Om Sebastián Eguren är skakad är han duktig på att dölja det. Han ger ett mycket avslappnat intryck när han tar emot SvD på AIK:s träningsanläggning Karlberg. Detta trots att 16 så kallade Hammarbysupportrar någon timme tidigare klivit in på Skytteholms IP under lagets träning med syftet att skrämma honom.

Inkräktarna gick över till den bortre planhalvan där lagkamraterna och tränarna samlats i en ring framför uruguayanen. De skrek under några spända minuter hot riktade mot Eguren: ”Svikare. Vi ska ta dig. Det här är bara en varning, vi kommer igen. Var är ditt Bajen-hjärta?”

De hann försvinna innan polisen kom till platsen. Hela incidenten filmades dock.

– Jag vill inte lägga någon energi på det här, så farligt var det inte. De fick föra fram sitt budskap. Vi står bakom Sebastián, säger Bojan Djordjic.

Eguren blev mest överraskad över att Hammarbygruppen dök upp på träningen. Rädd blev han aldrig.

–Jag hade kanske inte förväntat mig att sådana här saker skulle ske i lugna Sverige men jag har varit med om betydligt värre saker i Uruguay. Där är trycket enormt eftersom Montevideo, ja hela landet, är delat mellan två lag, Nacional och Peñarol. Och att spela i landslaget är ännu större vad gäller press, säger 29-åringen som gjorde 36 allsvenska matcher för Hammarby 2006–2007.

Hur ser du på det som hänt?

–Jag förstår om folk är arga, men våld löser ingenting. Om de vill snacka med mig är det här verkligen inte rätt sätt, mitt i klubbens arbete och med andra personer inblandade. Mina lagkamrater har inget med det här att göra. Om det sker civiliserat kan jag prata med vem som helst, säger Eguren som även fått utstå andra påhopp under sin tre veckor korta AIK-karriär (se separat artikel).

–Jag vill inte att man generaliserar och säger att ”såhär är Hammarbys fans” för de andra har en helt annan kultur än de här 20–30 personerna. Därför undviker jag gärna att snacka för mycket om det här. Jag vill inte ge dem den uppmärksamhet de är ute efter.

AIK fortsatte träningen efter incidenten och väl tillbaka på Karlberg väntade intervjuer och fotografering i de nya match- ställen. Sist ut – Sebastián Eguren, iförd tröja nummer 33.

–Det som hände på träningen gör mig bara ännu mer motiverad att göra bra ifrån mig i AIK, säger Eguren.