Besökare just nu: 2730 | Inloggade: 158 | Antal medlemmar: 68912
 MENY

 AIK
 Djurgården
 Elfsborg
 Gefle
 Göteborg
 Halmstad
 Hammarby
 Helsingborg
 Häcken
 Kalmar
 Malmö
 Örgryte
 Öster

 Assyriska
 Degerfors
 Falkenberg
 Jönköpings Södra
 Landskrona
 Ljungskile
 Mjällby
 Norrköping
 Qviding
 Sundsvall
 Trelleborg
 Umeå
 Åtvidaberg
 Örebro

 Carlstad U
 Syrianska FC
 Västerås
 Östersund

 Eskilstuna City
 Helsingborgs Södra

 Expertpanelen
 Landslaget

 031 Fotboll
 08 Fotboll
 E-Sport
 Matchpuls Fotboll
 Väggspel

4-4-2

AIK-Djurgården

Råsunda  2006-04-27 20:00

3 - 1


4-4-2
1 D. Örlund
18 M. Jonsson
24 N. Carlsson
3 N. Sandberg
17 J. Tamandi
16 M. Moström (46)
20 D. Boateng
8 D. Tjernström
23 M. Rubarth
14 K. Pavey (87)
10 W. Figueiredo (73)
30 D. Johnson (46)
7 K. Haynes (73)
13 D. Arnefjord (87)


1

18

24

3

17

16

20

8

23

14

10

12

19

8

10

7

11

2

6

16

3

15
15 D. Tourray
3 R. Stoltz (85)
16 M. Johannesson
6 T. Kuivasto
2 M. Concha
11 D. Sjölund (64)
7 J. Arneng
10 F. Magro (56)
8 T. Hysén
19 T. Quirino da Silva
12 M. Jonson
13 S. Bergtoft (56)
17 S. Batan (64)
23 L. Davids (85)

AIK körde över Djurgården

AIK är tillbaka i Allsvenskan och det med besked. På torsdagskvällen vann nykomlingen över de regerande mästarna med 3-1, ett resultat som väl speglar händelserna på plan. Derek Boateng och Daniel Tjernström var planens giganter.

Mer läsning:
» Läs mer om AIK


Overkligt. Makalöst. Fantastiskt. Underbart. Jag hade nästan glömt hur det var att få stå på den vinnande sidan i ett derby, men efter ett sabbatsår i Superettan fick jag uppleva det igen. Jag försöker beskriva känslan men det går inte riktigt, det måste upplevas. Det här var matchen där logik ställdes på ända och laget med den smartaste tränaren och de mest viljestarka spelarna segrade över det lag som i fjol vann Allsvenskan. AIK slog Djurgården solklart och jag njuter i fulla drag. 

Norling vann det taktiska spelet
Coachspelet började redan innan matchstart och det var Rikard Norling som förvånade alla. Markus Karlsson har varit en stabil allsvensk ytterback hittills på säsongen men han fick inte spela i derbyt. In kom istället Jimmy Tamandi som har spelat en hel del derbyn och faktiskt vunnit två stycken redan tidigare. Dulee Johnson spelade som väldigt tillbakadragen anfallare borta mot Helsingborg i måndags, men inte heller han fick spela från start. Istället valde Rikard Norling att sätta in en annan spelare som inte fått någon speltid i år. Mattias Moström fick ta plats på högerkanten medan succébritten Kenny Pavey tog plats på topp bredvid Wilton Figueiredo. Detta gjorde att AIK spelade mer offensivt än senast, och det skulle visa sig vara en god idé.

AIK tog tag i taktpinnen direkt och det var främst tack vare ett hårt arbetande innermittfält bestående av Daniel Tjernström och Derek Boateng som jobbade åt sig bollar och fördelade ut på kanterna eller mot Wilton som mötte. Speciellt vänsterkanten var aktiv i början och det var också därifrån som matchens första riktiga farlighet skapades efter åtta minuter. Mats Rubarth släppte bollen till en framstormande Jimmy Tamandi strax utanför Djurgårdens straffområde varpå Tamandi görs ner av Johan Arneng. Den efterföljande frisparken tas av Wilton som avslutar direkt på mål vilket tvingar målvakten Tourray att tippa till en resultatlös hörna.

Djurgården hade extremt svårt att få till ett effektivt kantspel när man för dagen valde att frångå klubbens manual och spela 4-4-2. I princip inga riktiga farligheter skapades efter förarbete på kanten utan det var forceringar centralt som var melodin. Brassen Quirino stod för Djurgårdens två farligaste möjligheter när han först drev förbi Nicklas Carlsson men sedan fastnade på en utrusande Örlund, och sedan när Tobias Hysén sköt ett skott som Örlund lämnade retur på som Quirino snappade upp. Brassens avslut ur svår vinkel kunde dock räddas en resultatlös hörna. 

Tveksam AIK-straff
Det var allt som Djurgården kunde bjuda på i den första halvleken. AIK äger tillställningen i mångt och mycket och samtliga spelare gör gedigna insatser. AIK skulle också komma att ta ledningen men först skulle Nicklas Carlsson visa sin farlighet på fasta situationer när han nickade en Wilton-hörna förbi målvakten men på mållinjen fanns Johan Arneng som räddande ängel. Men till slut kunde de blåblå inte hålla emot längre. Wilton Figueiredo tog sig i matchens 34 minut in i Djurgårdens straffområde och föll över Markus Johannessons ben. Martin Ingvarsson blåste då straff utan att tveka, men reprisbilderna visar att straffen var mycket billig om inte helt felaktig.

Det rörde inte Markus Jonsson i ryggen utan smålänningen gick fram och klippte in bollen så hår och så säkert som om allt han gjort varit att lägga straffar inför 34000 åskådare. Högt upp till höger om målvakten försäkrade sig den före detta Öster-spelaren om en plats i toppen av AIK:s interna skytteliga. 

The Derek Boateng Show
Om den första halvleken var AIK-show var det mer Derek Boateng-show i den andra halvleken. Boateng hade förvisso varit lysande redan i den första halvleken men ändå slarvat en del vilket lett till farliga spelvändningar för gästerna. Efter paus spelade Boateng som på en annan planet. Han spelade för en plats i Ghanas lag till VM och att han har en god chans att komma med syntes på hela hans kroppsspråk. Boateng har ett bättre självförtroende nu än någonsin under sin tid i AIK. Hans 2-0-mål är ett tydligt exempel på det faktumet.

Wilton Figueiredo är vanligtvis en stark hörnläggare, men den här gången ville Boateng ha bollen kort. Därefter demonstrerade han för norrbottningen Robert Stoltz att Stockholm är den enda staden i Sverige med tunnelbana innan hann sköt in bollen vid den första stolpen så hårt att målvakten bara kunde sprattla till. Det var bara en av Boatengs många delikatesser i den andra halvlek, men antagligen den viktigaste.

10 minuter efter AIK:s 2-0-mål kom kvällens mest öronbedövande visselorkan. Då lämnade Feliciano Magro planen för Djurgården och in kom istället Stefan Batan. Spelaren vars namn bland AIK:are nästan är synonymt med ordet förrädare trots att han inte gjort en träning med laget. Volymen var hög redan när Magro var på väg att lämna planen men när Batan klev in på densamma kändes det som att varenda ruta på Råsunda skulle spricka. Varje gång Batan sedan rörde bollen blev han påmind om sitt svek. 

AIK backade hem
Matchen ändrade sedan lite karaktär. Rikard Norling är inte dummare än att han vet att 2-0 är en mycket bra ledning som man bör vara rädd om. AIK började därför att backa hem och kontraslå istället. Wilton Figueredo och Kenny Pavey hamnade flera gånger ensamma i kontringar mot flera Djurgårdsspelare och kom ingenvart. Till slut tröttnade Wilton och byttes ut mot löpmaskinen Kristian Haynes som kom in med ordern att störa Djurgårdens uppspel så mycket som möjligt.

