Inför AIK - GIF Sundsvall

Inför helgens träningsmatch ger Norrlandsfönstrets nye skribent Mattias Denkert sin syn på försäsongen och berättar samtidigt vad vi har att vänta oss i lördagens träningsmatch mot AIK.


Har Christian Söderberg ätit sin gröt?Väntan har varit lång; för lång tycker säkert många. Men nu på lördag är det äntligen dags för alla GIF-supportrar att få sitt fotbollsbehov något stillat. På Skytteholms IP i Solna är det då nämligen dags för årets allra första träningsmatch. På den andra planhalvan väntar elva spelare från fjolårets allsvenska tvåa, AIK.

Med tanke på att det är just årets första riktiga match vi talar om så är det knappast resultatet som är det viktigaste. Det är naturligtvis alltid bra med segrar, men jag är tämligen övertygad om att tränare Sankalas viktigaste tanke bakom matchen är att testa spelare och taktik för att få fram så många besked som möjligt; allra helst positiva sådana. Exempel på frågetecken som förhoppningsvis blir något uträtade på lördag är:

• Hur bra är nye försvarsjätten Abubaker Tabula, som enligt rapporter visat sig från sin alla bästa sida på träningarna, när det kommer till verkliga matchsituationer?

• Kommer talangen Linus Hallenius att kunna blomma ut den kommande säsongen, och därmed mildra förlusten av Mikael Dahlberg?

• Håller Arash Bayats fina fjolårsform i sig?

• Vad betyder Joel Cedergrens återkomst till laget för stabiliteten på mittfältet?

• Och sist, men inte minst: Har Christian Söderberg ätit sig större och starkare på all den gröt han måste ha vunnit i egenskap av abonnent på Axa-priset förra säsongen?

Vissa svar får tränare och fans dock vänta lite längre på. Huruvida den otursförföljde Kalle Ljungberg äntligen kan få chansen till en bra säsong kommer vi till exempel inte att få veta på lördag, han vilar nämligen på grund av en lättare skada. Står över gör även Mikael Lustig och Andreas Ingel, samt antagligen också Erkan Saglik. Dessa tre herrar var dock bofasta i startelvan förra säsongen, och både tränare och patroner vet troligen ungefär var de står.

De rapporter man hittills kunnat läsa från träningarna har känts genomgående positiva. Överhuvudtaget verkar truppen andas en helt annan optimism nu än vid samma tid föregående säsong. Mika Sankala har uppenbarligen tillfört laget en harmoni som inte existerade under hans företrädare, något som märktes redan i slutet av förra säsongen, och som förhoppningsvis blir än mer påtagligt i år. Dessutom har man tagit det betydligt lugnare med värvningar, för att istället betona att den trupp man förfogar över håller hög klass. Det om något borde förhoppningsvis kunna skänka spelarna det lugn och självförtroende som behövs för att våga ta chansen på träningar och matcher.

Lördagens motståndare AIK har redan spelat sin första träningsmatch, även om den officiellt gick under namnet ”träning med motstånd”. Där blev det seger för de gulsvarta mot division 1-laget Syrianska med två mål mot ett, efter mål av Jimmy Tamandi och Kali Ongala. Uddamålsseger mot ett lag av Syrianskas kaliber är väl knappast något som imponerar av laget som tog SM-silver så sent som i höstas, men som redan konstaterats är det inte resultaten som är det allra viktigaste så här tidigt på året.

Men även om resultatet inte spelar den viktigaste rollen så är en seger heller aldrig negativ, varken för spelare, tränare eller, för den delen, supportrar. Ungefär femtio patroner väntas åka den långa vägen från Sundsvall för att se matchen på plats, en siffra som både imponerar och inspirerar. Dessutom ansluter naturligtvis exilsupportrarna i GIF08, vilket bör rendera i en blåvit supporterskara om cirka hundra personer. Med tanke på att Kung Bore just nu regerar större delen av landet så är det en siffra som tyder på engagemang. Med ett sådant stöd i ryggen får vi hoppas att spelarna visar sig från sin allra bästa sida på lördag, och därmed bidrar till att det just nu stora intresset blir ännu större. Många är vi som just nu undrar vad 2007 års uppsättning av GIF Sundsvall kan åstadkomma. På lördag runt 16:00 är vi förhoppningsvis lite närmare svaret.___________________________________

Norrlandsfönstrets nye skribent Mattias Denkert 
Tjugofemårig sundsvallsbo och inbiten fotbollsälskare. Född och uppvuxen i den vackra staden, men har levt i exil nere i Uppsala i sex år för att studera till lärare. Numera är jag dock tillbaka i min födelsestad och följer den lokala fotbollen, inte minst Giffarna, med stort intresse. Anser personligen att Mikael Lustig är den överlägset största talangen i Gif-tröjan sedan den tragiskt bortslarvade (och skadedrabbade) Jonas Staaf. När jag inte tittar på fotboll kopplar jag gärna av med en god bok eller en Nick Drake-skiva. Gärna i kombination med en god öl eller två. Ölen hjälper dessutom till att lindra abstinensen och den oändliga väntan på fotbollssäsongen 2007; året då jag är övertygad om att GIF Sundsvall återigen tar steget upp i Allsvenskan.

Skriv ut denna artikel

MATTIAS DENKERT
2007-02-09 09:00:00 
HUR SLUTAR MATCHEN?

1

X

2


Antal röster: 125

Annons:

Öster Silly Season 06/07 Brima även med mot Herfölge
13:27
Öster Öster notiser: Figueiredo med i landslaget
13:20
Norrköping Jakten på Allsvenskan, dag 409 - Krönika om Parkens ombyggnad
11:30
AIK Özkan: "Det är så trist"
10:30
Brommapojkarna Röd/svart derby i andra träningsmatchen
01:36
E-post:

Lösenord:


Annonser:


 Nu börjar Moras ödesvecka

Barcelona Eto’o nobbade inhopp
21:54 (Läst 2966 gånger)
AIK Özkan: "Det är så trist"
10:30 (Läst 2748 gånger)
Chelsea Diarra: Jag ville bort
23:42 (Läst 2209 gånger)
Real Madrid Lunes v.7
17:30 (Läst 2087 gånger)
Barcelona Spelarbetyg: Barça-Racing
20:22 (Läst 1522 gånger)
Helsingborg Helsingborg
(255 inlägg senaste dygnet)
Real Madrid Real Madrid
(239 inlägg senaste dygnet)
Liverpool Liverpool
(218 inlägg senaste dygnet)
Malmö Malmö
(211 inlägg senaste dygnet)
Hammarby Hammarby
(163 inlägg senaste dygnet)

Tommy Töpel i Matchpuls

  2007-02-13 12:20

Challe Berglund inför bortamatchen mot Brynäs: Jag grubblar inte över tabellen, vi håller oss till vår "budget" som kommer att räcka om vi vinner mot rätt lag.

Besökare just nu: 3988 | Inloggade: 180
SvenskaFans Centralredaktion
Annonser: