Resekrönika: Bortamatch i Malmö

Michael Andersson tar tåget till Malmö och tittar närmare på Malmös nya arena. Där träffade han Per Welinder från MFF:s ledning.

07:00
Dagen började rätt bra. Hade flyt på jobbet och kom ifrån redan kl. 13. Tänkte ta hojen till Malmö från Helsingborg för att skriva ett inlägg om Malmös nya arena. När jag stod i duschen hördes plötsligt ett muller och jag tänkte för mig själv att jag måste snacka med hyresvärden om grannarna som slåss hela tiden, fast det här var första gången de inte fajtades på en fredagkväll. När jag kom ut sa frugan att du kan glömma att köra MC till Malmö, du hörde väl åskan, och jag ska ha bilen. Ja, det ösregnade ute. Sorry grannar ni får minst en chans till.Tur att tåget finns tänkte jag i min enfald. 

13:30
Kollade mailen, fick besked från MFF att de fixar ackreditering på
pressläktaren. Ringde till arenachefen.
-Jovisst kan vi fixa en visning av arenan, kan du komma 15:30?
-Visst inga problem. Kommer till Malmö central 15:10.

14:10
Dags för avgång, tåget rullade igång och jag gratulerade mig själv för att Öresundståget såg ut att komma fram i tid. Trodde jag... Efter fem meter bromsade tåget in. Efter ytterligare några minuter kom lokföraren med några verktyg och började meka med bromsarna precis under min sittplats. Inga problem sa tågvärden. Tåget på perrongen bredvid ska precis gå till Malmö också. När vi rusat på så sa de att tåget inte alls gick till Malmö utan bara till Lund. Men ni kan byta i Kävlinge. Så kommer ni fram. OK, bara trettio minuters försening. På tåget satt några killar och drack pilsner. Frågade om de var Gnagare på väg till matchen. Jorå, och de kom från Skövde. De försvann på stationen i Kävlinge p.g.a. vissa behov orsakade av dryckerna. Hoppas de kom fram, jag menar inte för att jag inte tror de kunde ta rätt på sig själva men hittade de nåt mer tåg som fungerade? Jag får kanske aldrig veta. 

För att inte trötta ut er med tågtider så hamnade jag på Swedbank Arena en timme försenad. Den trevliga Per Welinder från MFF.s ledning skrattade gott åt mig, han trodde det var första gången jag var i Malmö och att jag gått vilse. Ok, vi hoppar in på arenan och visar er runt lite. Fick se spelargången, omklädningsrum, ut på planen och känna på gräset, pressläktaren med tillhörande mixzoner, restaurangen för 2000 gäster!! Kort sagt allt av intresse. 

Hur känns det att ha kommit igång med den nya arenan?
-Vi stortrivs. Klacken stortrivs. De fick vara med och utforma sin läktare på olika sätt redan från början. Vi utformade arenan så att våra viktigaste sponsorer kan synas väldigt tydligt vilket gör att intäkterna ökar rejält. 
Vad är största fördelen?
– Vi är glada över att ha total kontroll över alla event på arenan även om vi bara äger 25% av själva arenabolaget. Det betyder i förlängningen att vi kan öka vår omsättning rejält de närmaste åren. I förlängningen innebär det att vi kommer att kunna konkurrera lönemässigt med danska och norska klubbar. Danska klubbar som FC Köpenhamn och Bröndby och några till som äger sin arena på det sätt som Malmö nu gör har som alla vet kunnat plocka vilka svenska spelare de vill utan att vi kunnat sätta emot. 
Vad för sorts verksamhet kan ni nu tjäna pengar på?
– Just nu är det främst restaurangen och konferenser men vi är nu fem personer som bara jobbar med idéer på hur det kan utvecklas vidare. 
Har du nåt råd till AIK med tanke på vår nuvarande arenasituation?
– Ja, se till att äga er egen arena, eller i varje fall ta hand om pengarna som rullar in på allt det kommersiella runt arenan utöver fotbollen, om ni vill vara med om fem år i toppen på Allsvenskan. 

Efter den tydliga vinken fick man sig en rejäl tankeställare. Jag kan inte komma ifrån att jag gillade bygget. Samtidigt, att jämföra gamla Råsunda med Malmös nya känns också lite som att jämföra Rock´n roll med dansband. Skulle Gnagets supporterkultur passa in på en sån här arena? Jag kan inte just nu ge ett tydligt svar på vad jag själv tycker i den frågan, måste smälta det lite till. En ännu viktigare fråga är kanske hur AIK kommer att passa in på den planerade nationalarenan som lär bli mer än dubbelt så stor? En röst i AIK-vimlet när jag minglade runt tyckte att nya Råsunda (vilket den väl knappast kommer att få heta) framförallt verkar bli ett monument över nån pamp i SVFF. Den andra frågan är väl den som det förhandlas om just nu vad jag förstår. 

Hur mycket kommer AIK att tjäna på sidoverksamheter runt arenan?
Är det nån som vet vad som är rätt i den här frågan? 

Hur matchen slutade vet ni dock redan och en spännande dag på Svenska Fans slutade med att Öresundståget både avgick och kom fram i rätt tid.
Skriv ut denna artikel Skicka till Facebook Tipsa någon om denna artikel

MICHAEL ANDERSSON
2009-07-31 10:00:00


Annons:Björn Wesström var, likt Mikael Stahre, inte direkt nöjd med spelet efter 1-0 mot Gais. Däremot höll läktarna hög klass. <br/>- Publiken höll klass, och till slut orkade inte Gais hålla emot, säger Wesström som även pratar Flavio och Silly Season med Jesper Hofmann
Get the Flash Player to see this player.
Björn Wesström var, likt Mikael Stahre, inte direkt nöjd med spelet efter 1-0 mot Gais. Däremot höll läktarna hög klass.
- Publiken höll klass, och till slut orkade inte Gais hålla emot, säger Wesström som även pratar Flavio och Silly Season med Jesper Hofmann

» Se klippet på FANTV
Annons:

Fler nyheter från Svenskafans

sep
tom tom

tom
Välj annan sida
Senaste nyhterna

Senaste nyhterna Senaste nyhternaDygnets mest lästa
Dygnets mest lästaHetaste forumen
Hetaste forumen


Hetaste klubbrummen
Annonser: