Medlem
Besökare: 17135 | Inloggade: 987
Medlemmar: 110584


Kom ihåg mig

Krönika: Två derbymatcher inleder veckan

AIK och Djurgården ska mötas i två spännande derbyn på lika många dagar, fotbollen börjar ikväll på Råsunda och imorgon ställs klubbarna mot varandra i säsongens första ishockeyderby i Globen.

DELA MED DIG
Dela med twitter Dela med facebook Dela med pusha Skriv ut    Hjälp?

MER LÄSNING
Diskutera
Spelschema för AIK

Det är två spännande och ovissa matcher, för oss på läktaren viktigare än en ”vanlig” serie match ur fler aspekter. Känslan efter att ha vunnit ett derby oavsett det gäller ishockey eller fotboll är en glädje svår att beskriva, naturligtvis är det precis tvärtom vid förlust. Det spelar ingen roll hur tabellen ser ut inför dessa matcher, det kan sluta hur som helst och klyschan ”ett derby är alltid ett derby” används flitigt dessa dagar.
 
Jag laddade inför dessa möten med att se AIK:s nya ishockeyvideo ”De uträknade-succésäsongen 2010-2011” En tillbakablick på comeback säsongen i högsta serien, en underbar njutning att se målen, räddningarna och glädjen igen. För mig 45 bra minuter att titta på inför måndagens och tisdagens kamper på Råsunda och i Globen, hoppas på nya roliga AIK-minnen att ha på kommande dvd-filmer.
 
Om vi börjar med fotbollen så skrev tabloiderna ner AIK:s chanser under resten av säsongen när klubben valde att sälja Bangura x2, men som så ofta förr har det visat sig hur fel dessa så kallade experter har haft. De övriga AIK-spelarna har tagit sig samman och bevisat via bortavinster mot Örebro respektive Mjällby att de klarar sig bra ändå.
 
Spelarna har visat prov på bra moral och det gör att det finns chans till nya framgångar, för det lag som har bäst inställning till matchen på Råsunda ikväll kommer att vinna matchen. Inget av lagen kan bara gå ut på planen och vinna tre viktiga poäng, den som tror det kommer att straffas direkt.
 
Det är viktiga poäng som står på spel för båda lagen som är i slutet av sin säsong.
 
Ishockeylagen har bara kommit till den tredje omgången, men trots att säsongen är lång så är det alltid viktigt att få en bra start på seriespelet. Spelarna i de båda lagen skulle med största säkerhet må lika bra som oss på läktaren vid en seger, som gör det lättare att gå vidare med nästa träning och nästa match.
 
Det går inte att säga så mycket om vilket lag som är i form eller inte efter bara två matcher, men för AIK:s del är det skönt att veta att Viktor Fasth fått en bra start på säsongen. I premiärmatchen mot Timrå var det han som långa stunder såg till att laget höll en säker ledning och till slut kunde vinna matchen med klara 5-1.
 
Sedan var det roligt att se spelet i fem mot fyra, AIK-spelarna var effektiva i den spelformen mot Timrå och det kommer att vara viktigt under hela den kommande säsongen. Men samtidigt gäller det att hålla fem spelare på isen så mycket som möjligt i matcherna, AIK hade hela 11 utvisningar senast mot Färjestad. Det håller inte i långa loppet, trots det vann laget matchen i Karlstad med 2-1 efter straffar.
 
Linus Videll har hittat målet direkt i serieupptakten, i premiären satte han en säker straff och i Karlstad var det han som gjorde matchens första mål. Det måste vara skönt för Linus Videll att få göra mål i de första matcherna och han kommer säkert med stärkt självförtroende till derbyt. AIK får enligt uppgifter i tabloiderna tillbaka Fredrik Carlsson till matchen mot Djurgården, han har missat de två första matcherna men nu anser lagledningen att han är redo för spel och det stärker det redan stabilt spelande AIK-försvaret.
 
Det är bara att hoppas att AIK har marginalerna med sig i dessa derbymatcher och tar hem två vinster mot Djurgården på lika många dagar. En andra förhoppning är att alla på läktaren väljer att sköta sig så att dessa båda matcher får bli de derbyfester som matcher mellan AIK och Djurgården kan vara.


NICLAS PETTERSSON
2011-09-19 17:14:07

ANNONS:
ANNONS:

Fler artiklar om AIK

Krönika: Två derbymatcher inleder veckan
AIK AIK och Djurgården ska mötas i två spännande derbyn på lika många dagar, fotbollen börjar ikväll på Råsunda och imorgon ställs klubbarna mot varandra i säsongens första ishockeyderby i Globen.
2011-09-19 17:14:07

Inför Djurgården - AIK
AIK Säsongens första derby är här, med allt vad det innebär. Publiktryck, prestige, känslor och förhoppningsvis riktigt bra hockey. AIK kommer till matchen fyllda av självförtroende efter två raka segrar inledningsvis. Ärkerivalen Djurgården har inlett med en vinst (borta mot HV71) och en förlust (hemma mot Modo). Men som vi alla vet spelar statistik och tidigare matcher mindre roll när det är dags för derby, det är då hjältar måste träda fram.
2011-09-19 11:24:15

Färjstadspöket bortblåst
AIK Tio år. Så länge sedan var det AIK besegrade värmländska Färjestad. Men efter tolv raka förluster vann man till sist mot mardrömsmotståndet efter förlängning och straffar. – Det var fan på tiden, säger Viktor Fasth till Canal+ efter matchen.
2011-09-17 22:03:59

Inför Färjestad – AIK
AIK AIK beger sig till Karlstad för att under lördagskvällen ta sig an fjolårets semifinalmotståndare; Färjestad BK.
2011-09-17 10:41:06

Fan TV: Lillieström-Karlsson om sin elitseriedebut
AIK
2011-09-16 01:05:38

Fan TV: Matchens lirare Viktor Fasth efter premiären
AIK
2011-09-16 01:05:03

Fan TV: Per Mårts "AIK ska vara nöjda om de upprepar fjolårssäsongen"
AIK
2011-09-16 00:54:00

Fan TV: Patric Nemeth
AIK
2011-09-16 00:52:10

Fan TV: Gunnar Persson efter premiären
AIK
2011-09-16 00:44:49

AIK segrade i seriepremiären
AIK AIK kvaddade Timrå enligt de flesta Hovetbesökarnas önskemål och nu har man startat den nya serien med att segra mot Timrå för åttonde gången på raken i seriesammanhang. AIK såg mera kompletta och kompetenta ut i spelväg under hela matchen men gästerna från Sundsvall lyckades stundom pressa hemmalaget så Viktor Fasth fick göra en del kvalificerade räddningar.
2011-09-15 23:04:00

SENASTE NYHETERNA
ANNONS: