AIK jagar en topplacering. Djurgården är indraget i botten- striden. Det är mycket som står på spel i kvällens allsvenska derby på Råsunda.

Målvakterna kommer att få en avgörande roll, precis som i våras då AIK:s Ivan Turina svarade för en makalös räddning i sista minuten på Jani Lyyskis nick och såg till att matchen slutade 0–0.

–Det var viktigt för både mig och klubben. Det hade varit tungt att inleda säsongen med en förlust i slutsekunderna. Framför allt mot Djurgården, säger Ivan Turina.

Artikeln fortsätter...

Den respektingivande 197 centimeter långe kroaten har haft en kanonsäsong med matchav- görande parader gång på gång.

–Det har gått bra. Jag är nöjd med mitt spel, men det handlar mycket om att samarbetet med backlinjen fungerar så bra.

Turina har två år kvar på sitt kontrakt med AIK. Han trivs med klubben, men har sambon och de nyfödda tvillingdöttrarna kvar hemma i Zagreb.

–Det är inte lätt att ha dem där, men det gäller att tänka profession- ellt. Jag missade deras födsel också då vi samtidigt hade en viktig match mot Norrköping.

Turinas storspel har rönt uppmärksamhet runt om i Europa.

–Jag räknar med att stanna i AIK, men gör det som är bäst för mig och klubben. Det är viktigt att vi kommer bland de tre främs-ta i allsvenskan så vi får spela i Europa nästa år.

AIK-målvakten är väl insatt i den kritik som kollegan i Djurgården, Pa Dembo Touray, fått utstå under året.

–Det är så med oss målvakter, vi är utsatta och lätta att kritisera. Men Touray har varit i Djurgården länge och bidragit till mycket gott, eller hur?

Pa Dembo Touray säger själv att han gått stärkt ur de hårda ord om honom som hörts under året från de egna fansen, inte minst Ulf Adelsohn, den förre moderatledaren.

–Ja, det kom från en person som inte vet något om fotboll. Jag blev riktigt förbannad på han Ulf och tycker att jag fått oförtjänt kritik. Om hela laget spelat dåligt är det ändå mig folk pekat finger åt. Jag försöker glömma allt, bara lyssna på vad mina tränare säger.

Har du själv tvivlat på din förmåga?

–Ja, faktiskt. Det var så mycket snack att jag bad om att få vila två-tre matcher. Verkligen! Men då kom målvaktstränaren (Kjell Frisk) och sade att de litade på mig, att jag var en av de viktigaste spelarna. Så jag spelade …

Hur jobbigt har det varit?

–Det är inte roligt att höra de egna supportrarna bua åt en. Men jag har gått stärkt ur det här. Jag fokuserar på det jag ska göra och känner mig mentalt stark.

Tourays kontrakt med Djurgården går ut efter säsongen och det verkar inte bli någon fortsättning.

–Jag vet inte. Vi har inte pratat något. Jag skulle gärna stanna men har samtidigt varit i Djurgården länge. Det kanske vore kul att prova någonting nytt.

Men först är det derby och av-slutande matcher i allsvenskan som gäller.

–Vi vann senast mot Trelleborg och det var viktigt efter tre raka förluster. Ett derby lever sitt eget liv, tabellplaceringen spelar inte så stor roll. Det lag som tar initiativet har bäst chans att vinna, säger Touray.

Ivan Turina håller med:

–Vi har tappat våra bästa spelare, Teteh och Mohamed Bangura, men fortsatt att vinna. Vi är starka och spelar för en topp-tre-placering.