Startsidan FANTV Annons:E-post: 
Lösenord: 
Besökare: 11536 | Inloggade: 161 | Medlemmar: 113503 | Lag: 2369 SvenskaFans.com NorskeFans.com Klubbrum | Bli medlem | Logga in
START SVERIGE ENGLAND ITALIEN SPANIEN EUROPA VÄRLDEN HOCKEY NHL BANDY INNEBANDY GRUSPLAN FANTV
Arenavädret ScoreCenter LiveScore Tabeller TV-matcher Shopen Speltips Partybets bet365

 ALLSVENSKAN

  AIK
  Djurgården
  Elfsborg
  GAIS
  Gefle
  Göteborg
  Halmstad
  Hammarby
  Helsingborg
  Kalmar
  Ljungskile
  Malmö
  Norrköping
  Sundsvall
  Trelleborg
  Örebro

 SUPERETTAN

  Assyriska
  Brommapojkarna
  Degerfors
  Enköping
  Falkenberg
  Häcken
  Landskrona
  Mjällby
  Qviding
  Sirius
  Väsby
  Åtvidaberg
  Örgryte

 DIVISION 1

  Arameiska
  Carlstad U
  Falu FK
  Forward
  Husqvarna
  Sylvia
  Syrianska FC
  Umeå FC
  Valsta Syrianska
  Västra Frölunda
  Öster

 ÖVRIGA

  SvenskaFans
  Sverige

Lundqvist krönika: Skägget i brevlådan

Så står vi här med ännu en jaha-upplevelse. AIK har spelat fotboll mot Hammarby och förvånansvärt – nåja kanske ändå inte, det var ju inte våra fans som ställde till det den här gången – stor del av rapporteringen handlar om själva fotbollsmatchen.

Mer läsning:
» Läs mer om AIK
» Tabeller och statistik
» Målservice LIVEMåndagskvällens derby överträffade allt jag sett i allsvenskan med AIK inblandat när det gäller publikuppträdande. AIK-Hammarby i våras och höstderbyt mot Bajen 2004 framstår i jämförelse som smekningar. I måndags var det några decimeter som skiljde Tomi Maanoja från ett par brinnande raketer och det övergår mitt förstånd att matchen färdigspelades.

Såväl i våras när det kastades prylar mot Lolo Chanko som 2004 när frustrerade AIK´are skakade i gallret kändes det inte som om någon på allvar var nära att skadas. Missförstå mig rätt, jag tycker absolut inte att de händelserna var OK men jämför man med det som hände i måndags utgjorde de inget allvarligt hot mot spelare och funktionärer. Otäckt – javisst, oacceptabelt – definitivt men det som hände igår var rena mordförsöket.

Ifall jag har svårt att förstå domare Hanssons beslut om att fullfölja matchen kan jag inte i min vildaste fantasi förstå AIK´s sätt att tänka när de skickade in Maanoja att ställa sig framför raketrampen på södra tio minuter efter att han varit så nära att knockas av brinnande projektiler. Vem i AIK tog ansvar för det beslutet?

Vem är det sedan som styr över media? TV 4 inslaget i går morse var rena skämtet. Några diffusa meningar om våld på stan efter matchen samt en antydan om att klubbarna – särskilt Hammarby hade dryga böter att vänta. Klubbarna? Ska AIK också hotas med stora bötessummor? För vad? Några tusen för bengaler under matchen kan jag köpa men det måste väl vara Hammarby som ska bära skammen den här gången?

Låt oss leka med tanken att det varit tvärt om. Inte en enda mediakonsument hade lyckats klura ut att det faktiskt spelats en fotbollsmatch. Däremot hade alla förstått att de ständigt skandalskapande AIK-fansen i stort sett idkat massmord på småbarn. Jag anser inte att AIK-fansen ifall det nu varit tvärtom skulle ha förskonats från medias fördömande. Jag önskar bara att Hammarby behandlats på samma sätt.

