Islänningar i svensk fotboll har varit vanligt sedan lång tid tillbaka. Under flera år har de lämnat sitt hemland för att testa vingarna i Sverige - och för att spela till sig ett stort kontrakt någonstans längre ut i Europa.

Hemma på Island längtar man efter en flytt utomlands - vilket gör att man kan satsa fullt ut på en fotbollskarriär. AIK:s isländske mittfältare, Helgi Danielsson, förklarar att det bland annat skiljer en hel del mellan den svenska och isländska ligan.
– Det är ett ganska stort steg mellan Island och Sverige, och det är en ganska stor skillnad på ligorna. Det är en amatörliga på Island och alla spelare i allsvenskan är heltidsanställda, vilket gör att man kan fokusera mer på fotbollen. Allt håller högre klass i Sverige, helt enkelt, säger han till FotbollDirekt.se.

Under året som gått har nio islänningar tillhört någon klubb i allsvenskan. Men vad är det då som gör Sverige så speciellt för våra nordiska grannar?
– Det skrivs ganska mycket om svensk fotboll på Island, medierna följer de flesta isländska spelarna utomlands och det finns ju ganska många i Sverige och Norge. För det mesta är det som skrivs positivt, förklarar Danielsson.

Han fortsätter sedan att berätta om att det finns ett speciellt band mellan islänningarna och Sverige.
– Jag vet att islänningarna alltid har haft bra kontakt med Sverige om man säger så. Det är många som flyttar hit för idrotten och för att studera till exempel. Det är ett vanligt steg att ta, till Norge eller Sverige.

– Man följer också den svenska ligan på Island och det finns pubar och andra ställen där man kan kolla på matcherna. Jag vet att min familj har kollat på några av mina matcher på det viset.

Danielsson ser också väldigt positivt på en flytt till allsvenskan för isländska spelare. Han menar på att Sverige anses vara ett land som man gärna går till när man spelar amatörfotboll hemma på Island.
– Ja, absolut. Det är ett lagom stort steg för många spelare. Den isländska ligan är inte så högt rankad och det kan vara ett ganska stort steg att gå till en toppliga i Europa, säger Helgi och fortsätter:

– Men går man till Sverige kan man gå till ett annat land efter det. Det är ett bra steg och man får lära sig bra fotboll. Jag tycker det är bra fokus på fotbollen och på teknik och sådana saker.

30-åringen har själv använt den svenska fotbollen som en språngbräda ut till större ligor. 2009 lämnade han nämligen Elfsborg för spel i den tyska klubben Hansa Rostock. Den tiden blev dock inte Danielssons mest lyckade i karriären och redan under sommaren 2010 var han tillbaka i Sverige igen.

Men trots det hävdar han att Sverige är ett bra land att gå till om man sedan vill vidare och ta nästa steg i utvecklingen.
– Det blev ju inte riktigt som jag hade önskat mig i Hansa Rostock. Men det finns fler som gjort det. Till exempel (Ragnar) Sigurdsson som gick till Köpenhamn. Sverige är ett bra ställe att visa upp sig på. Här följer klubbarna dig och det är ett bra fönster för isländska spelare, avslutar han.

Islänningarna som tagit steget ut i Europa - via den svenska fotbollen:

Ragnar Sigurdsson - från Göteborg till FC Köpenhamn

Mellan 2007 och 2011 var mittbacken en enormt viktig kugge i IFK Göteborg. Sigurdsson, som hämtades från Fylkir, placerades i flera klubbar innan han flyttade till den danska storklubben FC Köpenhamn i somras. Där har islänningen tagit en plats i startelvan.

Olafur Ingi Skulason - från Helsingborg till Sönderjyske

Hade, när han kom till HIF 2007, redan testat på spel ute i Europa. Men det var först här i Sverige som han fick speltid på riktigt. Men i januari 2010 hade mittfältaren fått nog av skåningarna och bestämde sig för att nobba en förlängning, och istället gå till danska Sönderjyske. Just nu spelar han dock i belgiska Zulte-Waregem.

Helgi Danielsson - från Elfsborg till Hansa Rostock
Efter lyckade sejourer i både Öster och Elfsborg flyttade mittfältaren i december 2009 till tyska Hansa Rostock. Där slog han aldrig riktigt igenom och återvände därför till Sverige redan under sommaren 2010. Då värvades han nämligen till AIK - som han spelar för än i dag.

Gunnar Heidar Thorvaldsson - från Halmstad till Hannover
På Island spottade han in mål på mål och 2004 värvades han därför till Halmstad. 2005 blev han allsvenskans skyttekung med 16 mål och såldes sedan till tyska Hannover. Där blev han en flopp och efter perioder i klubbar Vålerenga, Esbjerg, Fredrikstad och Reading spelar han nu i IFK Norrköping.

Eyjólfur Hédinsson - från Gais till Sönderjyske

2006 värvade Gais honom från isländska Fylkir. 100 matcher, tolv mål och fyra säsonger senare lämnade han för att testa lyckan i Sönderjyske. Där har han nu tagit en ordinarie plats.

Sölvi Ottesen - från Djurgården till Sönderjyske
Köptes av Djurgården från Valur 2004. Under de fyra efterföljande säsongerna tillhörde han också Stockholmsklubben, men blev aldrig någon riktig stjärna på Stadion. 2007 gick han vidare till Sönderjyske och är nu en av FC Köpenhamns duktiga mittbackar.