AIK kommer inte att ha tillgång till Mats Rubarth när klubben för första gången på nio år spelar en tävlingsmatch mot Hammarby på Söderstadion nästa onsdag. När Djurgården i matchminut 79 fick en frispark 10 meter utanför AIK:s straffområde sträckte sig Rubarth upp med båda händerna ovanför huvudet och fick bollen på dessa. Martin Ingvarsson tvekade aldrig utan gav Rubarth sin andra varning vilket ju betyder utvisning. Mats Rubarth fick därigenom sin sjunde allsvenska utvisning i karriären vilket lägger honom ensam i topp genom tiderna.

Utvisningen ledde till att Norling valde att gå ner på en ensam anfallare i form av Kristian Haynes. Kenny Pavey flyttades ner till det centrala mittfältet medan Daniel Tjernström förpassades ut på vänsterkanten för att stoppa Matias Concha. Pavey lämnade sedermera över till Daniel Arnefjord centralt i banan för att täcka upp bakåt. 

Hysén reducerade - Haynes dödade spänningen
I den första av fem tilläggsminuter kom så den ingrediens som behövdes för att skapa spänning. Tobias Hysén förvaltade en frispark på helt rätt sätt och knorrade in den otagbart för Daniel Örlund och djurgårdssupportrarna på den södra läktaren började vädra lite morgonluft. Men spänningen uteblev helt sedan Derek Boateng, Markus Jonsson, Dulee Johnson och Kristian Haynes dragit ner rullgardinen för Djurgården.

Direkt efter avspark får Boateng bollen och istället för att ta det enkla alternativet att spela bollen till en av mittbackarna fintar han bort två motståndare och passar till en framrusande Markus Jonsson. Denne hittar i sin tur Dulee Johnson i djupet och liberianen fintar bort sin försvare innan han serverar Kristian Haynes som bara har att stöta bollen i mål. 3-1 till AIK och god natt Djurgården. 

AIK åt upp Djurgården
AIK vinner sitt första derby sedan 2002 därför att man är bättre än Djurgården. De regerande svenska mästarna gör en riktigt slät figur medan AIK spelar på sin rätta nivå. AIK har kallats för ett lag bestående av Superettan-spelare och faktum är att samtliga elva spelare som AIK ställde på banan från start under 2005 spelade i Superettan antingen med AIK, Ljungskile, Gais eller Öster. Klart är att dessa Superettan-spelare utgör ett starkare lag än de regerande svenska mästarna och alla de som har sett AIK som en nedflyttningskandidat bör nu tänka om. AIK leder Allsvenskan efter fem omgångar och har gjort 12 mål i en serie där alla pratar om förskräckliga 0-0-matcher.

Nu är det dags för oss supportrar att suga lite på den här karamellen ett tag. Om en knapp vecka är det dags för nästa utmaning. Då tar vi oss an Hammarby på Söderstadion i vad som är en ren seriefinal. 


Matchfakta:

AIK – Djurgårdens IF 3-1 (1-0)
1-0 (35) Markus Jonsson, straff
2-0 (54) Derek Boateng
2-1 (91) Tobias Hysén
3-1 (92) Kristian Haynes

Domare: Martin Ingvarsson, Hässleholm
Utvisning, AIK: Mats Rubarth (två gula)
Publik: 34 174 åskådare

Skriv ut denna artikel

YOUSSEF BENNANI
SvenskaFans.com

2006-04-28 05:00:00


Annons:Senaste artiklarna om AIK

Mållöst i Märsta

2006-05-27  19:02 - Igor M Hedman 
Mållöst mellan två till synes nedtränade lag i en tempofattig match som borde ha vunnits av ett nästan ordinarie Öster, som skapade klart mest mot ett b-betonat och positionsexperimenterande AIK. »


Krönika: Ola som sportchef - och Norlings nye delegat?

