Nebojsa Novakovic mötte upp med Gnagarforum för en öppen och hjärtlig intervju om hans karriär och framtid.
Nebojsa Novakovic mötte upp med Gnagarforum för en öppen och hjärtlig intervju om hans karriär och framtid.

Nebojsa Novakovic inifrån - del I Ursprung & nutid

Han har skänkt oss otaliga minnen.
Men efter över tio år i olika roller inom AIK väntar ett nytt äventyr.
Tommy Arvidsson möter en av de största kultikonerna i AIK för Gnagarforum.
Nebojsa Novakovic.


Mer läsning:
» Läs mer om AIK
» Tabeller och statistik
» Målservice LIVE


Jag valde ett bra år att återuppta mitt intresse för AIK och fotboll, 1998. Den spelare som etsat sig fast mest i mitt minne och i mitt fotbollshjärta är en blixtsnabb, irrationell, elegant och effektiv forward som hade en speluppfattning, teknik och känsla i bollbehandlingen som få. Jag möter honom utanför McDonalds i Solna Centrum Handslaget är fast, blicken är varm och innerlig och munnen är glad och pratglad. Vi sätter oss på ett kafé. Nebosja är inte bara på bra humör, han är en gentleman som bjuder på fika. Men självklart med integriteten i behåll. Vi börjar med att prata om nutid. Om det som nyligen hänt, och det som kommer hända framöver.

Hur mår du idag?
- Jättebra. Det känns "bra i magen", känslan är bra med det nya jobbet i Norge. Jag har redan varit på plats och tränat laget i en vecka.

När vi talade i telefon i december så sa du just det; att du inte var i AIK för pengarna utan att det är just "magkänslan" som är viktig. Vad sa magkänslan exakt när du valde Sandefjord?
- Att få fortsätta jobba som tränare, det var den angörande punkten som fick mig att byta AIK till en annan klubb.

Varför blev det just Sandefjord? Du måste ha fått fler erbjudanden?
- Det var också för att jag tappade två månaders tid, den bästa tid för tränare då man ska söka en ny klubb. Jag var i en förhandlingssituation med AIK då vi verkligen försökte hitta något som skulle passa mig och AIK. Då kanske man förlorade den bästa tiden i november och december. Sandefjord var ett bra alternativ, det var något nytt och det är inte i Sverige. Jag ville inte hamna i någon klubb i Sverige, det skulle inte vara spännande för mig. Norge var något nytt och ovisst som säkert kommer att driva och utveckla mig. Därför kändes det som ett jättebra alternativ.

Fanns det andra klubbar som ville ha dig?
- Ja, jag hade några alternativ men jag vill inte säga vilka.

Hur många klubbar rörde det sig om?
- Tre-fyra stycken. Tillsammans med Rikard var det många fler. Det var några klubbar som jag skulle haft ansvar för själv. Men om jag hade jobbat med Rikard så fanns det många fler som var intresserade i Skandinavien.

Vad exakt blev du erbjuden av AIK?
- Vi kom inte fram till den bästa lösningen och jag vill inte gå närmare in på det. Vi kom inte fram till det som var bäst för mig och AIK och det räcker. Men vi gjorde ett bra försök men vad det skulle ha inneburit vill jag inte prata om.

Vi var jättemånga som trodde att du skulle bli kvar som individuell tränare. Vem ska lära ut det du kan i AIK nu?
- Det är den nya staben, Micke valde de killarna som han ska jobba med. Andreas Alm och jag spelade ju tillsammans, han kombinerade både hjärta och kunnande, kanske till och med mer än jag, det finns potential i honom.Oavsett om du är individuell eller assisterande så har jag alltid försökt att lära spelarna det jag kan, stanna kvar efter träningar och utnyttja all tid. Det var min roll i AIK oavsett om jag var individuell eller assisterande tränare. Men att jag skulle stanna i AIK bara som individuell tränare efter fem år, jag kände att det inte skulle utveckla mig eller AIK vidare.

Det var nutid. Jag är nyfiken på hur det hela började. Arvets betydelse är något man ofta noterar när man hör fotbollspelare prata om sin bakgrund. Nebojsa berättar visserligen att hans pappa var registrerad i fotbollslag men att han ägnade sig mer åt tävlingscykel och ännu mer åt boxning.
Det var "spontanfotboll på gatorna" som gällde efter skolan när Nebojsa själv började spela i tio-elva årsåldern. Ingen regelbunden träning som i Sverige. Men han skulle börja spela i lag när han var 15-16 år. Jag undrar om omställningen var stor:

- Ja, framförallt för att jag spelat mycket inomhus; mycket tre mot tre- och fem mot femspel. Nu skulle man spela "11-manna", det tog lite tid att förstå alla reglerna för den fotbollen. Jag var van att "göra min gubbe", jag gillade den utmaningen. Men när man började spela elvamannafotboll så började jag lära mig lite taktik och regler, att inte springa fel. Man skulle tänka. Det blev inspirerande efter en viss tid men i början var det lite jobbigt. Men det är samma sak för alla ungdomar som kommer från sex- och sjumannaspel, att komma till elvamannaspel det är det svåraste.

Hade du några förebilder som fotbollspelare på den tiden?
- De största spelarna i Röda Stjärnan. Det var min klubb från Belgrad och den bäste på den tiden hette Dragan Dzajic. Han var världens bästa spelare. Jag hade inte koll på internationell fotboll då som vi har idag när man kan se allt på tv och vet allt om alla spelarna i Barcelona och Milan. Jag hade bara koll på mitt lag Röda Stjärnan och jag gillade Dragan Dzajic mycket. Efteråt så började jag gilla Michel Platini och Maradona. VM gick ju på tv då alla fall.

Jag har läst att du och din kompis startade ett innefotbollslag?
- Nej, det var inte jag som startade laget. Men jag var med och spelade i många tävlingar och turneringar inomhus. I en turnering så är var det t ex 500 lag anmälda och man spelar den på två månader. Jag gillade att spela inomhus, vi var fyra i varje lag och jag har vunnit några jättefina turneringar i före detta Jugoslavien, så det är fina minnen man har.

Då är det därifrån din speluppfattning och stil kommer?
- Ja, det där "rycket"; att man ska göra sin gubbe en mot en och uppfatta situationer, det finns inte så mycket ytor fyra mot fyra på en handbollsplan. Bollen kan inte gå ut någonstans så tempot blir högt. Det var roligt.

Går det att träna upp spelaregenskaper eller föds man med dom?
- Man är född med vissa egenskaper men det går att träna också. Första gången jag såg Gabriel Özkan t ex så jag såg på en gång att han är född med mycket talang. Men man ska självklart träna och fortsatta att utvecklas Man måste bli ännu bättre.

Du har sagt att det inte lossnade för dig förrän du var 35. Vad tror du att det berodde på?
- Jag kände att det lossnade på grund av att jag spelade med en bra klubb. Vi var i Champions League och det bästa laget i Sverige. Vi vann Svenska cupen lätt och när man hade medspelare som var så duktiga så var det lätt att visa att man var duktig själv. Jag gillade att spela fotboll, men jag kände mig inte så gammal. Jag kan bara tacka mina medspelare för att jag fick möjlighet att spela så bra fotboll.

Stuart Baxter sa 1998 att spelartruppen var så bra att de som inte platsade lätt skulle kunna gå ihop och bli ett mittenlag i Allsvenskan, håller du med om det?
- Ja, vi hade många fina karaktärspelare, ingen var nöjd med att sitta på bänken. Vi gav allt på träningen för att Stuart inte skulle sätta en på bänken. Det var starka killar som gjorde att vi vann serien och det var nära att vi vann igen. Man har fina minnen från den tiden.

När du kom till Sverige 1991 och spelade för Vasalund så har du sagt att det var friläge för dig flera gånger varje match. Var det stor skillnad mellan svensk och jugoslavisk fotboll?
- Ja, då var det faktiskt stor skillnad. När jag spelade så var jag så snabb, det behövdes inte mycket. Varje rensning från backlinjen blev ett friläge på andra sidan. Det var lätt att komma till målchanser, det var inte många lag som var taktiska heller.
De flesta lagen spelade likadant när jag kom hit i början. Man spelade bollen på en stor forward som skulle skarva bollen och man fick springa runt honom och hoppas att bollen skulle hamna hos mig och att man kunde utnyttja de lägena. Det var inte mycket spel på marken, nästan alla lag spelade som Drillo i Norge. Många gånger efter man spelat så var man frustrerad och tyckte att det var ett tråkigt sätt att spela fotboll på. Men sen började flera lag i Sverige bättre fotboll efter VM 1994, det blev ett större intresse för fotbollen och media började intressera sig. Gubbarna var tvungna att hitta på något nytt sätt att spela annars hade inte publiken kommit. De vill inte se när spelare bara kämpar och krigar man måste också visa att man kan spela fotboll - annars hade ju vem som helst kunnat spela fotboll och det tvingade klubbarna att hitta nytt spel.

Fortsättning följer i del IISkriv ut denna artikel Skicka till Facebook Tipsa någon om denna artikel

TOMMY ARVIDSSON
2009-02-01 11:38:00

KOMMENTERA ARTIKELN
Inga kommentarer än. Bli först!

Namn:

Kommentar:

Vad blir 1 plus 7?


Annons:

Senaste artiklarna om AIK

Nebojsa Novakovic inifrån - del III. Tränaren Novakovic.
2009-02-01  11:40 - Tommy Arvidsson 
Att Nebojsa skulle bli tränare förvånade nog många. För han skiljer sig rätt mycket från stereotypen. Nebojsa Novakovic låter hellre kroppen tala. - Teori för tränare är inga problem - alla kan snacka, säger han. Mer om det och åren 2006-2008 i sista delen av GF:s Novakovicintervju. »


Nebojsa Novakovic inifrån - del II. Spelaren Novakovic.
2009-02-01  11:39 - Tommy Arvidsson 
Champions League äventyret är hans bästa spelarminne. Men 10 år i AIK är det som kommer följa med honom längst i livet. Nebojsa Novakovic har svårt att förklara det. – Jag har inte ord för att beskriva hur mycket de tio åren har betytt för mig. »


Nebojsa Novakovic inifrån - del I Ursprung & nutid
2009-02-01  11:38 - Tommy Arvidsson 
Han har skänkt oss otaliga minnen. Men efter över tio år i olika roller inom AIK väntar ett nytt äventyr. Tommy Arvidsson möter en av de största kultikonerna i AIK för Gnagarforum. Nebojsa Novakovic. »


Nisse Johanssons blogg: Avslutningen på Sydafrika
2009-01-30  13:30 - Nils-Eric Johansson 
AIK är på träningsläger i Sydafrika. Men det betyder inte att du som följer Gnagarforum missar något. I Nisse Johanssons blogg från insidan får du reda på allt. Nästan... »


Ställ din arenafråga till AIK-alliansen
2009-01-29  22:24 - Redaktionen 
Den nionde februari har AIK föreningsmöte i arenafrågan. Nu vill AIK-alliansen in dina frågor. »


Intervju med Pontus Engblom: "Jag vill kriga om en plats i AIK"
2009-01-29  15:45 - Edvard Godin 
Namnet Pontus Engblom blev ett hett sådant under 2008. Anfallstalangen, född 91, jagades av flera allsvenska klubbar. Men han valde AIK. - Det var ett rätt enkelt val, säger han till Gnagarforum. »


Gnagarforum får nytt utseende
2009-01-29  11:00 - Gnagarforum 
Efter åtta år med samma struktur och utseende är det dags för en rejäl uppdatering av lagsidorna på SvenskaFans. Först ut som testsidor är Gnagarforum och Alltid Blåvitt som från och med nästa vecka får en helt ny design. Se den nya sidan här! »


Miran Burgic: "Alla mår bra av kontinuitet"
2009-01-29  10:00 - Edvard Godin 
Han värvades som stor målskytt. Men de gångna två säsongerna har varit tunga för Miran Burgic. 2009 ska han återigen ta en fast plats i AIK. »


Noterat i Stellenbosch
2009-01-28  23:00 - Edvard Godin 
Ibland kommer inte riktigt hela bilden fram i artiklar. Ibland är det bara värt en kort rad. Klart är att det är läsvärt i alla fall. Det här är noterat från Stellenbosch. »


Andreas Alm: "Det fanns inget att tveka på"
2009-01-28  19:00 - Edvard Godin 
Från division två till Allsvenskan är steget stort. I synnerhet för någon som bara varit tränare i ett år. Men Andreas Alm tvivlade aldrig på att ta steget. »


GF-rapport från internmatchen
2009-01-28  16:00 - Edvard Godin 
I Nisse Johanssons senaste blogginlägg fick ni läsa om AIK:s internmatch. Här kommer en annan betraktelse om samma match från Gnagarforums man på plats, Edvard Godin. »


