Medlem
Besökare: 14760 | Inloggade: 812
Medlemmar: 110356


Kom ihåg mig
AVGÅ! Och andra åsikter

AVGÅ! Och andra åsikter

GF-redaktionen ber om ursäkt för den försenade panelen, men nu är den här. Jesper Åström, Jesper Hoffman och Jonas Sundin svarar på frågorna tillsammans med Råsundafettot.

DELA MED DIG
Dela med twitter Dela med facebook Dela med pusha Skriv ut    Hjälp?

MER LÄSNING
Diskutera
Spelschema för AIKAIK fick en ny tränare i slutet av förra året, vad tycker du om firma Alm/Nebo?

Jonas Sundin: Tränarhistorien har varit något av en karusell när det gäller AIK, undantaget Baxter och Norling. Tränare med skiftande förmågor har hoppat på karusellen men inte följt med på någon längre resa. Antigen på grund av att de fått sparken eller att de själva valt att lämna klubben. För att skapa kontinuitet så hoppas jag att man i det här fallet har varit mer noggrann i sin rekrytering av tränare. Jag tycker att valet av Alm/Nebo är bra val. Alm känner spelarna väl och eftersom det inte lär bli några stora förändringar i truppen är det något som är positivt. Nebo kompletterar Alm på ett ypperligt sätt, både med sitt hjärta för AIK och för sitt fotbollskunnande. Men… jag hoppades ändå på Baxter!

Jesper Hoffman: Det är svårt att inte gilla den duon, två gamla spelarfavoriter som känns helt rätt för AIK under 2011. De kan klubben, de känner spelarna och de vet vad som krävs för framgång. Lägg därtill att de kan bolla idéer med självaste MR Baxter, där det finns en ömsesidig respekt från tidigare samarbete, och jag tror att AIK har fattat rätt beslut.

Jesper Åström: Jag måste erkänna att jag inte var jätteoptimistisk till en början. Med tanke på de flera alternativ som diskuterades så kändes inte firma Alm/Nebo som det absolut ultimata valet. Med tiden har jag dock kommit att ångra det allt mer och idag har jag bytt spår helt och hållet. Jag är säker på att Jens har haft kontakt med flera av de tränaralternativ som diskuterades innan. Baxter vill i dagsläget ha ett ”större” jobb (går det?), desamma gäller Stahre. Mjällby vill helst stanna i Celtic och Norling är kontrakterad av en annan klubb. Med Alm och Nebo har vi ett tränarpar som till fullo är koncentrerade bara på AIK och vet vad de ger sig in på.
 
De har väldigt mycket att bevisa men samtidigt känner de klubben och vet de vad som behöver bevisas. Med tanke på framförallt Alms oerfarenhet som huvudtränare så vågar jag inte tro på någon storartad succé direkt, men med lite tid så är jag säker på att vi kan få uppleva många fina stunder med dessa herrar i fronten. De är en långsiktig lösning med två grabbar som är stolta över att vara tränare för en så stor klubb som AIK. För dem finns det inget större tränarjobb. Det är en sådan tränare jag vill ha i AIK.

Råsundafettot: Katastrof. Lagerbäck är ledig och vi väljer två gamla anfallare för att dom är sköna typer. Nya styrelsen borde avgå när dom utnämner killar som dom här till tränare. Visst, det går att träna ett lag när Micke Stahre sköter allt, men vad har Alm gjort själv? Och Nebo, inte gjorde väl han mer än tio mål som anfallare i Allsvenskan, ska han lösa anfallskrisen? Det är katastrof.Den Svarta Massan lanserades i samma veva och debatten tog fart ordentligt på GF. Behöver vi i AIK egentligen en egen bank för medlemmarna, eller är det bara cyniker som är emot initiativet?

