Besökare: 27260 | Inloggade: 724 | Antal medlemmar: 116966
  Medlem

  Kom ihåg mig
  2012-05-24 19:00
  AIK - GAIS

  Införrapport AIK - GAIS
  Daniel Gustavsson blir ett viktigt hot mot GAIS svaga vänsterkant.

  Införrapport: AIK - GAIS

  Bättre och bättre dag för dag går den gamla Ernst Rolf dängan, detta verkar även gälla AIK. Härnäst väntar GAIS hemma i sista matchen innan EM-uppehållet. GAIS, som tippats i skiktet precis bakom de fyra lagen i toppen, har underpresterat hittills. AIK i sin tur jagar i toppen, nio poäng efter serieledaren.

  DELA MED DIG
  Dela med twitter Dela med facebook Dela med pusha Skriv ut    Hjälp?

  MER LÄSNING
  Läs mer om AIK
  Diskutera
  Spelschema för AIK

  Proppen ur på Råsunda, delad poäng på Ullevi

  AIK går in mot uppehållet med allt bättre spel, men skulle behöva en seger mot GAIS för att kunna säga att poängskörden blir bättre och bättre. Efter att ha spelat bra i Borås och snöpligt tappat poäng så har AIK tagit små steg framåt.

  Örebro borta var en besvikelse, även om tendenserna som vi sett i Borås blev allt tydligare. Mot seriens mest virriga försvar så hade man ändå hoppats på en seger. Nu kom den istället på Råsunda mot Norrköping. Inte för att man trodde det efter 17 minuter, när Astrit Ajdarevic placerat in 2-0.

  Vändningen började redan i artonde och vi som var där fick nöjet att uppleva 5 mål på Råsunda för första gången sedan 2006, dagens bästa spelare var förmodligen Viktor Lundberg, men gladast måste ändå DG och Robin Quaison ha varit som båda nätade för första gången i Allsvenskan, inför sin hemmapublik.

  GAIS i sin tur hade det stora feskarbrödernas derby i Göteborg. GAIS är i desperat behov av poäng och befinner sig på farlig mark i tabellen, speciellt sett till det svåra ekonomiska läget som knappast öppnar för nyförvärv. Motståndaren IFK Göteborg spelade i stort sett bort sin titelchans i första fem omgångarna och inte såg det bättre ut mot Makrillarna.

  Diger skadelista, men några formtoppar

  Nämnvärt i den matchen är att GAIS har ett fruktansvärt virrigt försvar, i nivå med ÖSK, och att 1-1 målet av Hysén (som kommentatorerna var lyriska över) måste ses som något av en gåva. Eric Bassombeng hade lite lekstuga på sin vänsterkant, därför känns det tryggt att Lorentzson i det närmaste återgått till toppformen från förra året. Det kan komma att behövas.

  I övrigt såg Wanderson het ut, men utgick skadad och enligt GAIS så kan det röra sig om en ligamentsskada i knäet, vilket innebär att han förmodligen inte spelar den sista matchen innan EM-uppehållet. Kvar står ändå det största hotet, Mervan Celik, som trots att han inte gjorde något mål hade lekstuga i derbyt. Celik's rörlighet kommer vara det klart största hotet.

  Övriga spelare som såg bra ut i GAIS var deras unga garde i Linus Tornblad och Jakob Olsson. Här fick man en känsla av att GAIS i likhet med AIK har ett gäng yngre förmågor som inte riktigt klickar helt i det offensiva än. (Och det är kanske lite tidigt att säga att det gjort det i AIK, även om det exploderade på Råsunda senast.)

  GAIS stora problem är ändå skadelistan som Wanderson bara kommer vara högst upp på, den innehåller Jeffrey Aubynn, Jesper Florén, Richard Spong, och Jimmy Tamandi. Kanske inte den högsta av kvalité i Allsvenskan, men ändå ett gäng spelare med mycket Allsvensk rutin.

  GAIS hopp ligger till att nyss nämnda unga killar levererar, och att Romario kan ersätta Wanderson i dennes roll som spelfördelare (något han gjorde helt okej mot IFK).

