Skriv ut Tipsa en vän Publicerat 25 jun 10 kl. 18:25
Med tre SM-guld, en UEFA-cuptitel, en holländsk mästartitel och 47 landskamper är Peter Larsson en av de mest meriterade fotbollsspelarna någonsin från Jönköping.
Med tre SM-guld, en UEFA-cuptitel, en holländsk mästartitel och 47 landskamper är Peter Larsson en av de mest meriterade fotbollsspelarna någonsin från Jönköping.Foto: Privat
Peter Larsson saknar inte rampljuset
Tre SM-guld, en UEFA-cuptitel, holländsk mästare och vinnare av Guldbollen. Långt ifrån alla fotbollsspelare kan mäta sig med jönköpingsbördige Peter Larssons meriter. Numera bor Peter i Falun, där han för en tillvaro långt ifrån rampljuset.
– Jag vet hur mycket slit det är bakom framgångarna, så jag saknar inte rampljuset, säger 48-åringen i en stor intervju med Jnytt.se.

Fakta Peter Larsson
Född:
8 mars 1961.
Bor: Falun.
Familj: Hustrun Siv, barnen Ola, Dan och Ann.
Yrke: Ungdomskonsulent.
Klubbar som spelare: Hallby, Halmstad, Göteborg, Ajax, AIK, Korsnäs, Falu BS.
Klubbar som tränare: Korsnäs, Falu BS, AIK, Falu HK.
Främsta meriter: Tre SM-guld, två med IFK Göteborg, ett med AIK, ett UEFA-cupguld med IFK Göteborg, en holländsk mästartitel, 47 a-landskamper, vinnare av Guldbollen 1987.
Intressen: Titta på idrott, motionera.

Peter Larsson är visserligen född i Nässjö, men redan som femåring gick flyttlasset till Jönköping. Ungdomsåren ägnades både åt fotboll och handboll i moderklubben Hallby. Han debuterade i a-laget i båda sporterna redan som 15-åring, men till slut föll valet på fotbollen.
- Jag hade nog lite bättre förutsättningar i handboll, men fotboll var lite roligare och det fick bli avgörande, förklarar Larsson.
1982 lämnade mittbacken Hallby och Jönköping och flyttade till Halmstad, där han fick kontrakt med HBK i allsvenskan. Peter stannade två år i Halmstad, sedan gick flyttlasset till Göteborg för spel i IFK.
- De hade nyligen vunnit SM-guld och UEFA-cupen, så det var ett steg uppåt för mig.
Framgångarna lät inte vänta på sig. Under fyra säsonger i IFK vann han två SM-guld, 1984 och -87. Vid den första mästartiteln gjorde Peter två mål i SM-finalerna mot Norrköping. Men SM-gulden i all ära, den största meriten från tiden i Göteborg var ändå vinsten i UEFA-cupen 1987 efter finalseger mot Dundee United.
- Jag minns hela resan från att vara ett otippat lag från Amatörsverige till att stå som segrare.

Fick proffskontrakt med Ajax
Hur kunde ni gå hela vägen?

- Vi hade ett bra lag men framför allt rätt mentalitet. Vi hade många vinnarskallar som såg möjligheter - och inte hinder.
Säsongen 1987 var framgångsrik även för Peter själv. Han etablerade sig i det svenska a-landslaget, där han i EM-kvalet mot Italien gjorde mål både hemma och borta, belönades med Guldbollen, blev uttagen i världslaget och fick ett proffskontrakt med Ajax.
- Som helhet var det min bästa säsong, även om jag hade toppar i Ajax, konstaterar han.
Efter det lyckosamma 1987 hade Peter anbud från flera klubbar, men valde den holländska storklubben.
- Olika klubbar hörde av sig, men Ajax var ett storlag så det var ett lätt val för mig.
Under de fyra åren i Amsterdam blev det en ligatitel och en Cupvinnarcupfinal, som dock slutade med förlust.
- Jag minns inramningen runt matcherna, det var alltid fullsatt och vi hade även mycket folk med oss på bortamatcherna.

Vann SM-guld även med AIK
Peter Larsson.Mot slutet av sejouren i Ajax hade Peter Larsson svårt att ta plats i startelvan, och inför säsongen 1991 flyttade han hem till Sverige. Han valde inte att återvända till Göteborg eller Halmstad, utan nästa klubbadress blev AIK.
- Jag hade haft mycket kontakt med AIK och valde att flytta hem.
Även tiden i Solnaklubben blev framgångsrik. Peter fick vara med och vinna karriärens tredje SM-guld, 1992, en titel som han rankar högt.
- I Blåvitt hade vi betydligt större press på oss och kände mer att det var avklarat när vi hade vunnit, men den här gången vann vi helt oväntat.
- En del trodde att vi skulle få det svårt det året. Många underskattade oss, men tränarna Tommy Söderberg och Thomas Lyth fick oss att tro på det. Vi gick i princip runt på 13 spelare och var vältränade.

"Tappade motivationen"
Efter guldet, som var AIK:s första på 55 år, stannade Larsson kvar ytterligare en säsong, som blev hans sista på elitnivå - trots att han bara var 32 år.
- Jag tappade motivationen och stod inför två val; antingen att träna på som övriga och tappa kunnande och utförande eller att träna mer. Men den tiden ville jag inte lägga ner, så jag var juste mot mig själv och stoppade det.
Peter hann även med 47 landskamper och spelade ett stort mästerskap, VM i Italien 1990, som dock blev ett svenskt fiasko. Vem minns inte resultatraden 1-2, 1-2, 1-2, mot Brasilien, Skottland och Costa Rica?
- Men det var en upplevelse trots resultaten, och vägen dit - att vi kvalificerade oss - var roligt, säger Larsson, som hann med 47 landskamper, den sista under vinterturnén 1992.
Varför kom du så långt som du gjorde?
- Träningsvilligheten och mentaliteten, att jag körde på även när det tog emot.
Efter att sejouren i AIK var över kunde familjen Larsson ha bosatt sig i Jönköping, men de valde i stället Falun, där Peters hustru kommer ifrån.
Han varvade ner i klubbar i lägre divisioner i Falun men var tillbaka i elitfotbollen 2001, som assisterande tränare till Olle Nordin i AIK.

Huvudtränare i AIK i två månader
- Jag hade inte haft några tankar på en tränarkarriär, men hade varit i kontakt med AIK och blev uppringd av Dick Lidman som frågade om jag var intresserad.
Larsson var assisterande tränare ett år, men när Nordin blev utbränd inför säsongen 2002 fick han ta över huvudansvaret. Men AIK hade en tung vårsäsong och det blev bara drygt två månader på posten.
- Att ha huvudansvaret är ett dygnet runt jobb och det fungerade inte med familjen boendes i Falun. Vi hade diskussioner efter ett tag, men det var inget för mig.
Sedan sju år tillbaka arbetar Peter i stället som ungdomskonsulent på en gymnasieskola i Falun. Någon avsaknad av rampljuset känner han inte.
- Jag vet hur mycket slit det är bakom framgångarna, så jag saknar det inte. Har man en gång gjort karriär känner jag inte att man behöver göra en till, då kan man ha det bakom sig. Jag har inga planer på att bli tränare igen och tror inte att det blir så heller, säger Peter Larsson, som kan se tillbaka på en lyckad karriär.
Att han valde bort handbollen var nog inte fel med facit i hand.

Translate this page
تترجم هذه الصفحة
ترجمه این صفحه
Traducir esta página
Käännä tämä sivu
Bu sayfayı çevir
Relaterade artiklar
Fler nyheter