Jonas Sundin: Jag tycker att det är ett bra nytänkande och positivt med personer som tar initiativ. Den svarta massan kan förhoppningsvis ge en stark och enad röst från engagerade AIK:are. Ekonomi och makt/påverkan hör ihop och dessutom har den ekonomiska föreningen en stark demokratisk prägel vilket är bra. Att det finns synpunkter på initiativet Svarta massan är emellertid förstårligt. Bör inte en elitklubb ansvara för sin egen ekonomi och hur och när ska man stödja AIK ekonomiskt? Och det finns fler frågor där vi har att invänta svar för kan göra en utvärdering av initiativet med att stödja AIK ekonomiskt. En sak är emellertid viktig att komma ihåg i sammanhanget, för att nå framgång måste man våga. AIK har alltid legat framkant och det ska vi fortsätta med, därför är det viktigt att bryta gamla vanor och pröva nytt.

Jesper Hoffman: En fullständigt genialisk idé, nu gäller det bara att få våran omgivning att förstå detta. Jag känner några av intiativtagarna och kan försäkra samtliga gnagare att det är en grupp människor utan egen agenda som bara vill AIKs bästa. Det finns inga supportrar som är bättre än AIKs när vi enas kring någonting, låt oss hoppas att Svarta Massan är ett sådant projekt.

Jesper Åström: Kortare svar den här gången: Ja, det är bara cyniker som är emot initiativet. Jag tycker det är en alldeles fantastisk idé.

Råsundafettot: Det hittas alltid på nya sätt att kräma oss Gnagare på våra stålar. Fan, jag har en idé, jag kallar den AIK-pyramiden. Du köper en andel och sedan rekryterar du nya medlemmar. Ger skitbra avkastning till både dig och föreningen!Truppen står fortfarande utan nyförvärv och frågan är, vilken målsättning bör AIK ha om truppen förblir den samma?

Jonas Sundin: Jag är inte övertygad om att nyförvärv automatiskt genererar en högre placering i tabellen. Strategin vad gäller spelartruppen bör handla om en balansgång mellan att fostra och utveckla spelare och att locka till sig spelare. Det är viktigt att tänka långsiktigt i det här avseendet. Det tar tid att bygga ett lag och då är jag tveksam till en ständig genomströmning av spelare i truppen. Kanske kan det ansträngda ekonomiska läget vara positivt för AIK:s lagbygge. Det kräver att man är sparsam när det gäller nyförvärv vilket kan ge utrymme för spelare som redan finns i truppen att blomma ut. Jag minns de höga förväntningarna inför förra säsongen när Eguren värvades. Det blev en flopp. Men trots frånvaron av hittills namnkunniga nyförvärv så ska AIK som alltid ha en hög målsättning, topp 3 tror jag på inför kommande säsong.

Jesper Hoffman: Målsättningen är ju alltid att bli bättre och om det var omöjligt 2010 så är det fullt realistiskt 2011. Med en mer ödmjuk approach och ett extremt hårt arbetande AIK så tycker jag att man med nuvarande trupp ska lägga ribban att vara topp 7. AIK mår alltid bäst av att slå ur underläge och nu sitter vi i den sitsen på nytt. Media kommer i sina förhandstips placera oss i en ny bottenstrid vilket vi enbart ska se som positivt. Med en ny fystränare och med dubbelt så många Banguras från start redan i premiären så kommer det bli jobbigt att möta Gnaget igen.

Jesper Åström: Till att börja med så är jag säker på att AIK både kommer att värva och sälja spelare innan premiären i mars. Januarifönstret öppnades precis och egentligen är det inte någon större konstighet att AIK står utan nyförvärv idag. Ändå måste man erkänna att den trupp som AIK befogar över idag inte är något att skryta med. Vi saknar den där absoluta spetskompetensen som egentligen bara Mohamed Bangura och i viss mån Helgí Danielsson har. Dessutom har vi knappt någon ersättare i backlinjen. På förhand (och det behöver givetvis inte betyda någonting) så ser dagens trupp inte ut att kunna vara med i en toppstrid redan i år, tyvärr. Får vi in ett par saftiga nyförvärv ska den kunna göra det.
 
