Göteborgs-Posten - Sport - Häcken hängde inte med mot AIK
Till Startsidan
Startsida
Tisdag 19 september 2006
Annonser
 Sportredaktör
Sven Svensson
Tel: 031-62 41 83
sven.svensson@gp.se

Göteborgs-Posten
405 02 Göteborg
Tel: 031-624000
Fax: 031-802769
Göteborgs-Posten
Uppdaterad: 2006-09-17 20:20

Häcken hängde inte med mot AIK

FOTBOLL: Barcelona mot Lundby? Nej, det var faktiskt AIK mot Häcken. Skillnaden mellan toppen och botten av allsvenskan är gigantisk, och det är ett under att det bara blev 1-0.

Statistik säger inte alltid allt, ibland inte mer än lite grann. Men när AIK tog emot Häcken, så går det inte att bortse från följande:
* AIK vann antalet avslutningar med 18-3.
* Bollinnehavet var 63-37 i Solnalagets favör.
Häcken kom till spel på Råsunda med destruktiva tankar och bakåtsträvande filosofi. Tränaren Stefan Lundin försvarar sig med att han ville ha ett "kompakt lag", och nog var det så. Häckenspelarna stod klungvis i och framför eget straffområdet och lät AIK spela runt, runt, runt.
AIK:s bolltempo under första halvtimmen var bra, och Miran Burgic hade två hypervassa nickar. Christoffer Källqvist gjorde två bra parader på dem.
- Han räddade kvar Häcken i matchen, säger AIK-tränaren Rickard Norling, och han får medhåll av Lundin:
- Christoffer var jättebra!
Förutom målvakten fanns det ingenting i Häcken som var av särskilt bra kvalitet. Det kan tyckas synd att en samling hyfsat begåvade fotbollsspelare tvingas in i ett kollektiv som inte vill något, inte vågar. Eller så är det självförtroendet som är bottenkört.
AIK fick dock vänta länge på sitt mål men i 57:e minuten kom det. Virrige David Marek tappade Mats Rubarth - och Jonas Henriksson kom farande och mejade ner AIK:aren. Markus Jonsson, som aldrig som senior har missat en straffspark, tog hand om elvametern och lyckades för femte gången i år.
AIK hade därefter flera möjligheter att öka på sin ledning. Wilton Figueiredo hade den bästa chansen en kvart från slutet, men sköt över ur friläge.
Stackars Stefan Lundin försöker förklara att hans spelare "visade för dåligt passningsspel när chanserna väl dök upp" och att hans spelare "tyvärr skänkte bort bollen när de väl fick den". Han kunde - och kanske till och med borde - säga:
- Tack AIK, för lektionen! Det här var spel mot ett mål i 90 minuter.
För formsvaga Häcken har utdelningen efter VM-uppehållet varit klen. Två poäng på åtta matcher gör att ingen vågar hoppas på något annat än i bästa fall kvalspel i höst.
- Trägen vinner och det handlar om att vi måste fortsätta att vara konsekventa. Vi måste bita ihop, säger Stefan Lundin.

TOBIAS JANSSON

Solna

Betyg på Häcken
Fyra fyrar
Christoffer Källqvist
Tre fyrar
Teddy Lucic
Två fyrar
Mats Hedén
Jesper Ljung (ut 82)
Jonas Henriksson
En fyr
David Marek
Daniel Forsell
Roger Risholt
Robert Mambo-Mumba
Hans Berggren (ut 63)
Peter Olofsson (ut 74)

Daniel Larsson (in 63)
Dioh Williams (in 74)
Marcus Jarlegren (in 82)

 
 

Prenumerera på GP och få tillgång till mer innehåll på www.gp.se