Startsida Fotboll Säsongen 2006 Läsvärt Artiklar och nyheter

Johan Mjällby avslutar karriären

Efter elva säsonger i AIK, sex i skotska Celtic och en i spanska Levante sätter Johan Mjällby punkt för en mycket framgångsrik karriär. Skadebekymmer är anledningen. På den 35-årige AIK:arens meritlista finns fyra ligaguld, sex cupguld och 49 A-landskamper.

Johan Mjällbys comeback i AIK förverkligades. Men mer än premiären mot Gefle i början av april blev det inte. Skadebekymmer sätter stopp för vidare spel. Johans 18:e säsong på elitnivå blir hans sista.

- Efter noga överväganden känner jag att min kropp har fått nog av idrottande på denna nivå, säger Johan. Jag fick förverkliga min dröm att avsluta karriären i AIK även om jag hade hoppats på mer spel. Det är få förunnat att få springa ut på Råsunda och ta emot de hyllningar jag fick i premiären.

Johan kom till AIK som 13-åring. 1989 gjorde han allsvensk debut och redan året efter var han ordinarie i backlinjen. 1996 och 1997 vann Johan Svenska cupen med AIK och 1998, i sin tionde A-lagssäsong, SM-guld.
  Därefter väntade Celtic FC där han under sex framgångsrika säsonger var med om att vinna tre liga- och fyra cupguld. Säsongen 2004-05 spelade han för spanska UD Levante men skadade sig tidigt. I stället för att lägga av redan då gjorde Johan ett försök att infria sin dröm - att avsluta karriären i AIK. Det lyckades han med. I 2006 års premiär mot Gefle spelade Johan från start och hyllades av över 23.000 på Råsunda. Men fler matcher än så blev det inte för "Kung Mjällby", som sedan dess fortsatt brottas med skadebekymmer.

- Om jag ska välja det starkaste fotbollsminnet blir det svårt att slå hyllningarna i årets premiär. Sportsligt väljer jag SM-guldet 1998. Men det är svårt att jämföra allt, ligagulden med Celtic var oerhört stora också, liksom spel i VM och äran att få vara lagkapten.

Förutom ett SM-guld och två cupguld består Johans AIK-karriär av 186 matcher och tio mål (145+8 i Allsvenskan). Hans facit i högsta serien är imponerande 290 matcher och 21 mål. Till det kan läggas 49 A-landskamper (1997-2004) och sju OS-landskamper (1990-91).

- Nu blir det till att utveckla en annan sida av Johan Mjällby. Jag tänker inte ligga på latsidan och att jobba med AIK vore något. Men vad det blir av är för tidigt att säga, mitt beslut är ju bara några timmar gammalt, säger Johan under tisdagseftermiddagen.

AIK:s sportchef Stefan Söderberg har varit med under hela Johans tid i Gnaget.
- Ledsamt för hela AIK att Johan tagit detta beslut, men alla som känner honom vet att han aldrig skulle vika ned sig om det inte gjorde fruktansvärt ont i kroppen. Vi tackar Johan för de fantastiska insatser som han gjort för AIK.

En AIK-legend har tackat för sig. Åtminstone som spelare.

Text: Tommy Bäckman Läs mer!
Foto: Magnus Neck
[060516]

 

 

Läs även

Mer om Johan

Avskiljare