2003 kom Kwame Quansah till AIK som en nödersättare till Andreas Andersson. Numera är han en pålitlig spelare i en holländsk småklubb.
2003 kom Kwame Quansah till AIK som en nödersättare till Andreas Andersson. Numera är han en pålitlig spelare i en holländsk småklubb.

Och vad hände sedan med...? Del I.

Under 2000-talet har AIK präglats av flera utländska spelare. Vissa har spelat sig in i våra hjärtan för evigt. Andra blev ofta en besvikelse där höga förhoppningar snabbt vissnade.
Gnagarforum har tagit reda på vad som hände sen.


Mer läsning:
» Läs mer om AIK
» Tabeller och statistik
» Målservice LIVE


De exotiska inslagen var länge få i AIK. Men efter Bosmandomen och ändringar i begränsningen av antalet utländska spelare förändrades det snabbt. I vårt fall har det inneburit allt från totalt anonyma spelare som rekryterats som en blixt från ovan till värvningar med enorma lovord och haussade förhoppningar.
Några har lyckats spela sig in i många AIK-hjärtan. Flera av dem vill nog många av oss glömma. Oavsett vilket så har vi tagit en pejl på vad våra utländska influenser har för sig. Först ut, spelarna under 2000-talets första hälft.Kwame Quansah är en nyckelspelare i Heracles. Här jagar han boll i match mot Groningen den 15 februari 2009 i den holländska ligan.

Kwame Quansah 2003-2004
2003 låg AIK länge med i toppen av Allsvenskan. Då skadade Andreas Andersson sitt knä allvarligt. Igen. Ersättaren kom snabbt i form av Kwame Quansah.
Det bådade gott. Trots att Quansah såg småkomisk ut (kort, litet huvud och utstående öron) hade han meriter. Han tillhörde Ajax som hade lånat ut honom till Germinal Beerschot i belgiska högstaligan, och där hade Quansah öst in mål på slutet av sitt säsonglånga lån.
Men i AIK blev han ingen hit. Det blev i och för sig ett spektakulärt mål i debuten mot Hammarby men annars var Kwame, precis som resten av AIK, blekt. Förtroendet från Richard Money var inte heller det största.
Maj 2004 flyttade han hem till Holland där Ajax släppte honom gratis till småklubben Heracles Almelo. Quansah var med om att direkt spela upp Heracles till högsta divisionen där klubben sedan dess hör hemma. Så även den numera 27-årige ghanesen.

Quansah håller en ordinarie och viktig roll i Heracles, numera på mittfältet. I oktober fick han debutera för Ghanas landslag. Tyvärr blev det ingen lyckad debut utan Quansah åkte på en skada och blev utbytt.
Allsvenska matcher/mål för AIK: 18-2
Pa Modou Kah, imponerade stort i sina första matcher för AIK. Här hemma mot Valencia i UEFA-cupen 2003. Numera finns norrmannen i Roda JC. 

Pa Modou Kah 2003-2004
Det är inte bara Kwame Quansah som fastnat i en liten holländsk klubb efter tiden i AIK. Hösten 2003 värvades Pa Modou Kah från Vålerenga. AIK fick en spelare med meriter från både norska A-, och U21-landslaget och vi var nog många som fick en rejäl aha-upplevelse när vi fick se Kah spela i början. Själv minns jag UEFA-cup matchen hemma mot Valencia där Kah fullkomligt dominerade från mittfältet. Norrmannen användes dock till stor del i backlinjen under 2004. Där gick det, precis som för resten av AIK, mindre bra. När nedflyttningen blev klar flyttade Pa Modou Kah, som fyller 29 år i sommar, till Roda JC.
Där har han blivit kvar, och trots en tragisk bilolycka 2005 där hans flickvän dog har norrmannen lyckats få en bra karriär. Kah hör till en av Rodas ordinarie spelare och har mer eller mindre spelat varje match de senaste fyra säsongerna. 
Allsvenska matcher/mål för AIK: 27-1
Mrdjas största AIK-ögonblick. Kvitteringen i höstderbyt mot Hammarby. Tiden efter AIK har varit fylld av skador för Australiensaren.