AIK-alliansen intervjuas i arenafrågan
2009-01-28  11:55 - Daniel Olemyr 
AIK har kallat till ett extra föreningsmöte angående arenafrågan den 9:e februari. Gnagarforum ringde och kollade läget med Victor Capel, AIK-alliansen, för att höra hur man ser på arenafrågan och vilka förväntningar man har på föreningsmötet. »


Kan du hjälpa fotbollslaget Råsunda FC?
2009-01-27  14:56 - Redaktionen 
Råsunda FC, som består av AIK-supportrar, satsar vidare men behöver hjälp av sponsorer för att kunna göra en helhjärtad satsning i seriesystemet. Vill du göra en insats? Läs vidare. »


Krönikan: En studie i att fördriva tid. Och att längta lite lagom.
2009-01-25  20:15 - Christoffer Roghult 
När en säsong tar slut kan en märklig känsla av lättnad infinna sig. Men efter ett tag, vanligtvis efter årsskiftet, så infinner sig abstinensen igen. Gnagarforums nye skribent Christoffer Roghult beskriver något de flesta av oss känner igen. »


GF intervjuar Väsbytalangerna Backman och Lundberg
2009-01-24  20:20 - Edvard Godin 
Viktor Lundberg och Nicklas Backman förutspås bli nästa spelare som AIK plockar från Väsby United. Gnagarforum tog ett snabbt snack med talangerna som fick följa med på träningslägret i Sydafrika. »


AIK och Iván Óbolo ännu inte överens om förlängning
2009-01-23  14:00 - Alexander Strigén 
AIK är angelägna om att förlänga med Ivan Óbolo. Men än så länge har parterna inte kommit överens om ett nytt kontrakt. - AIK behöver komma med ett betydligt bättre bud än hittills, säger argentinarens rådgivare Terje Liveröd till fotbolldirekt.se. »


AIK-notiser - Derek Boateng till Köln
2009-01-22  21:35 - Redaktionen 
Korta nyheter kring AIK. Alla mindre nyheter och händelser kommer ni framöver att kunna hitta här i AIK-notiser. »


Frågor och svar med Mikael Stahre från Sydafrika
2009-01-22  21:10 - Edvard Godin 
Mikael Stahre är på sitt första träningsläger som huvudtränare för AIK. Gnagarforums gästskribent Edvard Godin fick en pratstund med honom på plats i Sydafrika. »


Gabriel Özkan: "Mitt mål är att vara skadefri"
2009-01-22  21:05 - Edvard Godvin 
2007 och halva 2008 blev spoilerad utav skador. Men hösten gav Gabriel Özkan, och alla AIK:are hopp. Nu vill Gnagets "Kaka" bli helt skadefri. Gnagarforum träffade honom för en kort intervju i Sydafrika. »


Gnagarforum på plats i Sydafrika - träningsrapport och bilder
2009-01-22  21:00 - Edvard Godin 
Gnagarforum kunde tyvärr inte vara på plats i Sydafrika för att bevaka AIK:s träningsläger. Trodde vi. Sedan kom oväntad skribenthjälp på plats från en gammal skribent på Svenskafans. Här kommer Edvard Godins rapport från dagens AIK-träning! »


Silly Season AIK - Westerberg aktuell, Bojent kvar
2009-01-21  01:00 - Redaktionen 
Den är tokig. Den är frustrerande. Den väcker förhoppningar efter en urusel säsong. Silly Season är här redan! Senaste nytt i rött. »


Aalesund ratar Patrik Bojent
2009-01-21  00:41 - Alexander Strigén 
Aalesunds FK väljer att inte gå vidare med Patrik Bojent. Istället blir det träningsläger i Sydafrika med AIK för vänsterbacken. - Han ansluter till oss nu på onsdag, säger AIK:s sportchef Björn Wesström. »


AIK FF kallar till föreningsmöte i arenafrågan
2009-01-20  17:17 - Alexander Strigén 
AIK FF har bjudit in sina medlemmar till ett extra föreningsmöte i början av februari. På agendan finns en viktig punkt. Arenafrågan. »


Westerberg aktuell för AIK
2009-01-20  09:17 - Alexander Strigén 
AIK har sagt att det är slutvärvat. Men Halmstads ytterback Jesper Westerberg säger annat. - Jag skulle följt med på träningslägret, säger han till fotbolldirekt.se. »


