Inför Djurgården-AIK – Time for heroes

Den 24:e september 2007 så möttes AIK och Djurgården i en högintressant toppmatch inför ett fullsatt Råsunda. 365 dagar senare är det dags igen i en på förhand inte lika het drabbning då inget av lagen har levererat efter förväntningar. Men precis som vanligt när Sveriges värsta rivaler gör upp så är det en enorm prestige.

Mer läsning:
» Läs mer om AIK
» Tabeller och statistik
» Målservice LIVEDe två senaste mötena lagen emellan har båda slutat 1-1. Vårens möte rivstartades från AIK:s sida och 1-0 i paus var i underkant för hemmalaget. I andra halvlek bytte matchen skepnad och Djurgården tog över taktpinnen. Kvitteringen dröjde dock ända till den 79:e matchminuten då Thiago Quirinio slog in en straff.

Återstår att se om morgondagens match kommer bli lika intensiv och välspelad som matchen i våras. Det är nämligen två lag med stukat självförtroende som kliver in på Råsunda. Hemmalaget Djurgården har visserligen ryckt upp sig efter sommarens tunga månader där man som värst hade 105 dagar utan seger i allsvenskan. Men den 10 augusti så kom en förlösande seger borta mot Malmö FF och därefter tog man ytterligare två viktiga segrar. Men i den senaste matchen borta mot GAIS var man återigen tillbaka i gamla synder och hemmalaget vann rättvist med 2-1.

I AIK är det inte heller frid och fröjd, den senaste segern kom hemma mot Ljungskile i slutet på juli. Positivt är dock att man i den senaste matchen hemma mot Göteborg tog ett steg framåt spelmässigt. I en fysisk match så var det AIK som tryckte på och var närmast de tre poängen. Men fortfarande kvarstår Gnagets stora problem den här säsongen, effektiviteten framför mål. Ska AIK lyckas rubba Djurgården så krävs det att skärpan i straffområdet är betydligt bättre än tidigare.

Bojent och Djordjic på skadelistan
Förutsättningarna inför matchen är för Gnagets del goda, helt borta från spel är Bojan Djordjic som i den senaste matchen mot Göteborg olyckligt slet av hälsenan. Missar gör även Patrik Bojent som har problem med en fot. In kliver med största sannolikhet Pierre Bengtsson.

 I övrigt är det svårt att sia om hur startelvan ser ut, undertecknad följde dagens träning där stämningen var på topp. Spelarna har trots tabellplaceringen insett allvaret och vet hur mycket en seger skulle betyda för supportrarna. 

Gabriel Özkan ser fortsatt pigg ut och han finns definitivt med i morgondagens trupp, förmodligen startar han på bänken till förmån för Mats Rubarth. Centralt är det återigen angenäma problem för Norling då Ortiz är tillbaka efter sin knäskada. Kevin Walker gjorde det bra senast och kapten Tjernström som är tillbaka efter avstängning är alltid nyttig i derbymatcherna. 

Andra frågetecken är vem som ska spela bredvid den givne Ivan Obolo på topp samt vem som ska stoppa Djurgårdens anfallare tillsammans med Nils-Eric Johansson.


Komac avstängd
Djurgårdens tyngsta avbräck inför matchen är att slovenen Andrej Komac är avstängd, i övrigt missar även Kristian Junegard, Aki Rihilahti, Martin Andersson och lagkapten Markus Johannesson matchen. Den sistnämdes ledarskap blir svårt att ersätta, men spelmässigt ska Djurgården, med Markus säsong i bakhuvudet, vara tacksamma över att han sitter på läktaren imorgon. 

Det stora glädjeämnet för Djurgårdens del är att den forne landslagsspelaren Mattias Jonson gör efterlängtad comeback. Den rivige anfallare har haft problem med hälen under en längre tid men nu säger han sig vara fit for fight igen.

Tabellplaceringarna till trots så hoppas jag att alla tar sig till Råsunda imorgon, såväl djurgårdare som gnagare. Det har diskuterats flitigt i pressen den senaste tiden om att Stockholmsfotbollen med dåliga resultat och bråk på läktaren håller på att dö ut. Nu har vi chansen att bevisa motsatsen och bjuda på en atmosfär som saknar motstycke i norra Europa.

Matchen i sig kommer säkerligen bjuda på hård kamp och mycket målchanser eftersom båda lagen suktar efter en seger. För AIK:s del ligger nyckeln i att kunna ta tillvara på det spelövertag som vi lyckats med i alla de derbyn som spelats under den här säsongen. 

Lyckas vi bara vara lite kyligare framför mål är jag övertygad om att Djurgården kommer känna sig som ett slaget lag redan i pausvilan. 

Nyckelspelare för AIK:s del är i mina ögon Ivan Obolo. Planens absolut bästa spelare kan om det stämmer se till så att Mikael Dahlberg återigen konkurrerar om en anfallsplats istället för på mittbacken där han huserat i de senaste omgångarna. Viktigt blir även, som alltid i derbyn, kampen om mittfältet. Daniel Sjölund har varit bra sen han kom tillbaka efter sin sjukdom och han får inte styra och ställa från sin centrala position på mitten.

Avsparken är 20:00 och det finns fortfarande många biljetter kvar på Råsunda. 
Som Kenny Pavey sa tidigare idag: Snälla, kom dit!

Skriv ut denna artikel Tipsa någon om denna artikel

JESPER HOFMANN
2008-09-23 21:45:00 
HUR SLUTAR MATCHEN?

1

X

2


Antal röster: 50

Annons:

Senaste artiklarna om AIK

Inför Djurgården-AIK – Time for heroes
2008-09-23  21:45 - Jesper Hofmann 
Den 24:e september 2007 så möttes AIK och Djurgården i en högintressant toppmatch inför ett fullsatt Råsunda. 365 dagar senare är det dags igen i en på förhand inte lika het drabbning då inget av lagen har levererat efter förväntningar. Men precis som vanligt när Sveriges värsta rivaler gör upp så är det en enorm prestige. »


Rikard Norling inför derbyt: M...
2008-09-23  18:30 - FANTV 
Rikard Norling inför derbyt: Mitt jobb att locka tillbaka publiken »


Klassiska DIF-derbyn i rörliga bilder
2008-09-23  16:50 - Gnagarforum 
Redaktionen har listat tre Dif-derbyn på 2000-talet som vi minns bättre än andra. Var gärna med och rösta på startsidan vilket derby ni besökare rankar högst. »


Ivan Obolo pratar svenska och ...
2008-09-22  11:33 - FANTV 
Ivan Obolo pratar svenska och nätar mot DIF? »


Nebo och Norling besökte Smokinglirarnas medlemsträff
2008-09-19  14:00 - Kjell Jonsson 
Här följer en rapport från torsdagens medlemsmöte för Smokinglirarna. Både Rikard Norling och Nebojsa Novakovic var på plats för att svara på frågor från publiken. Här är Kjell Jonssons sammanfattning om kvällen. »


Rikard Norling om segern mot F...
2008-09-19  10:17 - FANTV 
Rikard Norling om segern mot Forward »


"AIK vill ha Nannskog"
2008-09-19  07:55 - Anders Nettelbladt  
Enligt tidningen Sportbladet har AIK varit i Norge för att studera Stabaeks 34-årige anfallare Daniel Nannskog. Sportchef Ola Andersson vill inte kommentera uppgifterna. »


Norling om krysset och petning...
2008-09-13  18:01 - FANTV 
Norling om krysset och petningarna av Bengtsson och Anchén »


Spelarbetyg AIK
2008-09-13  15:54 - Christopher Kviborg 
Ungtupparna bäst i dagens AIK. »


Underhållande men mållöst
2008-09-13  14:40 - Anders Nettelbladt  
Prestigematchen mellan AIK och IFK Göteborg slutade mållös på Råsunda. Det var en match med högt tempo och många målchanser där AIK sånär kunde avgöra i slutskedet med en man mer på planen. »


