, i en boulematch, skrattade Jonas när han klivit av scenen med diplom och stor blomsterkvast.

Vad betyder då utmärkelsen ”Årets Ledare” för AIK Bouleförening?

– Två saker som jag kan se det, säger Jonas Almquist. Dels är AIK Sveriges största idrottsklubb och det som händer i huvudföreningen uppmärksammas i media och i Idrotts-Sverige. Det betyder förhoppningsvis att svensk boule kommer att få lite uppmärksamhet bland människor som aldrig tidigare mött tävlingsboule.

– Det andra är väl att utmärkelsen ”Årets Ledare” sätter en kvalitetsstämpel på vår verksamhet. Det ger trovärdighet både bland andra AIK-medlemmar, liksom hos t ex kommunpolitiker och förvaltningschefer här i Solna.

– I sommar har vi haft över 300 Solnabarn mellan 6-9 år som deltagit i vår Sommarlovsboule-verksamhet. Men när skolorna nu börjat för hösten, har vi ingenstans att fortsätta verksamheten – vilket är tragiskt. Fick vi hjälp av Solna Stad att hitta en lokal, skulle ungdomsverksamheten explodera.

– Vi är nog den enda idrottsföreningen i hela Stockholmsregionen, som har Nolltaxa för våra barn och ungdomar. De behöver varken betala medlemsavgift, aktivitetsavgift eller träningsavgift. Det gör att vi mycket lättare kan nå alla de barn som av olika skäl väljer bort idrott. Idrottande i AIK ska inte få vara beroende av mammas och pappas plånbok.

– Lika viktigt är att utmärkelsen hjälper oss att fortsätta bygga relationerna med andra sektioner och specialföreningar inom AIK. Bara Ungdomsfotbollen har över 1 500 killar och tjejer och de flesta kommer förr eller senare att sluta med fotbollen. Då kan AIK Ungdomsboule vara ett kul alternativ till fortsatt idrottande i AIK.