Fortsatta framgångar för AIK Friidrott

Framgångarna fortsätter för AIK:s friidrottsungdomar. Här är en summering av sommarens största händelser med bland annat medaljer i Världsungdomsspelen och USM och andra pallplatser i mängder, till och med på seniornivå!

Så klart vill vi berätta om vad våra duktiga friidrottare presterar för AIK. Vi har redan berättat om Ella Sjöbloms historiska SM-guld (AIK:s första på 102 år!) och om medaljregnet under stafett-SM i slutet av maj. Här frossar vi i framgångar sedan dess. Sätt dig till rätta, för nu går det undan:

Ella igen!

Vi börjar summeringen med Tyresö Ungdomsspel den 6 juni. SM-guldmedaljören från tidigare i år, Ella Sjöblom, vann 100m både i F15- och damklassen och slutade tvåa på 200m för F19. Guld även för Milo Wahlgren på 100m för P15 och Leo Kvisth på 800m (P17). Lägg till det tre fjärdeplatser och två personbästa för Amanda Bladh, Agnes Ekman och Imran Lernebo.

En knapp vecka senare avgjordes SAYO i Sollentuna. Ny seger för Ella Sjöblom, denna gång på 80 meter (F15). Dessutom andraplats för Gustav Gahne på 400m (P17) och Carl Enhörning på 100m (P17) och tredjeplats för Hanna Enlund på 200m (F17) och Carl Enhörning igen på 400m samt inte mindre än fem personbästanoteringar.

Under Mälarspelen 17 juni vann Hanna Enlund 200m i damklassen och slutade trea på 100m (damer). Gustav Gahne slutade tvåa på 800m (herrar), Imran Lernebo trea på 100m (herrar) och Albin Wägmark trea i tresteg (herrar).

Brons i Världsungdomsspelen

En av sommarens stora händelser var den internationella tävlingen Världsungdomsspelen i Göteborg vid månadsskiftet juni-juli. Milo Wahlgren tog en meriterande tredjeplats på 80m (P15) och Tadesse Johansson slutade fyra på 800m (P14).

En vecka senare vann Tadesse 300m i Öresundsspelen.

15-16 juli avgjordes Gavlehovsspelen med inte mindre än fem AIK-medaljer. Hanna Eklund vann 200m (F17), Filip Ahlberg vann 200m (P17) och Carl Enhörning vann 400m (P17). Dessutom silver för Markus Lantto på 300m häck (P17) och silver även för Carl Enhörning på 100m (P17).

Under Götas Ungdomsspel 23 juli blev det seger för 16-årige Imran Lernebo på 200m herrar.

Först ut bland svartgula vinnare i augusti var Carl Enhörning på 400m (P17) i Gurkspelen i Västerås. I samma tävlingar vann Hannar Enlund 400m och slutade tvåa på 200m (båda F17).

Gustav Gahne gånger två i USM

I mitten av augusti var det dags för parallella SM-tävlingar, JSM i Gävle och USM i Falun.
Under JSM slutade Carl Enhöring fyra på 400m.

Vidare till USM 11-13 augusti. Huvudrollsinnehavare då var Gustav Gahne, som slutade tvåa på 400m (P16) och trea på 800m (P16). Även fjärdeplatser i form av Milo Wahlgren på 80m (P15) och Emilia Sjöstrand i tresteg (F15).

…och mer ändå…

Under Surbullespelen en vecka senare blev det dubbelt AIK på prispallen på 200m för herrar. Markus Lantto vann och Filip Ahlberg slutade trea.

Under Täby Open 26-27 augusti Vann Markus Lantto 150m på seniornivå. Tadesse Johansson slutade två på 800m och trea både på 200m och i längd, allt i P14-klassen. Emilia Sjöstrand blev tvåa i spjut och trea på 80m i F15-klassen.

Utöver detta medaljregn har många av AIK:s fantastiska ungdomar gjort fina resultat och visat att den svartgula framtiden ser ljus ut.

Text: Tommy Bäckman