Per Nilsson, Nürnberg.

Att spela i landslaget är fortfarande mitt mål.

Per Nilsson

Dagens tyska suverän Bayern München i alla ära, men när förra seklet var ungt härskade andra fotbollslag i den sydligaste förbundsrepubliken.

Årets nykomling Fürth, som aldrig spelat i Bundesliga sedan den professionella starten 1963, grundades 1903 och var tio år senare Tysklands största sportklubb med 3 000 medlemmar.

1914 vann klubben, som spelar i tvärrandiga, gröna tröjor där i förstaden till Nürnberg, sitt första nationella mästerskap, anfört av engelske tränaren William Townley. Ligatitlar följde även 1926 och 1929 under en tid då rivaliteten till FC Nürnberg växte sig stark.

– Den senaste veckan har tidningarna varit fulla med material om vilka spännande matcher det var då för länge sedan.

– Jag läste att mötet mellan klubbarna är det mest spelade efter El Clásico (Barcelona–Real Madrid, första möte 1929), berättar Per Nilsson, vars klubb knep fem titlar under 1920-talet och även kan redovisa en triumf i Bundesliga (1968).

Att de två klubbarna tidigt dominerade tysk fotboll understryks av att landslaget vid ett tillfälle 1924 bara bestod av spelare från Fürth och Nürnberg. Truppen lär ha varit uppdelad i olika tågvagnar på väg till landskampen. I samma veva fick en Fürthspelare som gift sig med en Nürnbergflicka lämna klubben…

Per Nilsson

Klubb: FC Nürnberg.
Position: Mittback.
Ålder: 30.
Tidigare klubbar: Gif Sundsvall, AIK, Odd Grenland, Hoffenheim.
Familj: Sambo Johanna, sonen Levin, 11 månader.
Om den tyska hösten: ”Efter 4–4-kollapsen mot Sverige har debatten handlat om att unga tyska spelare saknar krigarmentalitet. Att de skulle darra till så hade man aldrig trott. Jag fick många syrliga sms i halvtid. Dan efter var det kul att ge igen på träningen”. SvD

Någon förlorad kärlek kommer inte heller i dag att sväva över sprängfyllda Trolli Arena, som innan Fürths nya stadion står färdig bara tar 18 000 åskådare.

– Det kan nog bli en del fult spel. Men jag är mentalt förberedd, säger Per Nilsson, som bildat ett hyllat mittlås med schweiziske landslagsmannen Timm Klose i höst.

Trots en bra start med sju poäng på de tre första matcherna samt 1–1 mot både Dortmund och Bayern München sladdar Nürnberg på 15:e plats i tabell, fem poäng före nästjumbon Fürth.

– Vi har haft stora problem med målskyttet (bara fyra mål på sex hemmamatcher). Senast vi gjorde två mål i en match var när vi slog Borussia Mönchengladbach borta i tredje omgången, konstaterar Per Nilsson.

Själv har han stuckit upp och nätat mot Mainz och nickade hårfint utanför mot Bayern München. Agenten Janne Olsson ska träffa FC Nürnberg och diskutera en förlängning av kontraktet som går ut den 30 juni nästa år.

Blågult?

– Jag får den frågan allt oftare. Inte bara från lagkamrater. Jag har inte hunnit tänka så mycket på det. Jag är mest glad över att jag fått vara frisk och kry i tio månader nu. Sen är det full rulle hemma. Vår son Levin fyller ett år dagen före julafton, berättar Per Nilsson, som inte skulle tacka nej till en försenad julklapp av Erik Hamrén.

– Att spela i landslaget är fortfarande mitt mål, deklarerar 30-åringen.

LÄS OCKSÅ ”Jag borde komma i fråga i landslaget”

Testa dig själv i senaste veckornas sportquiz

V47 | I vilket land antas Beckham spela vidare?

V46 | Hur många bollar har Zlatan tagit emot?

V45 | Är USA-stjärnan insyltad i bob?