Nik Mrdja 2004
AIK var i fritt fall 2004 med uppenbara offensiva problem. En anfallare söktes med ljus och lykta. Nik Mrdja från Australien blev svaret. Tyvärr blev han inte frälsaren. Han stod för kvitteringen i den där beryktade 1-1 matchen mot Hammarby men kunde inte höja AIK:s offensiva spel till de höjder som behövdes. Mrdja återvände till Australien och klubben Central Coast Mariners och har där haft det väldigt tufft. Under hans första tre år blev det bara nio ligamatcher på grund av svåra knäproblem. När han väl fick spela ett par matcher i följd 2007 gjorde han det så bra att han fick spela sin första, och hittills enda, landskamp för Australien. Mrdja fick förvisso bara åtta minuters speltid. Men det var mot ett Argentina som innehöll bland andra Messi, Tevez och Mascherano.  Numera är han betydligt mer skonad från skador. Men han används mer som inhoppare för Central Coast Mariners där han gör sin fjärde säsong.
Allsvenska matcher/mål för AIK: 12-2
Luke Casserly fick spela, mer eller mindre, överallt i AIK utan att hitta en egen plats. Fortsatte karriären i Australien och spelade upp till förra säsongen i Marconi Stallions.

Luke Casserly 2000-2002
En annan australiensare som nog är betydligt mer ihågkommen än Mrdja. Spelade mycket och många matcher under sina tre år i AIK. Men nästan aldrig på samma plats. Casserly fanns på båda sidor i backlinjen, som yttermittfältare och till och med som innermitt. Lämnade 2002 efter tre säsonger i AIK och återvände då till Australien och spel i ansedda Marconi Stallions där han tidigare spelat. Han spelade två säsonger med klubben i Australiens högsta liga innan det blev spel i regionala New South West Premier League. Där var Casserly aktiv i Marconi så sent som till i fjol vid 35 års ålder. Hans fortsatta karriär därefter har vi inte riktigt koll på. Om du vet – hör gärna av dig. 
Allsvenska matcher/mål för AIK: 52-1
Samuel Ayorinde gör mål mot Boden i norrettan 2008. Gröndals IK var nigerianens 19:e klubb i karriären. Han finns dock inte i Stockholmslaget 2009.

Samuel Ayorinde 2002-2003
En av AIK:s märkligare värvningar. Men för alltid en hyllad ikon. Värvades 2002 från engelska conference league men hade dessförinnan spelat i bland annat nigerianska, tunisiska, österrikiska, engelska (divsion III), finska, walesiska och svenska ligan med spel i Assyriska. En journeymanfotbollsspelare utan dess like. Var ljusår från att hålla samma nivå som flera spelare i AIK men öste in mål på försäsongen 2003 och stod, som många av oss minns (i alla fall vi som var kvar) för ett sinnesjukt skönt 3-3 mål mot Djurgården under våren.
Hans hyschande av Zoran Lukic efter sitt mål, där AIK vände 0-3 underläge under matchens sista tolv minuter, är odödligt.
Lämnade AIK efter säsongen för spel i Kina och har därefter hunnit med spel i både Vietnam, England och Indonesien innan han inför förra säsongen skrev på för Gröndal. Han ingår dock inte i Stockholmsklubbens trupp för året och efter det har inte ett knyst hörts. Har spelat i 19 (!) klubbar i tio länder. Blir det en 20:e? 
Allsvenska matcher/mål för AIK: 12-2


Imorgon går vi igenom spelarna från 2005 och framåt.

Skriv ut denna artikel Skicka till Facebook Tipsa någon om denna artikel

ALEXANDER STRIGÉN
2009-02-25 10:00:00

KOMMENTERA ARTIKELN
6 st kommentarer.

