Sajtkarta
Nyheter
Klubbfakta
Match och lag
Ungdom
Medlem
Biljetter
Souvenirer
Fanzone
För företag
Senaste Arkiv 1997-2007 Webbtv Medlemstidning Matchprogram Djurgårdsandan Infobrevet
Klubbfakta Kontakt Press Historia Övriga DIF Hemsidan Styrelse Årsmöten Ekonomi
Matcher 2007 A-lagstruppen Tabell Statistik Matchbilder Infodatabas Europaresultat
www.difungdom.se
Bli medlem Medlemsförmåner Member Area Klocktornet
Arenaguider Lösbiljetter 2007 Säsongsbiljetter Boka säsongsbiljett Sålda biljetter
Köp på nätet - ny butik! Butiken i Klocktornet Derby-butiken
Debatt Resor Nedladdningar Mobilt Minikaminerna Länkar Autografer Rösta Bilder
Huvudsponsorer Stockholms Stolthet DIF-poolen ICA-poolen Blå/blå sidorna 1891-klubben Evenemang
  Nästa hemmamatch: DIF - Gefle IF 2/7 19:00, Allsvenskan Antal medlemmar: 10731
Till startsidan Till startsidan DIF.se på svenska DIF.se in English DIF.se på WAP
Köp biljett till DIF-IFK Göteborg!

  Match&lag  
MATCHER 2007
A-LAGSTRUPPEN
TABELL
STATISTIK
MATCHBILDER
INFODATABAS
EUROPARESULTAT


  Webbshopen  
PIN RANDIG

29,00 kr 
3 Djurgårdens IF - AIK
Råsunda Stadion 28/5 2007 20:00
1


Jämför Inför Artiklar Biljetter Tabell Matchrapport Statistik Bilder TV
  Siggi, Paul, Patrick, Toni och Daja om derbysegern  

Henrik Sander och Andreas Carlsson jobbade ideellt ihop ett par intervjuer efter slutsignalen i måndagens match mot AIK
- en match Djurgården vann med 3-1.

Hör lyriska och lyckliga djurgårdare intervjuas efter matchen. Hör vad Siggi Jónsson, Paul Lindholm, Patrick Amoah, Toni Kuivasto och till sist Daniel Sjölund har att säga om matchen och den fantastiska inramningen.

HÄR HITTAR NI LJUDKLIPPET


2007-05-30 15:22  

Thomas Alexanderson © DIF Fotboll
  Arneng: Ett vägskäl!  

Djurgården tog tre sköna poäng mot AIK i måndagens derby. Johan Arneng tycker att matchen var lite av ett vägskäl för att tillhöra övre eller undre halvan i tabellen.
- Vi var tvungna att vinna för att vara med där uppe. Nu känns det bra.


Johan, det blev en gastkramande match mot AIK för oss på läktaren, hur upplevde du den?
   - Det är svårt, jag kommer inte ihåg så mycket. Men det börjar ganska bra fram till att vi får målet emot oss. Sedan är vi helt borttagna ett tag och de får rulla runt medan vi ligger fel i positionerna. Sedan gör vi två snabba mål och då vänder allt igen och de får plötsligt jaga.

Andra halvlek då?
   - De har mycket boll men skapar i stort sett inga chanser eftersom vi ligger rätt och försvarar oss på ett bra sätt. Defensivt har vi kontroll, men vi behöver kunna hålla i bollen bättre när vi får den. Men många är väldigt trötta eftersom vi fick springa mycket när de rullade boll.

Hur trötta var ni på slutet?
   - Det var många som var riktigt trötta och fick kämpa, men så blir det i slutet av en tuff match. Men alla kämpade hela vägen in i mål.

Känslan nu efter matchen?
   - Otroligt skönt. En härlig match med ett fantastiskt stöd från våra supportrar. Det var viktigt med tre poäng idag, det är ett vägskäl i serien just nu där vi var tvungna att vinna för att vara med där uppe. Nu känns det bra.

 

 


2007-05-29 02:20  

Jonas Riedel © DIF Fotboll
  Johannesson första mot AIK  

Måndagens vinst mot AIK var Markus Johannessons första. Markus tyckte att man lät AIK komma i för många djupledslöpningar, men att man klarade av det bra ändå och är nöjd med matchen och hur man genomförde den.
   - Riktigt skönt att ta med sig till uppehållet.


Markus, derbyseger mot AIK, hur kändes det?
   - Man ska väl inte prata högt om det, men det var min första, så det var givetvis otroligt skönt. En oerhört viktig seger, jag är väldigt glad och stolt över hur vi uppträder och jobbar. Det var en mycket viktig match, det kan man erkänna så här efteråt.

Inramningen och klacken på södra, hur upplevde du den?
   - Det var sånt tryck där inne, redan på uppvärmningen. Man önskar att man kände sig så lätt varje match. Det var en fantastisk känsla. Dessutom tycker jag att framför allt djurgårdsklacken lägger energi på att stödja laget och inte på motståndarna och det gillar man som spelare. En fantastisk inramning som de ska ha tack för, en sådan här kväll är det värt allt jobb man lägger ner.

AIK hade mycket boll, utan att skapa så mycket. Kände ni er oroliga eller att ni ändå hade kontroll?
   - Det blir lite jobbigt, vi faller lite för lågt och de löper in i djupled från mittfältet och då blir det svårt. Det blir många spelare att hålla reda på och svårt att välja. Men i det stora hela känns det hyfsat och de skapar bara ett par-tre chanser. I andra halvlek ligger vi centralt och vinner många andrabollar i stället för att drabbas av panik. Jag och Toni vinner många nickar, sedan kan vi ta hand om bollen och göra snabba omställningar. Att de ska komma så djupt på oss är inte vad vi önskar, men ibland blir det så och vi klarar det riktigt bra.

En bra avslutning inför uppehållet?
   - Verkligen, det här är riktigt skönt att ta med sig.

                         

Foto: Sebastian Ekholm

 


2007-05-29 02:02  

Jonas Riedel © DIF Fotboll
  Startelvan i mobilen  

Bli uppringd av Paul Lindholm och få startelvan före någon annan!

Vilken startelva blir det i mot AIK, vad är strategin och hur ser skadeläget ut? Nu kan du bli uppringd direkt av Paul Lindholm och få svar på alla väsentligheter inför varje match.


Det enda du behöver göra är att SMS:a in texten "DJU START11" till nummer 72401. Cirka en timme innan matcherna ringer Sigge upp dig. Samtalet kostar 10/match

Om du vill avbeställa tjänsten, SMS:a texten "DJU STOP11" till 72401. För fler mobila Djurgården tjänster, gå in på: http://www.sportimobilen.se/partner.php?p=dju

Du vet att du stödjer Djurgården Fotboll genom att köpa våra mobila produkter och tjänster!


2007-05-28 11:15  

Jonas Riedel © DIF Fotboll
  Bosse A: Det ser bra ut!  


Djurgårdens klubbdirektör Bosse Andersson tror på en bra säsong för Djurgården. Han menar att laget står väl rustat, både långsiktigt och kortsiktigt. Derbyt mot AIK blir som vanligt tufft, men Djurgården är väl förberedda, menar han.
- Vi är beredda att ta kampen, det lovar jag.


Bosse, vad säger du om säsongsinledningen för Djurgården?
   - Vi har fått se flera riktigt bra matcher och många fina prestationer. Vi gör det bra mot Halmstad och Helsingborg, tar poäng borta mot Elfsborg och vinner mot Trelleborg, det är bra. Sedan ska vi inte sticka under stol med att vi presterat dåligt mot några lag. Jag tänker på GAIS som vi inte ska tappa poäng mot på hemmaplan och vi ska inte heller få stryk av Brommapojkarna. Vi tappar även poäng i Kalmar, men det kommer garanterat fler lag att göra, det är ett riktigt bra lag. Vi känner nog ungefär som många av de andra lagen gör, att vi blandat och gett, det är därför det är så jämnt i tabellen.

Hur går ni vidare för att höja lägstanivån?
   - Vi har pratat igenom det här och tar med oss erfarenheterna. Det gäller att hela tiden kunna ha fokus på nästa match och att kunna titta sig i spegeln efter matchen och kunna säga att man har gjort allt man har kunnat.

Lagbygget Djurgården, hur ser det ut?
   - Jag tycker att vi har Allsvenskans bästa målvakt och bästa ersättare. Det är dessutom kul att se hur Tommie Vaiho har utvecklats och klarat av att gå från junior till senior, han gör det väldigt bra i Värtan. Det ska bli grymt spännande att följa honom. Vi har en backlinje som har spelats ihop och som har en bra bredd, med Toni och Johannesson som en ryggrad. Bakom dem finns flera lovande spelare om Kebba Ceesay, Sölvi Ottesen och Dennis Boskailo. På mittfältet har vi många bra alternativ även om vi ännu kanske inte riktigt hittat hur vi bäst ställer upp. Det är tråkigt med Lance Davids skada, men vi har bredden att kunna klara det. Framåt har vi spelare som Dahlberg, Jonson och Jones som alla har gjort mål, men även Quirino som sett pigg ut på slutet. Vi har spelat matcher med 3-4 spelare borta där vi ändå har haft en bänk som kunnat komma in och förändra matchbilden.

Du är alltså hoppfull inför resten av säsongen?
   - Det ser bra ut i år, men även på längre sikt. Vi har många unga killar som är duktiga och ambitiösa och som vi kommer att få se mycket av framöver. Kortsiktigt har vi en konkurrens som gör att alla alltid måste prestera. Jag tycker Johan Arneng gjorde det riktigt bra senast, han kommer in från bänken och gör en kanonmatch. Det är underbart att se glädjen som finns när vi gör mål och att vi jobbar och sliter, även när vi haft marginalerna emot oss har vi vänt matcher. Jag tror att det här gänget kommer att bli oerhört svårt att slå framöver.

Du har själv spelat mot AIK, hur är det?
   - Det här är fantastiska matcher som höjer intresset för fotbollen. Det är fantastiska matcher även ur ett internationellt perspektiv med fullsatta läktare, kamp och anspänning runt matcherna. Vi får hoppas att vi kan fortsätta ha sådana här festtillfällen, det är viktigt för stockholmsfotbollen och ger stockholmslagen möjlighet att ligga i topp. Vi jobbar självklart för att det är vi som ligger där. Som spelare är det de här matcherna man kommer ihåg efter karriären.

I dag möter vi AIK, vad tror du om den matchen?
   - Det kommer självklart att bli stentufft, alla derbyn kan sluta med en liten tillfällighet som avgör och det är inte säkert att det bästa laget vinner. Det kommer att vara individuella prestationer som avgör. Jag har sett ett par matcher med AIK och jag tycker att det är ett bra lag. De jobbas nog en del i Norlings huvud just nu med hur de ska slå oss, de tog oss ju lite på sängen förra året. Men förra årets första derby tror jag att AIK väntat länge på och då var man som elva kärnkraftverk. Vi tappade sex poäng mot dem förra året och nu är det vi som ser fram emot mötet, vi ska inte tappa sex poäng i år. Vi är beredda att ta kampen, det lovar jag.

 


2007-05-28 10:47  

Jonas Riedel © DIF Fotboll
  31 000 sålda till derbyt  

På måndags morgon var över 31 000 biljetter sålda till kvällens heta derby på Råsunda. Det betyder att inga frikort gäller och att det inte kommer att bli några kontantinsläpp på Råsunda när entréerna öppnar 18.30.

Ni som inte har biljett uppmanar vi att köpa era biljetter hos TicnetOmbuden under dagen innan ni beger er till Råsunda idag, annars är risken stor att man får stå i långa köer till biljettkontoret på den Östra läktaren som är öppet fram till matchstart. Risken finns även att det inte finns några biljetter kvar om man väntar till ikväll.

Ni som har bokat biljetter men ännu inte hämtat ut dem, gör det innan ni åker till Råsunda för annars riskerar även ni att få stå i långa köer.

