Solnalaget lyckades inte ta vara på sina chanser framåt och blev gång på gång överrumplat i defensiven.

Senare på torsdagen förlorade även Helsingborg. Bortamatchen mot Levante slutade 0-1.

Napoli chockade AIK genom att ta ledningen redan i den sjätte matchminuten genom anfallaren Eduardo Vargas. AIK reste sig dock omgående, och producerade flera målchanser i första halvlek. Närmast en kvittering var mittfältaren Helgi Danielsson, vars distansskott tvingade Napoli-målvakten Antonio Rosati till en avancerad räddning.

Andra halvlek var bara 34 sekunder gammal när Napoli gjorde 2-0. Återigen var det Eduardo Vargas som fick ett friläge när AIK-försvaret inte var redo.

Och samme Vargas kunde i den 68:e minuten göra sitt tredje mål för kvällen efter att ha sprungit förbi AIK:s backar.

Blerim Dzemaili fastställde sedan slutresultatet i den 90:e minuten med ett tungt skott.

- Jag tycker det är jättekonstigt, jag tycker vi gör en bra match. På papperet körde de över oss, men så kändes det inte ute på plan, sade AIK-försvararen Nils-Eric Johansson till TV4 efter matchen.

AIK hade det tufft i de bakre leden under hela matchen.

- Det känns som att alla deras mål är jättebilliga, kommenterade Nils-Eric Johansson.

Även Helsingborg förlorade sin första gruppspelsmatch. Skåningarna diskuterade med domaren när hemmalaget Levante från Spanien valde att slå en snabb frispark som friställde Juanfran och det var 1-0 till Valencialaget i den 40:e matchminuten.

I andra halvlek var Helsingborg det bättre laget och producerade flera målchanser. Bland annat krutade Jere Uronen iväg en frispark som vållade Levante-målvakten Keylor Nevas problem. Helsingborgarna saknade dock den rätta effektiviteten framför motståndarmålet.