Startsida Fakta och historik Fotboll Från Ladugårdsgärdet till Råsunda

 

Råsunda Fotbollstadion som arenan ser ut idag. Där har AIK spelat sina hemmamatcher sedan 1937. Foto: Bildbyrån

Från Ladugårdsgärdet till Råsunda

Sedan 1937 har Råsunda Fotbollstadion varit AIK:s hem. Men det är långt ifrån den enda arena fotbollsverksamheten varit förlagd till. Här följer en genomgång av AIK:s hemmaplaner sedan starten i slutet av 1800-talet.

1896 gjorde fotbollen sitt inträde i den tidens friidrottsdominerade AIK. Det var Sigge Stenberg som via engelska kontakter hade blivit entusiastisk för den nya sporten. De första övningarna gick av stapeln på Ladugårdsgärde och enligt samtida vittnen var det inte mycket till ordning och det blev långa diskussioner om domsluten. Ladugårdsgärde och Lindarängen blev sedan under flera år hemvisten för AIK:s fotbollslag. Det var på Lindarängen som AIK:s första SM-guld 1900 bärgades.

Under 1900-talets första år spelade AIK på Idrottsparken. Här i en match mot Gefle IF om von Rosens pokal (ej SM) 1901. AIK spelade denna match i helsvart dräkt.

1901 står Idrottsparken (där nuvarande Stadion står) klar för fotbollsspel och AIK blir en flitig gäst. Klubbdräkten var i början av seklet olika för olika AIK-lag, t ex hade första laget vid vissa tillfällen svart & röd långrandig blus med svarta byxor. Först 1909 gick man över till svarta tröjor och vita byxor.

1910 debuterar AIK på Råsunda IP - föregångaren till dagens nationalarena.

Idrottsparken får 1910 lämna plats för byggandet av Stadion men samma år i september står Råsunda idrottsplats färdig på samma plats som Fotbollstadion idag finns. Fram till Stadions invigning 1912 spelar AIK många matcher på Råsunda idrottsplats.

1912 flyttar AIK till Stadion och här i slutet av 10-talet och under 20-talet utvecklas fotbollen i Sverige till en stor publiksport. Till det medverkar starten av den moderna allsvenskan 1924 där AIK börjar med att besegra Västerås IK med 5-1. Det är också här som Birger Nilsson som drivande ledare för AIK till det första allsvenska guldet 1932 inför så gott som utsålt Stadion vid varje hemmamatch.

1937 flyttar AIK från Stockholms stadion till Råsunda Fotbollstadion. Här en bild från invigningsmatchen AIK-Malmö FF, som slutade med svartgula 4-0-seger.

1937 förverkligas en dröm: Råsunda Fotbollstadion står färdigt efter bland annatkapitalinsatser från AIK. Första matchen är AIK - Malmö FF (4-0) och det historiska första målet görs av Acke Nilsson i det norra målet inför ett nytt publikrekord: 25.000 åskådare. AIK:s start på Fotbollstadion blev minst sagt lyckosam. Allsvenskt guld under vårsäsongen med bland annat åtta raka segrar och det dröjde över ett år innan AIK första gången fick se sig besegrat på Fotbollstadion (av Gårda!). Sedan dess har AIK bara spelat någon enstaka allsvensk hemmamatch någon annanstans än just på Fotbollstadion. Totalt handlar det om drygt 600 matcher.

Inför VM 1958 byggs Fotbollstadion till. Främst med kompletterande läktare på kortsidorna (före 1958 fanns "bara" ståplatsläktarna på kortsidorna) och året därpå får Fotbollstadion elljus.

1983 rivs den gamla västra läktaren för att ge plats åt "nya" Fotbollstadion som invigs i april 1985 med AIK - Örgryte (0-1).

1995 kompletteras kortsidorna med nya "fondläktare" och Råsunda tar nu över 35.000 åskådare.

Anders Johrén
[031201]