Kom i tid till Råsunda om du inte vill stå i långa köer och riskera att missa avspark och TIFO-arrangemang. Entréerna öppnar 18.30 och avspark sker 20.00.


Här listar vi några TicnetOmbud där du köper biljetter i helgen och fler ombud finns på www.ticnet.se...
 
A POINT, Centralen Centralstation, Stora hallen
B POINT, Sturegallerian, Stureplan
DERBY, Sergelgatan 11
Pet Sounds, Skånegatan 53, Stockholm  
Stockholm Tourist Centre SVERIGEHUSET, Hamngatan 27
GLOBEN, Globentorget 2

SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDET, Solnavägen 51, Solna  
Hedlunds Tobak, Vällingbyplan 1, Vällingby  
LUNA BILJETTCENTRUM, Lunagallerian, Södertälje  
Träffpunkt Tälje, Saltsjögatan 2, Södertälje  
TÄBY TOBAK, Täby C, Östantorget 153, Täby

 


2007-05-28 10:29  

Jonas Riedel © DIF Fotboll
  Truppen mot AIK  

Djurgården har tagit ut följande trupp till måndagens match mot AIK:

Målvakter
15. Pa Dembo Touray
30. Oskar Wahlström

Försvarare
2. Matias Concha
3. Robert Stoltz
5. Sölvi Ottesen
6. Toni Kuivasto
8. Jan Tauer
16. Markus Johannesson (K)

Mittfältare
7. Johan Arneng
10. Enrico Cardoso Nazaré
11. Daniel Sjölund
20. Patrick Amoah
22. Andrej Komac

Anfallare
9. Jones Kusi Asare
12. Mattias Jonson
18. Mikael Dahlberg

Ej tillgängliga
Lance Davids, ögonskada
Stefan Batan, problem med ljumskar
Thiago Quirino da Silva, sträckning

 


2007-05-27 21:11  

Jonas Riedel © DIF Fotboll
  Ladda ned matchprogrammet till DIF-AIK  
Länk


2007-05-27 19:24  

© DIF Fotboll
  Fabriken färgar derbyt  

Den senaste veckan har präglats av febril aktivitet i Fabriken Stockholm inför måndagens derby mot AIK. Fabriken är den organiserade grupp av Djurgårdssupportrar som ansvarar för läktararrangemangen. DIF.se tog en pratstund med Victor Johansson, pressansvarig i Fabriken. 

Text: Andreas Karman

Victor, berätta lite om måndagens tifo.
   - Arrangemanget på måndag kommer att spegla den kärlek vi känner för Djurgårdens IF och den stolthet som finns i föreningen. Givetvis kommer det vara av sedvanlig Fabrikenklass, del vill säga bäst i Sverige.

Hur länge har ni förberett er för denna match och hur kommer arbetet att fortgå under veckan?
   - Arbetet har nu pågått i ett antal veckor och kommer att fortsätta fram till matchdag.
 
Beskriv hur Fabrikens verksamhet är uppbyggd och hur arbetet kring ett projekt som detta läggs upp?
   - Vi är ett antal rutinerade personer som styr gruppen och fattar de flesta besluten, sen har vi en fast kärna på cirka 15 personer som är med på tifofixen och så vidare.  Arbetet inför ett derby påbörjas direkt när spelschemat kommer. Därefter anpassas arbetet efter tid och ekonomi. Vi börjar jobba ett antal veckor innan matchen, eller så lång tid vi uppskattar att det kommer att ta i tidsanspråk. Då förbereds allt som behövs innan matchdag. På matchdagar så samlas vi fruktansvärt tidigt och gör de sista förberedelserna. Allt detta till trots så skulle det inte fungera utan pengar, vi är totalt beroende av bidrag från välvilliga Djurgårdare. Fortsätt att skänka pengar!

Har ni någon uppmaning till alla Djurgårdare som kommer att vara på plats?
   - Kom till Vasaparken, sjung högt för DIF och var på plats i tid för att medverka i tifot och lyssna på våra instruktioner

Hur står sig läktararrangemangen i Sverige mot övriga Europa i era ögon?
   - De står sig ganska bra. Vi har en bit kvar till Europas toppklubbar, men de har helt andra förutsättningar med arenor, ekonomi, tradition, medlemmar med mera. Vi anser oss vara bäst i Norden, men vi siktar högre än så. Framtiden får utvisa om vi i Sverige kommer att komma i kapp Italien och Frankrike vad gäller arrangemang och mentalitet.


Stöd Fabrikens verksamhet genom att sätta in en slant på deras konto 5354–1012501 (Järnkaminerna, SEB) eller lägg en peng i de insamlingshinkar som finns. Har du inte köpt biljett till matchen går det utmärkt att göra det på www.ticnet.se eller genom att ringa 077-170 70 70.

          

 


2007-05-27 18:29  

Jonas Riedel © DIF Fotboll
  DIF–AIK: Alltid spännande  

Två av Allsvenskans genom tiderna mest framgångsrika lag möts på måndag kväll. Djurgården tar emot AIK på Råsunda. Det är oftare en regel än undantag att det blir spännande matcher. Senaste åren har det blivit en mängd möten och det är tufft, det svänger och matchutvecklingarna har med facit i hand varit oerhört svåra att tippa. Förhoppningsvis får vi se ännu en ny minnesvärd och spännande match på måndag!

Text: Carl-Johan Eelde

Måndagens match mellan Djurgården och AIK kan bli en riktigt spännande match. Nästan alla matcher senaste åren har blivit riktiga nagelbitarmatcher. Den minst spännande matchen senaste åren var höstmatchen 2002. Förhoppningsvis kan även kvällens match skriva in sig i historieböckerna som en spännande och minnesvärd match.