I våras hade Aftonbladet som sin stora grej att Bojan Djordjic med kaptensbindel tackade klacken. Det var en hemsk skandal och Bojan utmålades som mer eller mindre kriminell. Aftonbladet punkt se serverar efter det här derbyt följande rubriker. ”Maanoja sprang från skotten”, ”På planen var ”Sulan” störst”, ”Alla frisläppta efter skandalen” och ”Kaoset på Råsunda”. Med stor ”skicklighet” lyckas man i rubrikerna dölja vilken klack som syndat. Jag är säker på att en mindre intresserad slöläsare som inte bemödat sig om att klicka på själva artiklarna blivit på det klara med att det var ”de där ligisterna i Black Army” som varit framme igen. Längre ner på sajten i det finstilta nämns att Hammarbys spelare tackade sin klack. Lika inför medialagen? Tjenare!

Vill man läsa lite mer får man reda på att det faktiskt var Söders bröder som varit elaka men samtidigt får man också veta vilka hjältar som finns i den självsanerande Bajenklacken. Där hade man minsann gjort upp med sina rötägg. Jag kan knappast tro att det jag läser är sant. Häng ut Hammarbyarna på samma sätt som AIK-fans alltid hängts ut innan de dömts för något. Någon jävla rättvisa får det väl ändå vara.

Jaha-upplevelse blev det som sagt i alla fall ännu en gång. Vi blev stående med skägget i brevlådan efter att vår målvakt beskjutits med raketer och Hammarby kvitterat i slutskedet. Dessutom blir sådana här händelser både på kort och lång sikt ett effektivt sätt att ta udden ur den pågående supporterbojkotten. När man försöker föra en diskussion med förbundspampar är raketer mot spelare inget som rekommenderas att köras parallellt.

Själva matchen då? Den som aldrig borde ha slutförts. Den gav svar på en del frågor faktiskt. AIK, som inte borde ha sänt ut sitt lag på planen för de sista åtta minuterna, visade flera tecken på att vår taskiga situation är rätt onödig. De första fyrtiofem minuterna gav ekon av AIK anno 2006. Det var länge sedan jag såg AIK så aggressivt. Naturligtvis borde matchen ha punkterats i första halvlek.

Tänk om Mendes spelat Ortiz istället för att skjuta själv när han kom igenom i högerinnerposition. Då hade Jorge kunnat toffla in bollen i öppet mål. En 2-0 ledning tror jag inte att Hammarby hade mäktat med att ta in. Trist bara att det här spelet numera bara plockas fram i derbyn. AIK måste kunna spela lika aggressivt inför 6000 åskådare på Örjans Vall. Annars vinner man inga medaljer. Proffs ska inte behöva runt 30 000 åskådare för att tända till.

Dagens olycksgubbe blev Per Karlsson. Honom är det dock lätt att förlåta. Han har varit stabil stora delar av sin första riktiga säsong i AIK och alla gör misstag ibland. Tomi Maanoja kan mycket väl bli den stormålvakt vi längtat efter. Dessutom behärskar han – hör och häpna – luftrummet bra. Den typen av målvakter är vi inte bortskämda med.

En mindre rolig slutsats var att Tjerna inte längre hänger med. Daniel kämpar föredömligt men det märks alldeles för ofta – särskilt i andra halvlek – att han är för långsam. Det räcker inte att kämpa ifall man så ofta hamnar steget efter. Jag kommer att sakna Daniel Tjernström men jag tror inte att han är aktuell för spel i AIK´s startelva nästa säsong.

Jag slutar där jag började. Hela måndagsskvällen kändes overklig och mediapajasarnas bevakning dagen därpå var – milt uttryckt – pinsam.


Skriv ut denna artikel Tipsa någon om denna artikel

MATTIAS LUNDQVIST
2008-08-27 09:15:00


Annons:


Senaste artiklarna om AIK

Lundqvist krönika: Skägget i brevlådan

2008-08-27  09:15 - Mattias Lundqvist  
Så står vi här med ännu en jaha-upplevelse. AIK har spelat fotboll mot Hammarby och förvånansvärt – nåja kanske ändå inte, det var ju inte våra fans som ställde till det den här gången – stor del av rapporteringen handlar om själva fotbollsmatchen. »


Rikard Norling: Alla måste ta ...