Inför AIK - IFK Göteborg
2008-09-12  22:00 - Anders Nettelbladt  
Äntligen match på Råsunda igen. AIK har chansen att ta revansch för förusten i våras, samt den svaga insatsen senast i Trelleborg. Dessutom är det sista halmstrået om en UEFA-cupplats ska finnas kvar som realistiskt mål. »


Karlbergs Kaká tillbaka i spel...
2008-09-12  15:50 - FANTV 
Karlbergs Kaká tillbaka i spel! »


AIK-IFK Göteborg 13/9: Eurostand 08
2008-09-12  15:00 - AIK-alliansen 
Eurostand är en protestaktion som i dagarna genomförs över hela Europa. Första gången AIK-supportrar deltog var 1998. Då begränsades protesten till bevarandet av ståplats. Till i år återvänder Eurostand utökat till 5 viktiga punkter. Vi har sammanfattat dem och anpassat dem till våran verklighet och dagens situation i Sverige. »


Mats Rubarth tillbaka i spel m...
2008-09-12  14:23 - FANTV 
Mats Rubarth tillbaka i spel men osäker om framtiden »


Radioreklam del IV: Rensa fisk...
2008-09-12  09:14 - FANTV 
Radioreklam del IV: Rensa fisk »


Svartgul radioreklam inför mat...
2008-09-11  15:55 - FANTV 
Svartgul radioreklam inför matchen mot IFK Göteborg - del 2 »


Rikard Norling rätt nöjd med m...
2008-09-05  13:36 - FANTV 
Rikard Norling rätt nöjd med matchen: Vi ska vinna allt på Råsunda! »


Bojan Djordjic tillbaka från s...
2008-09-05  13:08 - FANTV 
Bojan Djordjic tillbaka från start: Klart man blev besviken »


Sju poäng till Europaplats
2008-09-04  13:20 - Anders Nettelbladt  
GF-redaktionen fick en fråga från en läsare vilken plats i tabellen som ger en Europaplats till nästa år. Nu har vi facit. »


Özkan redo för comeback
2008-09-04  11:30 - Anders Nettelbladt  
AIK träningsspelar i dag mot finska MyPa för att hålla matchtempot uppe under landslagsuppehållet. Inför matchen meddelar nu Rikard Norling att Gabriel Özkan återigen är redo för matchspel. »


Gästkrönika: Naiva AIK - eller om AIK heter Urgut
2008-09-03  07:00 - Tobias Andersson 
Det blåser snålt kring Råsunda nu. Norling&Novakovics belackare dyker upp tätare än medgångssupportrar på Östermalm, men frågan är om dessa inte är lite väl blåögda och naiva. Har de verkligen en SÅ talangfylld trupp som det brukar pratas om? Jag tänkte ta en lite annorlunda titt på det hela. »


Läktarproblemen: Lösningen finns hos fansen själva
2008-09-02  12:45 - Erik Haking 
Erik Haking levererar kortsiktiga och långsiktiga lösningar på de problem som idag finns runt den svenska fotbollen. Och sågar samtidigt förslagen om att ta efter England. »


Debatt: Polisen – Statens egen firma?
2008-09-02  08:00 - Peter Lamperud 
Peter Lamperud tar upp polisen brutala och omotiverade (?) övervåld i samband med stökiga fotbollsmatcher i Stockholm. Följer polisen de direktiv som finns i polislagen? »


Rapport från supportermötet
2008-09-01  08:00 - Gecko  
GF-signaturen Gecko sammanfattar här det suppermöte som ägde rum i förra matchen på Restaurang Råsunda. »


Gästkrönika: Tid för rannsakan
2008-08-31  14:00 - Erik Haking 
Jag vill så gärna blicka framåt, knyta näven på klassiskt AIK-vis och viska: ”nästa år du jävlar” Men jag känner inte så. Jag känner att nästa år då jävlar kommer jag må lika dåligt som detta år och de andra senaste tio. »


Krönika: Fritt fall i AIK
2008-08-30  23:15 - Anders Nettelbladt  
Efter att AIK på nytt gjort en riktigt svag insats under en lördagsmatch i Tv4 är det många som undrar "Vad är det som händer?". »


Uddlöst AIK föll på Vångavallen
2008-08-30  18:10 - Anders Nettelbladt  
Ett trögt och uddlöst AIK föll klart med 2-0 (1-0) på Vångavallen. Hemmalaget fick en billig straff i första halvlek och avgjorde sedan definitivt i slutet av andra när Gnaget försökte flytta framåt. »


Tomi Maanoja: - Jag känner mig...
2008-08-29  20:42 - FANTV 
Tomi Maanoja: - Jag känner mig välkommen! »


Inför: Trelleborg - AIK
2008-08-29  14:00 - Alexander Strigén 
AIK lyckades i första halvlek av det tragiska derbyt bryta en negativ trend när Hammarby kördes över helt. Spelet var bland det bästa på bra länge. Dessvärre visade sig en ful ovana AIK lidit av sedan omstarten. Konsten att tappa en ledning. Det vill vi helst slippa se borta mot Trelleborgs FF. »


Radio-reklam del II: Feskarbrö...
2008-08-28  15:52 - FANTV 
Radio-reklam del II: Feskarbröderna i Nordstan »

Startsidan FANTV

Qviding Två ”bortalag” drabbas samman på Malmö IP.
23:21
Åtvidaberg Sagt efter matchen mellan Åtvidaberg - Assyriska
23:15
Norrköping IFK Norrköping-Malmö FF 1-0: Sista halmstrået!
23:09
Åtvidaberg Rättvis seger för Åtvidaberg i toppmötet
22:52
Sirius Inför Sirius - Brommapojkarna
22:34

Annonser:
 Ny förlust och MFF i fritt fall

Djurgården Forum 1891 tar 08-derbytemperaturen i Kalmar
09:00 (Läst 4087 gånger)
Malmö Fem snabba: Norrköping – MFF
21:38 (Läst 2751 gånger)
AIK Klassiska DIF-derbyn i rörliga bilder
16:50 (Läst 2093 gånger)
Almeria Tack Real Madrid
18:27 (Läst 2011 gånger)
Djurgården Klassiska AIK-derbyn i bilder - del 1
15:00 (Läst 1944 gånger)
Malmö Malmö
(1023 inlägg senaste dygnet)
Hammarby Hammarby
(541 inlägg senaste dygnet)
Arsenal Arsenal
(531 inlägg senaste dygnet)
Assyriska Assyriska
(494 inlägg senaste dygnet)
Manchester U Manchester U
(411 inlägg senaste dygnet)
Hammarby GubbUltras
(4412 inlägg)
Milan KWACKARNA
(4204 inlägg)
Hammarby (sugg)
(873 inlägg)
Hammarby /trut
(556 inlägg)
Manchester U Top Of The League
(529 inlägg)
Real Madrid Inför: Real Madrid - Sporting Gijón
23:35 (Läst 2 gånger)
Athletic Inför Recreativo - Athletic
23:30 (Läst 30 gånger)
Bologna Inför Bologna-Udinese
23:27 (Läst 8 gånger)
Barcelona Inför: FC Barcelona - Real Betis
23:22 (Läst 92 gånger)
Detroit Detroitbloggen: Filppula skadad under övning
23:21 (Läst 4269 gånger)
Swansea Swansea besegrade Cardiff i säsongens första derby
23:21 (Läst 20 gånger)
Qviding Två ”bortalag” drabbas samman på Malmö IP.
23:21 (Läst 24 gånger)
Modo Blogg: Johan Nordin i fri roll
23:20 (Läst 2141 gånger)
Huddinge Inför Huddinge-Mariestad
23:20 (Läst 23 gånger)
Portsmouth Inför Pompey - Chelsea (Carling Cup)
23:19 (Läst 39 gånger)
Besökare just nu: 11400 | Inloggade: 265
SvenskaFans Centralredaktion