Medlem
Besökare: 14420 | Inloggade: 946
Medlemmar: 110330


Kom ihåg mig

Varför så tyst om arenafrågan?

aktörer som råder om var AIK:s framtida arena ska vara. Den stora frågan för alla AIK:are är ju var hemmamatcherna ska spelas i framtiden. Därför tog jag upp frågan med vår redaktör Kettil och föreslog en artikelserie kring detta. Dock fick han mig ganska snabbt att inse att idén är lönlös. Kettil utrycker det mycket träffande när han säger att alla som sitter inne med information läcker mindre än Pentagon. (Vilket inte är en extrem bra liknelse i Wikileaks spår. red.anm)

DELA MED DIG
Dela med twitter Dela med facebook Dela med pusha Skriv ut    Hjälp?

MER LÄSNING
Diskutera
Spelschema för AIK

Råsunda är en ganska gammal och sliten nationalarena. Därför byggs det en ny i Solna stationsområde. Så långt är allt i sin ordning. Sveriges landslag ska ha en modern och bra arena som fyller sin funktion. Det som däremot inte är okej är den i det närmaste totala tystnad från ansvariga aktörer som råder om var AIK:s framtida arena ska vara. Den stora frågan för alla AIK:are är ju var hemmamatcherna ska spelas i framtiden. Därför tog jag upp frågan med vår redaktör Kettil och föreslog en artikelserie kring detta. Dock fick han mig ganska snabbt att inse att idén är lönlös. Kettil utrycker det mycket träffande när han säger att alla som sitter inne med information läcker mindre än Pentagon. Dessutom är det ju så att AIK som klubb företräds av representanter vi valt fram och handlar det om förhandling brukar det råda sekretess. Men jag tycker ändå det är viktigt att ta upp frågan för betona att vi som inte har inblick i förhandlingarna informeras om läget. Jag efterlyser information från styrelsen om hur läget ser ut nu, för någon form av öppenhet anser jag att vi som fans kan kräva i den här frågan. Det gäller ju faktiskt var vi fan ska tillbringa en stor del av vår tid för att stötta AIK och uppleva en atmosfär värd namnet.
 
Det har emellertid funnits undantag vad gäller information i arenafrågan. För en tid sedan läste jag en artikel i ämnet i det utmärkta veckomagasinet Fokus. Artikeln gav en bra men samtidigt skrämmande historisk tillbakablick om hur byggprojektet växt fram. Utan att hänga ut någon enskild eller att återge något i detalj så kan man lugnt konstatera att projektet inte har genomförts enligt regelboken. Det handlar istället om ”starka män” med tvivelaktiga metoder, utnyttjandet av kontakter och skumma överenskommelser mellan de olika aktörerna. AIK verkar däremot inte ha varit inkluderade i diskussionerna i någon större utsträckning. De andra aktörerna verkar ha tagit AIK förgivet som hyresgäster i den nya arenan. För mer läsning om hur projektet med den nya nationalarenan växt fram se: http://www.fokus.se/2010/10/fuskbygget/.
 
Våren 2012 ska den nya nationalarenan vara klar och det är väl ingen vild gissning att AIK kommer att spela sina hemmamatcher där inom snar framtid. Kanske redan om ett par år alltså! Så tolkar jag det utifrån den knapphändiga information som ges allmänheten. Möjligheten att påverka i det här skedet finner jag så gott som obefintligt. Men kanske är jag väl negativ för ibland är det faktiskt så att kraftfulla opinioner kan stå som vinnare i tuffa frågor. På GF har det figurerar flera artiklar i ämnet om var AIK bör spela sina hemmamatcher framöver. Vissa anser att det är i Solna som AIK hör hemma, andra anser inte alls att det är självklart utan föreslår att AIK ska spela sina hemmamatcher på Östermalm eller på Söder .

Utöver den geografiska frågan tillkommer ekonomiska aspekter. Var det är mest kostnadseffektivt för AIK att spela sina hemmamatcher är också en viktig fråga. Inte för att förminska frågorna om geografisk plats för hemmamatcher och ett sunt ekonomiskt tänkande så är atmosfären och stämningen på läktarna en väl så viktig fråga att ta med i bedömningen. Jag är tveksam till om det kommer att bli en kraftfull stämning värda våra svartgula spelare på en nationalarena med en publikkapacitet på 50.000. Tveksamt när motståndet är Trelleborg, Häcken och Kalmar. Ok, med internationella matcher och derbyn på nationalarenan men AIK som lag och vi som fans skulle nog må bättre och prestera bättre om hemmamatcherna spelas på en mer tajt arena som tar ca 25- 30.000 åskådare. Utifrån resonemanget ställer jag mig frågan:
 
* Varför kan inte AIK, som är Sveriges största och mest anrika klubb, bygga en egen arena?
 
Om andra medelmåttiga klubbar kan det borde ju även vi kunna det. Eller? Finansiärer borde kunna vaskas fram men förmodligen är inte en egen arena något alternativ. Jag är tyvärr pessimist i den här frågan och tror att man inte tagit med aspekten atmosfär som någon större del när det planeras och förhandlas om var vi som fans ska se AIK spela sina hemmamatcher framöver.
 
Avslutningsvis, ju mer jag funderat och analyserat växer min frustration över avsaknaden av information kring arenafrågan. Man brukar ju säga att det är bättre att informera om att man inte har någon information att komma med än att verka i total tystnad. Så oavsett förhandlingssekretess och andra aspekter, jag anser att Ni som planerar och förhandlar om AIK:s framtida arena informerar oss fans om hur turerna kring den nya arenan går. Jag vet att Ni läser GF och jag ser fram emot information på AIK:s hemsida om arenafrågan. För det är inte okekj att vi som i framtiden ska stödja AIK från läktarplats lever i ovisshet gällande denna för oss så viktiga fråga.JONAS SUNDIN
2011-01-27 21:37:47

ANNONS:


ANNONS:Fler artiklar om AIK

Varför så tyst om arenafrågan?
AIK aktörer som råder om var AIK:s framtida arena ska vara. Den stora frågan för alla AIK:are är ju var hemmamatcherna ska spelas i framtiden. Därför tog jag upp frågan med vår redaktör Kettil och föreslog en artikelserie kring detta. Dock fick han mig ganska snabbt att inse att idén är lönlös. Kettil utrycker det mycket träffande när han säger att alla som sitter inne med information läcker mindre än Pentagon. (Vilket inte är en extrem bra liknelse i Wikileaks spår. red.anm)
2011-01-27 21:37:47

Silly Season 2010/2011: AIK förhandlar med Vasalund igen & två nya kontrakt klara
AIK Här samlar Gnagarforum de senaste ryktena och övergångarna till och från AIK.
2011-01-27 15:41:00

Goran Ljubojevic lämnar AIK
AIK AIK bekräftar att Goran Ljubojevic lämnar klubben. Det pågående avtalet bryts i samförstånd. - Vi har gjort en bedömning av de totala ekonomiska resurser vi har att tillgå, säger AIK:s sportchef Jens Andersson.
2011-01-26 17:20:00

Klart: AIK lånar hem Martin Mutumba
AIK Enligt Sportbladet har AIK gjort klart med sin gamle guldhjälte Martin Mutumba, som återvänder från ungerska Videoton. Avtalet är inledningsvis ett lån, där AIK har option att löpa loss mittfältaren.
2011-01-25 16:32:00

Flavio lämnar AIK
AIK Anfallaren Antonio Flavio lämnar AIK för hemlandet Brasilien efter ett och ett halvt år i klubben.
2011-01-21 21:23:00

Slavkovski; ”Jag vill hitta tillbaka till den gamla Goran”
AIK Goran Slavkovski har en brokig fotbollskarriär bakom sig, sin ringa ålder till trots. Nu provtränar han med AIK. Gnagarforum fick en pratstund med den välväxte anfallaren efter ett träningspass på Skytteholms IP.
2011-01-21 13:30:00

Arenafrågan - klubbgeografi
AIK Vi har haft en serie gästkrönikor och texter om arenafrågan och nu är det dags igen. I dagens gästkrönika om arenafrågan så får vi läsa vad signaturen PS har att säga om saken.
2011-01-20 19:05:49

Avgå! Och andra åsikter
AIK Panelen är tillbaka, våra deltagare är förutom Råsundafettot: Christoffer Bodin, Micke Widerberg och Kettil Henriksson.
2011-01-17 18:30:00

Slavkovski tränar med AIK
AIK När Goran Slavkovski debuterade för Inter mot Siena den 7 maj 2006 spåddes han en lysande framtid och pekades ut som den nästa Zlatan Ibrahimovic. Nu provtränar anfallaren med AIK.
2011-01-17 15:52:00

Erik Hamrén kallar in ännu en AIK:are till vinterturnén
AIK AIK:s mittback Niklas Backman är sedan tidigare inbokad på landslagets vinterturné till Sydafrika. Nu får han även sällskap av Per Karlsson som i sista stund ersätter proffsaktuelle HIF-backen Joel Ekstrand.
2011-01-13 21:55:00

ANNONS: