Medlem
Besökare: 8460 | Inloggade: 793
Medlemmar: 110165


Kom ihåg mig
Den bekymmersamma togolesen

Den bekymmersamma togolesen

Den elfte augusti 1996 mötte AIK inte bara suveräna serieledare – de mötte också det lag som mer eller mindre haft monopol på Van Rosens pokal i ett decenniums tid och även skördat stora framgångar i Europa. Matchen skulle ändå kommas ihåg förevigt och allt var tack vare en 25-årig togoles.

DELA MED DIG
Dela med twitter Dela med facebook Dela med pusha Skriv ut    Hjälp?

MER LÄSNING
Diskutera
Spelschema för AIK

Offerta
Ge chefen massvis av jobb!
Svenskafans ger dig möjlighet att prova Offerta.se gratis. Fixa jobben här!

– Vi blir söndersprungna av AIK. Vi måste skärpa till oss rejält här i andra halvlek, konstaterade en chockad Mats Jingblad för Sportspegeln efter 45 minuters spel på nationalarenan Råsunda.

Dessförinnan hade hans IFK Göteborg hamnat i en situation som de knappast var vana vid. Påhejat av 9457 åskådare hade nämligen hemmalaget AIK tagit ett rejält grepp om matchen, i och med att 1-0 ledningen i den tolfte minuten hunnit fyrdubblas innan helveteshalvleken tagit slut.

Vem som fann att skyllas på för denna förnedring rådde det inga tvivel om:
– Vi lyckas inte alls täppa till luckorna framför Pascal. Det gör det väldigt bekymmersamt för oss, analyserade Jingblad efter första halvleken.

***
Folkets lag
Go’a o gla’a slog sig IFK Göteborg under 80-talet in i svenska folkets hjärtan efter vinsten i Uefa-cupen 1982. Triumfen skulle bara vara startskottet till en dominans av sällan skådat slag.
– Får man in ett par garv i ett fotbollslag så kommer framgångarna automatiskt, förklarade lagets mittback Glenn Hysén triumferna, men fullt så enkelt var det inte.

Eran med Sven-Göran Eriksson i spetsen, som gav en kontinental titel, var startskottet för den mall IFK Göteborg kom att hålla i femton år framöver; proffsighet och taktisk perfektion genomsyrade hela föreningen och såg till att Sveriges nya kelgrisar vann nio SM-guld på de fjorton följande säsongerna.

Fem av dessa kom på 90-talet och de enda som hann emellan var AIK, med vinsten i Mästerskapsserien 1992. Efter inledningen 1996 tydde mycket på att Göteborgarnas sjätte guld var på god väg.

***
Pascal – en sensation i Allsvenskan  
1991 bytte Togo-födde Pascal ”Pagge” Simpson Bromma mot Solna, då BP släppte talangen till storklubben AIK. Och för 19-årige anfallaren var miljöomväxlingen en stor sådan.
– Det var stor skillnad mellan BP och AIK. Vi tränade betydligt mer i AIK, sex gånger i veckan, minns han.

Debuten lät sig knappast vänta. Redan i premiärmatchen mot Halmstad mönstrade tränaren Tommy Söderberg ynglingen från start och hade knappast anledning att vara missnöjd efteråt. ”Pagge”, som spelade som mittfältare under matchen, fick strålande recensioner från såväl DN så som Aftonbladet.
”Pascal var glimtvis strålande” följdes upp av ”Pascal kan bli en sensation i Allsvenskan”  

Fullt så nöjd var dock inte huvudrollsinnehavaren:
- Jag var helt slut efter 15 minuter och sade till Tommy (Söderberg) att jag ville byta. Jag var väldigt nervös men Tommy sade bara att "det går över, ta't lugnt", mindes Pascal i en intervju med aik.se.

Året senare hade Pascal desto fler anledningar att vara nöjd, då 3-2 vinsten borta mot Malmö innebar att AIK tagit sitt första SM-guld i fotboll sedan 1937. Förhandsfavoriterna, IFK Göteborg, hade en bedrövlig säsong och slutade sexa i såväl grundserien som Mästerskapsserien.
– En av de viktigaste matcherna var när vi vann borta mot Göteborg, minns Pascal, som också var matchens enda målskytt.  
(En match som var minst sagt säregen, då AIK tvingades spela i Göteborgs bortaställ, efter att AIK:s tröjor sägs ha försvunnit på tågresan ned).   

Pascal fortsatte åren efter att etablera sig i fotbollssverige när han och Dick Lidman bildade ett vasst anfallspar. Ändå blev 1995 ett mellanår för forwarden, då skador kom i vägen för säsongen. Nästa år skulle lyckligtvis komma att bli desto bättre.

***
Förnedringen total 
– Det här är en sak jag kommer komma ihåg när jag ligger på pensionärshemmet, det är en sak som är säker, sa en chockerad AIK-tränare i Erik Hamrén efter matchen.

Hans dito i Göteborg, Mats Jingblad, var inte riktigt lika munter. Blåvitt hade knappast ”skärpt till sig” – och de hade definitivt inte fått stopp på Pascal Simpson.

Anfallaren, som agerat framspelare i första halvleken, tycktes ha tröttnat på rollen och passade istället på att utöka AIK:s redan enorma ledning. 4-0 blev 5-0, som i sin tur blev 6-0 efter en distinkt halvvolley från Pascal Simpson. Förnedringen var total; Sveriges älskade föreningslag hade blivit uppätna av AIK och utspottade av en suverän Pascal Simpson.
– Det här var definitivt min bästa match sedan jag opererade korsbandet för två år sedan, sa Pascal till Aftonbladet efter matchen.

”Jag kände inte riktigt för att spela fotboll den dan”
För ett år sedan rankades den bättre än så:
–En fantastisk match. Helt klart min bästa Allsvenska match, sa Pascal till skaparna av ”Jinx Göteborg”.
– Det säger jag inte bara för att jag gjorde mål och målpassar. Det är speciellt också, eftersom det var mot Göteborg.  
 
Ändå var inte matchuppladdningen optimal. I intervjun med ”Jinx Göteborg” fortsätter ikonen berätta:
– Jag kände inte riktigt för att spela fotboll den dan. Det var lite för varmt och så var jag lite extra nervös eftersom de var så jäkla duktiga.

Ganska bekymmersam
AIK hade inte bara slagit suveräna serieledare – de hade också förnedrat det lag som mer eller mindre haft monopol på Van Rosens pokal i ett decenniums tid och även skördat stora framgångar i Europa. Allt tack vare en 25-årig togoles.
– Han var ganska bekymmersam för oss, upprepade Mats Jingblad efter matchen.
 
Källor: Internet: aik.se, jvmwork.se/jinx/site/ (Jinx Göteborg), AIK statistikdatabas
            TV: Svt - Sportspegeln
            Böcker: Offside - fotbollens bästa sidor   
         


CHRISTOFFER BODIN
2011-04-19 23:43:52

ANNONS:
Artikelkommentarer


Här kan du läsa våra regler för artikelkommentarer.

Daniel:
Bra skrivet, Pascal är en riktig AIK-hjälte, som nätat mot Barca och allt :)
2011-04-19 23:44:53ANNONS:

Fler artiklar om AIK

Den bekymmersamma togolesen
AIK Den elfte augusti 1996 mötte AIK inte bara suveräna serieledare – de mötte också det lag som mer eller mindre haft monopol på Van Rosens pokal i ett decenniums tid och även skördat stora framgångar i Europa. Matchen skulle ändå kommas ihåg förevigt och allt var tack vare en 25-årig togoles.
2011-04-19 23:43:52

AIK-Tifo: Sedelkampanj mot Göteborg!
AIK Mot Göteborg kommer AIK-Tifo att samla in pengar till sin verksamhet, passa på att göra av med några tjugolappar med Selma på, hon är ju bonde från Värmland.
2011-04-19 13:32:00

Matchrapport: Mest nöjd över 2-2 var nog Ishizaki
AIK Solen lyste, det var 16 grader varmt och till och med platsgräset såg naturligt grönt ut i det annars så gråa Borås. Förutsättningar var alltså ganska goda för att det skulle bli en trevlig tillställning.
2011-04-18 09:59:15

Spelarbetyg: Elfsborg-AIK 17/4
AIK Betygsättningen blev väldigt svårbedömt eftersom det var så stor skillnad mellan första och andra halvlek. Kanske betygen kan uppfattas vara lite i överkant utifrån att Elfsborg tilläts dominera i andra halvlek.
2011-04-18 09:48:55

