FOTBOLL

Krister Larsson /scanpix
FOTBOLL
|
2008-09-04, kl. 09:23

Krafttag mot huliganismen

Huliganismen måste stoppas, och regeringarna måste ta krafttag med de veritabla brottssyndikat som håller på att ta över vissa supporterkurvor. Det verkar vara europeisk fotbolls stora utmaning under resten av säsongen, och de första resultaten börjar redan synas.


I Sverige har vart och vartannat Stockhomsderby under de sista åren urartat på ett skandalöst sätt, med en passiv flathet och naivitet från klubbarnas, polisens, fotbollsförbundets, pressens och regeringens sida som verkligen oroar. Man undrar, om det krävs allvarliga personskador för att kan börjar kontrollera vad som sker på våra ståplatsläktare. Den pyrotekniska attacken mot AIK-målvakten Maanoja har visats i TV i nästan hela Europa och många åskådare (främst föräldrar med barn) har börjat överge arenorna av rädsla. En hel generation fotbollsåskådare riskerar att gå förlorad.

I Europa har dessbättre åtgärder vidtagits. I Tyskland är arenorna toppmoderna, vilket underlättar säkerhetsåtgärderna, men även i samband med vänskapsmatcher är polisen vaken och alert. Det planerade mötet Kaiserslautern-Karlsruhe kom därför att inställas sedan polisen - som noggrant studerar supporterfora online - kommit fram till att den lilla arenan i Weingarten i Pfalz inte kunde erbjuda tillräcklig säkerhet för publiken.

I Polen gjorde polisen ett efterlängtat tillslag mot Legia Warszawas huliganer. Även här hade man spårat våldsamma intentioner i samband med cupderbyt mot Polonia och häktade inte mindre än 741 våldsverkare, varav flera har mångåriga fängelsestraff att vänta.

I Italien var Napolisupportrarnas massiva vandalism av bussar och tåg i samband med bortamatchen mot Roma förhoppningsvis den sista allvarliga huliganepisoden. Pressen från övriga Europa - Italien vill ju organisera EM-slutspel och EC-finaler - verkar nu ha väckt regeringen, som sannolikt förbjuder Napolisupportrarna att resa till bortamatcher under resten av säsongen och t o m kan besluta ett spela ett antal högriskmatcher utan publik.

I Stockholm väntar nu en rad matcher som är potentiellt mycket farliga. Att 08-derbyna och matcherna mot IFK Göteborg spelas mellan lag vars supportrar är besvikna och frustrerade ökar dessvärre sannolikheten för incidenter. Låt oss hoppas att ingen pyroteknik eller andra vapen tillåts passera genom insläppen framöver.

 

 

Christer Löfman


KOMMENTARER (0)

    Inga kommentarer...

SKRIV EN KOMMENTAR

Besvara

Skriv in svaret på frågan, exempelvis för 1+1, skriver du in 2.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.

Mer information om formateringsmöjligheter


FOTBOLL
Anders Wiklund /scanpix
Adam Ihse /scanpix
Scott Heppell /scanpix
 /scanpix
Andrew Browmbill /scanpix
Franco Debardini /scanpix
Darko Bandic /scanpix
Darko Bandic /scanpix
Alberto Pellaschiar /scanpix
Alastair Grant /scanpix