Ingen trodde på AIK-seger borta mot CSKA Moskva i play off-spelet till Europa League. Men AIK vann sensationellt med 2-0 och kvalificerade sig till det penningstinna gruppspelet.

I kväll väntar första matchen – mot tuffast möjliga motstånd.

–Napoli borta…det är klart att det övervägande är fördel för dem. De har tre raka segrar i Serie A, ligger tvåa, och spelar en oerhört fartfylld fotboll med världsspelare i sitt lag, säger AIK-tränaren Andreas Alm.

De största stjärnorna är Edinson Cavani och Marek Hamsik. När de sätter fart är det inte många som hänger med.

–Napoli spelar med en trebackslinje, fyra man på mittfältet och tre anfallare. Gör man fel i allsvenskan stör det rytmen, men gör man fel mot ett sådant här lag straffas man ofta direkt med ett mål i baken. Det gäller för oss att veta vad vi ska göra, måla upp en bild för spelarna vad som väntar, så de känner trygghet, säger Alm.

Napoli är givetvis skyhöga favoriter till segern. Men AIK:s självförtroende är på topp efter fyra raka segrar i allsvenskan och de starka insatserna i kvalspelet till Europa League.

–Vi har en mycket bra konkurrenssituation. Det är all-in som gäller i alla matcher för oss nu, både i Europaspelet och allsvenskan. Att det är tätt med matcher ska inte vara något problem fysiskt. Det viktigaste är att huvudet är med. Spelarna ska klara av att spela matcher med det schema vi har.

Alm har angenäma problem hur han ska formera laget. Daniel Majstorovic gjorde bra ifrån sig i sin comeback när Djurgården besegrades i derbyt med 3-0 och Per Karlsson är i sitt livs form i mittförsvaret. Niklas Backman var avstängd i derbyt men är nu tillbaka i truppen.

–Jag har inte tagit ut startelvan än. Men det är alltid klurigare när man förlorar än när man vunnit senaste matchen, säger Alm.

Han tror att deltagandet i Europa League kan stärka AIK i guldjakten på hemmaplan.

–Det ger oss chansen att utvecklas, både individuellt och som lag och det ska vi ta med oss.

Hur ser du på guldstriden i allsvenskan?

–Samtliga tre lag som jagar Elfsborg (Häcken, Malmö och AIK) är rätt väl uppumpade. Elfsborg har uppenbarligen problem på naturgräs, men är starka hemma. Häcken gör mycket mål och kör bara på. Malmö släpper in lite mål, likt oss, men har blivit lite mer förutsägbara utan Mathias Ranégie. Vinner vi alla matcher tar vi guld. Vi har allt i egna händer.

Precis som alla andra fotbollsintresserade tänker Alm genast på Diego Maradona när det handlar om Napoli. Men även på ex-AIK:aren Kalle Corneliusson.

–Det är egentligen otroligt men han spelade i tröja nummer tio när Napoli höll till i Serie C, precis som Maradona. Det är inte många som fått ta över Maradonas tröjnummer direkt.