Skriv ut Skriv ut Textstorlek: Textstorlek 1 Textstorlek 2 Textstorlek 3

"Kommer inte mingla med någon rival"

MALMö. I dag kommer Rikard Norling tillbaka till Råsunda.
Som tränare för Malmö FF.
Hur kommer han att tas emot?
Hur kommer han själv att reagera?
SPORT-Expressens Johan Orrenius har följt en nyanställd 40-åring dagarna före hans kanske svåraste fotbollsmatch.
Fakta

RIKARD NORLING


Född: 4 juni 1971
Familj: Fru och fyra barn.
Bor: Etta i centrala Malmö, letar permanent boende för den stora familjen.
Karriär som spelare: Rikard Norling var seriös och talangfull och tränades av sin pappa, Bengt Norling. Men skador gjorde att Rikard tvingades sluta redan som 19-åring. Gick då i sin fars fotspår och satsade på en tränarroll.
Karriär som tränare:
Inledde i Brommapojkarnas U-lag, fortsatte till moderföreningen IK Bele. Blev som 27-åring assistent till Stuart Baxter i AIK och när han senare återkom som huvudtränare 2005 hade han hunnit träna både Väsby och Gif Sundsvall. Tvingades lämna AIK under hösten 2008. Hade ett sabbatsår 2009 innan han presenterades som ny tränare för Assyriska. Nu ny tränare i Malmö FF.
Vad gjorde han under 2009? Funderade över framtiden, reste runt i Argentina i två månader för att förkovra sig inom sydamerikansk fotboll. Blev senare även mentor till några unga tränare i BP. Han förklarar varför: "Jag känner själv ibland att jag skulle vilja ha någon som sitter på min axel. Någon som bara ser till mitt bästa, till min egen utveckling och som förstår pressen som det innebär att vara elittränare."
Hur vill han att MFF ska spela? "Sättet de har spelat på ligger mig varmt om hjärtat. Det finns oerhört många skickliga individualister och det ska vi ta vara på. Men jag känner inte att jag behöver gå in och ändra en massa, det handlar mer om att förädla."
Har han inte ändrat något? Jo. I veckan stod det klart att Rikard Norling stänger de två sista träningarna före match. Med undantag för den sista kvarten på den sista träningen då den som vill kan titta på.
Vilket är hans favoritord? "Stolthet"

Rikard Norlings första match som tränare för Malmö FF ses av 1 600 personer. Det är Sveriges nationaldag och en träningsmatch mot Elfsborg som Norling har fått ärva av Roland Nilsson. Eftersom MFF dras med skador i truppen hade han helst ställt in, men Elfsborg ville bestämt spela så då fick det bli så.
Elfsborg startar med ordinarie lag, förutom Anders Svensson och Niklas Hult som är på landslagsuppdrag. Rikard Norling ställer upp med ett något förstärkt juniorlag. Under matchen låter han assistenterna Anders Palmér och Leif Engqvist sköta den mesta av coachningen. Den enda gången Norling själv rusar upp från bänken är det för att skrika "sparka ut bollen så vi kan byta!" till målvakten Dejan Garaja.

"Vad tyckte ni?"

Mycket överraskande får Malmös ynglingar 2–2 mot ett oinspirerat Elfsborg och efteråt frågas Rikard Norling ut av en handfull reportrar. Han säger något om att "insatsen nog värmde många himmelsblå hjärtan", skojar med en webb tv-kille som fortfarande har stativet inställt på Roland Nilsson-längd och berömmer ett gäng tonåringar han precis lärt sig namnen på.
Sedan frågar han journalisterna:
– Och ni då? Vad tyckte ni?

Jag känner igen det där så tydligt från AIK-tiden. Precis som Mikael Stahre senare älskade Rikard Norling den typen av motfrågor. Som reporter kunde man då bli lite ställd, men också – det ska sägas – smickrad. Vi är inte vana vid att tränare ber oss om våra åsikter. Snarare vid att de är sura över något vi skrivit.
Rikard Norling kunde inleda en presskonferens efter en match med att ge beröm till någon journalist som avslöjat AIK:s taktik i förväg. Det var alltid roligt att prata med honom, men också frustrerande emellanåt då han hade en förmåga att fastna i långa monologer som var i princip omöjliga att återge i en tidningstext.
Och så försvann han plötsligt från radarn.
Medan AIK under 2009 vann både allsvenskan och Svenska cupen reste Norling runt två månader i Argentina för att lära sig ännu mer om fotboll. Han blev även mentor till några unga tränare i Brommapojkarna och ägnade mycket tid åt att fundera över sin framtid. Sedan fick han jobb som tränare för Assyriska, lite i skymundan så där.

Själv träffade jag honom inte på flera år, men så i våras sprang jag på honom i Södertälje. Jag var osäker på om han mindes mig men sträckte ändå fram handen för att hälsa.
Norling greppade inte min hand.
I stället tog han ett stadigt tag om mina axlar och sprack upp i ett stort leende.
– Expressen! Tjenare! Hur är det? Det var länge sen, kul att se dig.
– Detsamma, sa jag och Norling fortsatte:
– Det är roligt, jag har ju haft lite koll på dig. Vi kom ju fram ungefär samtidigt du och jag. Det är kul att följa er.
Jag blev lite paff men föreslog att vi skulle göra en riktig intervju snart.
– Absolut, har du mitt nummer?
Jag tog numret och tre månader senare fick jag ett nytt.
Ett Malmö FF-nummer.

Anfallaren Daniel Larsson är först ut till MFF:s träning. Han stannar till och småpratar lite, det här blir hans fjärde pass tillsammans med Rikard Norling.
– Jag har fått ett jäkligt gott intryck, säger Larsson. Han kan nog bli populär i gruppen.
På träningen håller Norling en ganska låg profil. Han är noga med att inte gå in och ändra för mycket och saknar erfarenhet av att ta över ett lag mitt under pågående säsong.
– Det gäller att inte trycka på för många knappar, säger han. Att man inte i sin överambition gör så att det blir mental härdsmälta. Malmö har haft ett spelsätt som ligger mig nära och ville hitta en tränare som inte behöver göra alltför stora förändringar. Och jag upplever inte att jag behöver göra det.

"Mosig i skallen"

Efter träningen får Rikard Norling en bok i present av en supporter. Han tackar innerligt. En knapp timme senare sätter vi oss på var sin tränarstol inne på Swedbank Stadion. Solen steker över planen och Norling säger att han "är mosig i skallen".
– Har inte käkat sen i morse, vi får se hur det här går. Kanske blir det jättemärkliga svar. Men vi kör.

Det blir också ett annorlunda samtal. Rikard Norling funderar länge på varje fråga och börjar ofta om med sina svar när han inte hittar rätt ord. Ibland ursäktar han sig med ett "jag är ledsen, jag får inte till det riktigt". När vi pratar om AIK blir han extra försiktig, vänder bort blicken och tycks kämpa hårt för att inte säga något som kan uppfattas som kontroversiellt.
När vi sågs i Södertälje kom du fram och hälsade väldigt hjärtligt. Det slog mig hur bra Rikard Norling verkade må, att du inte saknade den där fetaste spotlighten särskilt mycket?
– Ja, jo. Jag nog mer harmonisk och lugn i dag. Livet har gett mig erfarenhet helt enkelt. Trots allt var jag bara 34 bast när jag kom in i hetluften tidigare. Det är en stor skillnad nu med det här uppdraget.
Kan du förklara skillnaden?
– Det är både som människa och som yrkesman. Som människa… jag har barn nu som nästan är i samma ålder som den yngsta spelaren i laget. Man får en bättre förståelse för spelarna genom föräldraskapet. Förut var det mer… hur ska jag säga… att pilarna jag ritade överordnade människan bakom spelaren.

Har utvecklats

Hur menar du?
– Att man förstår mer och mer hur viktigt det är att spelaren mår bra. Hur ska jag säga? Att man får ett annorlunda perspektiv till sitt ledarskap och förstår vad som är viktigast.
Vad är viktigast?
– Medmänsklighet, förståelse. Att verkligheten inte är svartvit. Du vet det där klassiska: "In och kör nu bara, ta den och den löpvägen!" Det är inte så enkelt, det vet jag nu. För i dag funkar kanske inte den löpvägen eftersom spelaren inte mår bra. Förut tänkte man bara att den här spelaren har inte rätt attityd. Nu tänker jag mycket mer på att det kanske beror på något. Den biten har jag utvecklat mycket.
Fanns det några tvivel när det gällde Malmö FF?
– Nej. Inte det minsta. (Tystnad) Det var mer att jag absolut inte ville göra Assyriska illa. Hade Assyriska sagt att det inte var aktuellt hade jag accepterat mitt kontrakt, kört vidare och inte gjort någon större grej av det. Jag kommer att vara tacksam mot Assyriska i resten av mitt liv.
Hur känns det att kliva in i en mer offentlig roll igen?
– Jag hanterar det där mycket bättre i dag, är betydligt bättre rustad för att handskas med uppmärksamheten. Jag har större respekt för dig och dina kollegor, och kanske har jag lärt mig att… att inte ta mig själv på för stort allvar.

I början av 2009, när Rikard Norling nyligen hade lämnat AIK, gav han en intervju till Sportbladet. Där talar han om sin framtid i svepande ordalag och verkar osäker på om han överhuvudtaget vill stanna kvar inom fotbollen.
Var det så, Rikard?
Han ler och ger mig en knuff på axeln innan han svarar.
– Bra där. Jävligt duktigt. Saken var den att jag fick tid att tänka och till att ställa frågor. Hur ser min framtid ut? Är det så här mitt liv ska vara? Ska jag vara fotbollstränare i resten av mitt liv? Frågor jag tror att vi alla brottas med ibland. Ska du vara journalist i resten av ditt liv? Men det krävs mycket för att bryta upp, inte minst om man är familjefar och har ett ekonomiskt perspektiv. Har jag råd att sätta mig i skolbänken igen? Måste vi då flytta från vårt hus? Är det värt att byta livsstil?

"Mitt kall"

Vad kom du fram till?
– Att fotboll är min absolut största passion i livet och att det är det här jag kan. Det handlade mer om filosofiska frågeställningar. Och egentligen har jag aldrig tvekat på att jag är som klippt och skuren för att vara elittränare i fotboll. Det är mitt kall, det är mitt allt. Och i dag kan jag se att jag lärde mig mycket av den tiden. Det är ofta i de riktigt tuffa perioderna man utvecklas.
Zlatan fick en fråga om dig nyligen. Han log och svarade: "Jag vet inte… en stockholmare i Malmö…" Gör din bakgrund att du har mer att bevisa, tror du?
– (Lång tystnad) Den frågan… den frågan kanske jag har lättare att svara på om något år, då jag känner till kynnet bättre här nere. Men jag tror att det är mycket upp till en själv. Är man en skitstövel blir man behandlad som en skitstövel. Är man trevlig och ödmjuk är det min övertygelse att man får den responsen tillbaka. Sen vet jag förstås att det handlar om att göra resultat.
Det finns en elefant i rummet och vi kan nog inte ignorera den längre. Hur reagerade du när du såg att din första tävlingsmatch med MFF var AIK borta?
Återigen dröjer Rikard Norling med svaret. Han trummar med fingrarna mot ena låret och verkar gå en inre kamp för att hitta en ingång.
– Egentligen så… (tystnad)… det var ett konstaterande med ett visst… hur ska man säga… det blir ju något som lägger ytterligare nyanser på ditt jobb.

"... på något sätt... eh..."

På ditt jobb också väl?
– Ja, men för mig så är det väl (tystnad)… jag är på något sätt… (suck)… jag är stolt över min historia, jag vill inte ha den ogjord. Och jag kan säga att där jag är nu gör min historia… jag blir ännu mer stolt över den för det här är ett… eh… otroligt fint uppdrag som gör… helheten på något sätt. Jag vet inte om du förstår vad jag menar?
Inte riktigt.
– (tystnad) Jag vet inte hur jag ska få det här rätt. (tystnad)
Är det svårt att konkretisera?
– Nej, nej, men alltså… min historia finns, jag vill inte ha den ogjord. Och jag är så vansinnigt stolt över att det som händer nu kommer att förgylla. Den här perioden‚ att vara tränare för Malmö FF, det är ett fantastiskt hedersuppdrag. Jag är stolt över att få vara verksam i en sådan klubb med så fina anor. Förstår du vad jag egentligen försöker säga här? Kan du få till det här på något sätt?
Jag brukar inte fejka citat.
– Nej, men du brukar ju kunna skriva det där att… (lång tystnad)
Är det svårt för dig att prata om det här?
– Nej, nej! Nu är det mer att det är potatismos i huvudet, jag har inte ätit sen frukost. Det är mer en irritation från min sida över att jag inte får till det. För det som händer nu är att jag håller på att skriva ytterligare ett fantastiskt kapitel i min tränarkarriär. Får se hur du får till det där, det ska bli spännande att se.
Om jag frågar så här då. Är du spänd över vilket mottagande du kommer att få på Råsunda?
– Jag kommer att vara precis lika taggad för en match som jag alltid är. Och det är alltid speciellt att göra första matchen för sin nya klubb. Man vill alltid göra ett gott intryck. Det är egentligen det som mina tankar kretsar mest kring. Jag vill företräda MFF på ett sätt som de känner sig bekväma med. Och gärna stolta över.

Inget mingel

Hur hanterar du det faktum att du kommer att granskas från två håll? Norra stå förväntar sig att du visar respekt, MFF-fansen vill knappast se dig mingla med en rival.
– Nej, jag kommer inte att mingla med någon rival. Jag är tränare för Malmö och jag kommer att företräda dem på det sätt som förväntas av mig.
Säsongen efter att du lämnade AIK, 2009, vann klubben dubbeln. Kände du dig på något sätt delaktig i den framgången?
– Alltså… jag känner att det här är känsligt för mig. Jag är MFF-tränare, de vill väldigt gärna att jag svarar på frågor ur ett MFF-perspektiv. Om du ursäktar. Det känns viktigt för mig.

Rikard Norling kommer in i en intensiv period för Malmö FF. Förra året slutade med SM-guld, men också med en ekonomisk smäll. Nu väntar, förutom ett SM-guld att försvara, kvalspel till Champions League. En framgång där skulle innebära viktiga intäkter för föreningen.
För att stå rustade inför den tuffa perioden har Rikard Norling sagt att man "ska bygga ett litet fundament."
Fundament är uppenbarligen det nya modeordet i tränarprosan. Vad innebär det att bygga ett litet fundament?
– Du har det fysiska, det taktiska, det mentala. Nu har vi haft tio dagar fram till uppstarten av allsvenskan och sedan väntar en intensiv matchperiod. Då måste man helt enkelt ha en bra grund att stå på. Annars riskerar man att tappa fotfästet.

Får utrymme

Ett gammalt citat från dig: "Blir jag kvävd blommar jag inte, då kan jag aldrig bli vacker." Hur ska du bli vacker i MFF?
– Mycket av mitt syre hittar jag från att ha fritt utrymme till att organisera laget. Från det att man har en idé till en slutprodukt. Det är viktigt för mig att få vara en del av beslutsprocessen när det gäller vilka spelare som ska in och ut. Sedan också att man får fullt utrymme till hur träningar och matcher ska fungera.
Och så har vi kvalspelet till Champions League. På ett litet hörn fick du uppleva AIK:s äventyr där 1999. Har den erfarenheten betydelse nu?
– Ja, det är klart. Att man, precis som du säger, bara fick vara med på ett litet hörn gjorde att man fick smak för det.
Du har beskrivit det som att du var "Stuart Baxters praktikant" på det tiden.
– Jo, det var så man kände lite då. Men man kände också en iver efter att själv få uppleva det som huvudtränare. Och just det här har varit en stor, stor drivkraft för mig.
Hinner du i den här intensiva och lite märkliga perioden tänka att det här faktiskt är roligt?
– Ja, absolut.

Garvade i bilen

För det kan ju framstå när vi sitter och pratar här som att vi talar om något jobbigt. Vi gör trots allt den här intervjun för att du har fått ett nytt, spännande jobb.
– Ja, herregud! Jag hoppas verkligen inte att du upplever det som något annat (skratt). Men det är den här tryggheten jag pratade om förut. Att jag känner den gör att jag också kan njuta av vardagen. När vi körde förbi MFF:s träningsplaner före den första träningen satt jag bara och garvade i bilen. Jag kände en sådan glädje över att jag skulle få gå in i det här.
För att återvända till matchen mot AIK. Du talade förut om att det var en speciell match för mig och mitt jobb. Men framför allt är det ju ändå en speciell match för dig, vi kan väl inte låtsas som något annat?
– För att upprepa mig igen. Det är första matchen för mig som MFF-tränare. Jag är så vansinnigt stolt över det. Och jag ska göra precis allt för att motsvara de förväntningar som finns på mig.
Rikard Norling ler klurigt när han avslutar det resonemang som framstår som inövat. Sedan ber han om ursäkt. Han känner att han "inte har presterat tillräckligt" när det gäller vår intervju.
Själv tänker jag att han är onödigt hård mot sig själv. Det kommer viktigare stunder då det verkligen ställs krav på att Rikard Norling presterar tillräckligt.
Med start i kväll.

Av Johan Orrenius
johan.orrenius@expressen.se

Publicerat 12 jun 2011 10:37
Uppdaterad 12 jun 2011 10:51
Tyck till
Det finns 0 kommentarer på artikeln
Logga in och kommentera
Du är inte inloggad!
Logga in till höger
Regler för kommentarer
För att anmäla ett inlägg, klicka på Anmäl inlägg
Senaste ryktena Allt om Silly Season
Henrik Rydström Allsvensk kapten
Marcus Birro Krönikörsblogg
Daniel Kristoffersson Allsvensk blogg
Mattias Larsson Allsvensk blogg
Johan Orrenius Krönikörsblogg