Huvudsponsor

Nationell partner

Missa inte...

Övningsbanken

Ny påfyllning av övningar till höstsäsongen

Magasinet Fotboll - nr 3

Läs om Hedvig och Jantelagen, Platini och om Spångas vändning från kris till optimism

Arenor på gång

Sammanställning av påbörjade och planerade byggen

Örlund känner lugn i toppstriden

Efter VM-kvalet är nu blickarna åter vända mot den jämna Allsvenskan där sex lag nämns bland guldkandidaterna. AIK har chansen att gå tillbaka upp i serieledning efter den 22:a omgången.
- Häcken har smugit upp som en outsider i guldsnacket, lika bra att vi hänger av dem på måndag i Göteborg, säger AIK:s målvakt Daniel Örlund segervisst.

AIK ligger på medaljplats med 41 poäng. Häcken ligger sexa med 35 poäng. Mellan AIK och Häcken hittar vi IFK Göteborg, Elfsborg, Kalmar FF och Helsingborg. Förutom Häcken ska AIK också möta Helsingborg, Elfsborg och IFK Göteborg på bortaplan samt spela derbyn mot Djurgården och Hammarby. Resterande matcher är hemma mot Örgryte, Gefle och Örebro.

Det låter som ett tufft program, kan ni verkligen hålla hela vägen hem?
- Varför inte? Vi har redan visat våra motståndare varför vi leder serien. Vi har fått trygghet i vårt försvarsspel. Vi jobbar hårt för varandra, framför allt bakåt. Tappar vi bollen mitt på plan, jobbar forwards och mittfältare tillbaka och hjälper till i försvarsspelet vilket gynnar mig som målvakt.
- Jag vet att vi fått kritik för brister i vårt anfallsspel, att vi "bara" vinner med 1-0, men vad då, 1-0 eller 4-0 ger lika många poäng, analyserar Daniel Örlund året som gått och AIK:s åtta 1-0-segrar.

Är du överraskad över er placering?
- Absolut inte. Inför säsongen hade AIK två målsättningar: vinna cupen, bli topp-4 i Allsvenskan. I dag är vi i cupfinal och etta i Allsvenskan. Nu jobbar vi vidare på att komma ut i Europa.

Senast AIK vann Allsvenskan var 1998. Senaste cupguldet togs 1999. Nu finns chansen till en historisk dubbel. Har AIK i Europa att göra?
- För att svenska klubblag ska ta sig till gruppspel i Champions League och Europa League krävs en viss tur i lottningen och att göra bra matcher vid de rätta tillfällen. Ta Kalmar FF:s motståndare Debrecen som exempel. De gick hela vägen och spelar nu i Champions League mot Fiorentina, Liverpool och Lyon. Med lite flyt kunde Kalmar lika väl ha varit där.

Åter till Allsvenskan och de 21 omgångar som har spelats. Förutom AIK:s åtta 1-0-segrar har Daniel Örlund hållit nollan i ytterligare tre matcher. Finns din bästa match bland dessa nollor?
- Egentligen inte. Jag gjorde en viktig straffräddning när vi ledde och vann hemma mot IFK Göteborg med 1-0, men flest räddningar gjorde jag nog borta mot Gefle då vi förlorade med 1-0.

AIK:s sämsta match i år?
- Kanske just förlusten i Gefle plus genomklappningen hemma mot Helsingborg, 0-3.

Annars har året mestadels gått i dur för både AIK och Daniel Örlund, vars karriär gått via Enskede, Spårvägen, Café Opera och norska Fredrikstad. Han har varit AIK:are sedan 2002, med allsvensk debut 2004.
Inför årets säsong hade AIK inte någon uttalad förste målvakt, men när Tomi Maanoja långtidsskadades i en träningsmatch mot Assyriska var Daniel Örlund, 194 centimeter och 93 kilo, beredd att lotsa AIK mot 2009:s års höga höjder.

Beskriv dig själv som målvakt?
- Lugn. Vill du veta mer får du fråga vår målvaktstränare Lee Baxter, tipsar Daniel.

Har vi bra målvakter i Sverige?
- Jag tycker det, framför allt tycker jag framtiden ser ljus ut vilket Trelleborg, Brommapojkarna och Helsingborg visat genom att släppa fram Viktor Noring, 18, Kristoffer Nordfeldt, 20 och Pär Hansson, 23.

Innan Daniel blev fotbollsspelare på heltid 2002 hade han utbildat sig som elektriker och hunnit jobba en del på fritidsgårdar.
Nu är han 29 år och man undrar osökt, hur ser din egen framtid ut?
- En bra fråga. Mitt kontrakt med AIK går ut efter säsongen och jag vet inte riktigt vad som kommer att ske. I somras var det snack med Rosenborg i Norge, men det blev inget. Jag är öppen för en utlandsflytt, men då ska det vara till en klubb som är bättre än AIK.
- Vi får se vad som händer. Just nu tittar jag inte längre än till den förste november då Allsvenskan slutar och till den sjunde november då cupfinalen spelas. Vi möter IFK Göteborg borta i vår sista allsvenska match och kanske handlar det om ren final, fast om serien är avgjord innan dess gör det inget - bara det är till vår fördel, säger Daniel med ett skratt.

Avslutningsvis en samvetsfråga: Om vi tittar i botten av Allsvenskan ligger Hammarby och Djurgården risigt till, båda kan faktiskt åka ut. Hur tänker du där?
- Som AIK-are är min uppfattning klar, som AIK-målvakt skulle Allsvenskan och fotbollen i Stockholm tappa charmen om det inte blev några derbyn, svarar Daniel Örlund, 29, inskriven AIK-medlem vid födseln av pappa Kjell.

Precis som Daniel och Lina har gjort med sina barn, Leo och Emilia.

Fotnot. Det kan bli IFK Göteborg för AIK även i cupfinalen på Råsunda. Semifinalen mellan Helsingborgs IF-IFK Göteborg avgörs på onsdag, den 16 september, på Olympia.

Upplagt av: Larne Wallisson
Dela

Sponsrade länkar

Köp begagnade bildelar hos Walters Bildelar

Hos Walters Bildelar i Falkenberg kan du finna bildelar för alla märken upp till årets modell. Sök här för aktuellt utbud!

Bra hemelektronik och vitvaror från Hallbäcks

Hallbäcks AB i Helsingborg har ett fint utbud hemelektronik och vitvaror. Besök vår webbutik här och hitta det du behöver till bra priser!

Beställ linser enkelt på LensWay.se!

Välkommen till Nordens största kontaktlinsbutik på Internet! Handla säkert med snabba leveranser till dörren. Beställ dina kontaktlinser billigt idag!