Skriv ut Skriv ut Textstorlek: Textstorlek 1 Textstorlek 2 Textstorlek 3
Sebastián Eguren hoppas att klivet till AIK och allsvenskan ska leda till Sydafrika och VM. Han spelade i tolv av Uruguays 20 VM-kvalmatcher.

"Det är VM och jag måste få spela"

När övergången från Villarreal till Lazio sprack stod storklubbarna på rad.
Spartak Moskva och Rubin Kazan från Ryssland slogs med brasilianska Palmeiras och Atletico Mineiro om hans namnteckning.
I dag står Sebastián Eguren på Råsundas gräsmatta och spelar allsvensk premiär för AIK mot nykomlingen Mjällby.
- Stockholm är bra för familjen. Det är det viktigaste, säger Eguren.
Fakta

FRÅN HAMMARBY TILL AIK

  • Sommaren 2006 lånar Hammarby mittfältaren Sebastián Eguren från norska Rosenborg. Det blir en stor succé. Eguren, som senare köps loss av Hammarby, är en av allsvenskans bästa spelare i 1,5 säsong.
  • Bara timmar innan transferfönstret stänger sista januari 2008 blir det klart att La Liga-klubben Villarreal lånar Eguren.
  • Den spanska storklubben är så nöjd med sitt nyförvärv, som tar en ordinarie plats på mittfältet, så de köper loss honom från Hammarby för 14 miljoner kronor i maj 2008.
  • Coachen Manuel Pellegrini, nu i Real Madrid, tycker mycket om Eguren som får mycket speltid och slår sig in i Uruguays landslag. Målet är givet - VM i Sydafrika.
  • När Pellegrini lämnar Villareal tar Ernesto Valverde över. Där ligger Eguren inte lika bra till, och hamnar på bänken.
  • Eguren behöver speltid för att inte tappa sin landslagsplats. Han skriver därför på för Lazio i italienska Serie A, men när Lazio i läkarundersökningen upptäcker att Eguren har högt blodtryck backar de ur affären.
  • För att snabbt få speltid och komma till ett land där hans höggravida svenska fru trivs bra skriver Sebastián Eguren i stället på ett lånekontrakt med AIK.

Rubrikerna kring Sebastián Eguren den här veckan har handlat om hur ett 15-tal huliganer tog sig in på AIK:s träning och gick till angrepp mot Eguren.
Men han är samtidigt allsvenskans största värvning och kommer från spel i La Liga.
Så vi lämnar huliganattacken den här gången.
I stället fokus på spelaren som jagar en VM-plats - med start från när han lämnade Hammarby.

I startelvan - i landslaget också

Det var den 30 januari 2008 som Bajen och Villarreal kom överens om ett lånekontrakt och Sebastián Eguren försvann från allsvenskan till La Liga. Coachen Manuel Pellegrini, nu i Real Madrid, trodde stenhårt på Eguren som slog sig in i startelvan och blev en given landslagsman i Uruguay.
Men med Pellegrini försvann Egurens startplats inför den här säsongen. Långsamt insåg mittfältaren att situationen var ohållbar. VM i sommar är något Sebastián Eguren inte tänker missa. Men utan speltid riskerade han att tappa sin plats.

"Det var konstigt det där"

Den 27 januari kom nyheten att Eguren var klar för Lazio. Allt var frid och fröjd. Han skrev på ett kontrakt, klubbarna var överens - men läkarundersökningen gick sämre.
- Jag har problem med blodtrycket. Inte alls mycket, men de sa nej, berättar Eguren.
Så här i efterhand, tror du att de ångrade affären och skyllde på det?
- Jag vet inte. Men det var konstigt det där.
Eguren hamnade plötsligt i en mycket konstig situation.
- Villarreal och Lazio hade ju skrivit på också, ett lån på sex månader. När jag kom tillbaka till Villarreal sa de att jag inte kunde spela där för att jag hade kontrakt med Lazio. I Lazio sa de att jag inte fick spela på grund av blodtrycket.
Flera klubbar hörde av sig och ville låna Eguren, som kunde ha valt spel i både Ryssland och Brasilien.

Kravet: Måste få speltid

Spartak Moskva, Rubin Kazan, Palmeiras och Atletico Mineiro ville alla värva 29-åringen. Malmö FF visade också intresse - men valet föll på svenska mästarna AIK.
Lånekontraktet löper juni ut. Hans höggravida svenska fru får föda deras andra barn i Stockholm i slutet av maj, det var en orsak till klubbvalet.
Men den kanske största var att Eguren behöver speltid för att slå sig in i VM-laget.
- För mig är det här året väldigt viktigt. Det är VM, och jag måste bara få spela där.
- Det var inget stort problem egentligen att jag hamnade på bänken i Villarreal. Hade det varit VM 2012 hade det varit lugnt. Då hade jag stannat. Det är normalt att man får sitta på bänken ibland och spela ibland i en sån klubb. Men just det här året är det otroligt viktigt för mig att få spela, säger Eguren och tillägger:
- Jag kommer till AIK för att få speltid. Det är ett bra lag som är svenska mästare och jag trivs bra i Stockholm.

Hyllar AIK:s spelsätt

Hur trivs du i ditt nya lag?
- Det känns riktigt bra. Det var skönt att vi tog supercupen. Bra för både mig och laget. Vi spelade inte så bra, men vann ändå. Det är det viktiga, säger Eguren och hyllar AIK:s sätt att spela på.
- Jag gillar laget. De vet vad de vill göra på planen. I supercupen spelade vi för att vinna matchen, inget annat. Vi har spelare för att spela bra fotboll, men det där var ingen match för att spela snyggt. Vi skulle bara vinna.
Vad kan du bidra med i AIK under det här halvåret?
- Jag vet att jag ska göra mitt bästa. Jag är aggressiv och har erfarenhet. Jag är ju snart 30 och har spelat i La Liga, varit i allsvenskan förut och spelat med landslaget.
- Men jag vill inte säga hur många mål och assist jag ska göra.

"Jag har respekt för Hammarby"

Vilken position vill du ha?
- Det är Mickes (Stahre) sak att avgöra det.
Det är inte svårt att spela med AIK när man har varit i Hammarby?
- Nej, jag har respekt för supportrarna från Hammarby. Men också för dem i AIK. De respekterar mig trots att jag har spelat i Hammarby. Det är bra.
I dag kliver han in på Råsunda för att möta nykomlingen Mjällby.

Av Jens Brandberg
jens.brandberg@expressen.se

Publicerat 14 mars 2010
Uppdaterad 14 mars 2010

 
Toppbild

Bottenbild