Till sidans innehåll Till länkar i sidans botten: Om Aftonbladet, annonsinformation med mera.

Tipsa oss!


Jim Baas

Redaktör

Sportbladet
Sportchansen
Måndag 08-07-07

Sportchansen – för dig som vill veta mer

  Välkommen till Sportchansen!

  Här hittar du fördjupningar, listor och allt annat som har med sport att göra som ligger utanför det dagliga nyhetsflödet.

  Dessutom har du varje vecka chansen att vinna resor till det hetaste sportstäderna runt om i världen!

Publicerad: 2008-07-07
Textstorlek:
Normal text Stor text Extra stor text
Viktiga Spelarna som betytt det lilla extra för sina lag un
Viktiga Spelarna som betytt det lilla extra för sina lag under de senaste tio åren.
Foto: Montage

Spelarna som varit skillnaden

Nummer 1 Anders Svensson är den spelare som betytt mest för
Nummer 1 Anders Svensson är den spelare som betytt mest för sitt allsvenska lag under de senaste tio åren.
Foto: Stefan Jerrevåg
Nummer 2 Kim Källström betydde mycket för både Häcken och D
Nummer 2 Kim Källström betydde mycket för både Häcken och Djurgården.
Foto: Magnus Wennman

Här är EM:s 10 snyggaste mål Tomas Brolin historisk med tidernas tredje vackraste fullträff.
Resetävling: Vinn flygbiljetter till Malmö Passa på när Malmö möter Hammarby.

Blogga om artikeln

Länka till artikeln från ditt blogginlägg - kopiera den här adressen:

För att komma med i listningen här behöver du också ha presenterat din blogg på Bloggportalen Läs mer här!

Aftonbladet.se ansvarar inte för det som står i bloggarna.

De tio viktigaste senaste tio åren

Efter en ofrivillig paus – det hände visst något i ett regnigt Alperna – har allsvenskan startat igen. Hög tid alltså att skapa nya legender och ikoner i den hetaste av svenska ligor.

Sportchansen ger utgångspunkterna genom att släppa Lars Nylin fri med listan: Allsvenskans viktigaste spelare de senaste tio åren.

1. Anders Svensson, Elfsborg
De som är elaka säger att Anders Svensson är själva sinnebilden av en allsvensk stjärna som nöjer sig med att vara just detta. Som tvekar och backar när den tuffa världen där ute är elak och bara applåderar åt såna som Kim Källström.

Men andra, de borde vara många fler, jublar över att en så stor spelare gjort en så viktig insats för allsvenskans status. Och för Elfsborg, detta är inte minst viktigt eftersom den högsta ligans storhet i ett pytteland som Sverige bygger på att det ständigt kommer kaxiga utmanare från landsorten.

2. Kim Källström, Häcken, Djurgården
Ibland kan det tyckas som att Kim Källström trots att han bara är 25 år har spelat två hela karriärer. Det blir så när man slår genom som 16-åring och regerar i allsvenskan vid 17. Så ung gjorde den Sandvikenfödde ynglingen sensation genom att i debuten för Häcken – lämpligt nog i ett derby mot Göteborg – göra sitt premiärmål.

Men det var som hörnsten i Djurgårdens ambitioner att bli ett svenskt Ajax som Källström var viktigast under sina första allsvenska år. Vi skriver "första" eftersom det känns som att den här killen längre fram kommer att göra en allsvensk karriär till. Minst.

3. Zlatan Ibrahimovic, Malmö FF
Givetvis finns svensk fotbolls viktigaste ikon även bland allsvenskans viktigaste spelare det senaste decenniet. Trots att Rosengårds finaste bara spelade en handfull allsvenska matcher för Malmö våren 2001. Zlatan är viktig eftersom Zlatan är Zlatan. En generation kommande storspelare nöjer sig med den sanningen. Den duger även för Sportchansen.

4. Stefan Rehn, Djurgården
Killen som lyckats med konststycket att bli hjälte hos två diametralt motsatta storstadsrivaler – Göteborg och Djurgården – är tredubbelt kvalificerad. Dels i allra högsta grad som spelare: jämte Kim Källström var Stefan Rehn motorn när Djurgården ett slag 2002 antydde internationella kvalitéer. Hans senare insatser som tränare har knappast försvagat hans aktier. Tre gånger har Rehn blivit svensk mästare iklädd overall.

5. Niclas Alexandersson, IFK Göteborg
När Niclas Alexandersson 2004 kom hem från sitt Englandsäventyr var han i princip redo för ATP. Istället fick hallänningen en lidnersk knäpp och blev snarast bättre. Det tog honom till EM 2004 och 2008 liksom VM 2006. Men framförallt bidrog han till att de knäande tungviktarna IFK Göteborg åter visade upp åtminstone konturer av den klubb som – med Alex i laget – var den senaste/sista svenska klubben att äga Europa. 2007 räckte det till guld för Blåvitt.

6. Nebojsa Novakovic, AIK
Han kom från Djurgården. Men det var i AIK som Nebojsa Novakovic blev en av de viktigaste allsvenska spelarna de sista tio åren. Han blev det inte främst för sina centrala mål. Som volleyn mot Örebro 1998 som valdes till årets vackraste i allsvenskan.

Han blev det inte för att han var "bästa" målskytt – totalt fem mål – i ett AIK som samma år blev svenska mästare trots att de bara mäktade med 25 mål på 26 matcher. Novakovic blev det framförallt viktig då han var spelaren som slutligen fick allsvenskan att tippa över från folkhemsbakvatten till fest. Det gjorde "Nebo" genom att hösten 1998 avgöra derbyt AIK-Hammarby – matchen som på allvar gjorde fotbollen glödhet i Stockholm och därefter i hela landet.

7. Afonso Alves, Örgryte, Malmö
Målspottaren från Belo Horizonte är det BÄSTA allsvenskan visat upp det senaste decenniet. Men han är även VIKTIG som symbol för att en import kan nå hela vägen, trots en mellanstation i serien som är rankade som nummer 23 i Europa. I första hela matchen för Örgryte gjorde Alves hattrick mot Djurgården borta.

Totalt blev det mäktiga 51 mål för ÖIS och Malmö FF. Innan han drog vidare i en karriär som förra året gjorde honom till sjumålsskytt för sitt holländska lag och efter transfer till Premier League (Middlesbrough) blev han även landslagsman för sitt Brasilien. Vem han ersatte? Kaká, känn på den.

8. Tommy Jönsson, Halmstad
Halmstad har knappast saknat offensiv ammunition under de tio år som gått sedan Fredrik Ljungberg lämnade Örjans Vall. Men försvar är bästa anfall och utan en defensiv bemanning som har kunnat dämma upp Nissan hade HBK aldrig blivit ett av de statistiskt bästa lagen under decenniet.

Ni vet namnen: Petter Hansson, Tomas Zvirgzdauskas, Per "Texas" Johansson, Michael Svensson, Peter Larsson, etc. Men hela tiden har Tommy Jönsson ändå varit klippan som fortet Halmstad vilat på. "Att spela utan Tommy är som att spela schack utan kungen" har tränare Janne Andersson sagt. Lyckligtvis för HBK fanns kungen oftast på plats. Det räckte under decenniet till ett SM-guld och ytterligare tre platser bland de fyra främsta. Då är man viktig, MYCKET viktig.

9. Kennedy Bakircioglü, Hammarby
Vad som är viktigt för Hammarby behöver inte nödvändigtvis vara det för allsvenskan. Men med Kennedy sammanföll dessa intressen. Bajenfansen fick en spelare som uppfyllde nedärvda myter om bollbohemernas förlovade klubb och dessutom serverade de bollar som Peter Markstedt och Andreas Hermansson skapade guld av. Vi andra fick en sorts entertainer som behövs när de allsvenska planerna tycks evigt gråskaliga och Max von Schleebrügge plötsligt framstod som en sambalirare vid jämförelse med sina kollegor.

10. Bengt Andersson, IFK Göteborg
Viktiga allsvenska målvakter. En gång en vara som producerades i överflöd. De senaste tio åren motsvarar bara en målvakt bilden av en säker sista allsvensk utpost. Andersson stod i Blåvitt hela perioden och avrundade begåvat med ett allsvenskt guld som han starkt bidragit till. Att det bara blev 11 A-landskamper kan bland annat skyllas på att just här motsade Lasse Lagerbäck plötsligt sin idé om att erfarenhet går före ungdomlig entusiasm.

Notera att listan gäller för åren 1998 till 2007. Trohet mot allsvenskan har belönats men enstaka punktinsatser – som Zlatans – har räknats som förmildrande omständighet.
Bubblare: Mattias Jonsson, Andreas Andersson, Henrik Rydström, Magnus "Turbo" Svensson, Dede Anderson, Max von Schleebrügge, Henrik Larsson och – självklart! - Daniel Andersson.

Minimedia
Lars Nylin


SÖK
Aftonbladet Hela webben

Diet Semester iPhone Träning Sista minuten Fotboll Börsen Aktier Golf Begagnad bil Platt-tv Banklån Poker

Levereras i samarbete med sesam.se

Sök bland Plus-artiklar

sesam.se

Loading...
Foto: montage
Stjärnor Lars Nylin listar: 10 viktigaste spelarna i allsvenskan de senaste 10 åren "Har gjort en viktig insats för allsvenskans status".
Vem är allsvenskans viktigaste spelare under de senaste 10 åren?
Anders Svensson Kim Källström Zlatan Ibrahimovic Stefan Rehn Niclas Alexandersson Nebojsa Novakovic Afonso Alves Tommy Jönsson Kennedy Bakircioglü Bengt Andersson
Se resultat
Foto: Joel Marklund, Johanna Reeder, Ulf Höjer

Upplev allsvenskan

Resetävling: En vinnare får två flygbiljetter från Stockholm till Malmö – klicka och läs mer om hur du kan vinna.
Foto: AP

Hodgson satsar
på storstädning

Premier League: De här får lämna Fulham när tränaren vill förnya Upp till arton spelare ur vårens trupp får se sig om efter ny klubb.
Foto: Bo Holst, Aftonbladet, Stig-Göran Nilsson

Båstads bästa ögonblick

Städer Lars Nylin listar: 10 toppar under 60 år med Swedish Open Minnesvärda matcher i en av sommarens klassiska turneringar.
Foto: AP

Stadsguide: Tokyo

Sportchansen special: Lars Nylin guidar till lagen och arenorna i en av världens största städer "Baseboll, baseboll och åter baseboll".
Foto: AP

Här är Torres nya hem

Bildextra: Superbygget som blir en av de modernaste i världen Supportervänlig och 5000 nya platser – enbart på ståplatsläktaren.
Foto: AP

Ligan som drar i flest spelare

Stjärnor Silly season: Premier League-lagen är ute efter sno åt sig stjärnorna Sportchansen listar de hetaste transferryktena.
Stjärnor Lars Nylin listar: Tio jagade män De mest omsusade superlirarna i fotbollens silly season
Foto: Magnus Wennman, AP

Hemligheten bakom Spaniens EM-guld

Lars Nylin berättar: Så här gjorde "la liga" Spanien till Europa- mästare Lagen låter sina unga spelare få framträdande roller.
Foto: AP, Staffan Björklund, AP

Maradonas förbannelse

Stjärnor Sportchansen listar: Spelarna som utses till arvtagare – men misslyckas Talangerna når inte upp till folkets förväntningar.
Foto: Privat

”Första matchen var helt sjuk”

Klubbar Läsarberättelse: Tim från Alingsås berättar. "Råkade ut för lite tokiga amerikaner". 18 000 hemmafans kunde inte hålla tyst.
Foto: Fotograf: AP

Framtidens stjärnor

Här är de unga superstjärnorna i, främst, europeiska klubbar Italien, Portugal, England... Sportchansen listar dem, land för land.
Foto: AP

Det kokar i Bosporen

Städer Lars Nylin guidar: Lagen och arenorna i Istanbul – den hetaste fotbollsstaden Här ser du Turkiets EM-hjältar.
Foto: Fotograf: AFP

Upplev klassikern på plats i London

Städer Sportchansen guidar: Så ordnar du biljetter till årets upplaga av Wimbledon "Större dramatik än på länge".
Tillbaka till samtiden Nu anpassas Wimbledon till dagens villkor
Foto: Fotograf: AP, Hanna Teleman, AP

De här fansen sjunger högst

Ranking: Arenorna där supportrarna låter mest i Europa England brädas av Spanien. Se hela listan – med en allsvensk uppstickare.
Bildextra: De är sångstarkast Se fansen som hörs mest

Får Spanien att lyfta i EM

Stjärnor Hyllas klubbtränaren Wenger "Världsklass ... vi har ingen chans utan honom".
Foto: AFP

Rivalernas täta kamp

Bildextra Närbilder på Brasilien–Argentina Se man mot man-situationerna i det sydamerikanska VM-kvalet.
Foto: Privat. Montage

”Vi förlovade oss på fotbollsresan”

Klubbar Läsarberättelse: Borlängebon Swen berättar. "Jag böjde mig på knä...". Ceremonin ägde rum på favoritlagets hemmaplan.
Foto: AFP

Här firar Boston äntligen guldet

Bildextra: 22 års väntan är över för Celtics Slog Los Angeles Lakers i sjätte matchen. Se bilderna från avgörande NBA-finalen.
Foto: AP. Montage

Ryktenas Arsenal

Klubbar Dokument: Flera av de största stjärnorna kan lämna norra London. Läs Lars Nylins berättelse om läget i klubben.
Foto: AP

Nu kan du boka Old Firm-resan

Klubbar Derbyt som handlar om mycket mer än bara fotboll Klicka här för att se speldagarna då du kan se det stora rivalmötet i Glasgow.
Foto: AP

Nu kan du boka Englandsresan

Städer Premier League-schemat spikat Så börjar de fyra giganterna Chelsea, Arsenal, Liverpool och Manchester United den 16 augusti.
Foto: Svenska Fotbollförbundet

Ett av världens hetaste byggen

Arenor Lars Nylin rankar mastodontprojekten Sveriges nya nationalarena på tio i topp-listan. Klicka och se hela rankingen.
Bildexra Så firade Europas klubbar sina guld GULD-DOKUMENT. Festerna hos Inter, United, Real och Bayern München.
Foto: Jimmy Wixtröm, AP

Supertalangerna som kan gå i Zätas fotspår

Stjärnor NHL-draften: De är hetast av alla hockeytalanger. Sportchansens Lars Nylin berättar om löftena som tingas av NHL-klubbar.

Cesc – spanskt framtidsnamn

Stjärnor Så blev Fabregas en spelare i världsklass Sportchansen ger historien om Arsenalspelaren.
Foto: AP

Tio jagade män

Stjärnor Lars Nylin listar: De mest omsusade superlirarna i fotbollens silly season Allt är möjligt på sommarens transfermarknad.
Stjärnor Silly season: Ligan som drar i flest spelare Premier League-lagen är ute efter sno åt sig stjärnorna

Tack för den här tiden...

Klubbar Dokument: Storstädning på Nou Camp. Här är tre spelare som är på väg att lämna Barcelona. Sportchansens Lars Nylin listar alla som är på väg in eller ut ur klubben.

Välkommen till Sportchansen

Här får alla sportfanatiker fördjupningar, bilder och service. Du kan även vinna resor. Läs mer om Sportbladets nya satsning.
Foto: AFP

Så firade Europas klubbar sina guld

Bildexra GULD-DOKUMENT. Festerna hos Inter, United, Real och Bayern München. Se bilder med alla stjärnor och fans under glädjeyran.
Foto: AP

Klubbarna du kan se spela i London

Städer KLUBBGUIDE: Lars Nylin berättar om Londonlagen. Här är de engelska huvudstadslagen du kan se i Premier League.
Foto: AP, Magnus Wennman, Pressens Bild, AP, AP

Efterlyses: Din story

Berätta om en resa du gjort som supporter! Publicerade bidrag belönas. Klicka och läs mer.
Foto: AFP

Red Wings guldkväll

Bildextra Så vann Detroit bucklan. Här är bilderna från lagets fest på stan.

Jättearenorna

Arenor Världens största arena. Här är nationalarenan som har plats för 150 000 åskådare. Se hela topp 20-listan.
Nigeria nästa för Rio Ferdinand ska göra PR för utbildning.
Engelsk tidning på polska The Sun EM-satsar.
Här är EM:s 10 snyggaste mål Tomas Brolin historisk med tidernas tredje vackraste fullträff.
Zidanes självbiografi i fara Manuskriptet på vift.
Foto: Björn Lindahl, AP, AP.

Männen som fått landslag att lyfta

SPORTCHANSEN LISTAR: Utländska förbundskaptener som lämnat avtryck efter sig. Läs om ”Svennis” poängrekord och supertränarna som vet hur man förändrar fotbollen.
Foto: AP, Aftonbladet, Aftonbladet, AP

En stad – två lag

Lars Nylin berättar Historien om Milano, dess två lag, arenan med två namn – och spelarna. ”...Zlatan har åter placerat Inter i spotlight”.
Mitt PLUS

Välkommen!

Här finns mer av det du vill ha - exklusiva artiklar & unika erbjudanden. Allt för bara 19 kronor i månaden.

Bli Plus-medlem

Sparade artiklar

Här kommer du som medlem att kunna spara artiklar.

Min Brevlåda

Här kommer du som medlem att få meddelanden och tips från Aftonbladet Plus.

Silly season: Spel- arna som gör allt för att lämna "Fansen uppskattar ärlighet".
Hit vill flest åka för att titta på fotboll Favoritresmålet för Sportchansenläsarna.
Svenskarna som har gjort en match Har en kort karriär i NHL.
Så ska pamparna förändra Formel 1 Cirkusens framtid hotad – är för dyr.
Video: Så här bra är han Spelaren som toppklubbarnar jagar – se honom i aktion.
Hårresande tennis kalufserna på årets Wimbledonspelare.
"Tigern" har talat ut efter knäoperationen "Det kan ta nio eller tolv månader".
Bildextra: Cristiano Ronaldo Bildspel med stjärnan.
”Vi fick väldigt mycket beröm” Läsare berättar från EM-äventyret.
Bildextra EM i tokeri Topp 5-lista.
Bildextra Man United Fest efter ligaguldet.
Bildextra Inters guldyra Fest på stan.
Bildextra Bayern Münchens revansch Så såg det ut när de tagit tillbaka titeln.
Bildextra Läsare visar sina egna bilder Fotbollsresa till London.
Succéslutspel ger bra chans till nytt kontrakt ”Har inte precis försämrat sina chanser"
Bildextra Hockeystjärnornas prisfest i Toronto Lidström fick pris på NHL Awards.
Här är EM:s 10 snyggaste mål Tomas Brolin historisk med tidernas tredje vackraste fullträff.
Fansen som förgyller EM ”Sverige och Holland har bäst supportrar”
”Otrolig upplevelse” Supporterberättelse om matchdagen då Sverige vann.
Blågula fans på EM-resa ”Något man gör en gång i livet, det får kosta”
EM:s fanzones Här kan supportrarna följa EM utan biljett
Här är din guide till EM-städerna Snabba tips om det bästa i städerna.
Sportchansen rankar: Här är det EM i kärlek Hetaste kyssarna i sommar.
Kontakta sportredaktionen
Sportbladet förstasida Tipsa oss

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Kalle Jungkvist

Redaktionschef: Sigge Ennart

Verkställande direktör (tf): Annika Söderberg