2008-08-26  10:03 - FANTV 
Rikard Norling: Alla måste ta sitt ansvar »


Kapten Tjerna frustrerad över ...

2008-08-26  00:59 - FANTV 
Kapten Tjerna frustrerad över poängtappet »


Fyra mål och skandalscener på Råsunda

2008-08-25  23:00 - Anders Nettelbladt  
AIK och Hammarby delade på poängen i måndagens 08-derby på Råsunda. Matchen fick dock ett mycket trist slut med nya skandalscener på läktarna. »


Spelarbetyg efter derbyt

2008-08-25  22:18 - Oscar Lindgren 
AIK var ytterst nära seger efter en bra första halvlek men sämre andra. Nisse var bäst i AIK tillsammans med Óbolo och vem som var sämst av samtliga på Råsunda ikväll är ganska uppenbart. »


Rikard Norling helt säker på s...

2008-08-24  23:08 - FANTV 
Rikard Norling helt säker på seger mot Bajen »


Pierre Bengtsson laddar inför ...

2008-08-24  17:40 - FANTV 
Pierre Bengtsson laddar inför derbyt »


Inför: AIK-Hammarby - Prestigedags

2008-08-24  15:30 - Alexander Strigén 
Säsongen är körd. Men årets två sista derbyn kan rädda en smått sargad stolthet och vinna mycket prestige. På måndag är det dags för en av matcherna supportrar både ser fram emot och våndas inför. AIK-Hammarby. »


Fem klassiska derbyminnen mot Bajen

2008-08-19  11:00 - Alexander Strigén 
Gnagarforums Alexander Strigén listar fem derbymatcher mot Hammarby som blivit ihågkomna av olika anledningar. Upplev bland annat 'Är det Brasilen vi ser' igen, när AIK slår tillbaka Hammarby med 5-2. »


Kryss i Sundsvall

2008-08-16  18:35 - Anders Nettelbladt  
AIK spelade 1-1 borta mot Sundsvall efter samma resultat i halvlek. Matchen kommer inte gå till historien som den mest välspelade och tyvärr missade AIK att avgöra matchen i andra halvlek på de chanser som fanns. »


Inför Sundsvall - AIK

2008-08-15  15:00 - Alex Strigén  
Guldet är borta. Nu gäller det för AIK att hitta tillbaka till ett spel som får oss supportrar att verkligen tänka 'nästa år, då jävlar' Men det blir inte lätt mot GIF Sundsvall på bortaplan. »


Intervju - Ivan Óbolo

2008-08-15  07:00 - Oscar Lindgren 
AIK:s största stjärna pratar med Gnagarforum om tiden i Boca Juniors, ankomsten till AIK tillsammans med Lucas Valdemarín, och om hur AIK ska vända den negativa trenden som laget är inne i för tillfället. »


Ola Andersson kommenterar läget i AIK

2008-08-13  14:25 - Anders Nettelbladt  
AIK:s sportchef Ola Andersson uttalar idag sitt stöd för Rikard Norling och uttrycker samtidigt en viss besvikselse mot Expressen och den ryktesspridning som varit på slutet. - Vi kommer jobba stenhårt för att komma högre upp i tabellen, säger Ola Andersson. »


Lundqvist krönika: I nöden prövas vännerna

2008-08-12  11:00 - Mattias Lundqvist 
Så var vi där igen. Det tog drygt tre år innan avgå åter blev ett av de vanligaste orden på forumet. Mångas avgång krävs nu på en gång i svart text på gul botten. Norling, Nebo, Ola och Bystedt bär samtliga på ett huvud som många tycks vilja se på ett fat. Själv vet jag inte om avgångar eller avskedanden är rätt väg till framgång. »


Tre skyldiga nämnare

2008-08-11  13:00 - Alex Strigén 
Det kändes perfekt. Rikard Norling, ledaren vi längtade efter under våra mörkaste år, tog hösten 2004 över ett AIK i fritt fall. Vi bjöds på magisk fotboll, nya stjärnor och ett AIK som skulle ta tillbaka SM-guldet till Råsunda. Framtiden såg ofantligt ljus ut. Innan allt blev nattsvart. Hur gick det till egentligen? »


Gästkrönika: Är AIK värdigt den hausse som alltid är runt klubben?

2008-08-11  09:30 - Jonas Pettersson 
Jag är själv den första att hata mig själv när jag sätter den här rubriken, men den är faktiskt relevant. AIK målas alltid ut som Sveriges största klubb, flest supportrar, mest mediautrymme, mest hatad av alla andra lags supportrar etc. Bra så långt kan man ju tycka, men....sen då? »


Rikard Norling tog på sig förl...

2008-08-11  00:47 - FANTV 
Rikard Norling tog på sig förlusten »


Ishizaki nätar alltid mot AIK...

2008-08-11  00:12 - FANTV 
Ishizaki nätar alltid mot AIK »


Vi ser hur solen försvinner ifrån Råsunda

2008-08-10  21:40 - Oscar Lindgren 
Det mesta var som vanligt när Elfsborg kom på besök till Råsunda. Bortalaget gjorde två mål, Ishizaki gjorde det ena och AIK lämnade planen mållösa och utan poäng. Efter en bra offensiv första halvtimme som dock innehöll två baklängesmål tog Norling ut Miran Burgic och satte in Daniel Tjernström. »


Spelarbetyg AIK - Elfsborg

2008-08-10  21:27 - Christopher Kviborg 
En godkänd insats av AIK men inte mer. »


Inför AIK - Elfsborg

2008-08-09  22:30 - Anders Nettelbladt  
Viktig match för AIK som behöver tre poäng hemma mot Elfsborg för att hålla kontakten med topplagen. Då måste Gnaget bryta trenden där de sex senaste tävlingsmatcherna mot Elfsborg slutat utan seger. Elfsborg kommer till spel utan sin landslagsmittfältare Anders Svensson.
Uppdaterad »


Attraktiva AIK och "Possession Football"

2008-08-09  08:00 - Jonas Lindell 
Årets säsong är ju inte på långa vägar över men efter mer än halva säsongen spelad så tycker jag man kan reflektera över lagets insats samt utveckling av sitt eget spel och spelidé. »


Krönika: Missnöjet breder ut sig

2008-08-08  11:20 - Anders Nettelbladt  
Hösten kom tidigt i år. I alla fall kändes det så efter regnmatchen i måndags och dagarna efteråt. Efter att ha tio poäng upp till täten har det på allvar börjat blåsa upp ett stort missnöje på GF. Ett missnöje som framför allt riktar sig mot tränarduon och sportchefen. »


Lundqvist krönika: Hög tid för vinst mot Elfsborg

2008-08-07  22:15 - Mattias Lundqvist  
Mattias Lundqvist om matchen mot Kalmar och vad som krävs för att äntligen slå Elfsborg igen.
" Det är hög tid för en vinst mot Elfsborg, som tillsammans med Gais är de enda lag som AIK inte lyckats besegra sedan återkomsten till allsvenskan." »


AIK-Tifo har 50 kr-kampanj på söndag

2008-08-07  11:30 - AIK-Tifo 
AIK-Tifo är i stort behov av pengar. Vi smider planer inför de kommande derbyna. Planeringen är storslagen! »


AIK tog inte chansen

2008-08-04  22:35 - Anders Nettelbladt  
Det går inte att vara ett topplag i Allsvenskan om försvaret ska ge bort bollen i eget straffområdet. Det går inte att slå serieledarna med slapphänt försvarsspel. Och det går definitivt inte att drömma om något guld 2008 om målvakten ska envisas med att släppa in frisparkar från distans i var och varannan bortamatch. »


Inför Kalmar - AIK

2008-08-03  21:00 - Anders Nettelbladt  
Nu gäller det. AIK tar sig an serieledarna Kalmar på bortaplan i den 17:e omgången av Allsvenskan och behöver en seger för att ta igen mark på toppen. GF tror på Obolo och Ortiz på mittfältet. »


