Skriv ut Skriv ut Textstorlek: Textstorlek 1 Textstorlek 2 Textstorlek 3
AIK:s träning i fredags.

Orrenius: Med AIK börjar det på riktigt

4 518 personer såg Kalmar möta IFK Göteborg i går.
I dag kommer dubbelt så många bara för att möta AIK:s spelarbuss.
Det är inte förrän när mästarna går in i säsongen som den allsvenska pulsen börjar bli svår att kontrollera.

Det var så skönt väder under AIK:s träning på Skytteholm i fredags att jag tog på mig solglasögonen. Något som tränaren Mikael Stahre givetvis inte var sen med att göra en grej av.
- Expressen har det jobbigt nu, ser jag!

Humor och allvar

Han är ju så där, Mikael Stahre. Gillar att slänga käft och kastar sig fram och tillbaka mellan humor och allvar. Det är därför alltid roligt att lyssna på honom. En timme efter träningen var det pressträff på Karlberg. Marknadsavdelningen berättade om diverse planerade aktiviteter på Råsunda som ska locka ännu fler människor till matcherna och Stahre kom, likt en kvick elev från den bakre regionen av klassrummet, snabbt med ett förslag:
- Äggmålning med "Tjerna"!

Helt slut mentalt

Efter lektionen satt jag ner med honom - Stahre, inte Daniel Tjernström - en bra stund och pratade om hans osannolika debutsäsong i allsvenskan. Och vad som hände efter gulddansen, hyllningarna och festerna. Han berättade att han var helt slut mentalt. Han hade gett AIK all sin energi under en fullspäckad säsong och kände tomhet. Hur går man vidare, liksom?
Bara att erkänna det är mer än vad många andra tränare skulle våga göra. Och AIK-fansen behöver inte heller vara oroliga: Mikael Stahre har fyllt på med energi inför premiären mot Mjällby i dag.

Blåvita guldtips passar AIK

AIK har många utmaningar framför sig i år - sportsligt och ekonomiskt. Om vi här fokuserar på vad som händer på planen ligger de främsta i att försvara guldet och att kvala in till Champions League.
Det är två mycket svåra uppgifter. Inget svenskt lag har försvarat guldet sedan Djurgården gjorde det 2003, och Champions League har ingen nosat på sedan Sven Andersson reste ner till Milano med matjord i fickorna för tio år sedan.
Och det passar säkert AIK rätt bra att IFK Göteborg får de flesta guldtipsen. Riktigt höga förväntningar plus AIK brukar inte vara en lyckad ekvation.
Starten är viktig, givetvis, och i eftermiddag får AIK jobba. Jo, jag vet att Mjällby är en nykomling som förväntas få det jobbigt. Men jag sätter pengar på att Mjällby hänger kvar. Till skillnad från i Åtvidaberg, den andra färskingen, finns här massor av allsvensk rutin.
Centrallinjen med Mattias Asper, Patrik Rosengren, Tobias Grahn och Marcus Ekenberg ser riktigt spännande ut. Ekenberg skulle garanterat kunna spela i en bättre klubb men har valt tryggheten på Listerlandet och det ska Mjällby tacka för.

Vill ha svar på tre frågor

Jag var på plats när de här lagen möttes i Svenska cupen förra sommaren. Mjällby bjöd på bra motstånd men AIK malde ner dem till slut och vann rättvist. Precis som då är det nu viktigt att de hittar tempot i passningsspelet och söker många inlägg.
Mest intressant blir att se Sebastián Eguren.
* Kan han utnyttja sina styrkor på en dålig plan?
* Har han hunnit lära sig AIK?
* Och hur mycket har han påverkats av det som hände på Skytteholm tidigare i veckan?
Jag ser fram emot att få svar på alla tre frågorna i dag.
Nu börjar allsvenskan på riktigt.

Av Johan Orrenius
johan.orrenius@expressen.se

Publicerat 14 mars 2010
Uppdaterad 14 mars 2010
Tyck till
Det finns 0 kommentarer på artikeln
Logga in och kommentera
Du är inte inloggad!
Logga in till höger
Regler för kommentarer
För att anmäla ett inlägg, klicka på Anmäl inlägg
Henrik RydströmAllsvensk kapten
Daniel KristofferssonFotbollsreporter
Marcus BirroSerie A
Kalle KarlssonPremier League
Johan OrreniusAllsvenskan och landslaget
David BergSydamerikansk fotboll
Anders NilssonDamfotboll
Nils Montan-LundSuperettan
Björn Johnson Dif-supporter
Glenn Abrahamsson HBK-supporter
Johan Nilsson Bajen-supporter
Samuel KvistHIF-supporter