Rösta fram AIK-shops nya t-shirts
2009-01-19  17:05 - Redaktionen 
Har du någonsin haft önskemål om en specifik AIK-tröja men inte hittat rätt motiv? Nu har du möjlighet att påverka själv genom att rösta fram tre bidrag som kommer att produceras och säljas i AIK Shop. »


AIK åker på träningsläger
2009-01-18  10:15 - Alexander Strigén 
AIK reser idag till Sydafrika för det första av två inplanerade träningsläger under försäsongen. Storslagna vyer, behagligt klimat och en populär anläggning är det som väntar. »


Daniel Mendes lämnar AIK för Kalmar FF
2009-01-16  12:39 - Alexander Strigén 
Efter två och ett halvt år lämnar Daniel Mendes AIK. Ny adress blir svenska mästarna Kalmar FF. - Det är en bra affär totalt sett, både för AIK och för Daniel Mendes, säger AIK:s tf sportchef Björn Wesström. »


Rapport från supportermötet
2009-01-14  22:15 - Daniel Olemyr 
En genomgång av årets AIK blev det på onsdagskvällens supportermöte. Mötet var, minst sagt, betydligt lugnare än det förra i november månad. Gnagarforums nye skribent Daniel Olemyr ger här sin rapport. »


Björn Wesström om Obolos kontr...
2009-01-13  17:02 - FANTV 
Björn Wesström om Obolos kontrakt. »


Öppet supportermöte på Råsunda
2009-01-13  13:48 - Christopher Kviborg 
»
Startsidan FANTV

Elfsborg Träningsrapport IF Elfsborg
12:14
AIK Nebojsa Novakovic inifrån - del III. Tränaren Novakovic.
11:40
AIK Nebojsa Novakovic inifrån - del II. Spelaren Novakovic.
11:39
AIK Nebojsa Novakovic inifrån - del I Ursprung & nutid
11:38
Malmö En tribut till Ola Toivonen
10:00

Annonser:


 Mäktig vändning av Cagliari
Real Madrid Officiellt: Real Madrid lånar Julien Faubert
15:55 (Läst 7460 gånger)
West Ham Real Madrid nästa? Uppdaterad.
21:35 (Läst 2918 gånger)
Örebro ÖSK-Kongsvinger: Sätt betyg på spelarnas insats
20:00 (Läst 2709 gånger)
Arsenal Arsenal tappade poäng – igen
18:35 (Läst 2407 gånger)
Juventus Spelarbetyg: Juventus-Cagliari
23:07 (Läst 2099 gånger)
Juventus Juventus
(1099 inlägg senaste dygnet)
Arsenal Arsenal
(552 inlägg senaste dygnet)
Real Madrid Real Madrid
(497 inlägg senaste dygnet)
Luleå Luleå
(440 inlägg senaste dygnet)
Wolves Wolves
(322 inlägg senaste dygnet)
Hammarby GubbUltras
(123 inlägg)
Hammarby /trut
(11 inlägg)
Elfsborg IF ELFSBORG
(9 inlägg)
Sverige ALLSVENSKAN 2009
(7 inlägg)
Hammarby (sugg)
(4 inlägg)
Sampdoria Truppen mot Chievo + truppstatus
12:18 (Läst 56 gånger)
Elfsborg Träningsrapport IF Elfsborg
12:14 (Läst 104 gånger)
Manchester U Cristiano Ronaldo nöjd med formen
12:05 (Läst 223 gånger)
Skellefteå Krönika: Supporter då och nu
12:00 (Läst 92 gånger)
Troja/Ljungby Inför Västerås-Troja
11:58 (Läst 98 gånger)
Philadelphia Matchnotiser 08/09: Flyers nollat i St. Louis
11:47 (Läst 5516 gånger)
Björklöven "...Hem till gruvan, Micke"
11:45 (Läst 199 gånger)
AIK Nebojsa Novakovic inifrån - del III. Tränaren Novakovic.
11:40 (Läst 234 gånger)
AIK Nebojsa Novakovic inifrån - del II. Spelaren Novakovic.
11:39 (Läst 232 gånger)
AIK Nebojsa Novakovic inifrån - del I Ursprung & nutid
11:38 (Läst 362 gånger)
Besökare just nu: 7976 | Inloggade: 256
SvenskaFans Centralredaktion