Så här har de senaste årens matcher utvecklats

Våren 2002: AIK vann med 4–3. Djurgården tog ledningen tidigt i matchen. Redan efter dryga kvarten hade Chanko och Källström ordnat en 2–0-ledning. Men därefter svängde det. AIK kvitterade till 2–2. Efter drygt 10 minuter in på andra halvleken såg "Abbe" Barsom till att åter igen ge Djurgården ledningen. Men med ungefär en kvart kvar av matchen tryckte Solnalaget in två snabba mål. Förmodligen den mest svängiga och spännande matchen mellan Djurgården och AIK senaste åren.

Hösten 2002: Undantaget från de spännande matcherna. Djurgården vann med 3–0. Frågan är om inte Djurgården gjort matchen ännu mindre spännande och vunnit större om Johan Elmander hade värvats innan augusti. Men Johan Elmander skulle visa sig vara en av de viktigaste kuggarna i den följande cupfinalen...

Cupfinalen 2002: Trots november, kallt, och till och med vit och fluffig väderlek kom det nästan 34 000 till Råsunda. Kanal 5 sände matchen men de drygt 33 000 TV-vägrarna gjorde rätt. Det lär dröja länge till nästa cupfinal mellan DIF och AIK, och dessutom med sådan matchutveckling. Matchen slutade 0–0 vid full tid efter många chanser åt båda håll. I förlängningen lade Johan Elmander i sin patenterade turboväxel och sprang ifrån AIK-försvaret på högerkanten för att sidledspassa in bollen till Chanko som kunde trycka in 1–0 från straffområdet.

Sommaren 2003: Åter igen ett fullsatt Råsunda. Djurgården dominerade matchen totalt, i alla fall till kvarten kvar. Först tryckte Babis in ett offsidemål och på första halvlekens övertid ordnade Johan Elmander 1–0. I andra halvlek fortsatte DIF-dominansen och vid ställningen 3–0 med en fjuttig kvart kvar trodde väl alla att matchen var avgjord? Därefter kom den redan klassiska kvitteringen. Vem kunde tro att Djurgårdens 3–0-ledning skulle slaktas till 3–3?

Hösten 2003: En betydligt jämnare match över 90 minuters spel. Matchen slutade 2–1 till Djurgården efter ett avgörande mål i matchens slutskede. Matchen kunde lika gärna ha slutat med AIK-seger. Denna gång var det DIF som hade turen med sig vilket AIK inte hade.

Cupkvarten 2003: Kanske lite oväntat lade man denna match på Stadion. Detta blev en av Dembo Tourrays första stora matcher med Djurgården. Efter denna match insåg nog hela fotbollssverige att Dembo kan kasta långt. Eller rättare sagt: väldigt långt! Det var just precis ett sådant långt utkast som låg bakom Djurgårdens 1–0-mål. AIK:s Kah blev senare utvisad och de flesta trodde nog att matchen var avgjord. Men icke. Kvitteringen kom, och det blev förlängning där Stefan Bergtoft blev matchhjälten efter 2–1-målet.

Våren 2004: Ett snudd på fullsatt Råsunda denna gången också. Denna match kom att kallas "Stefan Bergtoft Show" i efterhand. 0–0 stod det i halvtid men Mats Rubarth fick en perfekt djupledspassning samtidigt som Djurgårdens backlinje inte lyckades ställa honom offside. Resultatet blev ett perfekt friläge med Isaksson och 1–0 till AIK. Men sen kom vändningen till 3–1 där Bergtoft blev ihågkommen som segerregissören.

Hösten 2004: Bägge lagen hade inlett säsongen sämre än normalt för de senaste åren och publikbortfallet märktes. Men matchen blev inte mindre spännande för det. Tidigt i den andra halvleken gjorde AIK 1–0 precis som i vårmötet, men denna gång var det Ishizaki som gjorde det. Tiden gick och gick men Djurgården fick inte utdelning. De flesta började säkert tro på en AIK-seger. Men till slut kom DIF-kvitteringen efter att Bapupa lyfte in bollen mot straffområdet där en framrusande Fredrik Stenman tryckte in 1–1 på volley.

Våren 2006: Svenska mästarna mot en allsvensk nykomling. Djurgården var på förhand den stora favoriten. Skulle AIK verkligen klara av att ens rubba Djurgården? Om 2004-mötet är minnesvärt som "Stefan Bergtoft´´s Show" kommer detta att minnas som "Boateng – tre poäng". AIK tog ledningen med 2–0. När matchen nästan var slut fick Hysén ett bra frisparksläge och 2–1 stod det senare efter ett av årets snyggaste frisparksmål. Chans på 2–2 fanns fortfarande kvar tack vare den hyfsade stopptiden. Djurgårdens chansning att flytta upp folk fick bära eller brista. Denna gång brast det. Djurgårdens försvar vägde för lätt och AIK kunde enkelt komma igenom och panga in 3–1. Brist på spänning var det definitivt inte!

Hösten 2006: Här tog AIK åter igen kommandot från start med en 1–0-ledning, för fjärde derbyt i rad. Målet var en något otippad projektil av Daniel Tjernström i den femte minuten. Därefter var det Djurgården som jagade och åter jagade en kvittering men dessvärre kom aldrig utdelningen. Kanske inte den minnesvärdaste matchen. Vårderbyt samma år lär de flesta minnas betydligt bättre.


2007-05-27 18:16  

Jonas Riedel © DIF Fotboll
  29 000 sålda till derbyt  

På fredag eftermiddag var över 29 000 biljetter sålda till måndagens heta derby. Det betyder att inga frikort gäller på måndag och att det inte kommer att bli några kontantinsläpp på Råsunda när entréerna öppnar 18.30 på måndag.

Ni som inte har biljett uppmanar vi att köpa era biljetter hos TicnetOmbuden i helgen eller innan ni beger sig till Råsunda på måndag, annars är risken stor att man får stå i långa köer till biljettkontoret på den Östra läktaren som är öppet fram till matchstart. Risken finns även att det inte finns några biljetter kvar om man väntar till matchdag.

Ni som har bokat biljetter men ännu inte hämtat ut dem, gör det innan ni åker till Råsunda för annars riskerar även ni att få stå i långa köer.

Med tre dagar kvar till match tyder försäljningen på en publiksiffra på en bra bit över 30 000.

