Skriv ut Skriv ut Textstorlek: Textstorlek 1 Textstorlek 2 Textstorlek 3

Inte en chans att AIK missar Europaspel

AIK är klara för Europaspel 2012 - det vågar jag slå fast efter segern mot Gais.
Det finns inte en chans världen att man missar den här chansen.
Inte med allsvenskans bästa försvar.

Okej, jag ska direkt erkänna att jag trodde att AIK sålde chansen till spel i Europa League-kval 2012, när man sålde både Mohamed och Teteh Bangura i somras (Något som tränare Andreas Alm påpekat för mig ungefär 25 gånger de senaste veckorna).
Men efter gårdagens seger mot Gais vågar jag slå fast att AIK kommer att komma minst trea i allsvenskan - och därmed säkra en plats i Europa League nästa år. Nästan enbart på grund av att de har allsvenskans bästa försvarsspel. Och då är det inte bara de hyllade mittbackarna Niklas Backman och Alexander Milosevic som ska ha credit.
Nej, tränare Andreas Alm har utvecklat försvarsspelet över hela banan till allsvenskans bästa. Från anfallare till försvarare. Framför allt är AIK:s spelare beredda att offra både liv och lem för att vinna. Ett mer talande exempel på det än Niklas Backman är svårare att hitta. Efter att AIK näst intill spelat ut Gais i 80 minuter, lyckades Mercvn Celik kvittera, efter ett misstag av andremålvakten Kyriakos Stamatopolous.
Bortalaget låg sedan frenetiskt på för en kvittering. När samme Celik, i den 85:e minuten, får ett öppet läge att skjuta in 2-2 från nära håll slänger Backman sig fram och räddar tre poäng med hela kroppen.
Precis som hockeyspelaren Henrik Zetterberg slängde sig och täckte skott i slutminuterna under OS-finalen mot Finland i Turin 2006.
En sekvens som jag tycker sammanfattar AIK:s säsong ganska bra. Det superstabila försvarsspelet har lagt grunden till en topplacering - och till och med utan vassa anfallare tar AIK den ena segern efter den andra. Imponerande. Det belönas med spel i Europa League nästa säsong.
***
Gais då? De hade allt i egna händer men efter två mindre bra insatser, först mot Helsingborg hemma och nu mot AIK borta, har man inget annat än äran att spela för längre. Skillnaden mot för AIK? Försvarsspelet.

Av Daniel Kristoffersson
daniel.kristoffersson@expressen.se

Publicerat 02 okt 2011 06:56
Uppdaterad 02 okt 2011 07:07
Henrik Rydström Allsvensk kapten
Per "Texas" Johansson Spelarblogg
Marcus Birro Krönikörsblogg
Daniel Kristoffersson Allsvensk blogg
Mattias Larsson Allsvensk blogg
Robert Börjesson Premier League
Robin Söderlund Premier League
Martin Heinius Premier League
Andreas Lenander Fotboll i öst-Europa
Anders Nilsson Damfotboll
Oscar Rundqvist Europacuperna
Victor Wendel Fotbollsbloggare
Johan Orrenius Krönikörsblogg
Fredrik Sanz Sydamerikansk fotboll
Adrian Karlsson Skandinavisk fotboll