Namn:

Kommentar:

Vad blir 1 plus 7?

en annan AIK | 2009-02-25 11:26
haha älskar ayorinde

El Topo | 2009-02-25 11:15
Underbar artikel!

Fredrik | 2009-02-25 10:55
Vilka ikoner!!!

Kah | 2009-02-25 10:49
Kah var en av de klart bästa under tiden runt 04. Han hade internationell potential, och var en av få som det året verkligen försökte i AIK.

Daniel | 2009-02-25 10:21
Grym, artikel jag ser fram emot en fortsättning..

mr.cool | 2009-02-25 10:14
hooooo


Annons:

Senaste artiklarna om AIK

Och vad hände sedan med...? Del I.
2009-02-25  10:00 - Alexander Strigén 
Under 2000-talet har AIK präglats av flera utländska spelare. Vissa har spelat sig in i våra hjärtan för evigt. Andra blev ofta en besvikelse där höga förhoppningar snabbt vissnade. Gnagarforum har tagit reda på vad som hände sen. »


CH: Alla är glada i AIK...
2009-02-24  18:11 - FANTV 
CH: Alla är glada i AIK »


Domaren Markus Strömbergsson o...
2009-02-24  18:08 - FANTV 
Domaren Markus Strömbergsson om de nya direktiven för årets Allsvenska »


Stockholmsarenan: "AIK har tagit kontakt med oss" *Uppdaterad*
2009-02-23  21:00 - Fikret Mehmeti 
Ett av spåren som nämnts för AIK i arenafrågan är Stockholmsarenan. En bra idé tycker vissa. En gräslig tycker andra. Gästskribenten Fikret Mehmeti ringde Mats Grönlund, vd för Stockholmsarenan, för att ta reda på vad arenan skulle innebära för AIK. »


Miran knäskadad - borta en månad
2009-02-23  15:45 - Anders Nettelbladt  
Oturen med knäskador fortsätter att ställa till det för AIK:s anfallare Miran Burgic. Nu står det klart att menisken tog skada efter lördagens ledningsmål mot Örebro och att en månads rehabilitering väntar. »


Spelarbetyg: AIK-Örebro SK
2009-02-21  19:30 - Alexander Strigén/Christoffer Roghult 
Kevin Walker och Jos Hooiveld var bäst i AIK som slog Örebro SK. Men det fanns flera andra som tog för sig under 3-1 segern. »


Miran Burgic: Jag vred knäet i...
2009-02-21  19:15 - FANTV 
Miran Burgic: Jag vred knäet i landningen »


AIK-Örebro SK 3-1. Fantasifullt anfallsspel ledde vägen.
2009-02-21  19:15 - Christoffer Roghult 
2013 personer fick se AIK köra över Örebro SK och ta försäsongens fjärde raka seger. AIK visade på snabbt och tydligt passningsspel och rullade stundtals ut Närkelaget. - En stabil och bra match. Det är mycket positivt att vi skapar både mål och mycket målchanser, säger Mikael Stahre efteråt »


Gabbe Özkan: Ingenting allvarl...
2009-02-21  19:09 - FANTV 
Gabbe Özkan: Ingenting allvarligt »


Jos Hooiveld: Märkligt rött ko...
2009-02-21  19:05 - FANTV 
Jos Hooiveld: Märkligt rött kort »


Isidors Hörna - framtiden är här
2009-02-20  16:00 - Alexander Strigén 
Det var ett tag sedan Gnagarforum hade ett stående segment. Men efter en tids tomrum är det dags att fylla det hål som ett visst "Deep Weekend" lämnat efter sig. Här kommer du att få läsa GF-redaktionens tankar inför helgerna. Det här är Isidors hörna. »


Inför: AIK - Örebro SK
2009-02-20  13:15 - Alexander Strigén 
AIK:s matchande på försäsongen hårdnar. På lördag väntar allsvenskt motstånd för första gången i Örebro SK. - Det blir den tuffaste träningsmatchen hittills och det ligger i linje med vår planering och pulsering, säger Mikael Stahre. »


Rapport från AIK:s bokslutsmöte
2009-02-20  09:22 - Christoffer Roghult 
Illröda siffror och minskad omsättning är summeringen av helåret 2008. Ett tiotal intresserade hade samlats på Restaurant Råsunda i måndags för att lyssna på AIK Fotboll AB:s förklaring till det finansiella resultatet. »


AIK-notiser - Nicklas Bergh skadad
2009-02-19  10:00 - Redaktionen 
Korta nyheter kring AIK. Alla mindre nyheter och händelser kommer ni framöver att kunna hitta här i AIK-notiser. »


Daniel Gustavsson fick äntlige...
2009-02-18  12:47 - FANTV 
Daniel Gustavsson fick äntligen debutera: - Ser fram emot varenda dag »


Pontus Engblom efter första AI...
2009-02-18  12:45 - FANTV 
Pontus Engblom efter första AIK-målet: - Jäkligt kul att få hänga dit den »


Spelarbetyg: AIK-Syrianska FC
2009-02-17  23:40 - Daniel Olemyr/Alexander Strigén 
Kevin Walker, Viktor Lundberg och Yusuf Saleh för dagen bäst i ett AIK som var godkänt rakt igenom i segern mot Syrianska FC med 3-1. »


AIK-Syrianska 3-1. Seger på ett iskallt Skytteholm.
2009-02-17  23:10 - Daniel Olemyr 
AIK tog emot Syrianska i den tredje försäsongsmatchen hittills, varav den andra på Skytteholm, inför 1193 frysande åskådare. AIK spelade stundtals relativt bra mot det klart tuffaste motståndet hittills, men trots stort bollinnehav lyckades hemmalaget inte skapa speciellt många riktiga heta lägen. »


Eftersnack Matchpuls: Media gö...
2009-02-17  21:23 - FANTV 
Eftersnack Matchpuls: Media gör huliganproblemet större än vad det är? »


Inför AIK-Syrianska: "En bra värdemätare"
2009-02-16  19:40 - Alexander Strigén 
AIK är inne i en tuff tränings- och matchningsperiod. Då väntar den dittills tuffaste värdemätaren för säsongen. Satsande superettannykomlingen Syrianska FC väntar på Skytteholmför tisdagskvällens match. »


Inför AIK-Syrianska: Stahre om skadeläget och matcherna
2009-02-16  17:50 - Tommy Arvidsson  
AIK höll i en lättare träning under måndagen. Med helgens träningsmatch i benen, och med match på nytt mot Syrianska på tisdagskvällen, var inte det så konstigt. Gnagarforums Tommy Arvidsson fanns på plats och tog pulsen på AIK inför matchen. »


AIK:s bokslut - minus 15,6 miljoner
2009-02-15  20:55 - Redaktionen 
Som flera säkert sett så släpte AIK Fotboll sitt bokslut för 2008 i onsdags. Det ekonomiska resultatet var ingen vacker läsning. »


Pavey: Vet inte varför målen u...
2009-02-14  18:19 - FANTV 
Pavey: Vet inte varför målen uteblev i andra »


Nisse: Jag vill lira på topp m...
2009-02-14  18:16 - FANTV 
Nisse: Jag vill lira på topp med Miran »


Mikael Stahre: Bra fart på off...
2009-02-14  18:14 - FANTV 
Mikael Stahre: Bra fart på offensiven »


Spelarbetyg Västerås - AIK
2009-02-14  17:49 - Alexander Strigén 
Jos Hooiveld glänste i AIK:s startelva mot Västerås. Nisse Johansson, Pierre Bengtsson och Kenny Pavey kom inte riktigt upp i samma nivå, men var bland de bättre för dagen. »