2006-05-26  14:20 - Joakim Fröberg 
Jag hoppas rotationen är ett bevis på vem som bestämmer i dagens AIK. När Olle Nordin för fem och ett halvt år sedan tillträdde huvudtränarens roll efter Stuart Baxter ville inte juniorverksamhetens Rikard Norling vara kvar i AIK. Olle och Rikard hade inte samma syn på fotoll. »


Extra: Ola Andersson ersätter Stefan Söderberg som sportchef

2006-05-25  12:15 - Anders Nettelbladt  
Som en blixt från klar himmel ersätter Ola Andersson Stefan Söderberg som sportchef i AIK. Stefan Söderberg ska istället bli scoutchef och hitta nya talanger.
- Jag har längtat tillbaka till fotbollen och att få bli sportchef hos AIK är ett drömjobb för mig, säger Ola Andersson. »


MFF-AIK den 15 juli

2006-05-25  01:05 - Youssef Bennani 
AIK:s bortamatch mot Malmö FF är flyttad från måndag till lördag på grund av tv-sändning. Detta står klart när det allsvenska schemat efter VM nu har spikats. »


GF summerar våren

2006-05-24  07:00 - Gnagarforum 
De startade alla utanför startelvan men när allsvenskan tog VM-uppehåll efter nio spelade omgångar är det följande trio som imponerat mest: Figueiredo, Sandberg och Tamandi. Gnagarforum sammanfattar statistik och spelarbetyg för våren 2006. »


Två träningsmatcher inbokade

2006-05-23  11:40 - Gnagarforum 
AIK kommer att spela två träningsmatcher under VM-uppehållet. Redan på lördag väntar Östers IF i Märsta. Den 1 juli blir det Gefle i Norrtälje. »


Silly Season sommaren 2006

2006-05-21  18:00 - Gnagarforum 
Gnagarforum följer utvecklingen i AIK under sommaren 2006. Blir det någon ny anfallare nu i sommar? »


-5,2 miljoner första kvartalet

2006-05-19  07:00 - Youssef Bennani 
AIK Fotboll AB gjorde en förlust om 5,2 miljoner kronor under årets tre första månader. Det avslöjades när kvartalsrapporten släpptes på Nordic Growth Markets nyhetsplats. »


Matchen avbruten - planen blöt

2006-05-19  01:45 - Youssef Bennani 
80 mil för ingenting. Så enkelt kan matchen Kalmar FF - AIK sammanfattas. I pausen togs beslutet att avbryta tillställningen på grund av en väldigt vattensjuk plan på Fredriksskans. Ny match den 7 juni. »


Inför Kalmar -AIK

2006-05-18  12:35 - Youssef Bennani 
Tredje omgången av Svenska cupen står näst på tur innan VM-semester kan kvitteras ut. AIK saknar bland andra VM-uttagne Derek Boateng och lagkapten Daniel Tjernström. Avspark klockan 19. »

Annons:Assyriska Tränaren har ordet
13:20
Öster Öster spelade 0-0
12:49
Norrköping Jakten på Allsvenskan, dag 148
12:15
Malmö MFF:are i exil - No 2.1
09:00
Kalmar Maratonmannen, Del 2
08:00
Djurgården Djurgården seedas i CL-kvalet
23:30
Qviding Kommentarer efter matchen
22:38
Helsingborgs Södra Södras andra halvlek räddade poängen
22:36
Norrköping Inför IFK Norrköping - Umeå FC
21:45
Qviding Qviding - GIF Sundsvall 1-1
21:30
SvenskaFans SpelsidaSvenskaFans PokersidaHandla i SvenskaFans ShopenSpeedQuizFootballQuiz


MATCHPULS

Magasinprogram om den allsvenska fotbollen på gräsrotsnivå.
E-post:

Lösenord:


Annonser:


Annonser:


STARTSIDAN        |       OM SVENSKAFANS.COM        |       CENTRALREDAKTIONEN        |       ANNONS & MARKNAD        

  ©  SvenskaFans.com

Sidan använder cookies

info@svenskafans.com