TILLBAKA TILL STARTSIDAN
2006-11-05
Sämsta resultatet i sista matchen

Förlust med 3-0 mot AIK i sista matchen ger MFF en sjundeplats i årets serie, den sämsta placeringen på fem år. Fjärdeplatsen och Royal League var aldrig nära under den här söndagseftermiddagen, då en rätt följdriktig punkt för en misslyckad säsong sattes på Råsunda. MFF höll spelet väl uppe större delen av första halvlek, men föll alltmer igenom efter paus för att försvinna fullständigt efter sista målet i baken.

Ja, det var det. Allsvenskan 2006 är slut. MFF:s tävlingsspel 2006 är över. Det känns liksom ifjol tomt, och liksom ifjol också rätt skönt - att det är över alltså. Klart man hoppades på en sista resning i två delar efter göteborgsmatchen och därmed en godkänd, någonstans hoppingivande säsongsavslutning, något att ta avstamp ifrån in i 2007 - som ju i praktiken börjar imorgon måndag. Men så blev det inte, och det blev inte heller någon fjärdeplats och Royal League-spel. Det blev ett nytt tungt fall genom årets största förlust och det blev en sjundeplats i tabellen - men kanske en mer giltig slutvinjett ändå, just som ett tydligt kvitto på säsongen 2006. Så här var det i år, inte mer, inte mindre. Och nu får det räcka.

Det var inte den där fjärdeplatsen eller den där biljetten till ett gäng vintermatcher det handlade om i första hand. Utan om huruvida detta sargade och stukade MFF efter segern över Göteborg skulle klara av att samla sig nog att bli en värdig och aktiv aktör i sista omgångens gulddrama på de två parallellscenerna i Borås och Solna. I första halvlek såg det så ut. AIK öppnade i ett furiöst tempo med en målchans direkt i första minuten - men MFF var med. MFF svarade med en bra kontring efter matchens första hörna i tredje minuten, Jonatan Johansson drev upp bollen, släppte till Pode och det blev flera rappa och vårdade pass innan AIK till slut motade avslutsläget i straffområdet. MFF fortsatte med ett bra anfall i elfte minuten: Anders Andersson vann boll, spelade Yksel som breddade fint till Pode, vars inlägg mot Jonatan AIK-målvakten endast med besvär hann boxa undan. MFF pressade bra på offensiv planhalva och störde AIK, såg behärskade och fina ut själva med boll.

Det var ena sidan av myntet. Den andra var att AIK när de väl lyckades få fram något uppspel genast såg farliga ut; de fick operera nästan helt ostört i den där ytan framför backlinjen och därifrån matades gång på gång bollar ut till MFF:s defensivt - och för all del offensivt - mycket svaga vänsterkant. Wilton Figueiredo kom loss där, Sandqvist tippade avslutet till hörna, Özkan kom igenom där, skott i ribbans underkant - vilket (mar)dröm(s)mål det varit - och nytt skott från höger som Sandqvist gick ner fel på men ändå räddade med en stark fotparad. Efter hand som halvleken framskred tappade MFF det mesta av det där som sett lovande ut i början; klarade helt enkelt inte av att hålla något spel uppe. Men två målchanser kom, under de sista minuterna: i 41:a spelade Junior fram Jonatan Johansson in i straffområdet, istället för att avsluta själv valde han att passa i sidled till en sopren Junior rakt framför mål, men dessvärre hann en AIK-back emellan - och minuten innan hade Olof Persson ett helt öppet skottläge nära mål efter hörna, men hans rökare gick rakt på målvakten.

Istället blev han minuterna senare delaktig i en mindre fördelaktig anteckning i målprotokollet. Väldigt bortgjord av Figueiredo som förbi hade öppen väg mot mål tog Olof vad som ändå får sägas vara en klok varning när han sånär drog byxorna av AIK-brassen. Frispark för AIK, och frispark i mål: ett lurigt skott av Figueiredo, men ingen dödlig placering - Jonas Sandqvist borde nog ha tagit den. Men: 1-0 till AIK i paus. Och 1-0 till Elfsborg i Borås. Guldstriden var fortfarande helt öppen - och det märktes på AIK, som såg ut att komma till andra halvlek med ett bra omklädningsrumssnack ringande i öronen. De satte full, obetvinglig fart - och när MFF inte hängde med avgjordes matchen. Tre minuter in spelade Figureido snyggt förbi Vinzents ut till Rubarth på kanten, och på hans inlägg ryckte Miran Burgic explosivt fram förbi Olof Persson och stötte mitt framför mål in bollen förbi en chanslös Sandqvist.

2-0 till AIK, och nu finns det tyvärr inte så mycket mer att berätta. Jo: Junior kämpade envetet på och stod för ett par lysande individuella prestationer som närmare mål eller med medspelare på hugget hade kunnat innebära en vänding av matchen - men nu blev det ett giftigt skott i stolpen och ett par optimistiska avslut. Men i övrigt blev andra halvlek bara ytterligare en sån där andra halvlek, då MFF gick ner sig mer och mer för att sluta som ömkliga statister. I 64:e minuten fick AIK en helt korrekt tilldömd straff när Olof Persson fällde Rubarth i straffområdet - bara det att den föregicks av en klar men dessvärre odömd frispark till MFF när samme Rubarth i situationen före tog livtag på Vinzents (långtifrån enda gången, f ö).

Matchen tog liksom alla andra så småningom slut, och med den Malmö FF:s säsong 2006. Återstår att osentimentalt konstatera att den inte kommer att sätta några djupare spår - vilket för all del, med facit i hand, kan tolkas såväl positivt som negativt. En natts sömn får det bli. Sedan börjar 2007.

/Tobias Christoffersson

AIK-MFF 3 - 0
 
 
Matchdatum 2006-11-05
Laguppställningen
2 Ulrich Vinzents  
3 Olof Persson  
5 Gabriel (35)  
7 Anders Andersson (60)  
8 Junior  
11 Yksel Osmanovski  
23 Labinot Harbuzi  
26 Marcus Pode (75)  
30 Daniel Andersson  
31 Jonatan Johansson  
35 Jonas Sandqvist  
 
Avbytare
1 Håkan Svensson  
17 Joakim Nilsson (60)  
20 Johan Nilsson Guiomar  
27 Anes Mravac (35)  
34 Guillermo Molins (75)  
 
Målgörare
1-0 Wilton Figueiredo (43)
2-0 Miran Burgic (48)
3-0 Markus Jonsson (straff) (65)

 
Gula kort
Gabriel, MFF (6)
Yksel Osmanovski, MFF (36)
Olof Persson, MFF (42)
Niklas Sandberg, AIK (77)
Anes Mravac, MFF (80)

 
Röda kort
Inga röda kort utdelades

Publik
30999
Domare
Martin Hansson
 
Bollinnehav: AIK 53%, MFF 47 %
Avslut på mål: AIK 14, MFF 4
Avslut totalt: AIK 20, MFF 10
Hörnor: AIK 6, MFF 2
Frisparkar: AIK 13, MFF 10
Offsides: AIK 1, MFF 2
 


Copyright MALMÖ FF
Kontakta oss: info@mff.se