Skriv ut Skriv ut Textstorlek: Textstorlek 1 Textstorlek 2 Textstorlek 3

Alms taktiska triumf: Ta över mittfältet

Det var Malmö FF:s Rikard Norling som hyllades på Råsunda i går kväll.
Men det var AIK:s Andreas Alm som vann tränarduellen på knock out - med ett enkelt genidrag i andra halvlek.
- Vi hittade inget motvapen, erkänner Norling.
Fakta

ALMS TAKTIK FÖR ATT STÄNGA MITTFÄLTET I ANDRA HALVLEK

  • Efter en chansfylld förstahalvlek och 1-0 till AIK ville Andreas Alm stänga av passningsvägarna för Wilton Figueiredo och Jeffrey Aubynn på MFF:s innermittfält som framgångsrikt hittat smarta instick förbi Daniel Tjernström och Robert Åhman-Persson.
  • Yttermittfältaren Martin Mutumba byts ut i halvtid och ersätts av Helgi Danielsson som får till uppgift att täcka upp och göra det trångt bakom Tjernström och Åhman-Persson. Mohamed Bangura flyttar ner som vänsterytter.
  • Resultatet blir att MFF:s innermittfält med Figueiredo och Aubynn blir anonymare i andra halvlek och många av uppspelen tvingas i stället gå genom MFF-mittbackarna Marcus Halsti och Daniel Andersson.

Den första halvleken var mycket underhållande för de 16 739 åskådarna på Råsunda.
Men trots en 1-0-ledning så var AIK-tränaren Andreas Alm inte alls nöjd med situationen.
- Första halvlek är det ett böljande spel, vilket vi starkt ogillar. Jag upplever det som att om matchen pågår så i ytterligare 20 minuter så kommer vi bli straffade. Vi klarar inte av att spela på det sättet mot Malmö som har stor offensiv skicklighet i sin startelva, säger Alm.
Som till andra halvlek gjorde en avgörande taktikförändring.

Utdelning efter 46 sekunder

Ut plockades yttermittfältaren Martin Mutumba och in satte Alm ytterligare en central mittfältare (Helgi Danielsson) samtidigt som Mohamed Bangura flyttades från sin forwardsposition till vänster mittfält - och därmed lämnade Teteh Bangura som ensam anfallare.
- Jag vet att Robert Åhman-Persson och Daniel Tjernström arbetar kopiöst, med det kändesDet dröjde bara 46 sekunder innan resultatet kom i form av Teteh Banguras fräcka lobbmål över inhoppande Malmökeepern Dusan Melicharek.
- Vi får en förstärkning av den förändring vi gör i och med målet, säger Alm om avgörandet.

Norling höll med Alm

Den förre AIK-tränaren Rikard Norling, nu i Malmö FF, höll med:
- AIK göra några justeringar i andra halvlek, för att stänga det böljande spelet - och får i princip direkt 2-0-målet. Jag tror inte de var helt missnöjda med det efter en taktisk justering.
Försökte du kontra på AIK:s justering?
- Det var inte så att jag reagerade instinktivt, det är fortfarande så att vi har många skickliga spelare - men med facit i hand så kan man inte säga annat än att man kanske inte kan vara helt nöjd med den coach­insatsen. I och med att vi inte hittade något motvapen, säger Norling.
- Det blir helt perfekt med tanke på att de gör den justeringen och får ytter­ligare ett mål. De försvarar sedan väl och samtidigt hotar de oss. De gör det bra och jag lyckades inte dyrka upp dem på något sätt.

Av Mathias Lühr
mathias.luhr@expressen.se

Publicerat 13 jun 2011 07:12
Uppdaterad 13 jun 2011 09:07
Tyck till
Det finns 0 kommentarer på artikeln
Logga in och kommentera
Du är inte inloggad!
Logga in till höger
Regler för kommentarer
För att anmäla ett inlägg, klicka på Anmäl inlägg
Senaste ryktena Allt om Silly Season
Henrik Rydström Allsvensk kapten
Marcus Birro Krönikörsblogg
Daniel Kristoffersson Allsvensk blogg
Mattias Larsson Allsvensk blogg
Johan Orrenius Krönikörsblogg