Startsida Fotboll Historik Säsongen 1936-37 AIK-Malmö FF

Söndag 18 april 1937, kl 13.30
AIK-Malmö FF
4-0 (2-0)

Råsunda Fotbollsstadion

En dröm går i uppfyllelse. Råsunda Fotbollsstadion, ett riktigt fotbollsstadion, med plats för 40.000 åskådare.

Första matchen på Råsunda - Acke Nilsson den historiska första målskytten

Fotbollsstadion på Råsunda slog på söndagen upp sina portar. Trots det ogynnsamma vädret hade nästan 25.000 åskådare infunnit sig, vilket innebär publikrekord för Stockholm. Och lika lyckligt som AIK:s Stadionsaga slutade i november, lika lyckligt började nu AIK:s Råsundasaga. Malmö FF besegrades med 4-0, det historiska första Råsundamålet gjort av Axel "Acke" Nilsson.

Dagens Nyheter toppade sin första sida med Råsunda Fotbollsstadions invigningsmatch:
"Det svenska publikrekordet i fotboll stod sig med knapp nöd i samband med söndagens premiärmatch på Fotbollsstadion i Råsunda. 24.761 åskådare voro närvarande vid evenemanget och ordnade därmed i alla fall publikrekord för Stockholms del. Söndagens premiär gynnades inte av vädrets makter, regn och mulet, men det blev i alla fall en mycket glansfull tillställning i närvaro av Kronprinsen Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla och med invigningstal av landshövding Nils Edén. AIK celebrerade dagen med att vinna i god stil över Malmö FF med hela 4-0 och därmed ryckte Stockholmslaget upp till ledningen i storserien."

AIK och Malmö FF intar nybyggda Råsunda Fotbollstadion för tidernas första match på nationalarenan den 18 april 1937.

Mr Jones i Dagens Nyheter var lyrisk:
"Kontinenten har kommit till Stockholm. Råsunda har givit oss den. 24.761 människor på en fotbollsmatch kanske i och för sig inte kan sägas vara kontinenten, och det är inte den siffran jag menar, utan tendensen, uppläggningen, anslaget.
- Det är första gången i Stockholm jag känner mig som i en storstad, sade en londonsk vän medan vi irrade oss fram mot våra bänkplatser.

Och när den inre tavlan rullade upp sig för våra blickar kände vi oss som ”hemma på Highbury”. Fotboll ovanifrån är roligt.

AIK-Malmö blev en bra kamp för att vara på våren. AIK är ett paradlag. Det passar att inviga, att spela ”stora” matcher, säregna på ena eller andra sättet. AIK växer med uppgiften. I söndags en vecka sedan gjorde svartingarna en plattmatch i Norrköping, nu råkade de in i rena uppvisningstagen. Och när aikåarna uppvisa äro de roliga. De äro enda laget i Sverige som verkligen kan roa publiken, sedan nu Örgryte tappat smokingen och framträder i den sedvanliga grå serietröjan."

Bewe, också i DN:
"På söndagen begick AIK Fotbollsstadionpremiären mot Malmö FF. Efter det svaga spelet mot Norrköpingskamraterna förra söndagen hade man inte stora förhoppningar på guldkantad vinst. Men naturligtvis plockade AIK fram en del av det bästa ur sin fotbollsgarderob,och därmed var Malmö FF slagen till slant. Det blev ”visserligen” bara 4-0 (2-0), men det räcker ju mer än väl i en allsvensk match, allra hälst som AIK genom segern gick upp i serietäten. Undra på att glädjen stod högt i AIK-taket på söndagen.

Axel "Acke" Nilsson, som skymtar längst till vänster på bilden, har just gjort första målet på Råsunda.

Acke Nilsson gjorde första målet på Råsunda

Det blev Acke Nilsson som blev den historiske förste målskytten på Råsunda. I 32:a minuten lade Lillis Persson en hörna, Sven Anderssons huvud syntes i målöppningen, men Vinberg fick upp en hand och slog ut bollen till frie Axel Nilsson. Denne slog på, och markbollen smet säkert in i Vinbergs vänstra hörn. Så här sade Acke Nilsson själv efter matchen till Dagens Nyheter:

Axel "Acke" Nilsson gjorde det historiska första målet på Råsunda.
- Visst var det roligt att göra första målet, men det kunde ju hänt vem som hälst. Hade jag haft litet mer tur med skotten hade jag kunnat ordna ett par mål till. I varje fall gick det bättre än i Norrköping. Formen kommer, skriv upp det.

Till Idrottsbladet sade Acke:
- När jag såg att Vinbergs boxade boll efter hörna skulle dimpa ner mitt i gapet på mig, samlade jag mig och slog till med vänstern med all kraft. Det hade ju varit vansinne att försöka placera en boll, när det stod 5-6 malmökillar kvar i målet efter hörnan. Jag slog till på vinst och förlust så rent jag kunde... och hade tur, det är alltsammans.

Olle Zetherlund:
- Härlig plan att spela på. Inte alls så tung som jag väntat mig. Mina mål voro ju inte så märkvärdiga, jag kunde inte fått bollarna bättre serverade. Och skjuta bör man ju kunna ur så bra lägen som jag hade.

Kronprinsen skakade hand med spelarna i halvtidspausen

Stillman i Svenska Dagbladet:
"Som ett imponerande kraftprov av idrotten själv betecknade landshövding Edén det nya Råsundastadion, när han på söndagen hälsade kronprinsen, prinsparet Gustaf Adolf och oss alla andra idrottsmän välkomna dit ut. En storvulen högborg kallade han också den nya idrottsplatsen, och vi instämma villigt, liksom när han påpekade att den är enhetligt genomtänkt i hela sin väldiga resning. På Råsunda komma vi att trivas bra, det kände vi på oss genast.

Kronprinsen och de kungliga gästerna tog en inspektionsrond genom anläggningen under pausen och besågo också omklädningsrummen där kronprinsen passade på att skaka hand med både aik:are och malmöspelare. Valter Sköld, vänsterbacken, som gjort en kullerbytta och vrickat nacken så att han låg medvetslös ett par minuter, blev genast igenkänd av kronprinsen som passade på att fråga hur det stod till med nacken.

Förra söndagen rapporterades AIK helt ur form i Norrköping. Lilis Persson var dålig och hela kedjan var ur slag. På Råsunda – där segern över Malmö med 4-0 var fullt rättvis – såg det ut på annat sätt. Forwardskedjan gick utmärkt, och Persson var anfallets själ precis som förr. Samtidigt imponerade försvaret, och inte ens när Malmökedjan pressade under första kvarten efter pausen, svävade målet i större fara. Det finns ambition hos AIK, och laget har förmågan kvar att växa med uppgiften. Tomten Söderström är en stor tillgång för AIK. Han håller visst inte bollen för länge. Det är ju sådant spel vi gå till fotbollsplanerna för att se. Men vi tillåta inte vem som helst att försöka imitera Ekroth och Rydell."

Den största påfrestning i trafikavseende i Stockholms historia

Den största påfrestning i trafikavseende som vi någonsin varit med om, sade trafikinspektör A Rosén i Spårvägsbolaget till DN.
Till Råsunda kunde man ta sig på följande sätt:

  • Spårvagn från Norra Bantorget.
  • Bussar från Norra Bantorget
  • Bussar från St Eriksplan
  • Max Wiboms bussar till från Norra Bantorget till Huvudsta
  • Bilar från Gustav Vasa-kyrkan (75 öre per person)
  • Tåg till Hagalund, Huvudsta eller Sundbyberg
  • En promenad till fots (cirka 25 minuter från Karlberg)
  • Privatbilar

Entrépriserna var, precis som på AIK:s matcher på Stockholms Stadion, 1, 2 och 3 kr.

Sammanställning: Anders Johrén
[2006]

Fakta
Publik 24.761 (på Råsunda, nytt allsvenskt publikrekord, tidigare rekordet löd på 24.400 från IFK Göteborg-Hälsingborg 13 oktober 1929)
Domare Carl Olsson, Göteborg
MatchdräktAIK: Svarta tröjor, vita byxor
Övrigt AIK började spela mot det norra målet (Acke Nilssons historiska första mål gjordes i det norra målet)

Händelseförlopp
(32)1-0AIK: Axel Nilsson (Eric Persson)
(41)2-0AIK: Olle Zetherlund (Axel Nilsson)
(77)3-0AIK: Olle Zetherlund (Eric Persson)
(82)4-0AIK: Olle Zetherlund (Axel Nilsson)

Laguppställning
M+PAnm
Gustav Sjöberg 0+0
Valter Lundgren 0+0
Valter Sköld 0+0
Erik Almgren 0+0
Sven Andersson 0+0
Isidor Eriksson 0+0
Gustaf Josefsson 0+0
Eric Persson 0+2
Olle Zetherlund 3+0
Sven Söderström 0+0
Axel Nilsson 1+2(1)
Teckenförklaring: M+P=Mål+målgivande passningar. Anm=Anmärkning (förklaring nedan)

Motståndaren
Malmö FF:s laguppställning: Henry Vinberg, Erik Nilsson, Assar Mossberg, Sven Nilsson, John Andersson, Georg Österlin, Göte Dahl, Ivar Roslund, Hans Håkansson, Sune Andersson, Andreas Nilsson.

Anmärkningar
Det var den första matchen, och första evenemanget över huvud taget, på Råsunda Fotbollsstadion.
(1) Axel "Acke" Nilsson gjorde det första målet på Råsunda Fotbollsstadion.

 

 

Läs även
- Föregående match
- Nästa match
- Om säsongen
- Övriga säsonger

Avskiljare

Allsvenskan
Söndag 18 april 1937
AIK-Malmö FF 4-0
Sleipner-Sandvikens IF2-4
Örgryte-Göteborg 0-2
Landskrona-Norrköping 2-1
Elfsborg-Djurgården 0-2

Avskiljare

Tabell
AIK 1339-1819
Sandvikens IF 1433-2119
IFK Göteborg 1628-2719
IK Sleipner 1431-2818
IF Elfsborg 1530-2217
Malmö FF 1526-2815
Örgryte IS 1328-2314
Landskrona BoIS1422-2512
Gårda BK 1318-2411
Gais 1314-269
IFK Norrköping 1315-277
Djurgårdens IF 1320-356
Tabellen visar antal matcher, målskillnad och poäng. Vid samma poäng avgör målkvot.

Avskiljare

Spelarstatistik A B C
Olle Zetherlund 1316+1 0
Axel Nilsson 136+6 0
Gustaf Josefsson136+2 0
Eric Persson 135+8 0
Gustav Sjöberg 130+0 0
Valter Sköld 130+0 0
Erik Almgren 130+0 0
Sven Söderström 121+2 0
Isidor Eriksson 110+0 0
Sven Andersson 81+0 0
Hugo Sjögren 80+0 0
Einar Bohlin 73+0 0
Valter Lundgren 50+0 0
Åke Sigrell 11+0 0
A=Matcher. B=Mål+målpass. C=Utvisningar.

Avskiljare