Man ska dock inte glömma att en bra säsong medför flera stora genombrott, och stora genombrott går nästan aldrig att räkna ut på förhand. Det kan ske för vilken spelare som helst. Men vi har mycket ungt i laget som väntar på sina stora genombrott - Backman, C. Eriksson, RÅP, Walker, Maripuu, Catovic, Gustavsson, Lundberg, Bangura x 2 och Engblom – alla dessa är 23 år eller yngre. AIK:s målsättning ska vara att med de nya tränarna börja bygga någonting som ska bli riktigt bra. Jag förväntar mig inget värdelöst ”mellanår” á la Djurgårn men jag förväntar mig ingen jättesuccé heller. Den här säsongen ska vara en fullt godkänd säsong och början på någonting stort, det räknar jag med.

Råsundafettot: Med den här truppen och tränarna så ska vi vara glada om vi klarar oss kvar i Allsvenskan. Vi har inga klasspelare och Mohammed Bangura kommer göra en Flavio och förvandlas till en pumpa vid midnatt. Dom låter väl Viktor lira högerback också, och ger Maripuu speltid som målvakt. Det enda positiva är att vi får spela derbyn på Bajen, BP och Dif i Superettan nästa år.Jonas Sundin: Avgå alla präktiga tyckare som har synpunkter på det norska skidesset Petter Northug. Vad vore längdåkning utan profiler som skapar ett ökat intresse för denna annars ganska så slätstrukna sport. Det är bara att göra en jämförelse av allsvenskan anno 2009 med förra årets allsvenska då ett Skånelag tog hem segern under en ganska intetsägande säsong vad gäller profiler. Skillnad var det när Bojan, Mutumba & Co ledde AIK till SM-guld. Då gjorde man inte bara avtryck på fotbollsplanen utan nämnda artister skapade även intresse utanför den etablerade fotbollssfären. Så, alla präktiga sporttyckare, låt även idrottsmän få släppa loss för att skapa ett underhållsvärde för den stora allmänheten. För det är ju tur att alla idrottsmän inte är stöpta i samma form som Henrik Larsson.

Jesper HoffmanHamrén!

Jesper Åström: Faktumet att AIK inte har förlängt kontraktet med Tjerna än.

Råsundafettot: Silly Season! Vi måste värva för att hänga kvar och Annela gör ingenting, fram med plånboken och spendera!


KETTIL HENRIKSSON
2011-01-09 18:05:00

ANNONS:


ANNONS:Fler artiklar om AIK

AVGÅ! Och andra åsikter
AIK GF-redaktionen ber om ursäkt för den försenade panelen, men nu är den här. Jesper Åström, Jesper Hoffman och Jonas Sundin svarar på frågorna tillsammans med Råsundafettot.
2011-01-09 18:05:00

Enade 2011: Fina ord, eller aktion?
AIK För några dagar sedan skrev skrev signaturen Lofbe1891 ett inlägg om att gnäll på andra supportrar är fel väg att gå, han skrev under det med "Enade 2011". Några andra skribenter hoppade på det och någon föreslog att det skulle vara årets slogan eller kampanj. Jag håller med om att ett sådant budskap vore bra, men vill också skriva om hur och varför vi ska bli enade.
2011-01-06 16:30:00

Mutumba lånas hem?
AIK Martin Mutumba närmar sig alltmer en comeback i AIK. Aftonbladet rapporterar idag att Videoton öppnar för en utlåning.
2011-01-05 22:30:00

Silly Season 2010/2011: Mutumba gör comeback?
AIK Här samlar Gnagarforum de senaste ryktena och övergångarna till och från AIK. Mutumba på väg hem.
2011-01-05 22:28:00

Kan du hjälpa Råsunda FC?
AIK Det som hindrar en idrottsförening från att bli ett mazarinjippo är hur genuina fansen är. En del i detta är att man har personer och initiativ kring klubben som befäster identiteten. Det är kanske inte många som vill veta hur det går för supporterlaget Råsunda FC, men majoriteten av oss gillar att det finns. Nu kan du hjälpa dom inför den nya säsongen.
2010-12-25 14:10:08

AVGÅ! Och andra åsikter - AIK panelen
AIK Håll ögonen öppna för en extrainsatt panel, där några av den senaste tidens roligaste frågor tas upp. Frågor som tyvärr inte var aktuella när informationen till veckans panel gick ut till skribenterna.
2010-12-17 18:55:00

Halsduksdag mot Djurgården i hockeyn!
AIK Egentligen har ju hockeyn sin egen sektion här på SvenskaFans, men vi känner ändå att ett derby mot lillebror förtjänar uppmärksamhet i alla möjliga kanaler som finns tillgängliga. Ta med din halsduk på derbyt!
2010-12-17 18:08:14

Den Svarta Massan – för oss som bryr oss lite extra.
AIK Vad är Den Svarta Massan, tänkte jag när jag fick inbjudan till en informell informationsträff. I rummet fanns ett antal mer eller mindre kända AIK personer och representanter för de olika supportergrupperna.
2010-12-16 18:18:00

Alm tar över AIK - Novakovic och Swärd assisterar
AIK AIK har utsett Andreas Alm till ny chefstränare. Till sin hjälp kommer han att ha de assisterande tränarna Nebojsa Novakovic och Christer Swärd.
2010-12-16 15:35:00

Multiarena det rätta spåret för AIK?
AIK Det har flera gånger talats om att AIK, som är en stor förening med olika sektioner, skulle må bäst om man kunde få ut mesta möjliga av en enda arena för flertalet sporter. Eller flera arenor i samma område.
2010-12-15 18:55:00

AIK
18:05 (idag) - Läst 131 ggr
AVGÅ! Och andra åsikter
AIK
16:30 (2011-01-06) - Läst 3508 ggr1 kommentarer
Enade 2011: Fina ord, eller aktion?
AIK
22:30 (2011-01-05) - Läst 3261 ggr20 kommentarer
Mutumba lånas hem?

AIK
18:05 (idag) - Läst 127 ggr
AVGÅ! Och andra åsikter
Ljungskile
14:33 (idag) - Läst 14371 ggr2 kommentarer
Silly Season 2010/11: Två spanska spelare till på väg in?
Halmstad
22:46 (2011-01-08) - Läst 845 ggr
Vecka 1 - Svaren
Örebro
18:53 (2011-01-08) - Läst 642 ggr
SvartVitt söker nytt blod
GAIS
14:02 (2011-01-08) - Läst 1473 ggr
Persson: "Jag har redan räknat bort honom"
Malmö
09:00 (2011-01-08) - Läst 2662 ggr14 kommentarer
16 guld, 16 spelare, 16 frågor: Ivo Pekalski
Åtvidaberg
21:05 (2011-01-07) - Läst 274 ggr
Nu är det dags för årsmöte
Malmö
19:18 (2011-01-07) - Läst 43454 ggr118 kommentarer
Silly Season: Kruys till Polen?
Helsingborg
19:00 (2011-01-07) - Läst 1507 ggr
Kontraktsförlängningar – och lite Álvaro
Norrköping
18:00 (2011-01-07) - Läst 983 ggr1 kommentarer
Förväntningar och förhoppningar om Pekings framtid
Göteborg
17:52 (2011-01-07) - Läst 1831 ggr3 kommentarer
Sebastian Eriksson "Jag har inte ens tänkt på min framtid"
Göteborg
17:03 (2011-01-07) - Läst 1486 ggr
Träningsrapport: 7/1 - Drugge i fin form

ANNONS: