Krönika: Tung säsong för AIK Bandy 2014-15

Bandysäsongen 2014-15 är över och det kan konstateras att det blev en tuff sådan för AIK:s båda seniorlag. Främsta anledningen till det var isproblemen på hemmabanan, Bergshamra Arena.

Bandysäsongen 2014-15 är över och det kan konstateras att det blev en tuff sådan för AIK:s båda seniorlag. Främsta anledningen till det var isproblemen på hemmabanan, Bergshamra Arena. Då isen skulle spolas upp under november-december noterades att det var någon form av läcka i systemet. Solna kommun och personalen på Bergshamra arbetade intensivt för att hitta problemet, vilket dröjde till januari. Det innebar, att det blev is på Bergshamra först i februari. Som följd av detta blev det ett liv i kappsäck för lagen och ständiga byten av träningsplaner. Hemmamatcherna kunde dock spelas på Sollentunavallen, vilket kunde genomföras efter ett pysslande med spelscheman. Damlaget gjorde, trots alla problem, en stark insats och tog sig till final på Tele2. Där blev dock Kareby IS för svårt. Herrlaget kämpade på och klarade nytt kontrakt i div 1 östra.

Finalförlust

Förutom isproblemen och medföljande byten av träningsplaner var situationen oklar för damlaget så sent som i september. Laget saknade tränare och spelartruppen var inte fylld. Under tidig höst tillkom ett flertal spelare med hemvist utanför Stockholm och laget kom till spel som vi hoppats på. Den inledande serien innebar fyra matcher mot Västerås SK, Hammarby IF, Västerstrands AIK och Sandvikens AIK och samtliga slutade med seger. I den efterföljande elitserien spelades tio matcher och sju av dessa slutade med vinst. Förutom dubbelförluster mot Kareby IS blev det förlust på bortaplan mot Söråker, årets plump. Kvarts- och semifinaler mot Hammarby resp Haparandatornio vanns med 2-0 i matcher. Bortamatchen mot Haparanda blev spännande och avgjordes på slutet, 6-5. Hemmamatcherna i slutspelet var några av de bästa matcher laget presterade under året, 7-0 mot Hammarby och 6-0 mot Haparanda. Hemmamatchen mot Sandviken i elitserien blev också en höjdare och slutade 9-1!

Så var då damlaget en av parterna i finalen på Tele2! En i sanning imponerade bedrift efter alla problem under säsongen! Det blev förlust mot Kareby IS med 1-3 (1-3) och det var inte fel att Kareby vann med tanke på den starka säsong det laget lagt bakom sig. Kareby har vunnit alla matcher under säsongen. AIK:s damer ska dock hedras för sina insatser under finalen och hade inte ett korrekt mål efter ca 10 min blivit bortdömt så….

Sammantaget gjorde damlaget en storstilad insats under den gångna säsongen och det kan vara en bra bakgrund inför nästa säsong. Flera av spelarna har dragit ett extra tungt lass (bl.a. lagkaptenen Frida Erlandsson) och svarat för träningar m.m. Under säsongen har glädjande nog ett antal nya ledare tillkommit och vi hoppas på en bättre situation inför den kommande säsongen. Målvakten Linda Odén blev vald till ”Årets damspelare” och AIK bandy gratulerar henne till denna fina utmärkelse!

Nytt kontrakt för herrarna

AIK:s herrar spelade även denna säsong i div 1 östra tillsammans med bl.a. Spånga/Djurgården, Helenelund och några Uppsalalag. Även herrarna led brist på ledare och sjukdomar m.m. gjorde inte situationen lättare. Den från början stora spelartruppen blev dessutom allt tunnare under säsongen. Laget hade svårt att genomföra 90 min på ett tillfredsställande sätt. Detta berodde givetvis på att laget hade svårigheter med träningsmöjligheter. Laget slutade trea från slutet och hade således två lag efter sig i tabellen, Kåre och Berget. Hur det i slutändan blir med ned- och uppflyttningar är inte klart. De båda lag som kom etta och tvåa, Spånga/Djurgården och Helenelund, vann sina kvalmatcher och spelar nästa år i allsvenskan. Hur som helst – AIK klarade oavsett detta nytt kontrakt i div 1 östra. Säsongens bästa match gjorde laget mot seriens tvåa, Helenelund, och den matchen vann AIK med 5-4.

Skridsko- och bandyskolan genomfördes

AIK:s erkänt uppskattade skridsko- och bandyskola fick givetvis också problem när det inte fanns is på Bergshamra Arena. Trots det lyckades den genomföras med ett antal av 60-70 barn. Några pass på Ritorp föregick flytten till Bergshamra 1/2. Inom ramen för denna skola har AIK haft två pojk- och ett flicklag i åldrarna 9-11 år i seriespel. Miska Suves, den gamla stjärnspelaren, har dragit ett tungt lass med dessa lag. Därutöver har AIK haft ett lag med pojkar 11-12 år som vanligtvis spelar ishockey i klubben. Oscar Pettersson Hasselgren och Ylva Schöldsten har ansvarat för skridsko- och bandyskolan och de har haft hjälp av bl.a. spelare från herr- och damlag. Målet nu är att utöka denna aktivitet till kommande säsong.

 Nästa säsong

Just nu pågår en intensiv planering inför nästa säsong. Vi vill inte ha ytterligare en säsong som den gångna! Samarbete med Solna kommun pågår för att lösa problemen kring Bergshamra Arena, diskussioner förs med ett antal ledare, organisationen inom AIK bandy ses över och flera spelare har redan visat intresse för att spela för AIK. Ekonomin är givetvis som alltid en viktig och svår punkt, men AIK bandy hoppas på det bästa!

Text: Erik Ekwall

AIK Bandy

Publicerat den 14 april, 2015