Intervju - Jorge Anchén

2008-08-02  08:00 - Oscar Lindgren 
Gnagarforum tog sig ut till Karlberg för att prata med lagets formstarkaste spelare. Vi fick en öppenhjärtig intervju med en ödmjuk spelare som berättade om skadan, sin första tid i AIK, landslaget, familjen och Werder Bremen. »


Officiellt: Dulee Johnson lämnar AIK

2008-08-01  16:30 - Anders Nettelbladt  
AIK är nu överens med Maccabi Tel-Aviv om övergångssumman gällande Dulee Johnson. Det innebär att den spelskicklige mittfältaren lämnar AIK för spel i Isreal.
- Det är naturligtvis tråkigt att tappa en duktig fotbollsspelare, men tiden var mogen för Dulee att röra på sig, säger sportchef Ola Andersson. »


Daniel Örlund lånas ut

2008-08-01  16:20 - Anders Nettelbladt  
AIK lånar ut sin målvakt Daniel Örlund till norska topplaget Fredriksstad. Utlåningen gäller året ut.
- Ett bra scenario både för Daniel och för AIK att han lånas ut under hösten, säger Ola Andersson »


Startsidan FANTV
Hammarby Söderst@dions blogg: "Perspektivtrolleri"
09:45
Trelleborg Krönika: Fotbollskultur
09:44
AIK Lundqvist krönika: Skägget i brevlådan
09:15
Ljungskile Lugn buss och Party-buss
07:06
Gefle Ny stormatch mot Helsingborg
01:35

Annonser:
 Champions League nästa

Liverpool Riera i princip klar
13:45 (Läst 5331 gånger)
Manchester U Vinst på Fratton Park
16:20 (Läst 3366 gånger)
La Curva Därför blir jag Expressens serie A-skribent
11:04 (Läst 2440 gånger)
Barcelona Barça klara för Champions League
23:07 (Läst 2162 gånger)
Arsenal Dagens Arsenal 26 Augusti 2008
16:15 (Läst 1990 gånger)
Helsingborg Helsingborg
(490 inlägg senaste dygnet)
Hammarby Hammarby
(462 inlägg senaste dygnet)
Juventus Juventus
(370 inlägg senaste dygnet)
Barcelona Barcelona
(368 inlägg senaste dygnet)
Malmö Malmö
(285 inlägg senaste dygnet)
Hammarby GubbUltras
(4212 inlägg)
Milan KWACKARNA
(4101 inlägg)
Hammarby (sugg)
(755 inlägg)
Inter Campioni d´Milano
(443 inlägg)
Shrewsbury Lower Leagues Of England
(439 inlägg)
Piteå Bli medlem i Redmill
10:30 (Läst 594 gånger)
Tjeckiska Fans Inför Slavia - Fiorentina
10:25 (Läst 13 gånger)
Liverpool Benítez hyllar jubilaren Kuyt
10:10 (Läst 189 gånger)
NFL Träningsmatch Jets-Giants
10:00 (Läst 27 gånger)
Benfica Yu Dabao borta i tre månader
10:00 (Läst 22 gånger)
Benfica Matchrapport Rio Ave-Benfica
09:59 (Läst 32 gånger)
Liverpool Tränarna överens – pressen på Liverpool
09:59 (Läst 239 gånger)
Leyton Orient Thornton varnad av Ling
09:48 (Läst 23 gånger)
Hammarby Söderst@dions blogg: "Perspektivtrolleri"
09:45 (Läst 19167 gånger)
Trelleborg Krönika: Fotbollskultur
09:44 (Läst 105 gånger)
Besökare just nu: 11536 | Inloggade: 161
SvenskaFans Centralredaktion
Annonser:
STARTSIDAN        |       OM SVENSKAFANS.COM        |       CENTRALREDAKTIONEN        |       ANNONS & MARKNAD        

  ©  SvenskaFans.com

Sidan använder cookies

info@svenskafans.com