Köp biljett snarast till exempel på Derbybutiken på Sergelgatan 11. Järnkaminernas butik på Jakobsgatan 26 har ett fåtal biljetter kvar till Södra mellan. Det här är matchen ingen vill missa så skaffa biljett. Matchstart 20.00 på Råsunda kom i tid så missar ni inte tifo-arrangemanget.

 

Här listar vi några TicnetOmbud där du köper biljetter i helgen och fler ombud finns på www.ticnet.se...

A POINT, Centralen Centralstation, Stora hallen
B POINT, Sturegallerian, Stureplan
DERBY, Sergelgatan 11
Pet Sounds, Skånegatan 53, Stockholm  
Stockholm Tourist Centre SVERIGEHUSET, Hamngatan 27
GLOBEN, Globentorget 2

SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDET, Solnavägen 51, Solna  
Hedlunds Tobak, Vällingbyplan 1, Vällingby  
LUNA BILJETTCENTRUM, Lunagallerian, Södertälje  
Träffpunkt Tälje, Saltsjögatan 2, Södertälje  
TÄBY TOBAK, Täby C, Östantorget 153, Täby 

 


2007-05-25 16:10  

Jonas Riedel © DIF Fotboll
  Supportern: -Jag avskyr derbyn  

Med tre dagar kvar till avspark når temperaturen snart kokpunkten bland Djurgården supportrar inför årets hetaste match. dif.se träffade Tommie Arvidsson, tongivande supporter med förflutet som klackledare och aktiv i Järnkaminerna.

Text: Andreas Karman

Över 28 000 biljetter är sålda i skrivande stund och inramningen kring derbyt väntas bli fantastisk. Varför är just detta derby så hett?
   - Derbyn mellan DIF-AIK är alltid heta känslomässigt, oavsett tabelläge. Utan tvekan det hetaste derbyt i Norden. För vår del handlar det ju i detta derby om upprättelse och revansch. Ifjol vek laget ner sig alldeles för lätt i två derbyn, det var förnedrande. Nu handlar det om att återupprätta stolthet och heder i DIF-familjen!
 
Derbyn brukar orsaka en del nervositet. Hur känns det i din mage inför måndagen?
   - Jag avskyr derbyn. Det är inte roligt, förutom efter match om man vunnit. Innan och under match är derbykänslan nästan vidrig. Man är så rädd för att förlora, för man vet hur fruktansvärt dåligt man då kommer att må.

Vad krävs det av spelarna för att vi ska ta säsongens fjärde seger på måndag?
   - Vore enkelt att bara säga "hitta spelet och spela bra", men lika viktigt är inställning och beslutsamhet. Om spelet inte fungerar riktigt bra så ska laget kunna vinna ändå på ren vilja. DIF ska vilja mer än AIK, vara hungrigare, och det ska synas på plan. Visar DIF rätta viljan, men ändå förlorar, så har de åtminstone gjort så gott man kan och det är det jag som supporter kan kräva, inte segrar.

Du har sett en hel del derbyn mot AIK genom åren, vilket är ditt bästa derbyminne?
   - 3-0 segern 2003 var underbar, men lika underbart var poängen 2001 då Jones gjorde 1-1 på slutet. Det vände allt för DIF då - sen kom vår storhetstid. Vi var nederlagstippade innan match, hade inte vunnit en match då i Allsvenskan, vi var hälften så många på läktaren, vi låg under med 1-0, och sen kom Jones förlösande 1-1 mål - det var underbart och vår publik sjöng ut Gnaget trots att vi var många färre.

Som avslutning, vad har du för uppmaning till alla Djurgårdare som kommer att finnas på plats?
   - Att sjunga för laget hela matchen oavsett ställning i matchen. Många av oss ställer höga krav på laget, speciellt på derbyn, då tycker jag man kan förvänta sig liknande kravbild på sin egen läktarinsats. Man måste ge mer än vanligt, ha tålamod om det går knackigt, knyta näven, inte ge upp och bara sjunga på! Sen skulle det vara häftigt om vår hymn "Sjung för gamla Djurgår´n" lät bättre och högre än någonsin.

 


2007-05-25 15:19  

Jonas Riedel © DIF Fotboll
  Inför DIF-AIK  

Det är dags för derby mot AIK. Djurgården förlorade båda förra årets matcher mot lokalkonkurrenten, det tänker man inte göra i år.

Det är ett samlat och revanschsuget Djurgården som laddar inför matchen mot AIK. Förra årets förluster är bra tändvätska inför årets första möte.

Hittills har Djurgården bjudit på riktigt bra fotboll vid flera tillfällen och tron på var man gör är stor i laget. AIK kommer inte att få något gratis på måndag, det är den allmänna uppfattningen bland spelarna.

Biljetterna till matchen går åt som smör i solsken och har man inte skaffat biljetter så måste man skynda sig på, det kommer att bli trångt på Råsunda på måndag.

Mattias Jonson ser ut att vara tillbaks till matchen medan Lance Davids får vila lite till för att inte riskera framtida men.

 

Djurgården 

Truppen
Tas ut på söndag

Skador
Lance Davids, ansiktsskada

Avstängningar
Inga

Riskerar avstängning
Inga

Flest mål i Allsvenskan 2007
Jones Kusi Asare, Mikael Dahlberg och Mattias Jonson, 2 var

Flest målgivande passningar 2007
Lance Davids, 2

Flest skott på mål 2007
Mattias Jonson, 8

Målvakt
Pa Dembo Touray, 7 matcher, 6 insläppta mål, 32 skott, räddningsprocent 84

Paul Lindholm, tränare
”AIK är väldigt starka centralt med spelare som Figueiredo, Tjernström och Johnson. Vi kan inte koncentrera oss på enskilda spelare, men kan man vinna det centrala mittfältet så är mycket vunnit. Där måste vi stå upp, jobba hårt och inte ge dem några ytor.”

Tre senaste i Allsvenskan
Trelleborg-DIF 0-3
DIF-GAIS 0-1
Elfsborg-DIF 2-2

 

 

AIK

Truppen
Tas ut söndag

Skador
Khari Stephenson, långtidsskadad
Miran Burgic, långtidsskadad
Gabriel Özkan, långtidsskadad
Bernt Hulsker, bristning, osäker

Avstängningar
Inga

Flest mål i Allsvenskan 2007
Wilton Figueiredo och Markus Jonsson, 2

Flest målgivande passningar 2007
Wilton Figueiredo, Miran Burgic och Per Verner Vågan Rönning, 1

Flest skott på mål 2007
Wilton Figueiredo, 19

Målvakt
Daniel Öhrlund, 7 matcher, 8 insläppta mål, 23 skott, räddningsprocent 74

Richard Norling, tränare
”Vi har precis avslutat cupmatch och börjar nu sikta in oss på derbyt. Jag räknar med att det blir två lag som gör precis allt för att vinna. Vi kommer gå ut och försöka göra det vi är bra på, men också vara förberedda på att det är Djurgården vi ska möta.”

Tre senaste i Allsvenskan
AIK-Halmstad 1-1
Brommapojkarna-AIK 0-2
AIK-Helsingborg 0-1

Övrigt

Förra årets möten
AIK-DIF 3-1
DIF-AIK 0-1

Domare: Peter Fröjdfeldt

Matchen spelas på Råsunda Fotbollsstadion måndagen den 28 maj. Martchstart är 20:00.

 

 

 

 


2007-05-25 13:05  

Jonas Riedel © DIF Fotboll
  Amoah älskar derbyn  

Patrick Amoah gjorde sitt första mål för säsongen i matchen mot Trelleborg. Det stärkte honom och nu är han laddad inför måndagens derby.
- Ni ska få se en urladdning.


Patrick, vad säger du om säsongsinledningen?
   - Det har varit lite för mycket upp och ner, men det bör släppa nu, alla börjar känna sig lättare och starkare. Själv har det varit ok, det var skönt att få göra mål senast. Jag försökte klacka den, som Zlatan mot Italien. Jag gör bara snygga mål.

Du har spelat mot AIK tidigare, hur är det?
    - Kul, det är alltid bra stämning. Man vill alltid slå dem och visa att vi är bättre en dem, som vi är. Det ska vi bevisa på måndag. Stämningen, publiken och allt runtomkring, det är underbara matcher.

Hur känns det så här dagarna innan matchen?
   - Det är lite pirrigt, man är laddad och känner att det är på gång. Det är en stor match, en extra krydda i vardagen.

Vi som går vid sidan om och är nervösa, kan du lugna oss?
   - Ni ska få se en urladdning. Alla vi tillsammans, supportrar, spelare och alla runt laget ska se till att krossa AIK på måndag. Det kommer att bli bra.

 

 


2007-05-25 12:05  

Jonas Riedel © DIF Fotboll
  Samling i Vasaparken   

Järnkaminerna uppmanar djurgårdsfamiljen till samling i Vasaparken inför matchen mot AIK.

 


Det finns inget större i fotbollssverige. Det finns inget mer prestigefullt i supportersverige. DIF-Solna aik är större än alla andra matcher och vi har en gruvlig revansch att utkräva. Det är dags för DIF-familjen att mobilisera. JK anordnar därför vår största samling någonsin innan matchen!

Det som skedde förra året får inte inträffa igen. Något annat än vinst är otänkbart. Vi ska göra ALLT i vår makt på läktarna för att bära fram våra Blåränder. Vi kan göra skillnaden och vad som än händer så ska DIF bäras fram av en enorm ljudkuliss.

Vi vet vad vi är kapabla till - Nu plockar vi fram det.
Att matchen är viktig är årets understatement. Vi vet att om vi gör vårt på läktaren har vi kommit en bra bit på vägen. Vi tar inga chanser och bjuder därför in till en riktigt fet samling. Vi vill att alla Djurgårdare, gammal som ung, ska få chansen att ladda upp tillsammans.

Vi tar över hela Vasaparken och samtliga pubar runtomkring.
Pubarna, parken, allt ska bada i blårandigt innan match, sedan beger vi oss gemensamt iväg till Karlbergs station för vidare färd in till fiendeland.

Pubarna runt Vasaparken öppnar runt kl. 16:00, dessförinnan finns hela parken disponibel för törstande Djurgårdare.

Sista beställningen görs klockan 18:10, därefter beger sig samtliga mot korsningen Odengatan/Torsgatan. Därifrån marscherar vi tillsammans kl. 18:30 mot Karlbergs pendeltågsstation för vidare färd in till grannkommunen.

DIF-familjen tillsammans - Nu kör vi över Solna aik
Vi väntar oss att tusentals Djurgårdare tar sig till Vasaparken med omnejd innan match för att sjunga och ladda upp tillsammans.

En stor pubguide till området kring Vasaparken finns på www.jarnkaminerna.nu tillsammans med utförligare information.

Vi syns vid Vasaparken - Krossa Aik!

/Järnkaminerna


2007-05-25 11:17  

Jonas Riedel © DIF Fotboll
  Jonson tror på en bra måndag  

Mattias Jonson är på väg tillbaks efter sin skada och till derbyt finns han på planen igen. Han tror på en bra match och tre poäng till Djurgården.
- Det känns riktigt bra.

 

Mattias, hur har säsongen varit hittils?
   - Den ser väl ut som tabelläget, det har varit lite upp och ner. Vi har varvat bra insatser med mindre bra. Min säsongstart har väl speglat lagets, det är lätt att vara bra när laget är bra och tvärtom. Jag är ganska nöjd med de matcherna jag har spelat.

Derby mot AIK på måndag, hur känns det?
   - Det är som vanligt tre poäng som står på spel, men självklart är det en match som gäller mer än så, så är det bara. Det ska bli häftigt, med fullsatta läktarna och fullt ös på planen. Vi har lagt GAIS-matchen bakom oss och är självklart stärkta efter 3-0 mot Trelleborg, så det blir nog en bra match. Det känns riktigt bra.

Hur är det att möta AIK?
   - Det är ett bra lag så det blir ingen lätt match, men jag är helt övertygad att de tycker likadant om oss. Det brukar vara täta matcher som avgörs med små marginaler, är det inte en individuell prestation som avgör så är det ett misstag. Det gäller att minimera misstagen och att ha spelare som kan göra det där lilla extra.

Alla vi supportrar som går omkring och är nervösa inför Derbyt, vad har du att säga till oss?
   - Ni kan lutar er tillbaks och vara helt lugna, det kommer att gå alldeles utmärkt på måndag.


2007-05-24 18:21  

Jonas Riedel © DIF Fotboll
  28 000 sålda till derbyt   

På måndag klockan 20.00 på Råsunda är det avspark för Allsvenskans hetaste match. Blåränderna tar emot AIK och det väntas över 30 000 åskådare till Råsunda. dif.se kollade med biljettansvarige Tomas af Geijerstam hur det ser ut på biljettfronten.

Tomas, hur går försäljningen mot AIK?
   – Nu på fredag morgon har vi sålt över 28 000 biljetter och det finns bara ströbiljetter kvar på långsidorna och ett fåtal biljetter kvar på Södra och Norra övre. Södra nedre är uppbokat så nu fyller vi södra mellan med djurgårdare. Som vanligt är det förköp som gäller om man inte vill bli utan biljett. Biljetter bokar man på 077-170 70 70 eller via www.ticnet.se. Det går bra att köpa via alla Ticnet-ombud också till exempel Derbybutiken på Sergelgatan 11.
 
Vad blir det för publiksiffra mot AIK?
   – Det blir garanterat över 30 000.
 
Matchen börjar 20.00?
   – Ja, derbyna börjar numera alltid 20.00 och vi uppmanar som vanligt alla att komma i tid för att undvika köer. Kommer man i tid så kan man ju passa på att läsa vårt matchprogram som i år är gratis och som innehåller mycket läsvärt inför matchen. Vi har tryckt upp en begränsad upplaga så det är först till kvar som gäller om du vill ha matchprogram. Passa på att köpa souvenirer också på den södra parkeringen utanför Råsunda.
 
När du bokar biljetter till DIF-AIK, passa på att boka biljetter till matchen mot IFK Göteborg 12 juni på Stadion. Stefan Rehn kommer tillbaka till Stadion. Boka biljetter på 077-170 70 70 eller köp direkt via www.ticnet.se.
 

 


2007-05-24 10:08  

Jonas Riedel © DIF Fotboll
  Enrico ser fram emot derbyt  

Trots mindre än ett år i Sverige förstår Enrico vad ett derby mot AIK betyder. Han är laddad och inställd på att vinna.
- Vi måste göra allt vi kan för att förbereda oss på bästa sätt.


Enrico, vad tycker du om din säsong hittills?
   - Jag tycker att den varit bra och att jag har gjort flera bra insatser, men det kommer att bli ännu bättre framöver. Vi är väldigt målinriktade i laget och jag tror att vi får en riktigt bra säsong.

Det är derby mot AIK på måndag, något som skapar mycket känslor. Hur känner du för ett derby mot AIK?
   - Jag känner av laddningen. Jag har en hel del kompisar från Sverige och just nu ringer de hela tiden och snackar om derbyt. Man inser hur stort det är och vi måste göra allt vi kan för att förbereda oss på bästa sätt under veckan för att göra en bra match på måndag.

Du spelade i den ena matchen mot AIK förra året, hur var det?
   - Det var stort, fullsatta läktare och massor av känslor i luften. Det är väldigt roligt att spela sådana matcher, man lyfts av stämningen. Så jag ser fram emot måndagen, att vi ska göra en bra match och att vi ska vinna.

Inga problem att ladda inför matchen alltså?
   - Alla spelare vill spela sådana här matcher, det är då det gäller att visa vad man kan. Det är inget problem med laddningen.

För många djurgårdare är det här en av årets största händelser, vad säger du till dem?
   - Vi förbereder oss ordentligt och är medvetna om ansvaret vi har. Jag är övertygad om att med rätt förberedelser kommer vi att få en trevlig måndagskväll.

                    


Har du skaffat biljetter till derbyt mot AIK den 28 maj.
Över 23 000 biljetter är redan sålda. Skaffa din biljett på ticnet i dag.


2007-05-23 12:44  

Jonas Riedel © DIF Fotboll
  Södra nedre uppbokat  

Biljetterna till derbyt mot AIK går åt i snabb takt.

Nu är södra nedre uppbokat på derbyt och nu fyller vi södra mellan med djurgårdare. Se till att boka eller köp din biljett nu om du inte vill bli utan. Gör som över 23 000 redan gjort, boka din biljett till derbyt idag på 077-170 70 70 eller köp via www.ticnet.se.

Det kan komma biljetter i retur till södra nedre och då släpps de genast till försäljning.
 
På norra nedre, som är reserverat för AIK, finns det fortfarande över 800 biljetter kvar.


2007-05-23 10:50  

Jonas Riedel © DIF Fotboll
  Öppen träning på Stadion 24/5  

Inför derbyt mot AIK har Djurgården öppen träning på Stockholms Stadion. Torsdagen den 24 maj är alla som vill välkomna.

Djurgården tränar på Stockholms Stadion torsdagen den 24 maj klockan 15.00-16.30. Träningen är öppen för alla som vill se förberedelserna inför måndagens match mot Allmänna Idrottsklubben från Solna.

Ingång sker nedanför klocktornet och hela Lidingösidan är öppen för publik.

Välkomna!

 

 

22 132 biljetter sålda 070522 10:17Har du skaffat biljetter till DIF-AIK den 28 maj.
Över 22 000 biljetter är redan sålda.
Skaffa din biljett på ticnet i dag.
 

 


2007-05-22 12:03  

Jonas Riedel © DIF Fotboll
  22 000 sålda till derbyt  

På måndag klockan 20.00 på Råsunda är det avspark för Allsvenskans hetaste match. Blåränderna tar emot AIK och det väntas över 30 000 åskådare till Råsunda. dif.se kollade med biljettansvarige Tomas af Geijerstam hur det ser ut på biljettfronten inför derbyt.


Tomas, hur går försäljningen mot AIK?
   – Idag, tisdag, har vi sålt 22 000 biljetter och det finns bara ströbiljetter kvar på långsidorna. På södra nedre finns det bara 50 biljetter kvar och när de är slut fyller vi södra mellan med djurgårdare. Vill man inte stå i klackarna finns det ett fåtal biljetter kvar på Norra och Södra övre. Som vanligt rekommenderar vi förköp om man inte vill bli utan biljett. Biljetter till familjeläktaren bokar man på 08-735 09 35 och övriga biljetter bokar man på 077-170 70 70 eller via www.ticnet.se. Det går bra att köpa via alla TicnetOmbud också till exempel Derbybutiken på Sergelgatan 11.
 
Vad blir det för publiksiffra mot AIK?
   – Att det har sålts 22 000 biljetter redan och att många får lön innan derbyt gör att det blir en siffra på över 30 000.

Derby mot AIK det är lite speciellt, eller hur?
   - Ja, derbyna mot AIK vill man inte förlora och det finns ingen hetare och större match i Norden. Vinnaren i derbyt hakar på toppen av den jämna Allsvenskan, det gör matchen ännu hetare.

Matchen börjar 20.00?
   – Ja, derbyna börjar alltid 20.00 och vi uppmanar som vanligt alla att komma i tid för att undvika köer. Då kan man ju passa på att läsa vårt matchprogram som i år är gratis och som innehåller mycket läsvärt inför matchen.

När du bokar biljetter till DIF-AIK, passa på att boka biljetter till matchen mot IFK Göteborg 12 juni på Stadion. Stefan Rehn kommer tillbaka till Stadion. Boka biljetter på 077-170 70 70 eller köp direkt via www.ticnet.se.

 


2007-05-22 10:03  

Jonas Riedel © DIF Fotboll
  Ingen operation för Davids  

Dagens undersökning av Lance Davids visade att det inte behövs någon operation av det skadade ögat. Svullnaden har gått ner och nu längtar Lance efter att vara tillbaks.
   - Jag vill inte riskera något, men självklart hoppas jag på spel mot AIK.


Lance har blivit av med stygnen, såren efter skadan mot GAIS börjar läka och svullnaden runt ögat är nästan helt borta.
   - Det har varit en tuff vecka. Man vill ju vara med laget och kämpa med dem, i stället har jag fått ta det lugnt och vilat. Men nu känns det mycket bättre. Den senaste röntgenundersökningen visade att allt är som det ska och jag hoppas kunna vara tillbaks snart.

Stygnen togs i dag, men helt återställd är han inte och ett par, tre dagars vila till blir det. Sedan beror mycket  på hur Lance själv mår.
   - Jag måste känna mig hyggligt smärtfri innan jag går in i träningen, jag vill inte riskera något med ögat. Jag får vänta några dagar, men går allt bra så ska jag prata med tränarna och försöka vara tillbaks i träning torsdag eller fredag. Målet är att vara med i matchen mot AIK, men det kan också bli först mot Göteborg.

Lance var med i de båda förlustmatcherna mot AIK förra året. Känslan för dessa matcher finns där och han vill inte förlora ett derby till.
   - Det har redan börjat pirra lite i magen inför den matchen. Jag vet hur viktig den är för många och det är den även för oss spelare. Det är otroligt roliga matcher att spelar, speciella matcher som skapar lite extra nervositet. Självklart vill jag vara med på måndag och göra allt för att hjälpa laget till en vinst.

  

21 432 biljetter sålda 070521 08:45Har du skaffat biljetter till DIF-AIK den 28 maj. Över 21 000 biljetter är redan sålda. Skaffa din biljett på ticnet i dag. 


2007-05-21 15:38  

Jonas Riedel © DIF Fotboll
  Jonson siktar på AIK  

Mattias Jonson drog i går på sig en mindre skada och tvingas avstå matchen mot Trelleborg. Nu har han siktet inställt på måndagens derby mot AIK.
- På måndag ska jag vara tillbaks. Och vi ska vinna derbyt.

Mattias, vad har hänt?
   - Jag fick lite känning i baksidan av låret under söndagens träning. Jag trodde nog att jag skulle kunna spela mot Trelleborg, men tränarna beslöt i dag att jag skulle stå över.

Känslorna när du fick beskedet?
   - Det var ridå ner. Jag hade sett fram emot det här och hade jobbigt med att acceptera att jag inte skulle få spela. Samtidigt måste man inse att det är ett riktigt beslut för både mig och laget, skulle jag gå sönder efter 5 minuter så slösar man ett byte på det och jag hade dessutom kunnat tvingas till en längre tids vila.

Vad händer nu?
   - Det blir ett par dagars rehab, sedan siktar jag absolut på att vara tillbaks. Det är derby på måndag och även om den matchen ger tre poäng som alla andra är det något man bar inte vill missa, det handlar om mer än poäng. Det är en fantastisk upplevelse med matcherna mot AIK och på måndag ska jag vara spelklar och vi ska vinna, så är det bara. Nu är det full fokus på att komma tillbaks och att ladda inför den matchen.

 

21 432 biljetter sålda 070521 08:45Har du skaffat biljetter till DIF-AIK den 28 maj. Över 21 000 biljetter är redan sålda. Skaffa din biljett på ticnet i dag. 

 

 


2007-05-21 14:29  

Jonas Riedel © DIF Fotbolladidas DHL ICA Quesada Stadium Volvo
Norrlandsguld

Sport i mobilen

Sommarkollo

Burger King

CityMail

Malmö aviation

Expressen - ta en tröja
CITY - koll på Djurgården
City
Svenska Spel
Svenska Spel

Radiosporten

SJ

Säsongskortet
Webshop Djurgårdsandan Klocktornet Djurgården ungdom WebbTV och radio DIF.se in English Blå/blå sidorna Minikaminerna