Miller trots krisen: ''Vi är absolut inte rädda''

AIK:s kris är total.
Tung förlust senast och i kväll väntar Helsingborg.
Men trots det allvarliga läget och superettan-hotet så räds Alex Miller inte alls guldjagande HIF.

AIK

Skador/avstängningar: Gabriel Özkan (s), Pär Karlsson (s), Daniel Tjernström (s).

Preliminärt lag: Kenny Stamatopoulos - Kenny Pavey, Helgi Danielsson, Niklas Backman, Nisse Johansson – Viktor Lundberg, Dulee Johnson, Robert Åhman Persson, Martin Lorentzon – Mohamed Bangura, Flavio.

Håll ögonen på: Mohamed Bangura. Så spelbegåvad och skicklig med bollen. Har en bredd som ingen annan AIK-spelare i dagens trupp.

AIK-snack:
- Ja, speciellt då vi hade en del chanser att göra ett mål, säger Alex Miller om den tunga förlusten mot Kalmar senast till klubbens officiella hemsida.
- Vi fick till många avslut, men merparten var från långt avstånd och vi skulle kanske passat några gånger istället för att skjuta och därför fått ett bättre läge.

- Helsingborg har spelat bra och har hållit en hög nivå under hela året och nu är de i den positionen så att de slåss om ligasegern. Vi måste genomföra en bra match, men vi är absolut inte rädda för dem. Vi mötte dem i cupen och det var en riktigt jämn match. Spelar vi så bra som vi kan göra så har vi en riktigt bra chans

HELSINGBORG

Skador/avstängningar: Alexander Gerndt (a), Erik Wahlstedt (s).

Preliminärt lag: Pär Hansson – Marcus Holgersson, Marcus Nilsson, Joel Ekstrand, Erik Edman – Mattias Lindström, Ardian Gashi, Marcus Lantz, Christoffer Andersson – Rasmus Jönsson, Erik Sundin.

Håll ögonen på: Erik Sundin. Behöver inte bli så mycket försämring med Sundin jämfört med Alexander Gerndt. Han är trots allt varit ett av HIF:s stora utropstecken den här säsongen. Så hårt jobbande, lojal -  och inte minst alltmer målfarlig.

HIF-snack:
- Vi är i princip lika jämna som under våren. Visst har vi kanske några mindre bra resultat men det är något man måste räkna med över en hel säsong, säger Helsingborgs tränare Conny Karlsson till FotbollDirekt.se.
- Om det är bra eller dåligt att spela efter Malmö som vi gör nu vet jag inte. Det går inte att säga förrän efter säsongen.

- AIK:s problem är målskyttet. Det är ju ingen hemlighet som det sett ut. AIK gör inte tillräckligt många mål. Men samtidigt har AIK varit – precis som i fjol, bra försvarsmässigt och vi måste ju göra mål för att vinna. Men vi vet att vi har en bra chans till tre poäng. Det ser bra ut för oss. Vi ska göra en bra match på Råsunda i kväll.

FD-kommentar:
- AIK kris är värre än någon gång tidigare under säsongen och det trots en helt okej match senast mot Kalmar FF. Nu behövs verkligen minst en poäng, trots att det är guldkandidaten Helsingborg som väntar. Visst har AIK matcher kvar mot bottenkonkurrenter men AIK behöver självförtroende för dessa matcher. Därför så oerhört viktigt att kunna få med sig i alla fall en poäng från kvällen.

- Men om i stort sett ingenting talade för AIK mot Kalmar senast så talar ännu mindre för AIK den här gången. Det är den krassa sanningen. En spelare som Nisse Johansson är i och för sig tillbaka men lagkaptenen har inte imponerat under hösten och gör i dagsläget ingen avgörande skillnad.
- Att AIK slipper avstängde Gerndt är ändå något som förstås borde underlätta – problemet är bara att ersättaren Erik Sundin varit ett av HIF:s största utropstecken den här säsongen och tillsammans med Rasmus Jönsson gett HIF ett av seriens bästa anfallspar.

- Helsingborg gör sällan bort sig. Bortsett från den tunga derbyförlusten mot Malmö så har HIF visat sig fortsatt oerhört svårslagna. Säkra måstesegrar mot både Gefle och Mjällby som båda sett snäppet vassare ut än AIK.
- Till det ska läggas att Erik Edman är tillbaka igen och med det är HIF:s så säkra defensiv ordinarie igen. Att Alexander Gerndt saknas offensivt blir säkert kännbart – men om Sundin gör en bra match så tror vi inte skillnaden blir så stor.

- På minussidan för HIF är att det är ett bra tag sedan senaste bortasegern och att göra mål på AIK borta på Råsunda blir trots allt inte helt lätt. Det finns - så att säga - lättare bortamatcher. Å andra sidan är pressen större på AIK än på Helsingborg och skapar AIK lika lite som mot Kalmar så ska väldigt mycket till för att HIF inte ska ta minst en poäng. Troliga resultat: 0-0, 1-1, 0-1 0-2.

Ola Gustavsson

 

Dahlins straffpsykologi straffade Olsson

Johan Dahlins räddade straff mot IFK Göteborg kan bli guld värd. MFF-hjälten berättar här om strafftaktiken som knäckte Thomas Olsson.


Vill bryta negativ trend mot Djurgården

INFÖR MJÄLLBY - DJURGÅRDEN
Båda lagen har under uppmärksammade former besegrat Malmö FF på
hemmaplan. Mjällby tidigare i våras. Djurgården senast. Nu möts lagen på
Strandvallen och det är decimerat hemmalag som tar emot formlaget från
Stockholm.

EXTRA - Finansiär ger klartecken för Obolo

Ryktet om en Ivan Obolo-comeback i AIK blir nu alltmer seriöst.
I dag garanterar en av AIK:s viktigaste finansiärer genom åren att göra allt för att lösa en affär.

Skyttekung formtoppad inför ödesmatch

Gefle och Halmstad är båda i allra högsta grad inblandat i den
allsvenska bottenstriden. Att då förfoga över duktiga målgörare blir
förstås än viktigare. Och hos Gefle har gamle skyttekungen Hasse
Berggren börjat röra på sig.

''AIK:s självförtroende är skört''

Efter Malmös seger i går har Helsingborg pressen på sig att vinna mot AIK i kväll. Helsingborgs-tränaren Conny Karlsson tror på goda chanser och hoppas HIF kan dra nytta av ett ängsligt AIK.

Veteranens guldjubel: ''Det är enorm glädje''

Malmö FF slog IFK Göteborg med 2-1 i en spektakulär match som innehöll det mesta.
MFF:s 1-0-mål föregicks av en misstänkt hands, Göteborg missade en straff och en målvaktstabbe låg bakom matchavgörandet.

Italienska proffsklubbar jagar Larsson

Cesena och Bologna uppges ha varit på plats för att studera Daniel Larsson under matchen mot IFK Göteborg. Och han själv känner sig inte främmande för spel utomlands.

Här är alla fakta om dramat i Malmö

Malmö tog initiativet i guldstriden igen. 2-1 mot IFK Göteborg i en riktig publikmatch. Här är alla fakta och statistik om matchen.  FD-SPECIAL

Trelleborgs hemmasvit bruten: "Nöjd med poängen"

Sex hemmavinster i rad fick räcka för den här gången. Elfsborg bröt Trelleborgs svit då lagen delade på poängen. Och det är TFF:s lagkapten Kristian Haynes trots allt ganska belåten med.

Glödhet Hysén tar Blåvitt närmare Europa

IFK Göteborg vann klart mot Åtvidaberg mycket tack vare en glödhet Tobias Hysén. Nu närmar sig Blåvitt Europa. "Tobbe" ser dock modest på chansen till Europaspel nästa säsong

Berggren nickade Gefle till livsviktig seger

Gefle greppar tag i det allsvenska halmstrået. Seger i jumbomötet mot BP - veteranen Hasse Berggren visade vägen med pannan.

Nykomlingen bröstar upp sig: "Behöver knappast vara rädda för något lag"

Åtvidabergs poängsvit har gett kaxigt självförtroende inför
säsongavslutningen. Till dagens match mot IFK Göteborg bröstar
anfallaren Paulus Roiha upp sig.
- Vi behöver knappast vara rädda för något lag, säger han till Corren.se.

"Det klickar inte mellan mig och Prahl"

Joakim Sjöhage har haft svårt att ta en plats i Trelleborg i år. Senast mot BP platsade han inte ens på bänken - det både förvånar och irriterar honom.

Livsviktig BP-poäng: ''Jag är lite besviken''

Brommapojkarna var bara tolv minuter ifrån första segern sedan i somras. Trots det en oerhört viktig poäng för krisdrabbade BP.

Trots avstängningsmörket: ''En jättechans''

Brommapojkarnas kris är närmast total. Att i det läget få möta ett kraftigt reservbetonat Elfsborg låter möjligen som viss lättnad.
- Nej, det här är en jättechans för våra yngre spelare, varnar Elfsborg.

Säsongen i fara för Kalmar-profil

Kalmar FF har precis lagt ett krisläge bakom sig - då skadar sig Tobias Eriksson och riskerar att missa resten av säsongen.

Turina tror på ny petning: ''Miller väljer Stam''

Ivan Turina är fortsatt petad för Kenny Stamatopoulos. Det är Turina själv som är övertygad om att AIK-tränaren Alex Miller fortsätter att satsa på andremålvakten mot Helsingborg.

Blåvita veteranen: ''MFF bättre än HIF''

GULDDRAMAT IFK Göteborgs Thomas Olsson har inför dagens match mot Malmö sin guldfavorit klar. Han tror på MFF framför Helsingborg. Men med tanke på Blåvitts Europachans är poäng i kväll som på liv och död.

Pekalski bröt träning: ''Jag har ont''

GULDDRAMAT Supertalangen Ivo Pekalski tvingades bryta gårdagens träning. Nu kan dagens match mot IFK Göteborg vara i fara och därmed på förhand ett rejält bakslag för MFF.