För ett halvår sedan var det guldfinal. I kväll klockan 19.00 är det ödesmatch, krismöte och ett ångestladdat bottenmöte mellan Göteborg och AIK.

Turbulensen har varit stor i AIK den senaste tiden. De svaga resultaten är givetvis den främsta orsaken, men Mikael Stahres flytt till Grekland och den öppna hårda interna kritiken mot egna målvakten Tomi Maanoja har också påverkat.

Dulee Johnson berättade i måndags att han skulle be ännu hårdare till Gud att Maanoja skulle börja rädda bollarna.

I fjol var öppenheten och frispråkigheten en styrka i medgången. I AIK tilläts alla säga och göra som de ville – inom vissa gränser, så klart.

Blandningen, mixen – både de personliga och rent fotbollsmässiga – blev en tillgång. Starka personligheter som Dulee Johnson, Jos Hooiveld, Bojan Djordjic och Martin Mutumba pratade gärna om SM-guldet långt innan det var bärgat – och Mutumbas tatuering på bröstet om SM-guld 2LAX9 kändes därför bara helt naturlig.

I år är Hooveld borta, Mutumba har undvikit media, och Djordjic mest surnat till när frågorna ställts.

Att det är högt i tak är alltid bra, men det måste ändå finnas en gräns. Johnsons hårda sågning av Maanoja visar att gruppen inte är homogen i motgång.

Den finländske målvakten står stark i stormen, åtminstone utåt sett, men naturligtvis påverkas han av all uppståndelse kring honom.

Benbrottet som han ådrog sig i fjol är visserligen läkt, men det syns att han ännu inte är tillbaka i den matchform som han hade före den svåra skadan.

Maanojas darriga spel har givetvis påverkat resultaten, men det är ändå offensiven som är AIK:s stora problem. Bara sex mål framåt på tio matcher är för dåligt – och tre av dem kom dessutom i en enda match, borta mot Kalmar.

Det är precis så som AIK måste spela i kväll för att slå Göteborg. Ett tätt kollektivt försvarsspel över hela planen och vassa attacker framåt när läge ges.

Sebatián Eguren är tillbaka i truppen efter att ha missat två matcher på grund av sjukdom. Eguren har floppat totalt så här långt. Det är i en sådan här match han ska visa karaktär och varför han kommit till AIK under våren, inte bara slå ut med händerna, gnälla på domaren och försöka instruera sina medspelare hur de ska göra.

Jag tror att chefstränaren/sportchefen Björn Wesström sätter upp Eguren i rollen som släpande forward bredvid Antonio Flávio elelr Miran Burgic och låter veteranen Daniel Tjernström ta platsen bredvid Dulee Johnson på mittfältet, nu när Jorge Ortiz är borta på grund av skada.

”Tjerna” behövs i en sådan här match av kampkaraktär där det gäller att vinna mittfältet.

Bojan Djordjic och Martin Mutumba måste också visa mer än de gjort hittills. Det är faktiskt läge att låta Gabriel Özkan eller Viktor Lundberg ta en av platserna på kanten, men frågan är om Wesström vill förändra så mycket i laget jämfört med senast.

Samtidigt måste han ruska om efter den smärtsamma derbyförlusten (1-2) mot Djurgården.

Skulle det bli ytterligare en förlust är AIK rejält efter i bottenträsket. Men även en seger – om den inte är större än med tre mål - innebär att laget inte ens klättrar upp över nedflyttningsstrecket.