Henrik Larsson blev Helsingborgs matchvinnare på Olympia. 2–1 (1–1) mot AIK, betyder att HIF går om AIK, Hammarby och Göteborg i jakten på topplagen Kalmar och Elfsborg i allsvenskan.

Henkes mål var utomordentligt elegant: sedan AIK:s Jorge Ortiz tappat bollen på mittplan och Marcus Lantz snappat upp den, fick Lantz fram en precis passning till Henke, som pricksäkert lobbade över Daniel Örlund.

Oerhört vackert.

Men det som diskuterades mest efter matchen var inte Henkes vackra mål, utan AIK:s kvittering till 2–2.

Eller det som alla trodde var en kvittering. Ett mål som ställde solariepressade EM-domaren Peter Fröjdfeldt i skottgluggen/på hed-ersplatsen, beroende på vilket lag man föredrar.

Målet godkändes först.

Och underkändes sedan.

Situationen: Daniel Mendes, nyss varnad för filmning och därmed avstängd i nästa match, löpte på en passning från mittplan. Mendes var klart offside och linjedomaren höjde också offsideflaggan. Fröjdfeldt blåste dock aldrig av spelet. Men Mendes fick inte bollen. Den gick istället till Helsingborgsmålvakten Daniel Andersson som gjorde en dålig rensning – rakt på fötterna på Ivan Obolo, som lobbade bollen i mål.

Då blåste Fröjdfeldt. För mål.

Och sedan, efter snack med linjemannen, blåste han igen – den här gången AIK på målet.

Peter Fröjdfeldt skyllde missen på ett tekniskt fel.

–Vi (linjedomaren Per Brogevik från Kumla) och jag kan prata med varandra, men nu hade vi ingen kontakt. Jag såg inte hans flagga (för offside), och han trodde att jag tog ner flaggan. Sedan blev det ett jätteliv på helsingborgarna, och då tog jag ett snack med Per. Så till slut blev det rätt beslut, förklarade Peter Fröjdfeldt.

Tungt för AIK som fick kämpa ordentligt, men som hade det svårt över hela planen. Det var först när Daniel Tjernström kom in med drygt 20 minuter kvar, som laget fick tryck i spelet från mittfältet och uppåt och det blev mer än bara mer eller mindre bra placerade långbollar mot Burgic.Tjernström fick fart på AIK. Men annars är det importerna som gör det i laget. AIK har gjort 17 mål den här säsongen – alla av importer.

Miran Burgic har gjort mål i tre matcher på rad: efter mål mot Örebro (4–1) och Gais (2–2) slog den 24-årige ex-jugoslaven till också mot Helsingborg. Jorge Ortiz serverade en elegant passning rakt igenom Helsingborgs mittförsvar med Marcus Nilsson och nye finländaren Hannu Patronen, som visade sig vara en säkerhetsrisk matchen igenom, och som hamnade rejält på efterkälken när AIK tog ledningen.

Hannu Patronen, som kom till Helsingborg från finska Honka

i helgen, hade klara problem

i backlinjen: han missade uppspel, han slarvade med tillbakaspelet och han blev överspelad ett par gånger.

Bland annat efter tolv minut-er.

–De försökte ställa mig offside, men fällan misslyckades. Det var bara att lägga in bollen, sade Burgic som bredsidade in solnalagets ledningsmål förbi Daniel Andersson.

Helsingborg kvitterade strax före pausvilan. Adama Tamboura snurrade upp AIK-backen Patrik Bojent (före detta Karlsson) och lyfte in bollen: Christoffer Andersson störtade mot mål och slog in kvitteringen.

Sedan klev Henke in.

Och Peter Fröjdfeldt.

Och till slut klev Helsingborg ut med alla poängen.