Skriv ut Skriv ut Textstorlek: Textstorlek 1 Textstorlek 2 Textstorlek 3
Sanktan.se träffar Christian Kouakou på Bosön där P95-landslaget samlas.

Christian Kouakou om AIK-kontraktet

STOCKHOLM. Christian Kouakou började spela fotboll i AIK som sexåring.
Idag är han en A-lagsspelare, bara 15 år gammal.
Nu är drömmen att göra debut Råsunda närmare än den någonsin varit tidigare för jättetalangen. Han som för bara två och ett halvt år reste med Sanktan.se till Milano.
- Jag har inte tänkt på de utländska klubbarna, utan det har alltid varit på AIK:s A-lag, säger Christian Kouakou till Sanktan.se.

Hösten 2008 arrangerade Expressen och Sanktan.se den första Sanktan All Stars-resan. Ett trettiotal förväntansfulla 13-åringar hade valts ut bland Stockholms alla fotbollsklubbar för att få resa en vecka till Milano, träna bra, möta AC Milan och träffa fotbollsstjärnor.
Med på planet fanns Christian Kouakou, 13 år.
Då hade ingen kunnat gissa att han bara två och ett halt år senare skulle ha debuterat i ett allsvenskt A-lag och skrivit på sitt första kontrakt.
Vad minns du bäst från den där resan till Milano?
– Jag minns veckorna innan det hade börjat. Det var många som hade snackat om att de var uttagna, men jag hade inte hört något om det. Sen ringde tränarna till min pappa och sa att jag var uttagen, säger Christian Kouakou till Sanktan.se. Efter finalen i Sanktan, som vi hade förlorat, så presenterade de oss på scenen.
– Det var roligt. Den första stora grejen man fick vara med om, säger Christian.

Träffade Ronaldinho

Och vad hände i Milano?
– Vi fick träffa spelarnafrån Milan, Ronaldinho och de där. Jag blev bra kompis med många i laget, nästan alla. Jag känner de än idag, och det är kul att vi fortfarande har kontakt.
Hur utvecklade resan dig?
– Man hade hört mycket om stadslag då, och det kändes som att Sanktan All Stars var det. Att de hade plockat spelarna det gått bäst för i Sanktan. Sen fick man vara med i tidningen och det var ganska stort för att vara tretton år. Det var som en utmaning. Man kände att det går bara man vill och att chansen alltid kommer om man kämpar.

"Min styrka är snabbheten"

Efter matcherna i Milano var Christian Kouakou den spelare i All Stars som fick mest beröm av Milans representanter. Det enda målet han gjorde under dagarna i Milano kom i den sista matchen.
Christian hade varit iväg under dagen, fastnat i trafiken och höll på att missa allt. Han kom precis till planen för att hoppa in de sista tio – och gjorde mål på första touchen.
Beskriv dina styrkor och svagheter idag.
– Min styrka är snabbheten, och att jag gör mål. Jag har ganska bra touch och bollkänsla. Jag håller inte på med tekniken, att dribbla och så, utan det är mest min explosivitet och ryck och sådana saker som jag gör effektivt.
– Svagheterna är väl försvarsspelet. Men jag har lärt mig mycket i det defensiva, att det är viktigt.

Har tränat hos Liverpool

Christian skrev på ett kontrakt över 2013 med AIK – klubben i hans hjärta – bara dagar efter att han fått debutera i A-laget i en träningsmatch på Skytteholm.
Varför väljer de att ge dig kontrakt, tror du?
– För att de tror på mig. De tror att jag kan spela på Råsunda någon gång.
Och när blir det som du får spela på Råsunda?
– Jag har sagt fyra år, och det var förra sommaren. Så inom fyra år då, men vi får se. Går det bra, så varför inte snabbare?
Hur skulle en allsvensk debut kännas?
– Det skulle kännas stort. Det skulle vara en av de största dagarna i mitt liv. Alla drömmer ju om att spela i Europa någonstans, men sedan jag var liten så har drömmen varit att få spela på Råsunda. Jag har inte tänkt på de utländska klubbarna utan det har alltid varit på AIK:s A-lag. AIK betyder mycket för mig.
Du har besökt och tränat med Liverpools, Glasgow Rangers och Twentes akademier. Har det någonsin lockat att bli ungdomsproffs?
– Nja, alltså, visst låter det kul. Det är lite mer pengar och kanske lite mindre skola, men jag tycker nog det viktigaste är att man känner sig trygg. Du kanske inte har din familj där och det blir ensamt. Det lockar lite när man blir äldre, men inte nu.

Håller sig lugn

Under våren ska du träna med Väsby också. Hur har det gått att komma in i tempot?
– Jag märkte direkt att det var ett högre tempo. Det snackades mycket mer och det var mer aggressivt, men jag tänkte att det var något jag måste klara av. Men de här senaste månaderna har jag lärt mig mycket och tänker till innan jag gör grejer. Jag tänker snabbare och passar snabbare.
Eller som han också säger som seniorfotbollen: ”De säger inte förlåt när det tacklar”.
Även om kontraktet och den tidiga debuten har vållat en viss uppståndelse så håller sig Christian lugn.
Antagligen är han lugnast av alla.
– Jag har alltid varit en sådan person att när de säger att jag är bra, eller grattis, så har jag inte varit en sån som börjar prata om det. Jag säger tack, men håller mig lugn.

Av Joel Wennberg
joel.wennberg@expressen.se

Publicerat 05 apr 2011 14:14
Uppdaterad 05 apr 2011 14:27

SANKTAN PÅ FACEBOOK

RÖSTA HÄR!
Får alla spela lika mycket i ditt lag?
Ja, absolut
Nej, inte alls
Ny läsarfråga varje onsdag - på Sanktan.se!
Nu är årets stora fotbollsfest äntligen igång Vasalunds IF P17 blev årets första segrare i Sanktan när de besegrade Huddinge.
Är du nervös inför din första match i år? RÖSTA!
Ja, jättemycket
Nja, lite
Nej, inte alls
Evelina TjärnströmFotbollsbloggare
Sofia BaseTräningsreporter
Joel Wennberg Sanktanredaktör
FotbollsungdomarSanktanspelarna

VECKANS FRÅGA

Får alla spela lika mycket i ditt lag?