Västerås - AIK 2-4. En konstrastfylld match.
2009-02-14  17:18 - Alexander Strigén 
AIK vann med 4-2 mot Västerås SK i säsongens andra träningsmatch. En träningsmatch som blev riktigt kontrastfylld. Sex mål och gott om målchanser i första halvlek följdes av en riktigt tråkig andra halvlek. »


Gnagarforum förnyar vidare - ny truppsida
2009-02-13  23:45 - Gnagarforum 
I samband med det nya utseendet för Gnagarforum kom för en vecka fanns flera nyheter för er som älskar statistik. Nu har vi även gjort om truppsidan så att den blir mer överskådlig och snyggare än tidigare. »


Isidors Hörna: Det är äntligen igång!
2009-02-13  16:00 - Alexander Strigén 
Det var ett tag sedan Gnagarforum hade ett stående segment. Men efter en tids tomrum är det dags att fylla det hål som ett visst "Deep Weekend" lämnat efter sig. Här kommer du att få läsa GF-redaktionens tankar inför helgerna. Det här är Isidors hörna. »


Per Karlsson trivs med Jos: - ...
2009-02-13  15:20 - FANTV 
Per Karlsson trivs med Jos: - Vår starkaste lagdel! »
Startsidan FANTV

AIK Och vad hände sedan med...? Del I.
10:00
Degerfors Spelarbloggen: Stämningen är på topp!
09:20
Landskrona BoIS går med förlust med 0,8 miljoner för 2008
06:00
Helsingborg En kort ekonomisk uppföljning efter årsmötet
00:15
Örebro Emra är tillbaka i ÖSK
00:14

Annonser:


 En viktig skalp för Arsenal
Real Madrid Inför: Real Madrid C.F.- Liverpool F.C.
12:00 (Läst 4106 gånger)
Inter Tankar efter Inter-Man Utd (del I)
23:45 (Läst 3180 gånger)
Malmö En kritisk analys av Pildammarna Invest
12:00 (Läst 3175 gånger)
Malmö MFF om PI 1 & 2
14:00 (Läst 2861 gånger)
Manchester U Spelarbetyg: Inter - Man Utd
23:30 (Läst 2754 gånger)
Arsenal Arsenal
(849 inlägg senaste dygnet)
Roma Roma
(793 inlägg senaste dygnet)
Manchester U Manchester U
(521 inlägg senaste dygnet)
Barcelona Barcelona
(507 inlägg senaste dygnet)
Malmö Malmö
(496 inlägg senaste dygnet)
Sverige ALLSVENSKAN 2009
(356 inlägg)
Halmstad Halmstads BK
(73 inlägg)
Hammarby GubbUltras
(45 inlägg)
Hammarby /trut
(35 inlägg)
Elfsborg IF ELFSBORG
(7 inlägg)
Liverpool Stjärnduellen
11:25 (Läst 104 gånger)
Shrewsbury Shrews lånar mittfältare från WBA
11:10 (Läst 44 gånger)
Shrewsbury Shrews Silly Season 08/09 - Mittfältare inlånad
11:04 (Läst 2862 gånger)
Sheffield W Goda och dåliga skadenyheter
10:57 (Läst 39 gånger)
Tottenham Spursnytt - v.9: Dawson petas i cupfinalen?
10:55 (Läst 1238 gånger)
Real Madrid Sex snabba: "Raúl skrämmer oss mest"
10:43 (Läst 445 gånger)
Real Madrid Exklusiv intervju med Raúl ikväll kl 20:00
10:37 (Läst 291 gånger)
AIK Inför AIK-Borås
10:33 (Läst 192 gånger)
Fiorentina Inför: Ajax – Fiorentina
10:32 (Läst 157 gånger)
Liverpool Mittförsvaret om matchen
10:30 (Läst 323 gånger)
Besökare just nu: 17068 | Inloggade: 198
SvenskaFans Centralredaktion