Inför IF Elfsborg-AIK
AIK För andra matchen på raken blir det svartgult mot gulsvart. Denna gång är det Elfsborg som står på den andra planhalvan när den tredje omgången spelas. Elfsborg borta har varit en mardrömsmotståndare för Gnaget sedan avancemanget till Allsvenskan men nu är det dags för seger.
2011-04-15 22:02:00

Intervju med Alexander Milosevic
AIK Jag träffade den 19-årige mittbackstalangen Alexander Milosevic som debuterade senast mot Mjällby. Där hälsades han välkommen direkt till Allsvenskan av Peter Gitselov genom en karatespark mot huvudet. Förutom det så belönades han med priset som matchens bäste spelare. Till Gnagarforum berättar han om hur steget från division 1 till Allsvenskan tagits.
2011-04-15 17:36:00

Kejsarens nya kläder
AIK När Elfsborg tar emot AIK på söndagen blir drabbningen det 144e mötet mellan lagen och även om AIK stått för flest segrar i sammanhangen, har det på senare år främst varit Elfsborg som vunnit matcherna. Av alla förluster är det en som sticker ut från mängden – och det är knappast för resultatet i sig.
2011-04-13 17:21:00

Uppdaterat: Bojkotten mot Syrianska 25/4 avblåst!
AIK Alla fyra supportergrupper är överens. Kraftigt höjda biljettpriser för AIK:s supportrar bemöts bäst med en total bojkott av matchen. Gnagarforum ställer sig gärna på deras sida i uppmaningen att bojkotta bortamatchen mot Syrianska 25/4 om inte biljettpriserna sänks.
2011-04-13 14:45:00

Spelarbetyg: AIK 3 - 0 Mjällby
AIK AIK:s premiär är till ända och tre poäng har kammats hem. Mjällby inledde med mycket bollinnehav och känslan var inte god. Men med Viktor Lundbergs fina 1-0 i slutet av första kändes det genast bättre. Tetteh Banguras 2-0 kom minuten senare efter slarv av försvarare i Mjällby. AIK:s seger hotades aldrig och Tetteh kunde sätta sin andra kasse, AIK:s tredje, på nick efter fin vänsterhörna av DG.
2011-04-10 20:57:00

AIK-Mjällby 3-0: Seger i hemmapremiären
AIK AIK:s hemmapremiär 2010 bjöd på kallt väder, dåligt spel och 0-0. 2011 års version bjöd på strålande solsken, tre mål, två lyckade debutanter samt det viktigaste - tre poäng.
2011-04-10 19:14:00

AIK
23:43 (idag) - Läst 244 ggr1 kommentarer
Den bekymmersamma togolesen
AIK
13:32 (idag) - Läst 2097 ggr
AIK-Tifo: Sedelkampanj mot Göteborg!
AIK
09:59 (2011-04-18) - Läst 4416 ggr
Matchrapport: Mest nöjd över 2-2 var nog Ishizaki

AIK
23:43 (idag) - Läst 240 ggr1 kommentarer
Den bekymmersamma togolesen
Malmö
22:54 (idag) - Läst 98 ggr
Insamling till Tifofonden mot Mjällby
Brommapojkarna
22:53 (idag) - Läst 87 ggr1 kommentarer
BP går in i Svenska Cupen
Djurgården
21:30 (idag) - Läst 1480 ggr
Spelarbetyg: Gais - Djurgården
Örgryte
21:25 (idag) - Läst 226 ggr2 kommentarer
Inför ÖIS-Falkenberg: äventyret i cupen fortsätter
Hammarby
19:40 (idag) - Läst 1160 ggr
Film från premiärmarschen
Örebro
19:30 (idag) - Läst 229 ggr
Bildspecial: ÖSK - GIF 2-3
Örebro
19:13 (idag) - Läst 389 ggr
Tidningarnas spelarbetyg: Omgång 3
Norrköping
19:00 (idag) - Läst 398 ggr
Inför IFK Norrköping - Halmstad
Kalmar
18:30 (idag) - Läst 423 ggr7 kommentarer
Inför Kalmar FF - Elfsborg: Återkomsten
Malmö
18:10 (idag) - Läst 983 ggr1 kommentarer
Inför MFF – Mjällby
Halmstad
17:39 (idag) - Läst 450 ggr
Poängjakt i Peking!
Helsingborg
17:18 (idag) - Läst 324 ggr
E-zine-bloggen: Tredje omgången

ANNONS: