Tipsa      Skriv ut    


2007-09-01

Hella: AIK skönast att slå


Mikael "Hella" Hellström beskriver derbykänslan och tror att kontringarna kommer att spela en avgörande roll på måndag.
- Det blir kamp, det blir hetsigt. Går de bort sig så vill det till att vi är noggranna vid omställningarna, säger han.Foto: Bildbyrån
"Hellla" i duell med Daniel Hoch i derbyt mellan AIK och Hammarby för exakt fem år sedan.
Derby på måndag. Vilket lag från Stockholmsregionen är skönast att slå?
- Det är självklart AIK. Speciellt som de senaste derbyna har gått på Råsunda. Det är deras borg och det är skönt att tvåla dit dem där.

Hur är det att tvingas lira på AIK:s hemmaplan?
- Man får försöka bortse från det. Det var kanske mer snack om det i början, men nu har det ändå varit derby där många av de senaste åren. Man börjar väl vänja sig.

Kan du beskriva känslan du hade som spelare i ett derby?
- Det var en tätare stämning. Det man upplever är att man är lite mer utlämnad, man hör inte sina lagkamrater. Man är lite själv därute, det är väl det mest påtagliga. Sedan är det bara härligt att det är ett sådant stort tryck.

Hur känner du nu?
- Det är nästan samma känsla. Man är inne i omklädningsrummet och ser på grabbarna att det är något extra. Att de är lite mer fokuserade, lite mer tystlåtna, och att det finns en annan laddning. På sätt och vis är det skönt att ett derby är lite annorlunda jämfört med en vanlig match.

Det finns en del spelare som har lättare än andra att bli derby-övertända, Fjörtoft till exempel.
- Ja, det är inte bara han. Det finns fler som laddat något enormt så att det slagit över. Man måste hitta en balansgång, men det där är väldigt individuellt. Det finns en del spelare jag spelat med som tyvärr blivit övertända och då blir det fel.

Hur gjorde du själv för att hitta balansen?
- Jag har varit ganska lugn och sett på derbyna som vilken match som helst. Visst var det kul och lite extra. En enorm anspänning innan, men sedan när domaren blåste igång så kändes det som vanligt.

Vilket är ditt bästa minne från alla möten med AIK?
- Nja, jag har inte så jättebra minnen mot AIK. Det blir lite av en röra alla matcher. Något år hade vi lite för stor respekt för dem, det är sådana detaljer man minns. Själva matchresultaten och målen flyter ihop.

Är det vid derbyn du saknar din tid som spelare mest?
- Det är framför allt de stora matcherna jag saknar. Derbyt och europamatcherna som grabbarna får uppleva nu, den typen av matcher saknar jag. Jag längtar inte direkt tillbaka till Svenska Cupen.

Vårderbyt slutade med en snöplig 1-0-förlust. Hur ska Bajen spela för att vinna på måndag?
- Norling är den som förändrar mest och hittar annorlunda lösningar, så det är svårt att säga exakt hur de kommer agera. De är i bra form och har många offensiva spelare som är igång. Men jag tror att de kommer blotta sig en del. Som vanligt blir omställningarna viktiga att ta vara på. Sedan så är derbyna väldigt isolerade matcher trots allt. Tidigare form och sådant brukar inte betyda så mycket. Det blir kamp, det blir hetsigt. Går de bort sig så vill det till att vi är noggranna vid omställningarna.

Du har en speciell roll där du sitter och överblickar spelet. Hur håller du dig lugn och analytisk när Bajen spelar?
- Jag är sällan den som blir upprörd, jag var lugn som spelare också. Så det är inga problem. Jag går in i det jag gör och vill se och förmedla något vettigt. Det är kanske tur att man är sådan, att man kan glömma bort nerven och bara analysera.

Du tippade fel senast, vågar du dig på att tippa resultatet igen?
- Jag har tittat en del på det här. Det verkar som om, i alla fall i de matcher där vi är inblandade, att det lag som gör första målet vinner. Jag tror att vi vinner med 2-1 den här gången.

Oskar Schelin


 Tipsa      Skriv ut    


Bajen förlorade derbyt

Hammarby började derbyt bäst och tog ledningen via Sebastián Eguren i den 19:e minten, men AIK kom tillbaka med besked. Bara tre minuter in i andra halvlek kvitterade man genom Lucas Valdemarin, och i den 60:e minuten gjorde samme Valdemarin 2-1. Det blev slutresultatet i en tung match för Bajen.

Hammarby möter SC Braga

Portugisiska SC Braga blir motståndaren i första omgången av UEFA-cupen.

Bajen vidare till UEFA-cupen!

Bajen fick 1-1 på Fredrikstad stadion och är därmed kvalificerade till UEFA-cupen. En mycket dramatisk match där Sebastián Eguren kvitterade på övertid genom att sätta en straff.

Tony: Det är magiskt

Tony Gustavsson har lett Hammarby till UEFA-cupen efter en sanslös rysare i Fredrikstad. 1-1 med kvittering på övertid och snart avgörs vilket lag som väntar i första omgången av UEFA-cupen. Men Tony har än så länge bara siktet inställt på måndagens derby mot AIK.
- Det här ger en enorm energi inför derbyt, säger han.

