36-årige Hans Berggren gjorde sitt femte mål för säsongen och sitt 80:e allsvenska mål i karriären när han sänkte AIK på Strömvallen. Gefle vann fullt rättvist med 1–0 (1-0) efter en mycket blek AIK-insats. Det var AIK:s första förlust mot Gefle i allsvenskan sedan 1983 – och den kunde ha blivit mycket större om inte Daniel Örlund storspelat i målet.

–Riktigt bittert. Vi var inte alls bra. Om det är Gefle som gör oss dåliga eller inte vet jag inte, men vi får inte igång något bolltempo. De lyckades förstöra rytmen för oss, men vi ska klara av det ändå, sade Örlund till pay-per-view efteråt.

AIK kom till Strömvallen utan skadade Bojan Djordjic och Martin Kayongo-Mutumba, samt avstängde Pierre Bengtsson.

Läget förvärrades inför torsdagens derby, sedan Gabriel Özkan fått en smäll i första halvlek och tvingades utgå i paus. Mittbacken Jos Hooiveld drog dessutom på sig en varning i andra halvlek och är därmed avstängd i torsdagens derby.

Skadeförföljde Özkan har inte spelat en hel match ännu den här säsongen. Det har bara blivit 193 minuters allsvenskt spel totalt, fördelat på fyra matcher. Nu riskerar Özkan – som i lördags togs ut i det svenska U21-laget till EM på hemmaplan– att missa vårsäsongens sista drabbning, derbyt mot Bajen.

AIK lyckades inte få till ett enda avslut på mål under 90 minuters spel. Detta att jämföra med Gefles nio avslut på mål. Det täta matchandet har uppenbarligen slitit. Mittbackarna Per Karlsson och Jos Hooiveld var tröttkörda redan i första halvlek, sedan de snurrats upp flera gånger av Amadou Jawo och stångats med Hasse Berggren.

Framåt var det fantasilöst och tamt. Iván Óbolo fördelade som vanligt bollarna skickligt, men fick dålig hjälp i attackerna.

Gefles mål kom i slutet av första halvleken då hemmalaget pressade hårt. Först sköt Jonatan Berg i ribban, och innan AIK fick ordning på sitt försvar kunde Hasse Berggren stöta in bollen från nära håll.

Berggren och Amadou Jawo fortsatte oroa AIK-försvaret gång på gång efter paus. Att bröderna Jawo (Omar var en klippa i mittförsvaret) inte hamnat i en av Stockholms allsvenska klubbar är märkligt. Bröderna Jawo har IK Frej i Täby som moderklubb och har uppmärksammats av både AIK och Djurgården, dock utan resultat. Omar kom till Gefle i år från AIK:s samarbetsklubb Väsby United och Amadou i fjol från Vallentuna BK.

AIK-kollen

Pil upp

Daniel Örlund höll siffrorna nere med flera högklassiga räddningar. Pontus Engbloms allsvenska debut lovade mer.

Pil ner

Per Karlsson stressades till misstag flera gånger, men fick också dålig hjälp av mittbackskollegan Jos Hooiveld.

Lagbetyg: 2

Ett tröttkört, skadedrabbat AIK hade stora problem mot ett välorganiserat Gefle. Lojt försvarsspel och andefattigt anfallsspel.