Hitta.se
Gajdo
SvD

Tipsa en vän om artikeln:

Publicerat 28 maj 2007 00:00

Dyrt för AIK om fansen sätter planen i verket

Det kan bli ett dyrt derby för AIK.
En ny regel gör att klubben riskerar upp till en halv miljon i böter om fansen gör allvar av planerna på att tända ett mycket stort antal bengaliska eldar.

Enligt uppgifter på internet planerar AIK-fansen på Råsundas norra
ståplatsläktare att strunta i förbudet mot bengaliska eldar under kvällens allsvenska derby mot Djurgården.

Det kan stå klubben dyrt. På riksidrottsmötet i Västerås beslutade Idrottssverige – på Svenska fotbollförbundets förslag – att höja det maximala bötesbeloppet från 250 000 kronor till 500 000 kronor. Förändringen trädde i kraft med omedelbar verkan.

- Regelverket måste följa med i utvecklingen. Det ska finnas ett utrymme för att bestraffa det absolut värsta scenario som kan inträffa, säger fotbollförbundets juridiska chef Krister Malmsten.

Maxstraffet har aldrig utdömts och det ska mycket till för att det ska ske. Det har förekommit uppgifter om att bötesbeloppen beräknas per bengalisk eld. Så är det inte.

- Det är ett missförstånd. Om det är några enstaka incidenter och det inte heller bedöms som någon uppenbar fara så har vi tidigare nöjt oss med en straffavgift (som på RF-stämman höjdes till maximalt 25 000 kronor), säger Krister Malmsten.

AIK:s säkerhetschef Henrik Koch kan inte garantera att klubben kan stoppa all pyroteknik från att leta sig in på läktarna.

- Jag är mer förvånad om det inte brinner på ett derby. De här grejerna är så små att man kan stoppa dem i kalsongerna. Det blir svårare och svårare att jobba med det. Kanske skulle vi använda larmbågar och röntga väskor men samtidigt ska 8 000 personer in på relativt kort tid.

Tifogrupperingar förbereder kvällen fram till klockan tre i eftermiddag. Då stängs Råsunda för att personal med hundar ska kunna söka igenom arenan.


Detta är en utskrift från Svenska Dagbladets nätupplaga, SvD.se

Bloggkommentarer till artikeln

Det finns 2 bloggkommentar på artikeln.

Blogglänkar från Twingly

Anmäl en olämplig bloggkommentar

Bloggarna är ingen del av SvD.se och SVD ansvarar inte för innehållet i bloggarna. Du kan ändå anmäla lämpliga blogginlägg till oss, vi kan då överväga att ta bort länkning till vissa bloggar.

Du vill anmäla bloggkommentaren från bloggen

Fyll i din e-postadress nedan samt motivera varför du vill att bloggkommentaren ska tas bort.

SvD.se är medlem i Bitos Etiska Råd och följer Bitos Etiska Råds regler och rekommendationer

Tipsa SvD

Kommentera artikeln

Det finns 30 kommentarer på artikeln.

Visar 1 till 5:

300

poängavdrag bättre än böter

Inlagd av: guran, 28/5 23:13

Dra av ordentligt med poäng istället för de lag vars suportrar inte klarar sig utan bengaliska eldar bråk mm mm. Det svider nog mer att läsa att "deras" lag tappat kanske 9 poäng och rasat i tabellen än att klubben får böta 0,5 mkr. de fattar ändå inte vad 0.5 mkr är.

fotboll= fest

Inlagd av: hm, 28/5 16:51

fotboll är en fest fotboll är underhållande fotboll är kärlek fotboll är känslor fotboll är underbart det måste gå att kunna ha bengaliska eldar om de är organiserat och man står längst ner, längst fram på raden de skulle också gå att ha de ovanpå läktartaket allt går att lösa med lite ideer att förbjuda dessa är omöjjligt och fotbollsklubbarna blir ju ruinerade över några regler som fotbollsförbundet bestämmt nä låt lagen själva bestämma denna frågan!

fotboll

Inlagd av: Låt huliganerna betala , 28/5 16:16

Det kan ju omöjligt att det är fotboll man är intresserad av om man är ute efter att ställa till bråk. Varför skall vi av skattepengar betala för extra polisiära insatser som kostar så mycket alla andra så råkar ut för misshandel, sönderslagna krogar mm. Kommer man inte för att titta på fotbollsmatchen så låt bli ha någon publik. I andra idrottsliga sammanhang kommmer man för att det är just sporten som engagerar.

Egen boll.

Inlagd av: Pelle, 28/5 15:56

Ge var och en en egen boll så slipper dom att slåss om den.

Bedrövlig rapportering

Inlagd av: Rikke, 28/5 15:55

35.000 stockholmare samlas på Råsunda ikväll för att njuta av fotboll och stämning. Grannar skakar hand, gamla kompisar delar en öl, småpojkar stirrar med stora ögon samtidigt som de kramar pappas hand - ett stockholmsderby lyckliggör och berör mer än något annat enskilt evenemang i stan. Och allt SvD orkar skriva om är att några ger varandra på käften. Bedrövligt.

Anmäl ett olämpligt inlägg

SvD.se är medlem i Bitos Etiska Råd och följer Bitos Etiska Råds regler och rekommendationer

Du vill anmäla kommentaren inlagd av

Fyll i din e-postadress nedan samt motivera varför du vill att inlägget ska tas bort.

Inga nya kommentarer kan postas

Kommentarer på artiklar kan göras inom 72 timmar efter publicering.

Tipsa SvD

Mer på SvD.se

Senaste dygnet Nyheter

Senaste dygnet Kultur / Nöje