Startsida Fotboll Säsongen 2007 Läsvärt Artiklar och nyheter

Matchens profil - Nils-Eric Johansson för AIK-Elfsborg

Efter att ha sett Nisse några gånger under juniortiden, trodde jag att om 1 eller 2 år skulle jag får se honom på Råsunda i den vackra svart-gula dressen. Så blev det nu inte, men jag påminner honom om detta och frågar hur det känns, att kraftigt försenad, göra sin allsvenska debut nu.

- Det känns bara bra. Jättekul. En match bakom sig och med vinst dessutom. Hoppas nu på att det rullar bra ifortsättningen också.

Var spelet det du förväntat dig?
- Från vår sida, ja. Vi försökte hela tiden att komma fram i banan, även om det blev lite halvdålig fart ett slag i den första halvleken. Men sen tog det sig i den andra. Förhoppningsvis ska det se ut så mot Elfsborg också.

Det går alltså att debutera allsvenskt i mogen ålder?
- Man är aldrig för gammal att debutera, hoppas jag. Kul var det i alla fall. Stämningen inför matchen var ju underbar. Mycket publik, trots semestertider, härligt tryck och stämning.

Annars kan man ju tycka att tre debutanter i samma match är ganska mycket, även om det handlar om rutinerade lirare?
- Jag är inte förvånad över att det gick bra med tanke på hur rutinerade Ivan och Lucas faktiskt är. Kanske hade det blivit med bekymmersamt om det varit ytterligare en utomeuropeisk spelare på min position. Sen måste man ju komma ihåg att fotbollen är en väldigt internationell sport. Visst kan olika lag och länder spela lite olika och med varierad taktik. Men det är ändå samma sport i grunden. Jag kände ju en hel del spelare sen tidigare, t ex Arnefjord, Tamandi och Nicklas Carlsson. Så det var bara att köra. Som svensk har jag dessutom lätt att komma in i det sociala livet och språket kan jag ju. Där kan det bli svårare för de två Argentinaspelarna, men klubben och laget måste ta ansvar och hjälpa dem. De måste trivas utanför planen. Jag vet av egen erfarenhet hur viktigt det är. Skulle det sen gå dåligt på planen, blir det ändå svårare. Fast det känns inte så troligt, tycker jag.
- Det kan vara både bra och dåligt att de är två. Det är ju skönt för dem, men de måste ju ändå jobba med språket, inte bara med varaandra eller Wilton som kan hyfsad spanska.

Är du nöjd med din egen insats i Trelleborgsmatchen?
- Ja, det måste man ju vara. Vi höll nollan bakåt och gjorde två framåt... jag har förstått att det inte varit så vanligt i år.
- Sen är det ju så när man spelar att man minns de bra sakerna man gjort, tacklingar brytningar eller passar, utan det är missarna man minns: varför valde jag inte ett annat passningsalternativ osv.

Jag kan inte minnas några uppenbara missar från din sida.
- Det finns alltid sånt man kunde gjort bättre. Det behöver inte vara en klar miss, utan att man kunde rört sig bättre eller annorlunda, när den inte är där.

Samspelet och kommunikationerna i backlinjen såg ut att fungera bra?
- Ja, det tycker jag. Både Arnefjord och jag nickar ju gärna och han har ett makalöst häng i luften och jag går kanske mer på kraft.

Du hade en lång hård nick, som så när kumde blivit en assist. Var det avsiktligt?
- Nej det var en nickrensning som träffade något hörn på huvudet! Och fick då lite extra fart. Den träffade någon kant på skallen.

Var det här en vändning på en ganska jobbig trend?
- Nja, det här var bara en match av rätt många seriematcher. Visst hoppas man att det ger en mental nytändning, som vi kan fortsätta med.

Du har tre A-landskamper på meritlistan. Drömmer du om att få göra flera?
- Självklart släpper man inte hoppet, men just nu känns det ändå ganska avlägset. Men fortsätter det att gå bra för AIK och oss i laget, då kanske man börjar hoppas. Markus Jonsson och Niklas Sandberg fick ju chansen, så visst...

Dubbelmöte mot Elfsborg närmast. Har du sett de någonting det senaste året?
- Nja, bara utdrag,... däremot känner jag ju några av spelare... Mathias Svensson och Anders Svenssom... bägge är väldigt trevliga utanför planen, men det tänker man inte på under matchen.

Start kl 20.00. Du är inte kvällstrött?
- Joo... jag är både kvällstrött och morgontrött! Men när adrenalinet kommer inför matchstart, då finns inte tröttheten.

Hur går det på måndag då?
(Nisse väljer att ge en ganska lång och detaljerad analys över hur matchen kan komma att se ut, men något tips eller några siffror avstår han ifrån!)
0 - Vi hoppas på ett nytt härligt stöd från publiken, då blir det svårt att inte lyckas. Jag visste inte att vi gjorde ett varv runt publiken, men jag gör gärna om det. Fast tippa resultat har jag aldrig gjort!

Lycka till på måndag!

Text: Bappe Bjuggren Läs mer!
[070708]

 

 

Läs även

Inför matchen

Avskiljare