Henrik Appelqvist om ekonomin, arenafrågan och riskkapital

Ivern över mer information kring en ny arena och situationen i klubben är stor inför hösten. Henrik Appelqvist svarar på en del av de frågor som kommit från medlemmar och supportrar den senaste tiden.

Hammarby Fotboll deltar i världens bästa fotbollsspel

Hammarby Fotboll har valt att exklusivt finnas med i PES 2008, senaste upplagan av det hyllade fotbollsspelet Pro Evolution Soccer. Det är det mest realistiska fotbollsspelet på marknaden och det kombinerat med realismen i grafik och utseende gör att det här är så nära Hammarbys tekniska fotboll det går att komma i det virtuella världen.

Klebèr Saarenpää återvänder till Hammarby

Hammarby Fotboll och Klebèr Saarenpää är överens om ett nytt kontrakt som sträcker sig till och med 2008. Det blir en återkomst eftersom Klebèr spelade med Hammarby under 2005 och 2006

"Lolo" om livet utanför planen

De flesta artiklar om Louay Chanko har handlat om kontroversiella klubbyten eller om prestationerna på plan, så vi valde att prata om annat. I vår serie Personligt, är fokus främst på livet utanför fotbollsplanen och personen bakom fotbollsspelaren.

Hammarby Akademi igång

I går var det upprop och infomöte på Hammarby Akademi på Fredrika Bremergymnasiet i Haninge. 30 lovande spelare har tagits in, och hälften av dem återfinns i Hammarby. Eleverna har redan påbörjat sin hösttermin, men själva fotbollsdelen drar i gång om en dryg vecka.
- Det är massor av energi som står och stampar, säger Håkan Jansson, direktör för Hammarby Akademi

Visa hur du tar med dig Bajen på semester

Går du med matchtröja på Kanarieöarna? Har du hängt ut flaggan på campingplatsen? Har du med dig ölglasen ut i skärgården? Ta ett foto och visa hur du tar med dig Bajen i sommar och skicka till hammarbyfotboll.se.

Vinn lunch med A-truppen

Varje månad lottar vi ut en lunch med A-truppen på Årsta IP bland alla som blivit Världsföräldrar till UNICEF.

© Hammarby Fotboll 2007. Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden. Citera oss gärna men ange källan.


15 september kl 16.00 på Söderstadion

publikvärdarblanksökes
Hammarby Fotboll arbetar aktivt för att hålla en hög service och säkerhetsnivå på våra evenemang. I och med att vi blir större både nationellt och internationellt så ökar behovet av fler publikvärdar. Vi söker dig kille/tjej över 18 år som gillar Hammarby Fotboll och att arbeta med service/säkerhet.

estreckshopslashbutiker

Vill du handla Hammarbykläder och andra prylar kan du besöka Supporterbutiken på Hornsgatan 98, och i Derbybutiken på Sergelgatan 11. Det går också utmärkt att surfa in på vår E-shop.


bliblankmedlemblankiblankhammarbyblankifblankff
Visa att du har hjärtat i Hammarby Fotboll. Medlemsavgiften är endast 300 kr. Stöd Hammarby!

bajenblankiblankmobilen

Nu finns hammarbyfotboll.se i mobiltelefonen. Läs senaste nyheterna, information om matcher och skaffa senaste ringsignalen. Adressen är mobil.hammarbyfotboll.se.


För 24 år sedan
Hammarby besegrade IFK Göteborg med 3 - 0 på hemmaplan.

För 52 år sedan
Hammarby förlorade borta mot AIK med 6 - 1.

För 58 år sedan
Hammarby besegrade Huskvarna IF med 8 - 1 på hemmaplan.

För 69 år sedan
Hammarby förlorade mot Reymersholms IK med 2 - 0.

För 75 år sedan
Hammarby besegrade BK Derby med 5 - 2 på hemmaplan.

För 80 år sedan
Vann Hammarby över IF Linnea med 2 - 1 på bortaplan.

För 86 år sedan
Hammarby förlorade mot IFK Eskilstuna med 1 - 0.

För 101 år sedan
föddes Bertil 'Jeppe' Andersson, spelade i Hammarby 1933-1936


 

Nya erbjudanden i e-shopen!

Dampiké vit Nike
Damtopp vit Nike
Halsband silver
Örhängen silver

350:-
350:-
279:-
249:-» Till e-shopen


Ladda hem bilder och ringsignaler

till din mobil.

 Hammarbys Logo
 Just idag
 S Eguren
 Tifo Matchtröja

 Bajen va namnet

15:-
15:-
15:-
15:-
15:-» Till Sektion 12


 

 

Officiella partners--------------------     

 

Arenapartners och
Klacksparkens vänner---------------
är namnet på de företag – små som stora – som på något sätt stödjer Hammarby Fotboll.

Dagens sponsorer:


Kvarnen
Lafarge Roofing
Lagos Tapetserare

» Se alla våra sponsorer