• Liten ikon Oskar Wahlström, målvakt i Djurgården är än så länge obesegrad mot AIK. Han har vaktat målet i ett tvillingderby, den gången blev det 1-1, här räddar han bollen mot Malmö FF.
    Foto: Lennart Månsson BILDBYRÅN

1/1
Liten ikon Oskar Wahlström, målvakt i Djurgården är än så länge obesegrad mot AIK. Han har vaktat målet i ett tvillingderby, den gången blev det 1-1, här räddar han bollen mot Malmö FF.
Foto: Lennart Månsson BILDBYRÅN

"Den som är hungrigast och vågar mest vinner"

Publicerad: 18 Maj 2009 06:00Senast Ändrad: 17 Maj 2009 22:29
Han inledde säsongen på bänken. Tog över och har stått de tre senaste från start. Men vägrar kalla sig förstemålvakt: – Jag ser det inte så. Den som står en match är etta då, sedan är det ny konkurrenssituation till nästa match, säger Oskar Wahlström.

Preliminär startelva Djurgården:

Målvakt: Oscar Wahlström.
Backar: Patrik Haginge, Kebba Ceesay, Toni Kuivasto, Petter Gustafsson.
Mittfält: Markus Johannesson, Daniel Sjölund, Andrej Komac.
Forwards: Boyd Mwila, Sebastian Rajalakso, Johan Oremo.

Notera att...
... Mikael Dahlberg stukade foten i onsdags och "inte är aktuell mot AIK" enligt tränaren Zoran Lukic.
... Daniel Sjöberg har tränat men inte varit med på alla fotbollsträningar. Testar på förmiddagen, kan enligt Lukic "förhoppningsvis spela men är inte hundra".
... Patrik Haginge är tillbaka från skada, att Jan Tauer är avstängd och att mittbacken Markus Johannesson spelat ytter på mittfältet de två senaste allsvenska matcherna.

Preliminär startelva AIK:

Målvakt: Daniel Örlund.
Backar: Markus Jonsson, Per Karlsson, Jos Hooiveld, Nils-Eric Johansson.
Mittfält: Kenny Pavey, Jorge Ortiz, Daniel Tjernström, Martin Mutumba.
Anfall: Saihou Jagne, Ivan Obolo

Notera att...
... Gabriel Özkan, som haft problem med ljumskarna, finns med i truppen men inte lär spela från start för att skona kroppen. " Det gäller att portionera ut hans kvaliteter på ett klokt sätt", säger tränaren Mikael Stahre.
... Miran Burgic, Tomi Maanoja, Walid Atta, Kevin Walker och Mikael Thorstensson alla finns på sjuk/skadelistan och inte finns med i den 18-mannatrupp som är aktuell för spel.
... Daniel Tjernström, som haft knäproblem och feber, spelade från start i svenska cupen i onsdags och nu verkar vara i form för en comeback i startelvan.

Målvakter brukar gilla att vara uttalad etta. Och självklart vore det skönt säger Djurgårdskeepern:

- Man kan få en annan trygghet om man vet att man får stå även om man gör några dåliga matcher. Å andra sidan är det en bra sporre att veta att man måste göra sitt yttersta hela tiden. Det finns fördelar med båda sätten. Det är svårt att säga vad som är bäst.

Är det känsligt läge mellan dig och Pa Dembo Touray?

– Nej, vi vet båda vad som gäller, det är ingen som har hard feelings mot den andra. Vi stöttar varandra vem som än står, säger Wahlström.

Som vägrar säga vem som vaktar målet i kväll.

- Jag tror inte målvaktsvalet påverkar utgången heller. Det som gäller är att vi får igång vårat spel. Att vi kommer upp i vår normala standard, inte blir passiva och hämmade som vi varit i några matcher. Det laget som är hungrigast och vågar mest kommer vinna, säger Wahlström.

Att AIK ligger femma i tabellen och Djurgården är nästjumbo påverkar förstås självförtroendet hos blåränderna. Och första målet blir viktigt menar Wahlström.

– Det är klart att har vi skapat chanser så blir det lättare för oss att vända det om de tar ledningen men vi ska ut och kriga och se till att vi får första målet, att vi sätter press på AIK i stället.

Djurgårdsmålvakten har bara spelat ett derby mot AIK. Den gången blev det 1–1.

– Jag minns mest inmarschen och sedan ljudnivån under matchen. Under inmarschen så var det lite sköna rysningar så där. Även om man spelat några andra stormatcher, mot Malmö FF och IFK Göteborg och så var det en väldigt speciell känsla innan matchen. Det är ändå något speciellt att möta AIK med den uppbyggnad och stämning som det blir. Särskilt innan matchen, sedan när den väl är igång så har man så mycket annat att koncentrera sig på.

Du nämnde ljudnivån, hur svårt är det att göra sig hörd?

- Vi har ju haft en del andra stormatcher när man inte kunnat göra sig hörd på avstånd men nu stod man någon meter i från och kunde ändå inte göra sig hörd. Det var något extra, sätter en extra positiv krydda på det.

Måste vara svårt för dig som målvakt att dirigera spelarna, hur löser man det?

- Det blir att backarna tar lite extra säkerhetsmarginal i stället för att släppa hem en boll, eftersom de vet att man inte hör om de ropar. För mig gäller det att visa sig visuellt och försöka få dem att förstå vad man menar, ha, ha. Men det är bara positivt, en positiv krydda i det hela.

Kommentera

Håll koll på den här diskussionen

Få påminnelser till din mejl varje gång någon skriver en ny kommentar i denna diskussion.


Kommentera

Just nu 1331 jobb.
Senaste jobben

Gymnasielärare till Qatar!
idag 11:04Folkuniversitetet
Professor i Installationsteknik
idag 10:02Kungliga Tekniska högskolan
Professor i Geoteknologi
idag 10:02Kungliga Tekniska högskolan
Produktionsansvarig
idag 10:01Betongfabriken i Turinge AB
Cafépersonal
idag 10:01Bageriet Kringlan
Chaufför/ betongarbetare
idag 10:01Betongfabriken i Turinge AB
Sjuksköterska
idag 09:02Akademiska sjukhuset
Chef för Mediaförsörjning
idag 09:01Karolinska Institutet