Bandyherrarna vinnare igen

AIK är ett vinnande lag igen efter det bottenlösa fallet i annandagsderbyt. Det blev seger mot Wattholma Tensta Bandyklubb på söndagseftermiddagen med 8-4 (5-2). – En homogen insats, tyckte också spelande assisterande tränaren Per Hettman.

För en vecka sedan gjorde AIK en riktigt bra match borta mot Wattholma Tensta Bandyklubb (seger, 10-5) förstärkt med flera före detta elitspelare från IK Sirius (Andreas Eskhult, Viktor Broberg med flera). Tyvärr gick det alldeles för lätt i första halvlek i matchen efter – derbyt mot Djurgårdens IF och AIK tappade såväl fokusering som inställning och en till synes klar seger efter en fiaskostämplad andra halvlek.

– Vi träffades 45 minuter innan normal samlingstid för att diskutera vad som hände på annandagen, berättade Hettman. Vi ledare förklarade för spelarna att ska man göra en plattmatch, välj då rätt match. Det finns inte och är oacceptabelt att göra det mot Djurgården. Aldrig.

Otterberg i högform

AIK var det bättre laget och vann rättvist, men det var en tuff match som avgjordes först i slutet. Visserligen hamnade AIK i tidigt underläge (Viktor Broberg efter 2.29) men hade vänt till 2-1 sex minuter senare.
Christian Otterberg var vass som vanligt och pangade in kvitteringen efter 3.12 från distans. Otterberg provade på nytt från distans vid ledningsmålet, bollen blockerades men hamnade hos Edvin Berg som tryckte in sitt första mål i AIK-tröjan efter 8.15. Två minuter senare hade Christoffer Alberts fritt läge men sköt utanför efter att ha utmanat fem WT-spelare, men 3-1 kom snart och det efter 12.46. Otterberg klappade än en gång till från distans och upp i nättaket, 3-1 till AIK som var inne i en stark period. 4-1 kom efter 14.56 genom Rickard Öster innan Johan Bodén reducerade till 4-2 efter 19.10.

Annandagsscenariot nära att upprepas

AIK hade grepp om matchen men upprepade samma synd som på annandagen. Det blev allt för många som ville avgöra själv och spelet blev väldigt plottrigt och slarvigt från båda håll i en drygt kvart. Med drygt tio minuter kvar hittade AIK tillbaka till spelet med rörelse över hela planen och snabba bollsläpp. Då kom också 5-2 efter 40.55 när Robert Hannus klev fram och lyfte bollen i nättaket efter en målvaktsretur på Christoffer Alberts friläge.
AIK gjorde en klart godkänd första halvlek, spelade bitvis riktigt bra framåt men bäst var ändå det kollektiva hemjobb som styrdes av för dagen liberon Per Hettman (Niklas Landeskog febersjuk).

Hårt arbete ledde till seger

AIK har genomgående haft svårt med inledningen av andra halvlek. Farhågorna för ännu ett platt fall inledningsvis var befogade och besannades tyvärr. Igen. Klockan visade blott 51.17 och Wattholma Tensta hade redan reducerat två gånger om, 5-3 efter 48.47 och 5-4 på hörna (51.17). Men AIK stoppade fallet genom hårt arbete och genom att vårda bollen mer inom laget.
Wattholma Tenstas anfallslust bedarrade och i stället kunde AIK kontrollera matchen igen. Christopher Lunde ägde mittfältet och var klart bäst på isen. Det var också Lunde som ordnade en straff med drygt 20 minuter kvar. Per Hettman klappade in bollen hårt och AIK hade 6-4 efter 72.13. Då hade Hettman dessförinnan hittat Robert Hannus två gånger om i friläge med exemplariska lyft från egen planhalva utan resultat.

Med drygt fem minuter kvar tog Wattholma Tensta time out och satsade allt framåt. AIK var dock kliniskt bakåt och stoppade effektivt gästernas attacker. Framåt fanns det mycket yta och AIK gjorde ytterligare två mål, 7-4 genom Edvin Berg (sitt andra i matchen och totalt i AIK-tröjan) efter 88.12 på retur efter Christian Otterbergs första skott och 8-4 på stopptid (94.32) när Otterberg svarade för sitt tredje mål i matchen.

AIK kom tillbaka starkt efter den svarta annandagen. Bitvis riktigt bra spel med bollsläpp och precisa passningar. Mest glädjande var dock defensiven och det hemjobb som AIK gjorde matchen i genom. Nu väntar vila fram till trettondagen då det laddade returmötet med rivalen Djurgården spelas på Bergshamra Arena/IP. AIK är trea, en poäng efter Djurgården inför mötet.