Sidhuvud
Huvudsponsor
Svenska Spel - Fotbollens huvudsponsor
Nationell Partner
Nationella Partners
RSS
In EnglishMatcher idagKontakta ossDokumentbankFotbollFörlagetSupportershopBiljetter
Mediaarkivet
FOGIS
Den 10 juli tas fotbollsrörelsens nya administrativa system i drift.

Magasinet Fotboll 2/2007
Värvat eller hemvävt, vilken väg ska svensk fotboll ta? Ett av ämnena i nya numret.

Övningsbanken
Gör som 30.000 svenska tränare, använd Övnings-banken, nu med utökat antal övningar!
Startsida

2007-07-24 | Tillbaka

Rosqvist: Djurgården guldhoppet för 08-orna

Djurgården ja.
Hammarby kanske.
AIK tveksamt.
Brommapojkarna får hoppas på Gefle, Trelleborg eller Örebro för att undgå nedflyttning.
08:orna har flyttat fram positionerna något när sommar(regn)månaden juli går mot sitt slut.

2-1 på tilläggstid mot Elfsborg.Djurgården är definitivt vinnaren med sju inspelade poäng i dubbelmötena med Malmö FF och den sagolika vändningen mot Elfsborg. Jag har hört att det knorrats en del från Boråshåll att Djurgården hade tur som kunde vända 0-1 till 2-1 i slutskedet. Låt mig då från vårt vackra 08-område påminna om att Elfsborg i fjol på sina Stockholmsbesök ordnade sen kvittering till 1-1 mot just Djurgården och fick 2-2 mot AIK efter två mål i slutminuterna.

Det krävs både skicklighet och tur för att vara med och slåss om de ädlaste medaljerna. Djurgården verkar i år ha den skicklighet och en bit gnutta flax som AIK hade i fjol. Tiden talar även för Stockholms Stolthet. Mattias Jonsson är väg tillbaka efter ett långt skadeuppehåll och kan den rutinerade forwarden/mittfältaren nå samma formtopp som i inledningen av serien har Djurgården onekligen ett sparkapital här.

I längden tror jag att Elfsborg (och kanske Hammarby?) är det största hotet mot Djurgården. Blåränderna har den fördelen att de inte störs av något europeiskt cupspel i år. Däremot vet vi att Elfsborg satsat hårt för att gå vidare till Champions League vilka vi 08:or också hoppas att boråsarna klarar av.
Däremot är det tveksamt om Halmstad och Kalmar klarar av att hålla sina framskjutna positioner. I Halmstads fall handlar det mycket om klubben får behålla Dusan Djuric, Kalmar kan ha sålt bort guldchansen med försäljningen av Ari till Holland.

Malmö FF blir nyckelmatchen för Tony Gustavssons mannar.

Malmö FF blir nyckelmatchen
för Tony Gustavssons mannar.

Hammarby har en nyckelmatch mot Malmö FF på Söderstadion den 1 augusti. Båda klubbarna befinner sig i den positionen att en trepoängare känns nödvändig för att haka på tågets förstaklassvagn. Vi vet att Hammarby haft ett tufft spelprogram på sistone men med Lollo Chanko, Sebastian Eguren och Petter Andersson på högvarv så kan söderbröderna mycket väl segla fram som en medaljkandidat. Men det krävs segrar mot MFF och Örebro borta för att derbyt mot Djurgården ska bli högintressant när det är dags den 13 augusti.

AIK kan ha fått en kick av bortavinsten mot Helsingborg. Men med lagets insatser i de två förlustmatcherna mot Elfsborg i färskt minne är det svårt att tro på någon framskjuten placering. Det finns förstås en liten chans. Men då krävs det maximala nio poäng i de kommande matcherna mot BP, Gefle (båda på Råsunda) och Örebro.
AIK och Helsingborg är annars de största besvikelserna när drygt halva serien har spelats. Jag har stor respekt för tränarduon Rikard Norling och Nebojsa Novakovics kunnande - men jag tycker ändå att de plottrat lite väl mycket med laget den här säsongen.

Per Karlsson, succé i Åtvidaberg.

Per Karlsson, succé i Åtvidaberg.

En som av någon anledning sluppit undan kritiken är sportchefen Ola Andersson. Så här långt var han betydligt mera framgångsrik som "Rit-Ola" i TV än som guldplanerare i AIK. Det är en gåta att ett lag som i fjol slutade tvåa köper in en norsk back (Per Verner Vågan Rönning) för att sedan placera denne i reservlaget eller i bästa fall på bänken. Samtidigt lånar man ut den tre år yngre Per Karlsson till Åtvidaberg. Försäljningen av Robert Åhman-Persson till Viborg förbryllar också. Är det inte bättre att AIK förädlar de egna talangerna än att köpa in en spelare som inte platsar i laget. Ska en klubb med ambitioner att vinna SM-guld köpa en spelare ska denne gå direkt in i startelvan och tillföra laget något.
Jag har för övrigt svårt att förstå varför Stockholmsklubbarna över huvud taget värvar backspelare från utlandet när det kryllar av talanger i 08-området.

Brommapojkarna fick ett bakslag mot Trelleborg och försatte chansen att skapa ett poängförsprång till just TFF. BP kommer förmodligen att kämpa för sin allsvenska existens in i slutomgångarna. Återkomsten till Grimsta är förstås en plusvariant. Men det krävs att rutinerade spelare som Thomas Lagerlöf och Jon Persson blir kvitt sina skadeproblem.
Claes ErikssonTränaren Claes Eriksson kan också få problem med att välja förstamålvakt. Kristoffer Björklund försvann till bänken efter 1-1-mötet i Gävle. Ersättaren Mattias Asper imponerade inte mot Trelleborg. 0-2-målet var en så kallad Rembrandt.

Men det är trevligt att BP låter sina ungdomar få chansen i allsvenskan. Så här långt har fyra spelare mellan 17-20 år fått chansen att visa upp sig. Det ger bra signaler till den egna ungdomsverksamheten.

Skriven av: Berndt Rosqvist
Magasinet Fotboll 2/2007:
Fotboll - Nationalsporten
Annons:

Hem | Svensk Fotboll | Landslag | Allsvenskan | Superettan | Damallsvenskan | Cuper | Övriga serier

Sök:

© Svenska Fotbollförbundet / The Swedish Football Association
Box 1216, SE-171 23 Solna; tel: +46-8-735 09 00
fax: +46-8-735 09 01; e-mail: svff@svenskfotboll.se
Om svenskfotboll.se | Om cookies | RSS | Annonsera
Alla bilder på webbplatsen 
© Bildbyrån om inget annat anges