EXTRA - Ny multiarena - hett AIK-alternativ

En arena där fotboll, ishockey och innebandy kan kombineras. Där har ni ett av de hetaste spåren kring AIK:s arenaplaner.

AIK är en enda klubb i Sverige som har representation i den högsta serien i de tre största lagidrotterna - fotboll, ishockey och innebandy.

Det gör att det nu finns funderingar att bygga en arena i norrort där det går att kombinera flera idrotter.
- Tittar vi på ett eget arenaalternativ så är det en multiarena, där vi kan samla många verksamheter inom samma område. En fotbollsarena som ligger vägg i vägg med en stor inomhusarena och där man kan ha gemensamma lokaler, säger Claes Hansen till FotbollDirekt.se, som sitter med i AIK:s arenagrupp.

När AIK höll ett informationsmöte på måndagskvällen för klubbens medlemmar redogjordes det för hur arenagruppens arbete fortgår. Och alltjämt finns det flera spår - antingen Swedbank Arena, Stockholmsarenan eller en helt egen arena.

- I februari ska vi ha kommit med en rekommendation, så att ett beslut kan tas på årsmötet i mars. Då kommer något som liknar ett huvudspår. Sedan får vi se hur smalt eller brett det är. Det finns vissa faktorer som man inte kan runda, säger Claes Hansen.

Djurgården har gått "all in" för en egen arena. Hur realistiskt är det egentligen att ni ska kunna göra samma sak med tanke på att AIK inte är den mest välmående klubben ekonomiskt?
- Vi gör i arenagruppsarbetet en analys på hur en arena skulle kunna finansieras men det är ändå för tidigt att göra en prognos på vad det skulle göras kostnadsmässigt. Vi har pratat med externa finansieringsexperter och tittade på hur ett upplägg skulle kunna se ut.

- Problemet är att det inte fattats något beslut om vi ska hyra in oss på en arena eller om vi ska äga en. Djurgården bestämde tidigt att de ville äga sin arena inte bli hyresgäster och har satt till alla klutar som finns för att nå målet och har gjort ett mycket bra jobb med sin arena och nog kommit mycket längre vad många har trott.

Det finns ett rivningsbeslut på att Råsunda ska rivas 2013, vilket gör att 2012 blir den sista säsongen som AIK spelar på arenan, om det inte beslutet om rivning av Råsunda skjuts på framtiden förstås.
Det gör att tiden krymper för AIK att hitta en ny arena och ju längre tiden går kan nog klubben förvänta sig att både Swedbank Arena och Stockholmsarenan erbjuder bättre och bättre avtal för att locka in AIK på just deras arena.

- Det byggs två arenor i Stockholmsområdet, där  en behöver inte allsvensk fotboll för att gå runt - Swedbank och den andra behöver allsvensk fotboll för att gå runt - Stockholmsarenan.

Stockholmsarenan har utlovat allsvensk fotboll på sin arena och så länge Hammarby spelar i superettan lär samtalen med AIK intensifieras allt mer, då laget i så fall är det enda alternativet eftersom Djurgården valt att satsa på en egen arena.

- Stockholmsarenan har bara presenterat ett upplägg för oss men det känns förhandlingsbart. Swedbanks inledande alternativ var inte förhandlingsbart men nu har både AIK och Swedbank kommit med förslag som är förhandlingsbara.

- Nu handlar det om att bedöma realismen i förslagen och hela deras arenaprojekt.

Avtal med fel tidning kostar MFF miljonbelopp

Ett SM-guld kan bli rejält kostsamt. Det får Malmö FF nu känna av, då
klubben går miste om en miljonbonus på grund av ett avtal med en annan
kvällstidning än den som svensk elitfotboll har avtal med.


Örgytes lagkapen till Häcken

Ekonomiskt skuldtyngda Örgryte blir allt mer åderlåtet på spelare. Nu lämnar också lagkaptenen Björn Anklev för spel i allsvenskan med Häcken.

Lugnt kring Malmös heta spelare: "Som vi vill ha det"

Malmö hoppas kunna behålla sin guldtrupp till nästa säsong.
Och spelarflykten tycks utebli - inga bud har kommit in på MFF-spelare.

"Sverige också intressant för Mikael Stahre"

Mikael Stahre har öppnat för att träna en dansk klubb.
Men enligt Stahres agent är även allsvenskan intressant -
och nu har även flera utländska klubbar hört av sig. 

Baxter klar för AIK - ''Ska hitta AIK-kulturen''

Stuart Baxter har tackat ja till AIK - men inte som tränare eller manager, utan som mentor på frilansbasis. Guldtränaren från 1998 hoppas hjälpa AIK hitta kontinuiteten igen.

Små AIK-resurser väntar Baxter

Stuart Baxter har tackat ja till AIK. Men det är begränsade resurser som väntar den förre guldmakaren. Baxter får räkna med ett stålbad och i stort sett samma spelare som höll på att åka ur.

Läs mer: Baxter vänder blad - tackar ja
Läs mer: EXTRA - AIK träffar guldhjälten

Elfsborg avvaktar om Peter Larsson

FC Köpenhamns mittback Peter Larsson vill lämna klubben.
Larsson har öppnat för allsvenskan och Elfsborg.
Men från Elfsborgs sida väljer man att avvakta.

"Allsvenska klubbar kastar bort möjligheter i Argentina"

Argentina är hett bland allsvenska klubbar. Men svenska scouter slarvar bort möjligheter nere i "Maradona-land". Det anser talangscouten Terje Liveröd - mannen som tog Iván Obolo till AIK. 

Kalmarveteran sätter ingen munkavle på frun

"Relativt ung, fertil och snäll, lättplacerad och lojal". 
Kalmar-veteranen Joachim Lantz har sin hustru som agent och ingenting emot hur hon lanserar honom. Någon munkavle aktar han sig för att sätta på henne. 

Läs mer: Irriterad Lantz: ''Säg ja eller nej'' 

"Tungt att ha en pappa som heter Edström"

En son till ytterligare en av våra största fotbollsspelare genom tiderna kan få chansen i allsvenskan. Men det innebär förstås en extra press.

Läs mer: Ralf tycker till om Hysén

El Kabir accepterar rekordhög prislapp

Mjällbys höga prislapp har än så länge stoppat Mostapha El Kabir. Flera bud har nobbats. Mjällby har nu informerat El Kabir om vad som gäller och fått tummen upp av holländaren som förstår den tuffa förhandlingstaktiken.

Läs mer: Mjällby stoppar sin stjärna
Läs mer: Erton ingen ersättare

Gais-stjärnan rörd över fansens namninsamling

Flyttryktena har surrat kring Gais U21-landslagsman Johan Mårtensson.
Något som fått Gais-fansen att starta en namninsamling för att förmå honom stanna. Mittfältaren är rörd över initiativet.

Norrköping vill sälja Parkens namn

Kalmar FF fick i somras 20 miljoner för att sälja namnet på sin nya arena. Nu vill IFK Norrköping göra samma sak och jobbar intensivt på att sälja Parkens namn.

Klubb-VD rasar över bengaleldning: "Det är en katastrof"

2010 blev ett dystert år för många allsvenska klubbar som tvingades betala böter för pyroteknik. Totalt 1,3 miljoner kronor fick klubbarna punga ut med. En klubb-VD tycker att utvecklingen är katastrofal.

AIK bekräftar samtal med Baxter

En gammal guldhjälte från 1998 kan komma tillbaka på AIK:s tränarbänk kommande säsong. Solnaklubben bekräftar nu kontakt med Stuart Baxter.

"Djurgården valde AIK i premiären"

Trodde ni att kommande säsongs allsvenska premiäromgången lottades? I så fall får ni tänka om. Premiären sattes samman i samråd mellan klubbarna och svensk elitfotboll. Då valde Djurgården att möta AIK.

"Hoppas kunna bli ett nytt Häcken eller Mjällby"

Nykomlingen IFK Norrköping har sett hur Häcken och Mjällby har lyckats i allsvenskan. Nu hoppas "Peking" göra åstadkomma något liknande.

Djurgårdsirritation: ''Inget bakslag i arenafrågan''

Djurgården förnekar en motgång med nya arenan. Vad som såg ut som en hemläxa i förra veckan - var inte det för vd Alf Johansson. DIF-basen förvånas över negativa rubriker och räknar kallt med en lösning.

Hett Malmö ökar försäljningen

SM-guld och spel i Champions League. Malmö FF:s attraktionskraft är på topp. Och redan nu har klubben sålt fler säsongskort till ståplats än vad laget gjorde under hela förra säsongen.