  AIK i sin tur borde hota på högerkanten om Calum Angus skulle få förtroendet som vänsterback igen, denne hade fruktansvärt svårt med Selakovic och Salomonsson och DG och Martin Lorentzson kommer producerade tre av Gnagets mål senast. Innermittfältet är en annan plats där GAIS saknar tyngd och Reuben Ayarna i kamp med Tjerna eller RÅP borde inte segra.

  Saknas några namn ute på Karlberg - ersättarna glänser

  Kanske är glänser att ta i, då defensiven sett väldigt skakig ut sedan Helgi försvann. Men ingen har ju undgått Robin Quaison's genombrott i Allsvenskan som kröntes med ett mål i tredje matchen från start. Tillsammans med DG så har Robin gett AIK ett djupledshot som egentligen bara synts till vid Pontus 1-0 mål mot IFK Göteborg. Kanske är det slutet för det lättlästa AIK?

  Alexander Milosevic saknas förstås för sina spelande förmågor, men Pertan har ersatt honom med bravur i defensiven. Ävem RÅP:s frånvaro har täckts upp väl av Tjerna, även om den gamle Kapten har en bit kvar till storformen förra våren.

  Efter många laborationer så verkar Alm besämt sig för att Viktor är hans förstahandsval bredvid Celso Borges på topp, ett beslut som GF-läsare mottog med skepsis inför Peking matchen. Vi kan väl konstatera att den skepsis som fanns numera är bortblåst.

  Den på förhand enda öppna positionen (då man kan anta att Tjerna kanske får fortsatt förtroende bredvid Quaison) är AIK:s vänsterkant. Martin Mutumba har inte haft en bra säsongsinledning och han fick mycket skit även efter matchen mot Peking. Det var ingen stormatch enligt Martins mått mätt och den missade straffen kan inte ha hjälpt. Lalawelé däremot är förmodligen den spelare som varit sämst offensivt sett till dennes förmågor och det kanske öppnar för Gabriel Özkan.

  Det har påtalats att AIK:s offensiv har varit för beroende av Martin Mutumba och därmed lättläst och endimensionell, att säga att detta är löst nu är kanke för tidigt, men det verkar också som att Alm löst även denna knut. Martin var mer rörlig och gick in mer centralt mot Peking än han gjort i andra matcher, det är t.ex. därifrån som han sätter sin (magnifika) pass till DG när AIK reducerar till 1-2.

  Det är ändå oroande att Martin haft tre såpass dåliga vårar och att han inte hittar formen och glädjen i sitt spel för en serien vänder. Förhoppningsvis så kan detta lösas till nästa säsong.


  Information: AIK - GAIS
  Spelplats: Råsunda Stadion
  Tid: 19.00
  Domare: Andreas Ekberg
  TV: För er bondegnagare så gäller Canal+ Sport 1, Sport HD, Extra 3, resten av er förväntas dyka upp. Sjukanmälan är en klassiker.
  Odds: AIK är stora favorit och hittar du 2 ggr pengarna bör du spela. GAIS ger 4-5 ggr pengarna.

  AIK     GAIS
  13. K Stamatopoulos
  13. K Stamatopoulos
  16. M Lorentzson
  16. M Lorentzson
  3. P Karlsson
  3. P Karlsson
  2. N Backman
  2. N Backman
  4. N Johansson
  4. N Johansson
  24. D Gustavsson
  24. D Gustavsson
  15. R Quaison
  15. R Quaison
  8. D Tjernström
  8. D Tjernström
  9. M Kayongo-Mutumba
  9. M Kayongo-Mutumba
  28. V Lundberg
  28. V Lundberg
  10. C Borges
  10. C Borges
  Avbytare: 35. L Baxter (Målvaktstränare), 31. L Atakora, 21. P Engblom, 19. A Kamara, 5. R Åhman Persson, 29. G Özkan, 18. N Maripuu


  316 VISNINGAR
  KETTIL HENRIKSSON
  2012-05-22 14:20:00

  AIK - GAIS
  2012-05-24 19:00
  1: 1.77 | X: 3.70 | 2: 5.40
  Odds från:


  ANNONS:
  Artikelkommentarer

  CROSS Du måste vara inloggad för att kunna kommentera  ANNONS:

  Fler artiklar om AIK

  Införrapport: AIK - GAIS
  AIK Bättre och bättre dag för dag går den gamla Ernst Rolf dängan, detta verkar även gälla AIK. Härnäst väntar GAIS hemma i sista matchen innan EM-uppehållet. GAIS, som tippats i skiktet precis bakom de fyra lagen i toppen, har underpresterat hittills. AIK i sin tur jagar i toppen, nio poäng efter serieledaren.
  2012-05-22 14:20:00

  Spelarbetyg: AIK-IFK Norrköping
  AIK AIK tog äntligen sin första trepoängare på hemmaplan, trots att det såg mörkt ut inledningsvis med ett tvåmålsunderläge. Men med starka insatser från de unga Viktor Lundberg, Daniel Gustavsson och Robin Quaison lyckades AIK ta över matchen och tillslut krossa motståndet med 5-2 efter fem raka mål.
  2012-05-21 12:31:00

  FAN-TV: Lundberg - nya Cantona
  AIK
  2012-05-21 08:13:22

  FAN-TV: Alm "Saker kom i rätt plats"
  AIK
  2012-05-21 08:12:48

  Quaison: "Det viktigaste är förtroendet"
  AIK Målskytt och matchens lirare. Succén fortsätter för unge Robin Quaison, men 18-åringen låter inte de senaste matcherna påverka honom allt för mycket. - Jag tänker bara på att träna hårt och förtjäna min plats, säger han till GF efter matchen.
  2012-05-21 07:58:21

  Veckans AIK v. 21
  AIK Veckans AIK ger dig alla hålltider för samtliga AIK fotbollssektioner samt samarbetsklubben Akropolis. Här får du alla tider enkelt samlade!
  2012-05-21 07:00:00

  Matchrapport AIK-IFK Norrköping; "Vilda västern är vår grej"
  AIK 7 gjorde mål efter nio matcher. Dubbelt så många efter elva omgångar. AIK:s anfallsspel tycks äntligen kommit igång efter en målkavalkad mot IFK Norrköping. - Det kanske är "Vilda Västern" som är vår grej ändå, säger Andreas Alm
  2012-05-20 22:18:48

  AVGÅ! Och andra åsikter - med gäst!
  AIK Veckans panel består av redaktör Bodin, Råsundafettot och Lars Lindblad känd som en av personerna bakom Hemma på Råsunda-kampanjen. För oss som går på föreningsmöten så har vi alla någon gång hört Larsa rätta en mötesordförande som var ute och cyklade.
  2012-05-19 14:13:09

  Inför: Lennart Johansson Academy Trophy
  AIK Idag drar Lennart Johansson Academy Trophy igång på Skytteholms IP för andra året i rad. Några av Europas främsta klubbar stöter samman i juniorturneringen, som tar plats 18-20 maj. - Vårt mål är att det ska bli den största ungdomsturneringen i Europa, säger turneringsansvarige Riki Simic till uefa.com
  2012-05-18 13:52:02

  Inför AIK-Norrköping: Skadebekymmer
  AIK En målvakt, två mittbackar och två innermittfältare. Skador och avstängningar gör att AIK får klara sig utan sin ordinarie centrallinje mot IFK Norrköping, i ett mycket kritiskt läge av säsongen. Med endast två matcher kvar till sommaruppehållet har AIK halkat ned på en sjunde plats, efter fyra raka matcher utan vinst.
  2012-05-18 11:33:00

  Senaste nytt om Svensk Fotboll

  ANNONS:

  DAGENS TV-MATCHER

  TV10 20:30, TV10 visar Träningsmatch Bayern München - Holland
  Viasat Hockey 03:00, Viasat Hockey visar NHL Phoenix Coyotes - Los Angeles Kings
  Eurosport 2 18:00, Eurosport 2 visar U23, Toulon Turkiet - Japan