2-3 (1-1)

Vångavallen, Trelleborg

Mattias Moström och Kristian Haynes jublar efter Moströms 3-1-mål.

3-2 i Trelleborg ger serieledning i halvtid

AIK besgerade Trelleborgs FF med 3-2 på Vångavallen och tog med det över serieledningen när Superettan är halvvägs avklarad. Arash Talebinejad svarade för första målet, inhopparen Mattias Moström för övriga två.

Längre ned på denna sida:
Fakta
Händelseförlopp
Laget
Övrigt
AIK har radat upp tolv raka matcher utan förlust varav nio slutat med seger. Senast laget åkte på stryk var borta mot Trelleborgs FF i Svenska cupen den 5 maj.
  När Gnaget kom tillbaka till Vångavallen fick laget revansch för cupförlusten. TFF, som till och med 14:e omgången var enda lag i Superettan utan förlust på hemmaplan, besegrades med 3-2 efter varsitt mål i första halvlek.

Arash Talebinejad gav AIK ledningen redan i tionde minuten. Det var Arashs fjärde mål på de fem senaste matcherna.
  Hemmalaget kvitterade strax före pausvilan, men det hjälpte inte. För till andra halvlek byttes Mattias Moström in och en halvtimme senare var han tvåmålsskytt efter nätrassel i 56:e och 74:e minuten. Trelleborg fastställde slutresultatet till 2-3 i 90:e minuten.

AIK började matchen bäst och dominerade klart under de första 25 minuterna. Förutom målet av Talebinejad hade AIK flera mycket farliga avslut. Rubarth, Hoch, Marklund och Talebinejad ännu en gång hade alla goda möjligheter att göra mål. Trelleborg hade ett avslut på mål, målet, och ytterligare en farlighet strax innan då ett volleyskott smet precis utanför Örlunds högra stolpe. Då, i slutet av den första halvleken, hade Trelleborg jämnat ut spelet och kvitteringen kom inte helt överraskande även om AIK dessförinnan borde ha gjort fler mål.

Till den andra halvleken byttes Rubarth ut och Moström kom in på högerkanten samtidigt som Talebinejad flyttades över till vänsterkanten. Och det var alltså Mattias Moström som med sina två utsökta mål avgjorde matchen för AIK. 2-1-målet kom på ett långskott, välplacerat i Trelleborgsmålvaktens vänstra kryss. 3-1-målet var ännu snyggare. En höger utsida placerad denna gång i målvaktens vänstra kryss. Och AIK hade bud på flera mål. Arash Talebinejad hade ett par bra möjligheter. Bäst minns man en nedtagning på bröstet och direktskott på volley som, om det hade blivit mål, hade varit en kopia på Kenneth Anderssons mål mot Brasilien i VM 1994. Nu gick skottet istället tätt över.

Innan AIK:s 3-1-mål hade Trelleborg en boll inne i mål. Efter en mycket tilltrasslad situation framför AIK-målet, där Daniel Örlund gjorde åtminstone en mycket kvalificerad räddning, forcerades bollen i mål via Örlund. Domaren blåste dock för AIK-frispark efter ruff på Örlund. Örlund räddade AIK vid ytterligare ett par tillfällen då TFF-anfallare kom helt fria med AIK-målvakten. I slutminuterna kunde dock TFF reducera, efter att AIK-försvaret varit väl frikostigt. Men någon egentlig kvitteringschans fick aldrig Trelleborg.

Eftersom GAIS samtidigt förlorade på Grimsta IP, 0-2 mot BP, tog AIK över serieledningen i Superettan, som nu är till hälften spelad.

Nicklas Carlsson fick sin tredje varning och är därmed avstängd i returmötet mot Trelleborg på Råsunda på lördag.

Arash Talebinejads 1-0 innebar AIK:s 14:e mål i svit på bortaplan, nytt rekord för AIK i tävlingssammanhang. Daniel Örlund hade hållit nollan på bortaplan i totalt 479 minuter när Trelleborgs Thommie Persson kvitterade till 1-1. Det var dock 58 minuter mindre än det serierekord AIK har från 1985-86 och 228 minuter mindre än det tävlingsrekord AIK har sedan 1999. Två imponerande sviter fortsätter dock. Dels tolv raka matcher utan förlust vilket AIK senast uppnådde hösten 2001. Och dels fem bortasegrar i svit, bara två segrar från rekordet på sju raka bortasegrar från division 2-året 1951-52.

Första halvlek
(9.21) 0-1Arash Talebinejad (Göran Marklund)
(18.44) VarTFF: Thommie Persson
(24.57) VarAIK: Nicklas Carlsson
(41.37) 1-1Patrik Redo (Stephen Ademolu)
(45.00) Slut på första halvlek
Andra halvlek
(55.13) 1-2Mattias Moström (Göran Marklund)
(73.31) 1-3Mattias Moström (Kristian Haynes)
(76.40) VarAIK: Daniel Örlund
(79.57) VarTFF: Mikael Bengtsson
(89.26) 2-3Alban Jusufi (Stephen Ademolu)
(94.11) Slut på andra halvlek
Klicka på bollen för att se illustration av målet.